99mac testar Oneplus 3T

Oneplus introducerar en uppdaterad variant av företagets tredje flaggskeppsmobil, där nyheterna sitter på insidan. 99mac har tagit Oneplus 3T en runda genom testlabbet.

Oneplus skapade stora rubriker när företagets första mobiltelefon Oneplus One lanserades. Det kinesiska företaget hade skapat en relativt billig telefon som trots den beskedliga prislappen var utrustad med specifikationer som var på nivå med dyrare premiumtelefoner. Den tredje versionen av Oneplus lanserades så sent som i juni 2016 men denna modell har redan ersatts av den uppgraderade modellen Oneplus 3T. Det mesta är sig likt, bara något mer modernt. Det har sedan tidigare spekulerats i att Oneplus ska lansera Oneplus 5 senare i år, och hoppet i versionsnummer beror på att siffran fyra ses otur i Kina. Fram till dess att Oneplus 5 lanseras kommer konkurrenterna ha hunnit lansera nya modeller som får fjolårets Oneplus 3 att verka föråldrad, och Oneplus 3T ska råda bot på just detta problem.

Ny enbart på insidan

Grundmodellen från i fjol var utrustad med systemkretsen Snapdragon 820 och grafikkretsen Adreno 530. Oneplus 3T använder samma grafikkrets men systemkretsen Snapdragon 821 har något högre klockade processorkärnor. Precis som hos föregångaren backas systemkretsen av 6 gigabyte primärminne och lagringsutrymmet kan fås i 64 eller 128 gigabyte. Skärmen är fortfarande en 5,5 tum stor AMOLED-panel med upplösning på 1080p, och trots telefonens relativt blygsamma prislapp uppvisar skärmen imponerande god färgåtergivning och svärta. Kameran är fortfarande samma 16 megapixels-sensor med bländaröppning på f/2.0.

Precis som tidigare stöder telefonen användning av två SIM-kort samtidigt, men dessvärre har stöd för utökad lagring via minneskort inte tillkommit i denna version. En trevlig uppgradering är att batteriets kapacitet höjs till 3 400 milliamperetimmar, en hyggligt bra skjuts över föregångarens 3 000 mAh. Som helhet handlar detta alltså om en ytterst marginell uppdatering av samma telefon, och Oneplus 3T ersätter därför också föregångaren helt i Oneplus-butiken.

Fortfarande prisvärd premium

Oneplus 3T fortsätter med samma designspråk som föregångaren där aluminiumkonstruktionen utan tvekan kan hävda sig mot marknadens dyrare rivaler. Telefonen kan fås i två färger, där den nedtonade guldfärgen Soft Gold består medan föregångarens granitgrå färg har ersatts av en mörkare Gunmetal-grå. Ett problem som denna konstruktion behåller är dock att telefonen blir som en tvål i handen om du inte klär den med ett skal av någon sort.

Inom loppet av en timme efter att jag hade packat upp telefonen gled den ur händerna och studsade på ett skåp ner på golvet från en halvmeters höjd. Till telefonens försvar hanterade den fallet utan problem. Utöver en snabb kretsuppsättning och gott om primärminne är Oneplus 3T utrustad med andra funktioner som ett flaggskepp kräver anno 2017, exempelvis en fingeravtrycksläsare. Denna är mer känslig för felaktig placering av dina fingrar, men när du väl placerar dem rätt är den snabb på att läsa av och låsa upp telefonen.

Fingeravtrycksläsaren befinner sig på hemknappen under skärmen, och till höger och vänster om denna finns kapacitiva knappar för bakåtnavigering och flerkörning av appar. Som standard aktiverar vänster knapp bakåtnavigering medan höger knapp öppnar hanteringen av aktiva appar, men du kan växla detta förhållande i inställningsmenyn. Där kan du också välja om du vill att virtuella motsvarigheter för dessa knappar ska visas längst ner på skärmen eller ej.

Syntetiskt och praktiskt välpresterande

Den Snapdragon 821-krets som driver Oneplus 3T tillhör de snabbaste kretsarna som finns på marknaden i skrivande stund, och det märks också i prestandamätningsverktygen. I Geekbench 4, som mäter processordelens prestanda i enkel- och flerkärniga tillämpningar får Oneplus 3T ett enkelkärnigt resultat på 1 732 och ett flerkärnigt resultat på 4 119, vilket kan jämföras med marknadsledaren Samsung Galaxy S7 som i varianter med Samsungs Exynos-kretsar når resultat på 1 806 respektive 5 213 poäng.

Samsungs processorprestanda är alltså ett steg upp, men Qualcomms grafikkrets levererar i sin tur prestanda som är en nivå över rivalen. I GFX Bench-testet T-rex i upplösningen 1080p får Oneplus 3T ett jämnbördigt resultat på 3 335 bildrutor och 60 bilder per sekund, att jämföra med 3 371 bildrutor och 60,2 bilder per sekund för Galaxy S7. I 3DMark Slingshot Extreme blir resultatet 2 326 poäng, en respektabelt steg upp från de 2 092 poäng som Samsungs Exynos-krets orkar med. Syntetiska prestandatester berättar dock inte hela historien, och trots marknadsledande prestandaresultat kan Samsungs Galaxy S-telefoner ofta uppvisa prestandasläp vid navigering i systemet. Oneplus 3T erbjuder med få undantag en konsekvent snabb användarupplevelse.

Batteri- och GPS-suverän

Under en långhelg som spenderades nere i de blekingska skogarna blev Oneplus 3T min följeslagare, och i bilresan upp till Stockholm blev jag väldigt positivt överraskad över två egenskaper hos Oneplus 3T - batteritid och GPS-navigering. Eftersom bilturen ägde rum under en arbetsdag använde jag telefonen som en trådlös Wifi-hotspot kontinuerligt under 4,5 timmars arbetande på en bärbar dator. På vägen till Stockholm skulle vi ta en avstickare genom landet till en ort vi inte tidigare hade besökt, och jag fick därför ta till GPS-funktionen och Google Maps under flera timmars bilåkande. Oneplus 3T stöder systemen GPS, ryska GLONASS och kinesiska BeiDou.

Trots flitig användning som Wifi-hotspot och GPS-navigatör under flera timmar hade telefonen fortfarande 44 procent batteriladdning kvar när vi rullade in i Stockholm. Om du använder telefonen flitigt är det inga problem att gå igenom en hel dag och ändå ha en stunds laddning kvar vid kvällens slut. Vid mer återhållsam användning räcker en laddning utan problem två dagar. Telefonen stöder också snabbladdning via något som kallas Dash Charge. Enligt Oneplus ska detta ge en hel dags användning på en halvtimmes laddning, något som visade sig stämma när jag Dash-laddade telefonen inför en arbetsdag. Huruvida detta stämmer för dig beror helt på hur du använder telefonen, men sannolikheten är stor att en kort laddning kommer räcka till för de flesta situationer.

Dash Charge-laddningen matar ström på ett sätt som gör att laddningen går lika snabbt oavsett om du belastar telefonen med olika arbetsuppgifter, något som inte gäller för de konkurrerande telefonerna som stöder snabbladdning. Jag vill också passa på att dela ut en eloge till GPS-funktionen som är bland den snabbaste och mest precisa jag testat. När jag låste upp telefonens skärm kunde GPS-funktionen i regel låsa fast på min position och uppdatera denna i Google Maps inom loppet av en till två sekunder.

Imponerande men inte klassledande fotografi

Så här långt har Oneplus 3T levererat en hårdvaruupplevelse som konkurrerar direkt med marknadens lyxigaste och betydligt dyrare konkurrenter, men ett område där Oneplus inte riktigt räcker hela vägen är kameran. Den bakre kamerasensorn skryter som tidigare nämnt med en upplösning på 16 megapixel och en bländaröppning på respektabla men inte marknadsledande f/2.0. Bilder som fångas i goda belysningsförhållanden levererar bra resultat med relativt god färgåtergivning och kontrastförhållanden. I dunkel belysning eller mörka miljöer med flera olika ljuskällor får kameran svårt att leverera bra bilder som inte lider av brus och rejält avvikande färgåtergivning.

En av anledningarna till detta kan vara att sensorns pixlar är mindre än hos de främsta konkurrenterna som Iphone 7 Plus eller Samsung Galaxy S7, och kan därmed inte släppa in lika mycket ljus. En annan stor faktor ligger säkerligen i gediget arbete med kameramjukvaran från Apples och Samsungs håll. I bra ljusförhållanden erbjuder konkurrenterna också något bättre resultat, men här ligger Oneplus 3T inte särskilt långt efter. Kamerans mjukvarugränssnitt är så avskalat som man kan förvänta sig av en telefon som håller sig nära Android-upplevelsen. Du byter mellan foto- och videoläge genom att svepa på skärmen, och kameran stöder både dynamiskt färgomfång (HDR) och ett läge för förbättrad bildkvalitet som kallas HQ.

HDR och HQ kan inte användas tillsammans, och under våra testet har vi inte märkt av någon markant förbättring i HQ-läget vilket fått oss att hålla oss till HDR. För kameraexperten finns det även ett manuellt läge där du kan detaljanpassa egenskaper som ISO-nivåer, vitbalans, kontrast med mera. Seriösa fotografer kan även välja att aktivera RAW-fotografering. Den främre selfie-kameran skryter också med en sensor på 16 megapixel, men denna kommer inte från Sony och levererar inte lika bra som dess bakre syskon. För selfie-ändamål löser den dock uppgiften alldeles utmärkt. När det gäller videoinspelning sköter kameran jobbet lika bra som för fotografi, men tyvärr kan autofokus-funktionen få problem i situationer som konkurrenterna hanterar utan problem. Den främre selfie-kameran har också betydligt sämre ljudupptagning än konkurrenterna från Apple och Samsung.

Anpassningsbar vanilj-Android

Mjukvaran i Oneplus 3T bygger på Android i botten och ovanpå detta har företaget byggt in egna anpassningar av systemet och användarmiljön som går under namnet Oxygen OS. När vi packade upp vårt testexemplar var den utrustad med Oxygen OS 3.5, som bygger på Android 6.0 i botten, men kort efter detta blev Oxygen OS 4.0.2 tillgängligt där Android 7.0 körs i botten. Majoriteten av vårt testande har alltså baserats på den senaste versionen med Android 7.0 som grund, och upplevelsen har varit en förnämlig sådan.

Den som har använt standard-Android på någon av Googles Nexus-telefoner kommer att känna igen sig i Oxygen OS. Allt från notismenyn till inställningsmenyn och applikationslistan ser mer eller mindre identisk ut med standardversionen av Android. Det stora tillägget är en meny till vänster om hemskärmen som kallas Never Settle. Här samlas information om vädret i din region, en anteckningsfunktion där du kan skapa påminnelser, senast använda applikationer och en rad andra widget-funktioner du kan välja att lägga till. Det påminner mycket om widget-menyn du får tillgång till när du sveper åt vänster i notismenyn i IOS.

I skrivande stund finns Android 7.1.1 tillgängligt för Googles Nexus- och Pixel-telefoner, men denna uppdatering kommer sannolikt också införlivas i Oxygen OS framöver. En faktor som skapar en viss oro runt Oneplus-mjukvaran är att företagets tidigare systemuppdateringar till Oneplus One och Oneplus 2 har dragits med en del buggar och problem som försämrat helheten en del jämfört med grundupplevelsen vid leverans. Våra erfarenheter av uppdateringen från Oxygen OS 3.5 till 4.0.2 har enbart varit positiva, men med företagets historik finns det risk för att framtida uppdateringar dras med större problem. Det är inte något vi kan väga in i vår bedömning av telefonen i dess nuvarande utförande, men det är något du bör vara medveten om som potentiell spekulant.

Både hårdvara och mjukvara

Utöver att mjukvaran kan anpassas så kan du även anpassa hur mjukvaran och hårdvaran samspelar. Jag har tidigare nämnt att du kan anpassa de kapacitiva knapparna bredvid hemknappen, och att du kan välja att placera virtuella knappar på skärmen om du så önskar, men Oneplus 3T är även utrustad med en fysisk knapp på telefonens vänstra sida som du kan växla mellan tre lägen. Som standard är dessa tre lägen ett stör ej-läge där alla ljud och notiser stängs av, ett mellanläge som stänger av ljudet men släpper igenom notiser och samtal och standardläget där ljud och notiser är aktiverat.

Här kan du anpassa om du vill att telefonen ska vibrera i det tysta läget och om medialjud ska släppas igenom. I mellanläget Stör inte kan du anpassa en mängd olika alternativ. Du kan exempelvis skapa specifika uppsättningar av inställningar för olika kontakter, du kan aktivera att samtal ska släppas igenom om samma kontakt ringer igen inom tre minuter, du kan välja om SMS, samtal och påminnelser ska släppas igenom, och mycket mer. För standardläget Ring kan du endast välja om telefonen ska vibrera eller ej.

Du kan även anpassa vilka åtgärder som ska aktiveras om du trycker in eller dubbeltrycker på knappar som hemknappen och låsknappen. Du kan exempelvis välja att dubbeltryck på låsknappen öppnar kameran, eller att ett dubbeltryck på hemknappen öppnar senast öppna app. Det är även möjligt att konfigurera gester som ska aktivera olika funktioner. Att rita en cirkel på skärmen kan exempelvis öppna kamera-appen, och att rita bokstaven V kan aktivera ficklampan.

Mycket telefon för pengarna

Om du köper Oneplus 3T direkt från företagets webbshop kostar telefonen cirka 4 300 kronor, ett bra steg ner från marknadens ledande flaggskeppstelefoner som ofta kostar nästan dubbelt så mycket. Hos svenska återförsäljare är dock priset betydligt högre, så vår rekommendation gäller köp direkt från Oneplus. Kameran är den punkt som inte riktigt kan hävda sig med marknadens bästa, men på övriga punkter imponerar telefon stort. En blixtsnabb och precis GPS, imponerande bra batteritid och mjukvara som ger dig gott om inställningsmöjligheter i en annars obefläckad Android-upplevelse.

Oneplus historik med buggiga systemuppdateringar ger en viss oro, och andra branschkollegor vi har pratat med har berättat om stora problem med buggar i Android 7.0-uppdateringen, en uppdatering vi alltså inte själva haft några problem med. Vi kan bara lämna omdöme baserat på vår upplevelse med Android 7.0-uppdateringen och här har Oxygen OS 4.0.2 fungerat så pass bra att vi vågar rekommendera Oneplus 3T helhjärtat i dess nuvarande utförande.

Plus:
+ Gedigen och snygg konstruktion
+ Imponerande prestanda
+ God batteritid
+ Snabb och precis GPS
+ Trevlig anpassningsbarhet i mjukvaran

Minus:
- Halt chassi kräver skal
- Osäkerhet runt mjukvaruuppdateringars kvalitet
- Kameran något svag i dålig belysning
- Autofokus för videoinspelning kan strula