Ipod fyller femton år

Apples bärbara musikspelare Ipod förvandlade företaget, och revolutionerade musiklyssnandet hos massorna.

Den 23 oktober 2001 visade Apples vd Steve Jobs upp den bärbara musikspelaren #Ipod. Det betyder att Ipod under söndagen firade 15 år, och 99mac vill gärna passa på att säga grattis till den banbrytande produkten.

Den första versionen av Ipod fungerade bara med Mac, och anslöts via en Firewire-kabel. Produkten stoltserade med en batteritid på 10 timmar och 5 gigabyte lagringsutrymme, vilket enligt Apple motsvarade 1 000 låtar. Apparaten var dock allt annat än billig – den första modellen kostade 399 dollar (i dagens växelkurs motsvarande 3 500 kronor exklusive moms). Det är lika mycket som en Iphone SE kostar idag.

Enligt Steve Jobs innebar Ipod tre stycken revolutioner för musiklyssnare: den var extremt portabel och gick ner i en byxficka, den var mycket lättanvänd och slutligen kunde Ipod automatiskt synkronisera med Itunes på en Mac när den var ansluten.

I dag tänker vi givetvis på Ipod som en succéprodukt, men framgången var inte självklar när den lanserades. Många var skeptiska mot det höga priset, och tyckte att funktionaliteten var för begränsad. Flera Apple-ägare blev sålda direkt, och redan året därpå kom en andra version med begränsat stöd för Windows. 2003 släpptes dock den tredje generationens Ipod med en ny mer slimmad design och bättre stöd för Windows. Samtidigt lanserades musikbutiken Itunes Store, och nu började försäljningen ta fart på allvar. Tredje generationens Ipod skrotade det mekaniska skrollhjulet och hade istället ett touchbaserat hjul och fyra knappar i rad ovanför. Batteritiden var bara åtta timmar, och det gick att välja mellan 10, 15 eller 30 gigabyte lagring.

I februari 2004 lanserades Ipod Mini, som var en fysiskt mindre variant med mer begränsat lagringsutrymme. Ipod hade då 31 procent av marknaden för bärbara mp3-spelare. Syftet med Ipod Mini var att ta ytterligare andelar genom att konkurrera med flash-baserade modeller från andra tillverkare. Introduktionspriset var 249 dollar (cirka 2 200 kronor) vilket av många ansågs vara för högt för en spelare med 4 gigabyte utrymme. Ändå blev Ipod Mini en ordentlig succé, delvis på grund av den smidiga storleken och att den erbjöds i fem olika färger. Medan den såldes var Ipod Mini en av de mest populära elektronikprodukterna på marknaden, och efterfrågan var skyhög. Senare samma år kom den fjärde generationen av den normalstora Ipod, retroaktivt kallad Ipod Classic. Den blev återigen tunnare, priset gick ner och Ipod fick både bättre batteritid (12 timmar) och det förbättrade skrollhjulet från Ipod Mini. Under hösten släpptes en specialversion av fjärde generationens Ipod i samarbete med rockgruppen U2, samt en premiumversion med färgskärm som kallades Ipod Photo. I januari 2005 slogs denna variant ihop med den vanliga Ipod som fick färgskärm. Ipod fanns nu med hela 60 gigabyte lagring för 399 dollar – samma pris som den första modellen av Ipod kostat.

En uppdaterad version av Ipod Mini släpptes i februari 2005 med bättre batteritid (hela 18 timmar), nya färger och 6 gigabyte lagring som alternativ. Denna produkt blev dock kortlivad, för bara några månader senare, i september, ersatte Steve Jobs Mini med den ännu mindre spelaren Ipod Nano. Den hade ett helt flash-baserat lagringsminne, och fanns från början tillgänglig med 2 eller 4 gigabyte. Senare släpptes en modell med bara 1 gigabyte lagring. Ipod Nano vägde bara 42 gram, och hade en batteritid på upp till 14 timmar. Den fanns i färgerna svart eller vit, och hade precis som de större Ipod-modellerna en färgskärm. Det visade sig snart att första generationens Ipod Nano var extremt repkänslig, och de flesta exemplar som finns kvar idag har en mycket repig framsida. Andra generationens Ipod Nano kom i september 2006 och hade istället ett chassi i mer reptålig aluminium.

Vid det här laget var Apple i vissa kretsar mer kända för sina bärbara musikspelare än för sina hemdatorer, och att Ipod blivit en allt viktigare produkt för företaget illustrerades också av att Apple Computer Inc. i januari 2007 bytte namn till Apple Inc. Samma år lanserades mobiltelefonen Iphone som skulle komma att att helt överskugga alla andra Apple-produkter, och guldåldern för musikspelaren Ipod var därmed över.

Det fortsatte dock att släppas nya Ipod-modeller. Ipod Touch kom i september 2007, och var i de flesta avseenden en Iphone men utan telefondelen. Ipod Touch körde IOS och hade en tryckkänslig skärm för navigation. Därmed hade den stöd för appar, och blev en väldigt populär spelmaskin för många yngre som inte hade råd med en Iphone. Den "vanliga" Ipod-modellen fick stöd för videouppspelning med den femte generationen 2005, och började kallas Ipod Classic med den sjätte generationen som lanserades i september 2007. Den gick nu att köpa med hela 160 gigabyte lagring för 349 dollar (cirka 3 100 kronor i dagens växelkurs).

Bildspel: Ipod under 15 år

Ipod Nano fortsatte att komma i nya modeller i stort sett varje år. Den tredje generationen kom 2007 och fick stöd för video. Jämfört med tidigare modeller var den kortare och bredare. Fjärde generationen kom 2008 och återgick till en långsmal design. Femte generationen fick bland annat kamera och inbyggd FM-radio. Sjätte generationen lanserades 2010 och fick en tryckskärm och en intressant design med inbyggd klämma för att fästa på kläder. Den sjunde generationen dröjde ända till 2012, och bytte återigen design till att likna en liten variant av Ipod Touch. Den körde dock inte IOS och är den Ipod Nano-variant som finns kvar än idag även om det då och då har släppts nya färgvarianter.

Värd att nämna är också Ipod Shuffle, som lanserades 2005 och senast uppdaterades 2010. Shuffle saknar bildskärm, något som marknadsfördes som ett sätt att överraska lyssnaren med musik. Senare varianter har stöd för röststyrning med hjälp av funktionen Voice Over. Ipod säljs alltså fortfarande, även om det var länge sedan produkten hade någon framträdande roll hos Apple. Ipod Classic pensionerades för gott 2014, och i dag säljs sjätte generationens Ipod Touch, sjunde generationens Ipod Nano och fjärde generationens Ipod Shuffle.

Idag har de musiklyssnande Apple-användarna till stor del övergått till Iphone, och lagringsutrymme har blivit mindre viktigt genom strömmande musiktjänster som Spotify och Apple Music. Det verkar därmed inte troligt att Ipod kommer överleva ytterligare femton år. Men den lilla musikspelaren har ändå en självklar plats i historieböckerna.

Grattis till femton år, Ipod!