Apple investerar miljarder i Danmark

Apples planerade datacenter utanför danska Viborg är den största utländska investeringen i landets historia, enligt Danmarks utrikesminister.

99mac har tidigare skrivit om Apples planer på två nya datacenter i Europa. Det ena ska stå på Irland, men där har bygget fördröjts och nu har byggplanerna till slut godkänts efter korrigeringar. I #Danmark verkar planerna dock rulla på, och landets utrikesminister Kristin Jensen säger till tidningen CPH Post att projektet är den största utländska investeringen i Danmarks historia.

Apples vd Tim Cook har tidigare sagt att de två datacentren tillsammans är Apples största investering i Europa någonsin. Centret i Danmark kommer att ligga i den lilla staden Foulum i närheten av Viborg, och Apple investerar 6,3 miljarder danska kronor i bygget, motsvarande 8,1 miljarder svenska kronor. Enligt tidningen Viborg Folkeblad väntas bygget också skapa 300 jobb.

Sedan tidigare har #Apple bekräftat att projektet ska drivas helt och hållet av förnyelsebar energi. Men Apple har i samband med bygget inlett ett "ambitiöst samarbete" med universitetet i Århus, där Apple kommer att finansiera forskning på biogas.

Datacentret planeras att kunna sättas i drift nästa år, och ska serva Europas Apple-användare med tjänster som Itunes Store, App Store, Imessage, kartor och Siri.