Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Q4 2016

Apples Iphone-försäljning fortsätter att minska

Apples Iphone-försäljning minskar för tredje kvartalet i rad, och intäkterna från Kina har minskat med 30 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Men tjänster växer så det knakar.

Under tisdagskvällen har #Apple rapporterat resultaten för sitt fjärde kvartal 2016, som innefattar månaderna juli, augusti och september. Apple rapporterade intäkter på 46,9 miljarder dollar (motsvarande 418 miljarder kronor) och en nettovinst på 9 miljarder dollar för kvartalet (motsvarande 80 miljarder kronor).

Apple sålde 45,5 miljoner Iphone under kvartalet, vilket är en minskning jämfört med motsvarande kvartal 2015 då siffran var 48 miljoner. Även Ipad-försäljningen minskade från 9,9 miljoner exemplar under fjärde kvartalet 2015 till 9,3 miljoner detta kvartal. Mac-försäljningen minskade till 4,9 miljoner exemplar från 5,7 miljoner exemplar samma period föregående år.

Värt att nämna är också att intäkterna från Kina minskar ordentligt med 30 procent mot föregående års Q4. Kina har pekats ut som en av de viktigaste marknaderna för Apple för att säkra framtidens tillväxt.

Något som däremot fortsatt att växa är Apples kategori tjänster, som innefattar bland annat Apple Music, Apple Pay och App Store. Tjänster genererade intäkter på 6,3 miljarder dollar eller 56 miljarder kronor. Fjärde kvartalet 2015 låg dessa intäkter på 5 miljarder dollar eller nästan 45 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande tillsammans med rapporten säger Apples vd Tim Cook:

– Vårt starka september-kvartal avslutar ett mycket starkt räkenskapsår. Vi är hänförda av våra kunders mottagande av Iphone 7, Iphone 7 Plus och Apple Watch Series 2, liksom den otroliga tillväxten av våra tjänster där intäkterna växte med 24 procent vilket är ett nytt rekord.

Inför nästa #kvartalsrapport (Q1 2017) ger Apple följande riktlinjer:

  • Intäkter på mellan 76 och 78 miljarder dollar.

  • Bruttomarginal på mellan 38 och 38,5 procent.

  • Rörelsekostnader på mellan 6,9 och 7 miljarder dollar.

  • Övriga inkomster/utgifter på 400 miljoner dollar.

  • Skattesats på 26 procent.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.