Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Hur klarade Apple 2016?

För ett år sedan hade 99mac en hel lista på saker Apple borde göra under 2016. Nu är det dags att bedömma hur de lyckades.

I början av 2016 skrev redaktionen som vanligt en önskelista åt #Apple med saker som företaget borde göra under året. Nu är det snart 2017, och inom kort kommer vi med en ny önskelista. Men vi ska givetvis också gå igenom den förra för att se hur väl Apple lyckades.

Som vanligt delar vi ut betyg för var och en av de sju punkterna enligt den klassiska betygsmodellen Ej godkänt, Godkänt och Väl godkänt.

1. Sluta upp med de mekaniska diskarna

Vi önskade oss ett slut på de långsamma mekaniska hårddiskarna, och ett datorutbud som helt anammade SSD-lagring eller åtminstone Fusion Drive. Hur gick det då? Nja, halv godkänt skulle jag säga. Visst, Apple har inte släppt någon ny datormodell med hårddisk utan verkar helhjärtat satsa på Macbook och Macbook Pro med flashbaserad lagring – som dessutom är snabbare än någonsin.

Men det säljs fortfarande maskiner med superslöa hårddiskar på 5 400 varv som primär disk. Grundmodellerna av Imac 4K och 5K har en ordentlig akilleshäl i form av hårddisken, och det spelar nästan ingen roll hur snabb processor, grafikkort och primärminne är om datorn gång på gång måste stanna upp och skriva till hårddisken. Fusion Drive är en bra mellanväg, men där borde SSD-delen bli större. Min arbetsdator är en Imac 5K i grundmodell, och där är flashlagringen i dess Fusion Drive på tok för liten (bara 24 gigabyte). Det märks, och datorn stannar gång på gång upp för att läsa eller skriva.

Appe har inte släppt några nya maskiner med mekaniska hårddiskar, så de får Godkänt. Men de har inte ändrat konfigurationen i de befintliga modellerna heller, så betyget hänger löst.

Betyg: Godkänt (nätt och jämt)

2. 16 GB i IOS-enheter är snålt

Vi var knappast de enda som påpekade det ironiska i mobiler kapabla att filma i 4K-upplösning men med bara 16 gigabyte lagringsminne. Och faktiskt, 2016 blev året då Apple till slut uppgraderade grundmodellen av Iphone och Ipad från 16 till 32 gigabyte. Intressant nog dubblade Apple även mellanmodellernas och toppmodellernas lagring, så en typisk Iphone finns nu med 32, 128 och 256 gigabyte. Undantaget är Iphone SE som lanserades i mars med 16 eller 64 gigabyte lagring.

Betyg: Godkänt.

3. Ge oss TV OS 2

Okej, noga räknat fick vi inte TV OS 2, utan TV OS 10 (för att passa med IOS 10 som systemet bygger på). Men vi fick en ny förbättrad version av operativsystemet i Apple TV, och det var det vi ville ha. Vi önskade oss bland annat lättare textinmatning, Siri på svenska och små funktioner som gjorde systemet trevligare. Detta fick vi. Apple TV-appen för Iphone underlättar textinmatningen, och förenklad inloggning bidrar. Siri kom på svenska och är visserligen inte bra nog ännu, men någonstans ska man ju börja. Och vi gillar verkligen det nya mörka temat.

Betyg: Väl godkänt.

4. Följ upp Apple Watch

Det var faktiskt många som inte trodde att Apple skulle följa upp Apple Watch med en ny modell detta år, men det gjorde de tack och lov. Vad de bjöd på var i klassisk Apple-stil inget totalt revolutionerande, men en likartad produkt där de allra flesta punkter förbättrats.

Apple Watch Series 2 är snabbare, har fler sensorer (inklusive GPS), är vattentät och har bättre skärm. En solid uppföljare, men nästa år vill vi även ha den tunnare tack.

Betyg: Godkänt.

5. Nya funktioner till Mac

Vi önskade oss lite kärlek till Mac-familjen och nämnde Touch ID som särskilt önskemål. Och visst, nya Macbook Pro fick Touch ID som en del av den helt nya funktionen Touch Bar. Meningarna går verkligen isär hur innovativ och användbar den interaktiva bildskärmsremsan är, men på det stora hela tycker vi den är superläcker. Och fingeravtrycksläsaren Touch ID på Mac är precis vad doktorn ordinerade. Mer sånt här tack!

Betyg: Godkänt.

6. Satsa på App Store

Vi efterlyste en ordentlig förbättring av eftersatta Mac App Store, och generellt bättre sökfunktioner i App Store överlag. I somras meddelade Apple också flera förändringar i App Store, bland annat en snabbare hantering av inskickade appar, och stöd för annonser i samband med sökning. Dessutom infördes nya betalningsmodeller, så att alla typer av appar exempelvis kan säljas via en fast månadskostnad.

Många av dessa förändringar är bra och välkomna, så vi ger Apple godkänt för att de ändå visar att de satsar på sina digitala butiker och vill förändra upplevelsen för både utvecklare och kunder. Vi saknar fortfarande en rejält förbättrad sökfunktion; allt för ofta hittas helt enkelt inte appen vi letar efter. Och fortfarande är Mac App Store det bortglömda sorgebarnet.

Betyg: Godkänt.

7. Överraska oss

Vi efterlyste en nylansering som ingen väntat sig, en ny app eller en totalt oväntad innovativ lösning. Så, fick vi det? Tja...

Överlag får väl ändå Apple-året 2016 sägas vara ganska förutsägbart. Apple uppdaterade Iphone, Ipad, Apple Watch och sina operativsystem. Den största överaskningen var väl egentligen vad som inte uppdaterades – inga nya stationära Mac, och en ovanligt lång väntan på nya bärbara. Men visst, det nya filsystemet AFS var en överaskning, om än efterlängtat av många. Den nya appen Musikmemon kom också från ingenstans, och det var väl inte många som hade väntat sig en sådan smal app från stora och breda Apple? Slutligen, det var flera av oss på redaktionen som tappade hakan rejält när Nintendos Shigeru Miyamoto var hemlig gäst under Apples september-event.

Okej, inget av detta var en klockren "one more thing" men Apple fick oss ändå att höja på ögonbrynen och le förvånat några gånger under 2016.

Betyg: Godkänt.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
53 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.