Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Oneplus 3T

Oneplus introducerar en uppdaterad variant av företagets tredje flaggskeppsmobil, där nyheterna sitter på insidan. 99mac har tagit Oneplus 3T en runda genom testlabbet.

Anpassningsbar med foto-akilleshäl

Imponerande men inte klassledande fotografi

Så här långt har Oneplus 3T levererat en hårdvaruupplevelse som konkurrerar direkt med marknadens lyxigaste och betydligt dyrare konkurrenter, men ett område där Oneplus inte riktigt räcker hela vägen är kameran. Den bakre kamerasensorn skryter som tidigare nämnt med en upplösning på 16 megapixel och en bländaröppning på respektabla men inte marknadsledande f/2.0. Bilder som fångas i goda belysningsförhållanden levererar bra resultat med relativt god färgåtergivning och kontrastförhållanden. I dunkel belysning eller mörka miljöer med flera olika ljuskällor får kameran svårt att leverera bra bilder som inte lider av brus och rejält avvikande färgåtergivning.

En av anledningarna till detta kan vara att sensorns pixlar är mindre än hos de främsta konkurrenterna som Iphone 7 Plus eller Samsung Galaxy S7, och kan därmed inte släppa in lika mycket ljus. En annan stor faktor ligger säkerligen i gediget arbete med kameramjukvaran från Apples och Samsungs håll. I bra ljusförhållanden erbjuder konkurrenterna också något bättre resultat, men här ligger Oneplus 3T inte särskilt långt efter. Kamerans mjukvarugränssnitt är så avskalat som man kan förvänta sig av en telefon som håller sig nära Android-upplevelsen. Du byter mellan foto- och videoläge genom att svepa på skärmen, och kameran stöder både dynamiskt färgomfång (HDR) och ett läge för förbättrad bildkvalitet som kallas HQ.

HDR och HQ kan inte användas tillsammans, och under våra testet har vi inte märkt av någon markant förbättring i HQ-läget vilket fått oss att hålla oss till HDR. För kameraexperten finns det även ett manuellt läge där du kan detaljanpassa egenskaper som ISO-nivåer, vitbalans, kontrast med mera. Seriösa fotografer kan även välja att aktivera RAW-fotografering. Den främre selfie-kameran skryter också med en sensor på 16 megapixel, men denna kommer inte från Sony och levererar inte lika bra som dess bakre syskon. För selfie-ändamål löser den dock uppgiften alldeles utmärkt. När det gäller videoinspelning sköter kameran jobbet lika bra som för fotografi, men tyvärr kan autofokus-funktionen få problem i situationer som konkurrenterna hanterar utan problem. Den främre selfie-kameran har också betydligt sämre ljudupptagning än konkurrenterna från Apple och Samsung.

Anpassningsbar vanilj-Android

Mjukvaran i Oneplus 3T bygger på Android i botten och ovanpå detta har företaget byggt in egna anpassningar av systemet och användarmiljön som går under namnet Oxygen OS. När vi packade upp vårt testexemplar var den utrustad med Oxygen OS 3.5, som bygger på Android 6.0 i botten, men kort efter detta blev Oxygen OS 4.0.2 tillgängligt där Android 7.0 körs i botten. Majoriteten av vårt testande har alltså baserats på den senaste versionen med Android 7.0 som grund, och upplevelsen har varit en förnämlig sådan.

Den som har använt standard-Android på någon av Googles Nexus-telefoner kommer att känna igen sig i Oxygen OS. Allt från notismenyn till inställningsmenyn och applikationslistan ser mer eller mindre identisk ut med standardversionen av Android. Det stora tillägget är en meny till vänster om hemskärmen som kallas Never Settle. Här samlas information om vädret i din region, en anteckningsfunktion där du kan skapa påminnelser, senast använda applikationer och en rad andra widget-funktioner du kan välja att lägga till. Det påminner mycket om widget-menyn du får tillgång till när du sveper åt vänster i notismenyn i IOS.

I skrivande stund finns Android 7.1.1 tillgängligt för Googles Nexus- och Pixel-telefoner, men denna uppdatering kommer sannolikt också införlivas i Oxygen OS framöver. En faktor som skapar en viss oro runt Oneplus-mjukvaran är att företagets tidigare systemuppdateringar till Oneplus One och Oneplus 2 har dragits med en del buggar och problem som försämrat helheten en del jämfört med grundupplevelsen vid leverans. Våra erfarenheter av uppdateringen från Oxygen OS 3.5 till 4.0.2 har enbart varit positiva, men med företagets historik finns det risk för att framtida uppdateringar dras med större problem. Det är inte något vi kan väga in i vår bedömning av telefonen i dess nuvarande utförande, men det är något du bör vara medveten om som potentiell spekulant.

Både hårdvara och mjukvara

Utöver att mjukvaran kan anpassas så kan du även anpassa hur mjukvaran och hårdvaran samspelar. Jag har tidigare nämnt att du kan anpassa de kapacitiva knapparna bredvid hemknappen, och att du kan välja att placera virtuella knappar på skärmen om du så önskar, men Oneplus 3T är även utrustad med en fysisk knapp på telefonens vänstra sida som du kan växla mellan tre lägen. Som standard är dessa tre lägen ett stör ej-läge där alla ljud och notiser stängs av, ett mellanläge som stänger av ljudet men släpper igenom notiser och samtal och standardläget där ljud och notiser är aktiverat.

Här kan du anpassa om du vill att telefonen ska vibrera i det tysta läget och om medialjud ska släppas igenom. I mellanläget Stör inte kan du anpassa en mängd olika alternativ. Du kan exempelvis skapa specifika uppsättningar av inställningar för olika kontakter, du kan aktivera att samtal ska släppas igenom om samma kontakt ringer igen inom tre minuter, du kan välja om SMS, samtal och påminnelser ska släppas igenom, och mycket mer. För standardläget Ring kan du endast välja om telefonen ska vibrera eller ej.

Du kan även anpassa vilka åtgärder som ska aktiveras om du trycker in eller dubbeltrycker på knappar som hemknappen och låsknappen. Du kan exempelvis välja att dubbeltryck på låsknappen öppnar kameran, eller att ett dubbeltryck på hemknappen öppnar senast öppna app. Det är även möjligt att konfigurera gester som ska aktivera olika funktioner. Att rita en cirkel på skärmen kan exempelvis öppna kamera-appen, och att rita bokstaven V kan aktivera ficklampan.

Mycket telefon för pengarna

Om du köper Oneplus 3T direkt från företagets webbshop kostar telefonen cirka 4 300 kronor, ett bra steg ner från marknadens ledande flaggskeppstelefoner som ofta kostar nästan dubbelt så mycket. Hos svenska återförsäljare är dock priset betydligt högre, så vår rekommendation gäller köp direkt från Oneplus. Kameran är den punkt som inte riktigt kan hävda sig med marknadens bästa, men på övriga punkter imponerar telefon stort. En blixtsnabb och precis GPS, imponerande bra batteritid och mjukvara som ger dig gott om inställningsmöjligheter i en annars obefläckad Android-upplevelse.

Oneplus historik med buggiga systemuppdateringar ger en viss oro, och andra branschkollegor vi har pratat med har berättat om stora problem med buggar i Android 7.0-uppdateringen, en uppdatering vi alltså inte själva haft några problem med. Vi kan bara lämna omdöme baserat på vår upplevelse med Android 7.0-uppdateringen och här har Oxygen OS 4.0.2 fungerat så pass bra att vi vågar rekommendera Oneplus 3T helhjärtat i dess nuvarande utförande.

Plus:
+ Gedigen och snygg konstruktion
+ Imponerande prestanda
+ God batteritid
+ Snabb och precis GPS
+ Trevlig anpassningsbarhet i mjukvaran

Minus:
- Halt chassi kräver skal
- Osäkerhet runt mjukvaruuppdateringars kvalitet
- Kameran något svag i dålig belysning
- Autofokus för videoinspelning kan strula

Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.