Marknaden för det intelligenta hemmet består av en rad olika aktörer och använda tekniker. En av de mest framträdande spelaren är Fibaro, som 99mac besöker under CES-mässan.
Det intelligenta hemmet, Internet of Things (#IoT) och det uppkopplade hemmet är alla samlingsbegrepp för en marknad som ska förse oss med produkter som kan samspela med varandra och dra nytta av nätverksanslutningar på olika smarta vis.
Denna marknad är dessvärre inte standardiserad runt en gemensam uppsättning tekniker, och det är därför inte helt självklart att bygga upp ett komplett intelligent hem runt en enda teknisk lösning. Själva kommunikationen mellan smarta enheter kan använda sig av flera olika trådlösa kommunikationsmetoder. Zigbee, Z-wave, Bluetooth och Wifi är några exempel på standarder som används på marknaden.
Ett företag som säljer IoT-produkter är Fibaro vars produktkatalog hittills använt sig av Z-wave för kommunikation mellan enheterna. Fibaro säljer en rad olika smarta prylar för hemmet, och några av dessa visas upp på mässgolvet. Exempel på sådana produkter är den smarta knappen som kan programmeras för att öppna dörrar, tända och släcka lysen, med mera. Olika antal snabba nedtryckningar kan kartläggas till olika funktioner.
En annan inte fullt lika användbar funktion är en bildram med inbyggd rörelsesensor som kan användas för att bland annat sänka volymen på ditt ljudsystem. Utöver det faktum att du förmodligen ser något lustig ut om du står och viftar framför en fotoram så är det inte direkt smidigt att sänka volymen stegvis med viftande armar.
En nyhet för Fibaro är att de nyligen gått ut med en satsning på Apples #Homekit-plattform, och en rad olika produkter för plattformen demonstrerades under mässan. Dessa produkter använder sig alla av Bluetooth som kommunikationsmetod, och enligt Fibaros representant är det inte sannolikt att dessa någonsin får stöd för produkterna baserade på Z-wave då Apple inte vill se uppblandning av Homekit-plattformen med andra system.
Fibaros Homekit-produkter kan samtliga kontrolleras antingen via företagets egna app eller via Apples Home-app. #Apple TV och #IOS-enheter stöds och via Siri kan du ställa frågor om ditt uppkopplade hem, exempelvis som rörelsedetektorerna har läst av några rörelser den senaste timmen. Fibaro visar upp en rad olika produkter med Homekit-stöd, och en av dessa är en 4-i-1-sensor.
Denna kan läsa av rörelse, temperatur, vibrationer och ljusstyrka. Dessa sensorer kan sedan kopplas ihop med andra produkter, så att exempelvis persiennerna rullas upp när du går in i ett rum eller att fläkten går igång när temperaturen stiger över en viss nivå. En annan produkt som företaget verkar vara stolta över är en översvämningsdetektor (Flood Sensor) som likt namnet antyder kan registrera när vatten svämmar över och riskerar att orsaka vattenskador.
Den är även utrustad med en temperatursensor som kan användas för att registrera om vattenledningar börjar bli så pass kalla att det finns risk för att de knäcks. Flood Sensor kan sammanlänkas med andra Homekit-produkter, vilket exempelvis kan användas för att få hemmets lampor att skifta till en viss färg när läckor eller problem med vattenrör upptäcks.
Fibaros satsning ser alltså inte ut att råda bot på IoT-marknadens splittring, men för Apple-fantasten som saknat produkter som beskrivs ovan lär Fibaros Homekit-utbud komma som ett välkommet tillskott.