Snabbtest: Canal Digital flyttar in i Apple TV

Allt fler tjänster flyttar in i Apples lilla svarta TV-box, och senast i raden är Canal Digital. Utbudet är bra, men varför finns inte tjänsten tillgänglig separat?

Det är nu över ett år sedan fjärde generationens Apple TV släpptes, med sin egen App Store som möjliggjorde i stort sett vilken tjänst som helst att erbjuda sin egna app i Apples ekosystem. Redan från början fanns givetvis Apples egen Itunes och jättar som Netflix, och under året har bland annat HBO Nordic, SVT Play och många andra flyttat in.

En nytillkommen tjänst är Canal Digital, som sedan lite tidigare i höstas erbjuder sina abonnemangskunder utbudet via en app i Apple TV. Utbudet beror på vilket grundabonnemang som kunden har, och för Apple TV finns hela 44 kanaler tillgängliga som mest. Liveströmmarna går att spola tillbaka upp till två timmar. Dessutom sparas massor av program från 23 olika kanaler i ett sju dagars arkiv.

Jag har själv testkört appen ett tag, och upplever att den tekniskt sett fungerar mycket bra. Bildkvaliten är klart godkänd och jämförbar med andra strömmande tjänster. Jag är själv ingen storkonsument av så kallad tablå-TV längre, men uppskattar ändå att Canal Digital samlar inte bara film och serier, utan även ett bredare utbud från många olika kanaler, bland annat nyheter och sport. Det känns lite märkligt att trycka sig fram till en livesänd kanal och ta del av utbudet på så vis, men ger samtidigt en trevlig och lite nostalgisk känsla. Att utbudet sparas gör också att de stora nackelarna med traditionell TV försvinner.

För den som har ett abonnemang hos Canal Digital är det så klart också smidigt att komma åt hela utbudet via Apple TV, särskilt då den lilla svarta lådan är enkel att ta med sig och bara kräver uppkoppling. Användaren loggar bara in i appen med sitt Canal Digital-konto.

Något jag kan tycka är en nackdel är dock att den digitala strömmande tjänsten inte erbjuds separat, utan bara är knuten till Canal Digitals vanliga satellitabonnemang. Det finns en hel del olika abonnemangspaket att välja mellan, och de flesta TV-älskare kan säkert hitta ett som passar. Däremot är vi nog många som aktivt valt bort traditionella TV-abonnemang för att helhjärtat satsa på digitala strömmande tjänster. Med SVT Play (ja, jag betalar TV-avgiften), Netflix, HBO Nordic, Youtube och Itunes känner jag personligen att jag redan har tillgång till mer TV-media än jag har tid att titta på.

Jag förstår heller inte varför Canal Digital inte passar på att erbjuda en testperiod för sitt utbud via appen. Varför inte erbjuda alla en månads gratis test, utan att behöva beställa hem en dyr digitalbox och installera till sin TV. Det är faktiskt som Apple säger, framtiden för TV är appar!

Men den som ändå vill satsa på ett bra utbud av traditionella TV-kanaler har ett bra tillfälle nu, då Canal Digital kör en julkampanj på sitt Familjepaket med 60 kanaler fritt de första nio månaderna. Dock tillkommer obligatoriskt 21 månader därefter betalande (339 kronor per månad).