Youtube stöder nu HDR-video

Den som äger en ny 4K-tv med stöd för HDR har ett begränsat utbud av innehåll att njuta av, men med Youtube-stöd lär det bli ändring på det.

Teknikentusiaster som är tidigt ute med teknikköp riskerar att få agera testpiloter innan tekniken tar fäste, och så är definitivt fallet med 4K-upplöst video med stöd för tekniken HDR.

HDR står för High Dynamic Range och en tv-apparat eller skärm som stöder tekniken kan helt enkelt visa upp ett mycket större kontrastomfång och får bättre färghantering. Detta innebär bland annat att bektraktaren kan se betydligt fler nyanser i mörka partier i en bild jämfört med en skärm som inte stöder HDR.

Samma sak gäller partier med stark belysning, exempelvis himlen runt en strålande sol där färgåtergivningen hos vanliga tv-apparater överbelastas av ljusa färger från solen medan en HDR-skärm kan visa nyanser även runt solen. Då tv-apparater och datorskärmar med 4K-upplösning börjar bli allt mer vanliga i hemmen börjar tillgången på 4K-video i strömmande och fysisk form bli allt vanligare, men detsamma gäller inte HDR.

Tidigt videomaterial på Youtube som kan visa upp större färgomfång på HDR-skärmar.

Stöd för HDR är dock vanligt förekommande i den senaste generationen tv-apparater. I och med att allt fler konsumentprodukter stöder HDR kommer efterfrågan på HDR-innehåll att växa allt mer, och videoplattformen Youtube lägger nu till stöd för att ladda upp och titta på HDR-video. Utöver att kunna strömma 4K-video med HDR-stöd till din tv via mediapucken Chromecast Ultra stöder även spelkonsoler som Playstation 4 Pro och Xbox One S numera både 4K och HDR.

Om du äger en HDR-kapabel tv tipsar Google om några videomakare som är tidigt ute med att stöda tekniken. Utbudet hos Youtube är likt hos övriga källor begränsat i nuläget men kommer växa alltjämnt under året som kommer.