Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Microsoft Surface Book

Microsofts bärbara hybriddator lanseras till slut på svenska marknaden och är tveklöst den bästa reklampelaren för företagets plattform Windows 10.

Skärm och pekpenna

Surface Book är som tidigare nämnt utrustad med en 13,5 tum stor IPS/LCD-panel. Denna bildpanel använder ett något udda bildförhållande och tillhörande upplösning. Bildförhållandet är 3:2 och upplösningen 3 000 x 2 000 pixel, vilket är ovanligt för både bärbara datorer och surfplattor. Bildpanelens egenskaper är dock inte udda i praktiken då Windows 10 på ett bra sätt skalar olika typer av innehåll till att passa upplösningen. Vi hade exempelvis inga problem med att videoinnehåll som skapats för bildförhållandet 16:9 inte anpassades väl för Surface Book-konfigurationen.

Ett område där bildförhållandet och upplösningen faktiskt tillför en hel del är produktivitetsrelaterade uppgifter. Oavsett om du använder datorn i horisontellt läge eller porträtt-läge, som bärbar dator eller surfplatta, ger det högre pixelantalet i höjdled (2 000 pixlar) mer utrymme för gränssnittet. Om du jobbar med applikationer för bildredigering, videoredigering, anteckningar eller skisser och andra typer av gränssnittstunga applikationer leder det extra utrymmet till att du inte behöver flytta runt fönster och menyer lika mycket. Bildförhållandet 3:2 är dessutom mer likt en anteckningsblock vilket underlättar i anteckningsprogram.

Är pennan mäktigare än äpplet?

Till skillnad från Ipad Pro-familjen där du måste köpa till en penna separat ingår Surface Pen i paketet när du köper en Surface Book. Microsofts penna stöder 1 024 nivåer av tryckkänslighet och kan fästas vid skärmens sida via en magnetisk remsa på ena sidan. Mina konstnärliga färdigheter är ytterst begränsade men mina försök att rita har blivit ungefär lika gräsliga som mina skapelser tenderar att bli på fysiskt ritpapper, så pennan kan inte beskyllas för detta.

Jämfört med Apples penna på Ipad Pro-enheterna upplever jag att precisionen och följsamheten ligger på samma nivå, dock upplever jag att Apples lösning är lite snabbare på att registrera nya penseldrag när jag plockar upp pennan efter att ha låtit den ligga inaktiv en längre stund. Pennan drivs av ett AAA-batteri som enligt Microsoft ska räcka för ett års användning innan det behöver bytas ut.

En fördel som Microsofts lösning har över Apples dito är att användaren får tillgång till både traditionella Windows-applikationer, som är mer funktionsspäckade än alternativen på IOS, och de touch-anpassade apparna i Windows-affären. Utbudet i Windows-affären är begränsat jämfört med App Store men de appar för kreativitet och produktivitet som finns i Windows Store håller som regel hög kvalitet. Den stundande Windows-uppdateringen Creator's Update kommer dessutom ytterligare förstärka plattformens egenskaper för de kreativa.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.