Macbook Pro-missnöje leder till ökat intresse för Linux

En stor skara kunder som blev besvikna över de nya Macbook Pro-modellerna verkar ha skiftat fokus till alternativa Linux-baserade system.

Reaktionen bland existerande och potentiella nya kunder har varit blandad när det gäller Apples nya Macbook Pro-familj, med avseende främst på prissättningen men även det faktum att den övre gränsen för primärminne stannar vid 16 GB. Till och med 99mac-redaktionen har blandade åsikter i frågan.

Det naturliga antagandet vid ett sådant missnöje är att kunderna ska fly till Windows och PC-lägret, men faktum är att Linux-baserade bärbara datorer såg ett ökat intresse i samband med Apples Mac-event.

Datortillverkaren System76, som säljer bärbara datorer med operativsystemet Ubuntu Linux, noterade en ökning i trafik med hela fyra gånger den normala trafiken, något som tvingade företaget att sätta fler servrar i drift för att möta efterfrågan. Det hela förevigades också på företagets Twitter-kanal.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Datormodellen som positioneras som ett köpalternativ till Macbook Pro heter Oryx Pro och kan utrustas med motsvarande komponenter, men med mer kraftfulla alternativ för grafikkort som Nvidia Geforce GTX 1060 och GTX 1070. Det är också möjligt att utrusta datorerna med hela 64 gigabyte primärminne av typen DDR4, vilket på pappret ställer Apples maximala 16 gigabyte LPDDR3-minne i skamvrån.

En konfiguration med Core i7-processor, 16 gigabyte primärminne, 256 NVME-ansluten SSD-lagring och ett Geforce GTX 1060 med 6 gigabyte videominne kostar strax under 1 800 dollar. En motsvarande Macbook Pro 15-tum kostar cirka
2 600 dollar med betydligt svagare grafikkort, dock med snabbare SSD-lagring.

Det ska tilläggas att bildskärmen i Oryx Pro-datorerna är IPS-paneler med upplösningen 1 920 x 1 080 pixel, vilket överträffas av Apples skärmpaneler med upplösningen 2 880 x 1 800 pixel som dessutom stöder färgrymden DCI-P3. Oryx Pro-modellerna erbjuder också portar av mer traditionellt snitt, det vill säga USB Type-A-portar, minneskortsläsare, Ethernet-anslutning, HDMI-utgång, med mera.

Det återstår att se om det ökade intresset för bärbara Linux-datorer enbart är en protestreaktion mot Apples ökade priser eller om det leder till en mer långvarig efterfrågan.