Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Acer Swift 7

Acer slår följe med Apple när det gäller tunna och lätta bärbara datorer som renodlar anslutningarna runt USB Type-C.

Prestanda och slutomdöme

Acer har utrustat datorn med en strömsnål variant av Intels Core i5 från sjunde generationens Core-arkitektur, även känd som Kaby Lake. Med tanke på att Apple Macbook är utrustad med enklare Core M-processorer från sjätte generationens Skylake-arkitektur borde Acer erbjuda ett rejält prestandamässigt övertag, vilket inte riktigt är fallet. Swift 7 är definitivt snabbare, men inte med så stor marginal som vi hade väntat oss.

I Geekbench 4 får Swift ett enkelkärnigt resultat på 3230 och ett flerkärnigt resultat på 5672, att jämföra med 2533 och 5003 med Apple Macbook. Skillnad, men inte milsvid skillnad. Skillnaderna är något större i Cinebench med 116/212 poäng för Swift 7 och 79/180 poäng för Apple Macbook. Även på grafiksidan har Acer ett övertag av ett något mindre slag med cirka 80 fps i testet GFX Bench T-rex, vilket Macbook kan rita upp i 64 fps. Ett resultat på 12,4 fps i testet Unigine Valley med Basic-nivå på grafikinställningarna visar att datorspel inte är att tänka på över huvud taget.

SSD-lagringens prestanda är inte något att hänga i julgranen med läshastigheter på strax över 553 MB/s och skrivhastigheter på strax över 465 MB/s. Det duger alldeles utmärkt för dagligt bruk men skillnaden mot datorns snabbare konkurrenter märks definitivt av när stora filer ska kopieras eller flyttas i systemet. Sett till batteritiden sköter sig datorn däremot bra. Vi klockade surftestet till strax under 8 timmar och videotestet nådde strax under tio timmar, vilket inte alls är fy skam. Som vanligt varierar denna batteritid dock mycket beroende på vilken typ av arbetsuppgifter du ägnar dig åt och hur många applikationer och bakgrundsprocesser som är igång.

Vettig skärm i full hd

Acer har utrustat datorn med en 13,3 tum stor skärm av IPS-typ som skryter med upplösningen 1080p, eller 1 920 x 1 080 pixel. Detta går emot trenden med allt högre upplösningar i 13-tumsklassen. Swift 7 har därmed en pixeldensitet på 165 ppi, att jämföra med 220 ppi hos Apple Macbook och bastanta 276 ppi hos Dell XPS 13 med QHD-panelen. Bildkvalitet handlar dock om betydligt mer än bara pixeldensitet, och på det stora hela sköter sig Acers bildpanel riktigt bra.

Vi läste av en mer än godkänd ljusstyrka på 327 cd/m2, och färgåtergivningen höll sig verklighetstrogen med en nästintill perfekt gammakurva. Bilden återges dock med en något grönaktig ton, något som en avläsning med verktyget X-rita bekräftar. Trots att det är en IPS-panel som används så skiftar denna goda bildupplevelse när skärmen betraktas från snäva vinklar. Både ljusstyrkan och kontrasten förvrängs när datorn betraktas från sidan. Det är inte ett stort problem, men ett oturligt sådant då skärmen i övrigt imponerar. Sett till den ljudmässiga delen av den audiovisuella upplevelsen erbjuder Swift 7 en godkänd upplevelse som bäst. Högtalarna levererar ett något platt ljud utan särskild bredd i registret eller karaktär i basgången.

Ett Acer ur budget-skuggan

Som helhet är vi alltså imponerade av Acer Swift 7. Trots några designmässiga missar, prestanda i mellanmjölksklassen och en stundtals bråkig pekplatta har vi gillat det vi har testat här. Att vi inte delar ut en rekommendation denna gång beror på att närmaste konkurrenten Dell XPS 13 är en bättre dator, och för några tusenlappar till är även Apple Macbook en bättre helhetsupplevelse. Den missade utmärkelsen ska dock inte tolkas som att detta inte är en bra bärbar dator, tvärtom. Acer erbjuder en tunn och lätt bärbar dator som för PC-marknaden in i den moderna USB Type-C-fokuserade marknaden med bravur, och med detta som grundmall ser vi fram emot att se vad företaget kan göra med kommande revisioner.

Plus:
+ Snygg och gedigen konstruktion
+ Skärmen håller hög kvalitet (rakt framifrån)
+ Trevligt tangentbord för den svamp-tålige
+ Bra batteritid för tjockleken

Minus:
- Prestanda är godkänd som mest
- Onödigt mycket outnyttjat utrymme under skärmen
- Pekplattans precision kan störa stundtals
- Eventuella adapter-bekymmer
- Oinspirerande ljudupplevelse

Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.