Test: Harman/Kardon Go+Play

Den klassiska Ipod-högtalaren Go+Play från Harman/Kardon har blivit trådlös, och 99mac undersöker denna moderna bergsprängare.

Harman/Kardon Go+Play är något så ovanligt som en veteran inom kategorin bärbara högtalare. Produktens första utförande lanserades för runt tio år sedan, och hade en inbyggd dockningsstation för Ipod på ovansidan. Trådlöst var då ingenting som hade tagit fart, men senare modeller har tagit fasta på detta. Förra året uppdaterades Go+Play igen, och har nu fått ett uppladdningsbart batteri som är en klar förbättring jämfört med tidigare modeller som krävde åtta stycken AA-batterier för att spela bortom nätuttag.

Utseendet är i det närmaste helt oförändrat, men dockningsstationen från den ursprungliga varianten är borta. Istället kommunicerar högtalaren trådlöst via Bluetooth 4.1, eller förlitar sig på en AUX-ingång på baksidan för trådbundna enheter. Designen påminner om äldre tiders så kallade bergsprängare, och ett rejält handtag i stål förstärker den bilden. Go+Play är dock tänkt att spela stående på ett plant underlag snarare än bäras omkring på axeln genom en gata i Bronx. Högtalarens bas är nämligen bredare än toppen, och fyra plastfötter gör det väldigt obekvämt att vila högtalaren mot kroppen. Den står däremot stadigt och bra på olika underlag som gräsmattor, bord och bänkar.

Batteritiden är upp till åtta timmar, vilket är riktigt imponerande jämfört med många konkurrenter. Att ladda upp högtalaren från tomt batteri tar dock sin tid – hela tre timmar till full laddning. En inbyggd USB-port på baksidan gör också att Go+Play kan agera laddningsstation för en strömfattig mobil.

Ljudet

Jämfört med andra trådlösa högtalare är Harman/Kardon Go+Play ganska fattig på funktioner. Här finns inget stöd för Spotify Connect, ingen Wifi-anslutning för samverkan med Airplay eller Chromecast, och inga moderna trådlösa ljudcodec som AptX. Parkoppling med enhet sker på sedvanligt vis genom att trycka ner Bluetooth-knappen på högtalaren och leta upp den i telefonens inställningar, vägledd av något för högljudda ljudeffekter från högtalaren.

Två stycken Go+Play kan också kopplas samman för att utvidga ljudbilden, men detta har vi inte haft möjlighet att testa. De allra flesta lär också bara använda en, och det är nog tillräckligt för alla som letar en bastant högtalare som kan alternera mellan köket och parkhänget.

Ljudet har sina uppenbara begränsningar, även om framförallt basen får med beröm godkänt. Detta tack vare högtalarens två kraftiga ljudelement på 90 millimeter, kompletterad av två mindre på 20 millimeter. Det finns också ett passivt element i mitten som ska utöka basljudet. Det här gör Go+Play kapabel att leverera ganska ordentligt dunka dunka för de som inte är så nogräknade med diskant och mellanregister. När jag försöker finlyssna på Miles Davis eller Händels Messias från 99mac:s test-spellista suddas många av detaljerna ut till en gröt. Poplåtar med mycket på gång i mellanregistret förvandlas till ödsliga melodislingor. Men bastung musik såsom Underworld och riksbekanta Antiloop låter förträffligt. Det här är en högtalare för festen på fredagkvällen, snarare än söndagsmorgonen.

En del av begränsningen ligger i Bluetoothöverföringen, där jag verkligen upplever att den snåla bandbredden komprimerar låtarna för mycket, och särskilt på högre ljudvolymer. Att koppla in enheten med AUX-kabel förbättrar situationen, men då försvinner också vitsen med att högtalaren är trådlös. En rekommendation är att provlyssna högtalaren i butik med egna favoritlåtar, och låter dessa bra; då kommer du bli nöjd med Go+Play.

Slutomdöme

Harman/Kardon Go+Play lever upp till sina föregångares arv. Det är en uppkäftig högtalare med tungt ljud för den mobila festen. Beroende på musiksmak låter högtalaren antingen bra eller hyffsat. Batteritiden är bra, och förstärker ytterligare att Go+Play gör sig allra bäst ute i parken en försommar med ett gäng kompisar och några folköl.

I hemmamiljö blottas däremot brister, och ljudet fokuserar alltför mycket på tung bas för att göra plats i mellanregister och diskant. Mycket musik låter bra, men alltför många favoritlåtar upplevs som mullriga och stympade. Provlyssning innan köp rekommenderas, om du inte redan är på väg bort från förfesten. Isåfall kommer Go+Play räcka hela kvällen.

Plus:
+ Robust och cool design
+ Bra batteritid
+ Tungt basljud

Minus:
- Inget stöd för moderniteter som Aptx eller Spotify Connect
- Begränsat och mullrigt ljud i de högre registren

Namn
Go+Play
Tillverkare
Harman/Kardon
Pris
Funktioner
Trådlös Bluetooth-högtalare (Bluetooth version 4.1) med upp till 8 timmars batteritid. Laddas fullt på 3 timmar.
Frekvensomfång
50Hz-20kHz (-6dB).
Vikt
3 433 gram