Efter vår önskelista för vad Apple bör göra under nästkommande år granskar vi nu konkurrensen och vad de bör göra under nådens år 2017.
Att skapa en lista över vad Apple bör göra under 2017 är en relativt rättfram historia. Företaget har ett begränsat utbud av produkter och mjukvara att skapa sig åsikter och förhoppningar runt. Konkurrerande företag har däremot en bred flora av produkter, tjänster, mjukvara och mycket mer, och för att kunna göra en motsvarande lista för konkurrenterna har vi gjort avstamp i de produktkategorier och företag som delar gemensam marknad med just Apple. Så utan vidare omsvep kastar vi oss in i vad Apples största konkurrenter bör göra under 2017.
Marknaden för smarta klockor har inte direkt exploderat. Å ena sidan finns Apple som äger hela marknaden för publiken som gillar Apples produkter, och på andra sidan finns Samsung med Gear S-klockorna. Android må vara ett dominerande system på telefonsidan, men när det gäller smarta klockor har plattformen stått i träda sedan dag ett.
Android Wear-plattformen lämnar mycket att önska, och trots att version 2.0 ser ut att undanröja några av plattformens brister löser den inte de fundamentala problemen. Samsungs Gear S-klockor är de enda alternativen till Apple Watch som säljer i relevanta mängder, vilket beror på en kombination av smart genomtänkt hårdvarudesign och mjukvara som är både smart och drar nytta av hårdvarans design på ett bra sätt.
Men Samsungs klockor baseras på den egna plattformen Tizen som har ett begränsat utbud av mjukvara, och Google har en stor möjlighet att börja konkurrera med Apple om de låter sig "inspireras" av konkurrenterna i en större förändring av Wear-plattformen. Kanske krävs det att Google gör en egen premium-klocka likt företagets Pixel-telefoner som visar var skåpet ska stå. De stora Android Wear-aktörerna har på senare tid antingen lagt ner eller pausat sina satsningar på smarta klockor och det krävs nog ett större grepp från Googles håll för att företagets plattform ska ta fart.
AI-assistenter som Siri, Google Assistant, Amazon Alexa, Windows Cortana och många fler har dominerat samtalet i IT-branschen under andra halvan av 2016, och under nästkommande år kommer AI att dominera allt mer. Apples Siri låter oss utföra vardagliga uppgifter på ett smidigt sätt, förutsatt att du lär hur tjänstens uppsättning kommandon ska hanteras. Det handlar dock inte om någon revolutionerande AI, den översätter mer eller mindre bara en serie handlingar som skulle ta något längre tid för mig att utföra manuellt.
Apples konkurrenter kan, och bör, introducera AI-assistenter som är smartare och mer kapabla. Samsung köpte upp företaget Viv vars grundare utvecklade Siri innan Apple köpte upp företaget. Det har ryktats om att Samsung ska göra en AI-assistent till en central del av Galaxy S8, och här har företaget en chans att göra en smartare AI-assistent till ett stort säljargument för den nya telefonen.
På en marknad där snabbare systemkretsar, högre skärm- och kameraupplösning och andra uppgraderingar har blivit förväntade kan en exceptionellt bra AI-lösning ge den wow-känsla som uppgraderad hårdvara inte kan. Google satte AI i första rummet under årets oktoberevent och detta fokus kommer inte minskas under 2017. Tyvärr ser det ut som att flera delar av Googles smarta produktutbud inte hittar till den svenska marknaden, åtminstone inte tidigt under 2017, och Samsung har därför en god chans att imponera om AI-lösningen blir en bra sådan.
Under flera år har vi hört stora ord om det smarta hemmet, och med jämna mellanrum lanseras produkter för hemmet som du kan styra med din smarta mobila enhet. Det har dock saknats en större vision för det smarta hemmet, en övergripande lösning som en konsument kan titta på och bli hänförd av. Ugnar som du kan stänga på med mobilen är så klart trevligt, och köpte du ny ugn 2016 kanske det var en funktion du testade och sedan glömde bort.
Olika företag använder olika standarder, och inget ingår i en större genomtänkt helhet. Google har doppat tårna i det smarta hemmet med produkter som Google Home, Google Wifi, diverse Android-baserade mobila enheter och specialiserade produkter som Chromecast. Att kunna styra denna infrastruktur med rösten är så klart lockande, men det är inte det smarta hemmet utan bara ett första steg.
Apple har störst chans att få till någon slags enhetlig plattform med Homekit, men än har vi inte sett så stora framsteg där. Apple har dock stor chans att få momentum på denna marknad, och konkurrenterna behöver både bredda sitt utbud och hitta en mer homogeniserad plattform. Om jag som teknikjournalist inte riktigt vet var jag ska börja med det smarta hemmet lär inte den genomsnittlige konsumenten ha en susning.
Apple har ännu inte hoppat ner i den virtuella ankdammen som är virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR). Företaget har visat intresse för området på senare tid, framför allt AR, men ännu har inga plattformar eller produkter presenterats. Samsung har en redan etablerad VR-plattform i Gear VR och Googles Daydream VR-plattform kommer så sakteliga etablera sig under 2017.
Microsoft ska lansera VR-headset som kommer att kunna användas med den 3D-fokuserade Windows 10-uppdateringen Creators Update, och sannolikt även Xbox One-familjen i någon form. Apple har sedan Steve Jobs återkomst häpnat med nya produkter som tillför det ingen annan har, och i de fall där funktionerna redan existerar har Apple paketerat det på ett betydligt snyggare och smidigare sätt än konkurrensen.
Med AR har konkurrenterna möjligheten att introducera helt nya sätt att använda våra teknikprylar, och förändra hur vi tar del av både information och underhållning. Microsoft har redan visat oss en förhandsvisning av dessa möjligheter med Hololens, men detta är inte en produkt som kommer nå konsumenter under 2017. Det är dock möjligt att introducera billigare och tekniskt mindre avancerade AR-produkter som ändå levererar en imponerande wow-upplevelse.
Att Apples Iphone-produkter har blivit en naturlig del av den stora massans liv har företaget inte bara utnyttjat för att sälja fler produkter. Att produkterna är så pass spridda bland befolkningen har också använts till att förbättra situationen för hälsa och forskning genom att användarnas hälsa kan övervakas och sammanställas via ramverket Healthkit.
Detta expanderades sedan till Researchkit och Carekit som låter forskare använda data som medborgare väljer att bidra med till att generera kvantitativa studier som vida överstiger den bredd som traditionella forskningsformer kan erbjuda. Många andra företag har hälso-appar på den egna mobila plattformen, men ingen erbjuder en enhetlig plattform för hälsa och forskning likt Apples.
Detta är inte bara smidigt för användaren eller forskarlag utan något som gagnar samhället i stort på sikt, och konkurrenterna behöver antingen enas om en liknande plattform eller utveckla egna som kan samspela med konkurrenternas lösningar. Femtielva olika lösningar kommer bara leda till att det endast är Apple-kunder som får dra nytta av den nya generationens hälsovård.
Under 2017 kommer Microsofts mobila plattform Windows Phone fira sju år på den mobila marknaden. Trots ett smidigt och väl genomtänkt användargränssnitt har plattformen aldrig riktigt tagit fart och kunnat konkurrera med Android och IOS på allvar. Ett bristande utbud av appar har bidragit till detta, något som har skapat något av ett moment 22 då utvecklare inte satsar på plattformen eftersom den har för få användare. Företagen som var ombord på Windows Phone-tåget har sakta men säkert övergivit plattformen, och även Microsoft själva har svajat i stödet på senare tid.
Microsoft har dock vind i seglet just nu. Det Surface-fokuserade eventet i oktober hade mer wow-effekt alá Apple än Apple själva kunnat skryta med på senare tid, och de stationära allt-i-ett-datorerna Surface Studio lär ha höjt ögonbrynen på en och en annan Imac-ägare. Precis som Sony har Microsoft också en etablerad spelplattform i Xbox One, och den 4K-kapabla uppgraderingen Xbox One "Scorpio" på gång senare under 2017, så det finns möjligheter att knyta ihop de olika produkterna på ett sätt som förkastar den gamla tråkiga bilden av Microsoft.
Men för att Windows Phone ska kunna bli något mer än en parentes i historieböckerna (hej Zune!) måste Microsoft ge plattformen samma behandling som Surface Studio, det vill säga skapa en Surface Phone som levereras med enastående hårdvara stöpt i en läcker design och en Xbox-relaterad spelplattform som ger utvecklare möjligheter som inte finns någon annanstans. Det är väldigt svårt att slå sig in på en marknad som domineras så hårt av två plattformar, men Microsoft måste göra något för att göra Windows Phone relevant och 2017 känns som året då det måste ske.
Anhängare av Google och Microsoft ser kanske detta som att svära i kyrkan, men konkurrenterna bör inspireras av Apple vad det gäller att ta nödvändiga steg framåt trots att det kanske irriterar en del av användarbasen. Som Jakob så elegant påpekar i sin krönika har Apple upprepade gånger under företagets existens pensionerat tekniker långt innan konkurrenterna vågat ta steget, något som har varit positivt för branschen som helhet.
Samsung och flera andra konkurrenter gjorde sig lustiga över att deras nya produkter minsann var utrustade med hörlurskontakt under 2016, men det ser jag inte som något att skryta över. Både Apple och Sennheiser har visat att trådlösa hörlurar inte behöver innebära en enorm kompromiss vad det gäller ljudkvalitet eller stabil ljudanslutning med god batteritid. Apples konkurrenter får väldigt gärna förkasta hörlurskontakten, anamma USB Type-C på bred front och andra eventuella steg som Apple väljer att ta. Deras beslut har varit vettiga så långt, och jag litar på att nästa teknik de väljer att pensionera också har levt på lånad tid. Konkurrenterna bör sluta håna och istället följa Apples goda gärning.
Vad har vi missat? Vad vill du själv se från Apples konkurrenter under 2017? Kanske någon särskild ny produkt, eller bara ett område de behöver förbättra? Skriv och diskutera i kommentarerna!