99mac testar Oneplus 3T

Oneplus introducerar en uppdaterad variant av företagets tredje flaggskeppsmobil, där nyheterna sitter på insidan. 99mac har tagit Oneplus 3T en runda genom testlabbet.

I väntan på femman

Oneplus skapade stora rubriker när företagets första mobiltelefon Oneplus One lanserades. Det kinesiska företaget hade skapat en relativt billig telefon som trots den beskedliga prislappen var utrustad med specifikationer som var på nivå med dyrare premiumtelefoner. Den tredje versionen av Oneplus lanserades så sent som i juni 2016 men denna modell har redan ersatts av den uppgraderade modellen Oneplus 3T. Det mesta är sig likt, bara något mer modernt. Det har sedan tidigare spekulerats i att Oneplus ska lansera Oneplus 5 senare i år, och hoppet i versionsnummer beror på att siffran fyra ses otur i Kina. Fram till dess att Oneplus 5 lanseras kommer konkurrenterna ha hunnit lansera nya modeller som får fjolårets Oneplus 3 att verka föråldrad, och Oneplus 3T ska råda bot på just detta problem.

Ny enbart på insidan

Grundmodellen från i fjol var utrustad med systemkretsen Snapdragon 820 och grafikkretsen Adreno 530. Oneplus 3T använder samma grafikkrets men systemkretsen Snapdragon 821 har något högre klockade processorkärnor. Precis som hos föregångaren backas systemkretsen av 6 gigabyte primärminne och lagringsutrymmet kan fås i 64 eller 128 gigabyte. Skärmen är fortfarande en 5,5 tum stor AMOLED-panel med upplösning på 1080p, och trots telefonens relativt blygsamma prislapp uppvisar skärmen imponerande god färgåtergivning och svärta. Kameran är fortfarande samma 16 megapixels-sensor med bländaröppning på f/2.0.

Precis som tidigare stöder telefonen användning av två SIM-kort samtidigt, men dessvärre har stöd för utökad lagring via minneskort inte tillkommit i denna version. En trevlig uppgradering är att batteriets kapacitet höjs till 3 400 milliamperetimmar, en hyggligt bra skjuts över föregångarens 3 000 mAh. Som helhet handlar detta alltså om en ytterst marginell uppdatering av samma telefon, och Oneplus 3T ersätter därför också föregångaren helt i Oneplus-butiken.

Fortfarande prisvärd premium

Oneplus 3T fortsätter med samma designspråk som föregångaren där aluminiumkonstruktionen utan tvekan kan hävda sig mot marknadens dyrare rivaler. Telefonen kan fås i två färger, där den nedtonade guldfärgen Soft Gold består medan föregångarens granitgrå färg har ersatts av en mörkare Gunmetal-grå. Ett problem som denna konstruktion behåller är dock att telefonen blir som en tvål i handen om du inte klär den med ett skal av någon sort.

Inom loppet av en timme efter att jag hade packat upp telefonen gled den ur händerna och studsade på ett skåp ner på golvet från en halvmeters höjd. Till telefonens försvar hanterade den fallet utan problem. Utöver en snabb kretsuppsättning och gott om primärminne är Oneplus 3T utrustad med andra funktioner som ett flaggskepp kräver anno 2017, exempelvis en fingeravtrycksläsare. Denna är mer känslig för felaktig placering av dina fingrar, men när du väl placerar dem rätt är den snabb på att läsa av och låsa upp telefonen.

Fingeravtrycksläsaren befinner sig på hemknappen under skärmen, och till höger och vänster om denna finns kapacitiva knappar för bakåtnavigering och flerkörning av appar. Som standard aktiverar vänster knapp bakåtnavigering medan höger knapp öppnar hanteringen av aktiva appar, men du kan växla detta förhållande i inställningsmenyn. Där kan du också välja om du vill att virtuella motsvarigheter för dessa knappar ska visas längst ner på skärmen eller ej.

Syntetiskt och praktiskt välpresterande

Den Snapdragon 821-krets som driver Oneplus 3T tillhör de snabbaste kretsarna som finns på marknaden i skrivande stund, och det märks också i prestandamätningsverktygen. I Geekbench 4, som mäter processordelens prestanda i enkel- och flerkärniga tillämpningar får Oneplus 3T ett enkelkärnigt resultat på 1 732 och ett flerkärnigt resultat på 4 119, vilket kan jämföras med marknadsledaren Samsung Galaxy S7 som i varianter med Samsungs Exynos-kretsar når resultat på 1 806 respektive 5 213 poäng.

Samsungs processorprestanda är alltså ett steg upp, men Qualcomms grafikkrets levererar i sin tur prestanda som är en nivå över rivalen. I GFX Bench-testet T-rex i upplösningen 1080p får Oneplus 3T ett jämnbördigt resultat på 3 335 bildrutor och 60 bilder per sekund, att jämföra med 3 371 bildrutor och 60,2 bilder per sekund för Galaxy S7. I 3DMark Slingshot Extreme blir resultatet 2 326 poäng, en respektabelt steg upp från de 2 092 poäng som Samsungs Exynos-krets orkar med. Syntetiska prestandatester berättar dock inte hela historien, och trots marknadsledande prestandaresultat kan Samsungs Galaxy S-telefoner ofta uppvisa prestandasläp vid navigering i systemet. Oneplus 3T erbjuder med få undantag en konsekvent snabb användarupplevelse.

Batteri- och GPS-suverän

Under en långhelg som spenderades nere i de blekingska skogarna blev Oneplus 3T min följeslagare, och i bilresan upp till Stockholm blev jag väldigt positivt överraskad över två egenskaper hos Oneplus 3T - batteritid och GPS-navigering. Eftersom bilturen ägde rum under en arbetsdag använde jag telefonen som en trådlös Wifi-hotspot kontinuerligt under 4,5 timmars arbetande på en bärbar dator. På vägen till Stockholm skulle vi ta en avstickare genom landet till en ort vi inte tidigare hade besökt, och jag fick därför ta till GPS-funktionen och Google Maps under flera timmars bilåkande. Oneplus 3T stöder systemen GPS, ryska GLONASS och kinesiska BeiDou.

Trots flitig användning som Wifi-hotspot och GPS-navigatör under flera timmar hade telefonen fortfarande 44 procent batteriladdning kvar när vi rullade in i Stockholm. Om du använder telefonen flitigt är det inga problem att gå igenom en hel dag och ändå ha en stunds laddning kvar vid kvällens slut. Vid mer återhållsam användning räcker en laddning utan problem två dagar. Telefonen stöder också snabbladdning via något som kallas Dash Charge. Enligt Oneplus ska detta ge en hel dags användning på en halvtimmes laddning, något som visade sig stämma när jag Dash-laddade telefonen inför en arbetsdag. Huruvida detta stämmer för dig beror helt på hur du använder telefonen, men sannolikheten är stor att en kort laddning kommer räcka till för de flesta situationer.

Dash Charge-laddningen matar ström på ett sätt som gör att laddningen går lika snabbt oavsett om du belastar telefonen med olika arbetsuppgifter, något som inte gäller för de konkurrerande telefonerna som stöder snabbladdning. Jag vill också passa på att dela ut en eloge till GPS-funktionen som är bland den snabbaste och mest precisa jag testat. När jag låste upp telefonens skärm kunde GPS-funktionen i regel låsa fast på min position och uppdatera denna i Google Maps inom loppet av en till två sekunder.

Kommentarer
11 svar

Äntligen fredag och inte nog med att många av oss får chans att vila upp oss från arbete utan iPhone 13-serien är äntligen här.

Ett nytt iOS - nya buggar. Senast buggen i operativsystemet till iPhone hindrar användare från att styra AirPods Pro.

Ryktena visade sig stämma och EU skyndar nu på processen med att se till att mobila produkter delar samma laddningsport.

Att slippa kablar är alltid trevligt och något så vanligt som magneter kan nu göra att vi slipper det i allt större utsträckning.

Tillbehörstillverkaren mophie har lanserat två nya produkter som underlättar livet för oss när det kommer till laddning.

Det ser inte ut som att Fortnite återvänder till App Store inom de närmsta fem åren även om de anpassar sig till reglerna.