Samsung följer upp den populära smartklockan Gear S2 där den större storleken och nya sensorer är de stora försäljningsargumenten.
Den en gång så omtalade produktkategorin smarta klockor har svalnat av ordentligt under det senaste året, något som illustrerades av hur få nya produkter som presenterades under CES-mässan i år. Nya produkter kanske främst premiärvisas under Mobile World Congress i februari, men det är ändå en indikation på hur svalt intresset är för produktkategorin om du inte heter Apple eller Samsung. För det är just dessa två företag som just nu äger all försäljning i branschen. Apple äger Iphone-ägarna och Samsung går hem hos dels de egna kunderna men även kunder som vill ha en smart klocka som faktiskt ser ut som en stilig klocka. Gear S2 blev den enda framgångsrika konkurrenten till Apple Watch Series 1, och med Gear S3 erbjuder Samsung en evolutionär uppgradering.
Samsung Gear S3 använder samma smarta hårdvarulösning som Gear S2 där boetten roteras för att navigera gränssnittet. Den största förändringen mellan Gear S2 och S3 är storleken. Gear S3 har vuxit till 49 x 46 millimeter, att jämföra med 43 x 40 millimeter för Gear S2. Majoriteten i förändringen kommer från den boetten och chassikonstruktionen, själva bildpanelen är 1,3 tum stor vilket är en blygsam ökning från 1,2 tum hos Gear S2. När jag först bytte från den mindre till den större klockan upplevdes skillnaden i storlek som besvärlig men efter en kort tids användning känns storleken faktiskt väldigt naturlig. Vi har testat Frontier-versionen som är utformad för att kunna användas i påfrestande omgivningar och omilda väderlekar. Skillnaden mellan Frontier och Classic-versionerna är att Frontiers design är stöpt så att den ska kunna ta slitage utan att det syns allt för mycket. Rent konstruktionsmässigt är båda versionerna desamma. Corning Gorilla Glass-lagret som skyddar bildpanelen är en mer slitstark version än den som användes i Gear S2.
Frontier använder även en tåligare variant av det rostfria stål som användes i föregångaren men tåligheten för att utsättas för vatten och damm är densamma. Både Gear S2 och S3 är certifierade enligt IP68-standarden vilket tillåter att klockan kan sänkas till 1,5 meters djup i upp till en halvtimme. Storleken är dock densamma mellan Frontier- och Classic-varianterna och den enda funktionella skillnaden är att Gear S3 Frontier finns tillgänglig i en 4G/LTE-uppkopplad version. Den större storleken på klockan medför också en skillnad i storleken för armbanden. Gear S3 stöder standardstorleken för klockarmband på 22 millimeter, och Gear S2 stöder storleken 20 millimeter.
På insidan har Gear S3 uppgraderats till en ny generation kretsar från Samsung, nämligen den integrerade kretsuppsättningen Exonys 7270. Om man bara tittar på specifikationerna ser det inte ut att ha hänt särskilt mycket jämfört med den Exynos 3250 som används i Gear S2. Båda kretsarna är dubbelkärniga och båda tuffar på i 1 GHz. Gear S3 är utrustad med något mer primärminne, 768 Mb kontra 512 Mb, men annars är kretsarna identiska i rena siffror. Exynos 7270 är dock en modern kretsuppsättning som tillverkas på en lägre tillverkningsprocess, 14 nanometer kontra 28 nanometer i Exynos 3250. Det tillför flera fördelar, där förbättrad energieffektivitet är en uppdatering. Detta kombineras med ett större batteri på 380 milliamperetimmar, en rejäl ökning från de 250 mAh i Gear S2.
Det medför att du kan få upp till fyra dagars batteritid med läget där bildskärmen släcks när du inte tittar på den, och aktiverar du läget där bildskärmen alltid är aktiv är det inga problem att nå väl över ett dygns batteritid vilket inte är möjligt med Gear S2. Minde tillverkningsprocess innebär också att det får plats mer funktioner på samma yta utan att batteritiden blir allt för lidande, och detta har bland annat utnyttjats till att integrera det tidigare nämnda LTE-modemet. Det används även till att integrera nya funktioner som GPS-stöd som gör telefonen mer självständig än sina föregångare. Precis som i Gear S2 finns här även integrerat lagringsminne på 4 GB.
Egenskap | Gear S3 | Gear S2 |
---|---|---|
Storlek | 49 x 46 x 12.9 mm | 43,6 x 39,9 x 11,4 mm |
Skärmstorlek | 1,3 tum Super AMOLED | 1,2 tum Super AMOLED |
Kretsuppsättning | Exynos 7270 | Exynos 3250 Dual |
Minne | 768 MB primärminne | 512 MB primärminne |
Trådlöst | Wi-Fi 802.11 b/g/n. | Wi-Fi 802.11 b/g/n. |
Funktioner | Accelerometer, gyroskop, pulsmätare, barometer. | Accelerometer, gyroskop, pulsmätare, barometer. |
Batteri | Litiumjon-batteri, 380 mAh. | Litiumjon-batteri, 250 mAh. |
Tålighet | Corning Gorilla Glass SR+. | Corning Gorilla Glass 3. |
Operativsystem | Tizen-version 2.3.2.1. | Tizen-version 2.3.2.1. |
Frontier-versionen vi har testats levereras med ett sportband i plast som tål väta och hårda tag. Eftersom Frontier och Classic-utgåvorna endast skiljer sig åt utseendemässigt kan du fritt välja mellan armbanden för de båda. Tyvärr är vare sig sportbandet eller läderbandet särskilt bekväma. Sportbandet börjar skava efter kort tids användning och jag fick justera det med jämna mellanrum för att det inte skulle irritera handleden. Läderbandet är bekvämt men på tok för styvt, något som blir bättre med tiden förvisso, men det gör processen med att ta på sig klockan något osmidig.
Lyckligtvis följer Gear S3 som tidigare nämnt formatet för fästanordningar för klockarmband på 22 millimeter vilket innebär att du kan köpa en rad olika armband från olika företag och välja det som passar just dig bäst. Vi har testat att köpa in vanliga armband med stållänkar från butik och parat dessa med en Gear S3 Classic vilket blev en klar uppgradering i bekvämlighet och stil. Det är synd att Samsung inte lyckas bättre med de armband som ingår i paketet, med Gear S2 Classic lyckades företaget leverera ett utmärkt läderarmband som jag använder och är väldigt nöjd med än idag.
Fördelarna med att kontrollera mjukvaran helt och håller, från grunden upp, blir tydligt med samspelet mellan Gear S2 och S3. Precis som att Apple kan uppdatera Apple Watch Series 1 med förbättringar och nyheter från Series 2 utan att prestanda blir lidande kan Samsung göra detsamma med sina klockor då de bygger på det egna operativsystemet Tizen. I samband med att Gear S3 lanserades släpptes en systemuppdatering för Gear S2-familjen som lade till samma utbud av funktioner och förbättra faktiskt även prestanda.
Funktionerna som bygger på GPS-modulen och de nya sensorerna ingår så klart inte i uppdateringen av S2, men i övrigt matchar båda generationerna varandra nästan helt. Det innebär att om du föredrar en något mindre klocka och inte är i behov av funktioner som GPS och barometer så får du en lika utmärkt klocka i Gear S2. Den nivån av stöd för ägare av tidigare produkter är alltid trevligt att se. Samsung Gear är appen som låter dig konfigurera klockans olika egenskaper. Det innefattar allt från att ladda ner och hantera saker som appar och digitala urtavlor, men även konfiguration av mallar för SMS-svar som du kan skicka som snabbsvar på inkommande SMS eller samtal.
Gear S2 är utrustad med sensorer som accelerometer och gyroskop, vilket ger klockan funktioner som stegräknare och möjligheten att känna av om du lyfter handleden för att kolla tiden. Om du ska ut och springa i spåret måste Gear S2 vara ansluten till en telefon som övervakar din löpning med GPS- och datauppkoppling. Med Gear S3 kan du ge dig ut i spåret eller vildmarken och ändå få dina aktiviteter övervakade tack vare den integrerade GPS:en och LTE-uppkopplingen om du valt den konfigurationen.
Detta fungerade bra när jag gav mig ut i löparspåret, lite för bra och jag hade gärna sett att klockan av misstag lägger på ett par kilometer till mina stapplande försök i löparspåret. Detta i kombination med mer energieffektiv drift och större batterikapacitet gör att klockan både kan agera träningspartner och smart klockan utan att behöva laddas i tid och otid. Detta är en av få stora försäljningsargument för den som redan äger en Samsung Gear S2.
En del i mjukvaran som är tätt förknippad med sensorerna i klockan är hälsomjukvaran S Health som finns förinstallerad på Samsungs telefoner, men finns tillgänglig i Google Play Store tillsammans med Gear S-mjukvaran för nedladdning om du använder andra Android-telefoner. S Health innehåller en mängd olika alternativ för att övervaka din hälsa, och på sidan som övervakar dina vardagliga steg kan du välja om det är telefonen eller klockan som ska ha huvudansvar för att övervaka dina steg. I både telefon och klocka kan du välja mellan ett stort antal olika sporter och aktiviteter att starta, och vill du sedan gå iväg och aktivera dig utan att ha telefonen närvarande är det alltså möjligt med betydligt fler aktiviteter med Gear S3.
En brist som dock har visat sig med Gear S3 är att den drar ner batteritiden betydligt mer när den inte används tillsammans med Samsung-telefoner. Batteritiden på min privata Galaxy S6 har inte påverkats nämnvärt av att användas tillsammans med Gear S3, men en kollega på redaktionen som har köpt och använder en Gear S3 tillsammans med en Nexus 6P upptäckte att telefonens batteritid påverkas avsevärt. Vi lyckades isolera problemet till att mjukvarutjänsten som sköter stegräkningen i S Health konstant väcker telefonens processor och låter den därmed inte gå in i viloläge, och i min Galaxy S6 väcks processorn väldigt sällan. Det går att kringgå detta problem genom att se till att inte både klocka och telefon hanterar stegräkning, men det innebär en onödigt krånglig inställningsprocedur.
Det blev nyligen möjligt att använda Gear S3 tillsammans med IOS-enheter. Mängden funktioner och konfigurationsalternativ är färre än på Android-plattformen, och S Health är dessutom integrerad i Gear S-appen på IOS. Under testperioden lyckades jag inte logga in på S Health alls, och därmed var det inte möjligt för mig att testa hur bra den mäter din träning kontra motsvarigheten på Android. Äger du en Iphone blir ditt val således att antingen välja Apple Watch istället, eller förlita dig på Gear S3-klockans förmåga att sköta sig själv fristående från telefonen. Hur bra Gear S3 än må vara fristående är det begränsande att inte kunna länka samman klocka och telefon, så rekommendationen till Iphone-ägare är att hålla sig till Apple Watch.
Med Gear S2 tyckte jag att Samsung lyckades producera en smart klocka som både passar in som en stilig modeaccessoar och en smart enhet. Apple Watch intresserar mig inte eftersom det är en smart pryl på din arm som också visar tiden. Samsungs gränssnittsnavigering genom att rotera boettringen är fortfarande den bästa på marknaden då den kombinerar ett smart system med en klockas faktiska utformning. Att klockan har blivit mer tålig och kan användas mer fristående med GPS och fler sensorer är en klar förbättring, men de obekväma armbanden är ett klart steg bakåt.
Med de senaste mjukvaruuppdateringarna stöder S2 majoriteten av de nya funktionerna i S3. Detta ska Samsung också ha en eloge för då ägare av föregående generations klocka har fått en rejält förbättrad produkt. Att klockan inte samarbetar lika bra med telefoner från andra tillverkare än Samsung är tråkigt, men för den som är villig att gräva lite går det att mildra problemen. Kort och gott, om du inte vill ha en smart pryl alá Apple Watch på din handled är Samsung Gear S3 (eller S2) ditt enda bra alternativ just nu. Om du är Android-användare det vill säga.
Plus:
+ Fortfarande den bäst designade smartklockan
+ Mjukvarans utformning för hårdvaran är lysande
+ Bra samverkan mellan klocka och telefon för Samsung-ägare
+ Fristående egenskaper med nya sensorer lyfter
+ Imponerande batteritid även med skärmen alltid aktiv
Minus:
- Helheten inget enormt steg över S2
- Båda standard-armbanden är obekväma
- Utbudet av användbara appar något skralt
Emils åsikter baseras på användning av en Gear S3 tillsammans med hans privata Nexus 6P-telefon.
Från att ha varit negativ till smarta klockor vann Pebble och senare Pebble Time över mig till den mörka (ljusa?) sidan, efter en tur genom träsket som är Android Wear. Trots smal funktionalitet med många kompromisser fyller modellerna behoven jag främst söker, notifieringar och att visa tiden. Samtidigt finns briljant batteritid och en skärm som fungerar även under den där dagen då solen skiner.
Prylnörd-genen och Pebbles snabba avsked från rampljuset öppnar dock upp för jakt på alternativ, där en Galaxy Gear S3 Classic sitter på handleden sedan mitten av december. I mycket gillar jag klockan, där notifieringar levereras samtidigt som navigation och gränssnitt känns naturligt utan att ta onödigt fokus. För mig grundläggande saker som skärm med always on finns (hallå, Apple), och batteriet klarar att utan problem hålla funktionen aktiv hela dagen.
Det märks dock att Samsung vill gå sin egen väg. Företagets appar ska användas i vått och torrt, allt från S Health till skräddarsydda butiken. Problemet för mig är att de ofta inte når hela vägen fram – varför inte ge S Health möjlighet att synkronisera med Google Fit, och varför är egna butiken så patetiskt klumpig? Till det kommer otaliga buggar i både klockan och telefonens mjukvaror, med allt från tappad synkronisering utan synbar anledning till Samsung-konto som vägrar fungera och appar som installeras i halvsynligt spökläge. Ett miljardföretag av Samsungs kaliber bör och ska kunna göra bättre.
Till syvende och sist – Galaxy Gear S3 Frontier och Classic är i min bok som Android-användare marknadens just nu mest intressanta smarta klockor. Tyvärr bygger det minst lika mycket på andra produkters brister som på enheternas egna fördelar, där Samsung fortfarande har en hel del att slipa på. Kanske blir 2017 året då klockfrälsaren äntligen kommer.