Den första hårdvaruuppgraderingen av Apple Watch förbättrar produkten på de flesta sätt, men fortfarande finns det brister. 99mac har testat.
Jag har nu använt #Apple Watch Series 2 som min huvudsakliga klocka i närmare tre veckor. Under den tiden har jag prövat klockans alla nya funktioner, men också använt den så som jag använt min tidigare Apple Watch. Det betyder att den mestadels varit en passiv följeslagare som ansvarat för att leverera notiser, meddelanden och annan information. Den har också fått agera träningsredskap, musikspelare och mycket annat.
Alla förväntade sig att den andra versionen av #Apple Watch skulle vara snabbare än sin föregångare. Det var den tvungen att vara – processorn S1 var imponerande på många sätt, men så långsam att de flesta jag känner som har Apple Watch helt låter bli att använda de flesta av apparna som medföljer. Uppdateringen till Watch OS 3 gjorde det hela lite snabbare, men appar från tredje part var ändå snudd på oanvändbara. Det tog helt enkelt för lång tid att starta en app. Lackmustestet är att trycka på appen, och om bildskärmen hinner släckas ned innan appen startar är det för långsamt.
I år har Apple Watch fått den snabbare processorn S2, som har dubbla processorkärnor och enligt Apple ska göra Apple Watch-upplevelsen betydligt snabbare och mer angenäm än tidigare. Vid användning visar detta sig genast – Apple Watch Series 2 är märkbart rappare, och att öppna en app tar oftast bara 2 - 3 sekunder, även om den inte varit öppna på ett tag och inte finns i primärminnet. Jämfört med den förra modellen är det en rejäl förbättring, men det är samtidit svårt att bli riktigt imponerad över någonting som ändå fortfarande är såpass långsamt. En person som inte har en Apple Watch 1 att jämföra med kommer nog svårligen att uppleva denna nya modell som snabb.
Men, det är en tröskel som Apple Watch äntligen har nått över. I praktiken utgör detta skillnaden mellan att kunna använda appar och att inte kunna det. Jag hoppas att Apples ingenjörer fortsätter i samma tempo, så att nästa års S-processor blir en ännu trevligare upplevelse.
Även den första Apple Watch var i viss mån vattentålig. Tim Cook själv erkände att han brukade duscha med sin klocka, och ett flertal tester på Youtube utsatte klockan för vatten utan problem. Men med Series 2 har klockan officiellt blivit vattentät enligt standarden ISO 22810:2010, vilket betyder att den tål att sänkas ned till ett djup om 50 meter. För att tala klarspråk: Apple vill att du ska bada med din klocka, och detta understryks också av nya program i den inbyggda träningsappen för att simma längder i poolen.
Den enda öppning på klockan som inte är försluten är den lilla inbyggda högtalaren. Här har Apple istället byggt in ett läckert vattentömningssystem. Genom att trycka på en knapp i klockans kontrollcenter pressas vattnet ut ur högtalarens öppning med hjälp av ljudvibrationer. Snyggt, smidigt och väldigt Apple-likt.
Förutom hastigheten var förmodligen det vanligaste klagomålet på Apple Watch 1 att den saknade inbyggd gps, vilket gjorde den mindre lämplig att använda för löpning och navigering när en parkopplad Iphone inte var i närheten. Detta har Apple nu styrt upp med Series 2, och här finns en inbyggd gps-mätare som registrerar distans och hastighet i löpspåret. Det här är också finfint för att i efterhand se en karta över hur du sprungit (eller cyklat eller kört rullstol).
För de som primärt använder sin Apple Watch för att löpträna och springa distanser är gps förmodligen den i särklass största förbättringen med Series 2, och den gör klockan betydligt bättre som träningskamrat. Såvitt jag kan bedömma fungerar gps-funktionen precis som den ska, nämligen exakt och utan att den behöver ställas in.
Bildskärmen har också blivit dubbelt så ljusstark enligt Apple. Det är inget jag har tänkt på till vardags, men när jag jämför med min gamla Apple Watch är skillnaden påtaglig. Batteritiden har också blivit bättre, men inte heller detta är något jag märker vid användning. Både med gamla och nya klockan räcker batteriet utan problem mer än en dag, men svårligen två. Det innebär att jag håller fast vid min vana att ladda på natten, och så länge jag gör det behöver jag aldrig tänka på batteriet. Nästa tröskel är att kunna använda klockan flera dagar i rad utan laddning, och även om Apple flyttat sig lite närmare den tröskeln med Series 2 är de inte där än.
Vid tung användning märks säkert förbättringarna i batteritiden mer. De som vill ha klockan på sig nattetid kan säkert också klara detta om de istället tar för vana att ladda klockan en stund på förmiddagarna.
99mac har redan skrivit om det nya operativsystemet #Watch OS 3 som levereras med nya Apple Watch, och även går att installera gratis på den äldre modellen. Denna tredje version av mjukvaran inför en del betydande förändringar, och nästan alla av dem är till det bättre. Det komplicerade systemet där appar erbjuder snabbtittar är borta, och har ersatts av en riktig Dock där det snabbt går att bläddra mellan aktiva appar. För att komma åt dockan används det som tidigare var kommunikationsknappen, men som ingen verkar ha använt till just detta.
Att appar nu kan uppdateras i bakgrunden betyder nästan lika mycket för användningen som den snabbare S2-processorn gör, och sammantaget är det plötsligt möjligt att förlita sig på apparna i Apple Watch för att hålla koll på sin dag.
Överlag har Apple finputsat och rättat till Watch OS utifrån hur folk använder och vill använda sin Apple Watch. Resultatet är ett mer lättnavigerat och bättre operativsystem, där en del mindre lyckade satsningar från tidigare versioner har försvunnit eller gömts undan. En sådan är tidsresa, där det gick att skruva på den digitala kronan för att se kommande aktiviteter i kalendern. Tidsresa är nu avstängd som standard, men för den som vill går detta att aktivera igen via inställningarna i klockans tillhörande Iphone-app (hittas via Notiser -> Klocka).
Andra funktioner finns kvar i princip oförändrade, men fungerar plötsligt bättre tack vare optimeringar i systemet och den högre prestandan i hårdvaran. Ett sådant exempel är att använda Apple Watch för att spela upp musik, både från Iphone och från det lokala lagringsutrymmet. Det är fortfarande segt och långsamt att synkronisera spellistor till klockan över Bluetooth, men när de väl är där fungerar uppspelningen riktigt bra. Klockan reagerar hyfsat snabbt på mina kommandon, och det går utmärkt att spela musik från klockan när jag är ute i spåret och springer eller promenerar. Jag kan dock tycka att det är synd att klockans kontroller fortfarande saknar möjlighet att hoppa framåt i en låt. Det går också snabbt att växla till uppspelning från en Iphone, och även de parkopplade Bluetooth-lurarna hänger med i svängarna med några sekunders dröjsmål. Förhoppningsvis ska de kommande Airpods-lurarna från Apple kunna växla mellan enheterna ännu smidigare.
Apples strategi de senaste åren för sina handhållna produkter har varit att de behåller förra årets modeller jämsides med de nya. Dessa går ner i pris, och blir i praktiken Apples instegsmodeller istället för att satsa resurser på att utveckla särskilda "lågbudget"-varianter av sina produkter. Apples produkter som Iphone och Ipad bedöms vara så långlivade att de utan problem kan fylla denna roll ett år efter lansering.
Med Apple Watch har däremot Apple gjort något oväntat. Den första versionen av Apple Watch blir kvar, och den har gått ner i pris. Däremot får även den en uppgradering i form av den nya snabbare processorn S2 (och självklart det nya operativsystemet Watch OS 3). Apple Watch Series 1 är alltså att betrakta som en nygammal produkt.
Av detta kan vi konstatera att även Apple förstod att den första varianten av Apple Watch var på tok för långsam för de allra flesta användningsområden. Med S2 får Series 1 en välbehövlig skjuts som gör den betydligt mer kapabel att starta och köra appar från tredje part. Samtidigt blir priset lägre, och alla som varit frestade att prova på den smarta klockan har nu en billigare möjlighet att göra det. Vad som saknas jämfört med nya Series 2 är inbyggd GPS, vattentätheten och den ljusstarkare bildskärmen. Armbanden är helt kompatibla mellan Apple Watch Series 1 och Series 2.
Vi kan också dra en annan slutsats av detta. S-processorn är enkel att byta och förmodligen behöver Apples tillverkningsprocess inte modifieras alltför mycket för att växla tillverkningen från den gamla klockan till den nygamla Series 1. Kanske ser vi ett liknande mönster nästa år, när en Apple Watch Series 3 kommer och Series 2 behålls, men i nygammal variant med en ännu snabbare S3-processor innanför skalet.
Jag köpte min första Apple Watch i samband med den amerikanska lanseringen i april 2015. Sedan dess har jag använt klockan i stort sett varje dag – först med intensivt intresse, men med tiden mer och mer som ett passivt tillbehör. Apple Watch visade tiden (det är förvånansvärt praktiskt att kunna se vad klockan är bara genom att lyfta på armen), och var en suverän medhjälpare i köket med timer och annat. Den påminde mig plikttroget om att ställa mig upp, röra på mig och fylla mina aktivitetscirklar. Men utöver det höll sig Apple Watch i bakgrunden, och ersatte absolut inte min Iphone eller drog ned användandet av den nämnvärt.
I somras började också ett mönster tydligt framgå. Under semestern testade jag att köra mitt liv helt utan Apple Watch några veckor. Jag ville veta om jag saknade den, och hur tillvaron skulle te sig. Semesterveckorna passerade snabbt, utan att jag faktiskt saknade min klocka nämnvärt. Det intressanta kom efteråt, när jag flera gånger på kort tid började glömma min Apple Watch hemma på morgonen – liksom så många andra laddar jag den vid sängbordet under natten. Detta om något var ett tecken på att Apple Watch knappast hade blivit den livsförändrande pryl som Tim Cook pratade om inför lanseringen.
Sen kom Watch OS 3, och Apple Watch fick en liten renässans runt min handled. Tredje versionen av operativsystemet visade att Apple noga analyserat hur användare upplevt klockan. Vad de använt, och vad de inte använt. Watch OS 3 gav appar mer frihet med det begränsade primärminnet, och den sällan använda kommunikationsknappen fick en mer framträdande roll för att bläddra mellan appar. Apple Watch blev bättre och roligare att använda, men fortfarande var den för långsam.
Med Apple Watch Series 2 har Apple gjort motsvarande justeringar i hårdvaran som de gjort i mjukvaran med Watch OS 3. Klagomålen (de flesta) som användare haft med den första versionens Apple Watch har här åtgärdats eller minimerats. Först och främst har klockan blivit snabbare - betydligt snabbare. Den är fortfarande inte snabb jämfört med en Iphone eller nästan vilken annan Apple-pryl som helst. Men den är såpass snabb att den nu går att använda som det är tänkt. Jag behöver inte längre fundera på om tryckskärmen är trasig eftersom klockan inte hinner registrera att jag trycker på en knapp. Nu trycker jag och saker händer, som det ska vara.
För det andra är klockan vattentät och har inbyggd gps. Det är funktioner den givetvis borde ha haft redan förra året, men nu finns det. Som träningsredskap blev Apple Watch därmed flera gånger bättre, särskilt för längdsimmare och alla som tränar utanför gymmet. Min dröm om att en dag starta upp min löpträning igen är därmed lite närmare att bli verklighet (vilken dag som helst nu).
Apple har klokt nog insett att de allra flesta använder Apple Watch som ett hälsotillbehör snarare än ett kommunikationstillbehör, och satsat krutet på träning och hälsa. Förbättringarna i kommunikation med telefon och meddelanden är framförallt finputsningar i mjukvaran, så att det är enklare att svara på textmeddelanden med ett tryck, eller skicka iväg en peppig emoji. I övrigt är det ganska mycket samma. Jag tycker fortfarande att det känns konstigt socialt att diktera ett SMS på min klocka ute bland folk.
Den snabbare processorn gör plötsligt att appar från tredje part skulle kunna vara användbara. Jag har lagt in en app som visar tidtabellen för tunnelbanan, och det är användbart. Överlag är fortfarande appar som visar dynamisk information bättre än appar som kräver aktiv input från mig. Jag är för rastlös, och bildskärmen är för liten. Jag föredrar att trycka på knappar och mata in text på den större telefonskärmen, även fortsättningsvis.
Siri finns där i bakgrunden, och fortsätter att vara ett vagt framtidslöfte om handfri interaktion med enheterna, men precis som på andra plattformar är det än så länge inte ett hållbart alternativ i praktiken.
Apple Watch Series 2 är en klar förbättring jämfört med förra årets modell. Ingenting är ett enormt hopp framåt, men nästan allting är ett ordentligt steg. Bildskärmen är ljusstarkare – det märks knappt i vanlig användning men blir väldigt tydligt vid jämförelse mellan gamla och nya Apple Watch. Utseendet är inte förändrat på något synbart sätt.
Armbanden fortsätter att finnas och vara både fina och praktiska, och som tidigare nämnt fungerar alla gamla armband även med den nya Series 2. Armbanden är det som gör Apple Watch till en genial pryl för Apple. De flesta köper nog åtminstone ett extra armband, och alla som är som jag är sugna på flera stycken. Apple Watch fortsätter att vara lika mycket en modeaccessoar som en teknikpryl.
Apple Watch är fortfarande inte en nödvändig pryl, och eftersom den ännu kräver en parkopplad Iphone för att fungera kan den inte klassas som något annat än ett tillbehör. Men det är ett praktiskt och mycket användbart tillbehör, särskilt för alla som vill träna och hålla koll på sin hälsa. Apple Watch Series 2 gör klockan bättre på detta, och alla som varit intresserade av Apple Watch men avvaktade från att köpa en förra året kan nu känna sig nöjda. Ingenting har blivit sämre, och nästan allt har blivit bättre.
De som ännu inte är sugna på att slå till väntar förmodligen på att klockan ska kunna fungera självständigt utan en Iphone och att bildskärmen ska få Micro-LED-teknik så att den kan visa tiden kontinuerligt utan att dra ur batteriet. Det är förändringar som jag hoppas Apple arbetar på till nästa års Series 3.
Alla som har en Apple Watch sedan gammalt och fortfarande använder den bör uppdatera till en Series 2, om de har råd. Förbättringarna gör användarupplevelsen betydligt bättre. Den som dock bara använder sin Apple Watch för att mäta kaloriförbränningen på gymmet har däremot knappast behov av att uppdatera, och de som avfärdade Apple Watch som en onödig leksak förra året hittar förmodligen få anledningar att ändra uppfattning nu. Kanske nästa år.
Men jag är nöjd, och framförallt hoppfull inför framtiden. Apple har visat att de menar allvar med Apple Watch, och är villiga att i stadig takt förbättra funktionaliteten och även pressa priserna nedåt (tack vare Series 1). Apple Watch har en ljus framtid, även om det fortfarande är att betrakta som ett tillbehör.
Fördelar
+ Bättre skärm
+ Vattentät
+ Inbyggd gps
+ Snabbare
Nackdelar
- Fortfarande rätt långsam
- Kräver fortfarande en Iphone