Apple uppdaterar Logic Pro X och Garageband

Apple släpper omfattande uppdateringar till sina musikappar Logic Pro X för Mac OS och Garageband för IOS, med flera nya funktioner.

#Apple har släppt två ordentliga uppdateringar till bolagets musikprogram #Logic Pro X för Mac och IOS-versionen av #Garageband. Båda apparna får flera nya funktioner och verktyg.

Garageband för IOS släpps i version 2.2, och får synthen Alchemy som innehåller mer än 150 olika ljud i olika genrer, så som EDM och Hip Hop. Alchemy kom till Logic Pro X med en uppdatering 2015, och finns nu alltså även i den mer konsumentvänliga mobilappen Garageband.

Garageband får också en omdesignad ljudbläddrare som ska göra det enklare att hitta rätt ljud, och nya mixningseffekter i form av Visual EQ, Bitcrusher och Overdrive. En annan funktion som tidigare funnits i Mac-versionen av Garageband är möjligheten att spela in samma sektion flera gånger och sedan välja den bästa tagningen. Dessutom finns ett integrerat anteckningsblock i appen för att lägga till kommentarer till projekten.

Touch Bar, stereopanorering och ljusare färger

Logic Pro X riktas mer till professionella musiker, och uppdateras till version 10.3. Appen får bland annat stöd för Touch Bar-remsan i nya Macbook Pro, och ett uppdaterat gränssnitt med ljusare färger och nytt utseende på kontroller för regionredigering.

Vad gäller nya verktyg får Logic Pro X bland annat möjligheten att lägga in- och uttoningar i flera regioner samtidigt, äkta stereopanorering och en 64-bitars summeringsmotor. Det går nu också att importera MusicXML-filer.

Både Garageband och Logic Pro X får också nya möjligheter att dela projekt med varandra. Det går att börja arbeta på ett projekt på en Iphone eller Ipad i Garageband, och sedan via Icloud lägga till detta som ett nytt spår i Logic på Mac.

Garageband för IOS är gratis för alla som köper en IOS-enhet, och går annars att köpa i App Store för 50 kronor. Logic Pro X kostar 2 095 kronor i Mac App Store.