99mac testar de trådlösa sporthörlurarna Jaybird X3 med många tillbehör och en medföljande app där du själv kan bestämma hur det ska låta.
Redan när 99mac testade Jaybird X2 imponerades vi av de trådlösa hörlurarna. Nu har #Jaybird kommit med efterföljaren, och efter ett besök hos Fightbox vid Slussen i Stockholm fick Amanda ta med sig ett par #Jaybird X3 till 99macs testlabb.
De stora nyheterna från föregångaren är att Jaybird har bytt från Bluetooth 2.1 till 4.1, appen Mysound har tillkommit samt att snäckan har blivit ännu mindre för att passa fler personer och situationer.
Testexemplaret jag har fått är svart med matchande svarta fenor och proppar. Hörlurens baksida har en nedtonad silverfärg med Jaybirds logga på. Hörlurarna är trådlösa på så vis att du inte behöver sätta in en sladd till enheten du ska lyssna från men de båda snäckorna hålls samman av en cirka 50 cm lång kabel.
Jaybird X3 kommer också med en uppsjö olika tillbehör. Dels medföljer tre olika storlekar av både silikon- och skumproppar, men det finns även tre storlekar på fenorna som ska se till att hörlurarna sitter extra stabilt i öronen. Dessutom finns det en spänningsanordning och ett kabelclip som kan fästas i tröjan för att minimera känslan av en sladd som är i vägen. Spänningsanordningen är inte helt lätt att få på plats och det går inte direkt att hiva fram hörlurarna ur förpackningen och ge sig ut i löpspåret.
Propparna måste provas ut, kanske inte en gång utan två, spänningsanordningen måste sättas dit och regleras. Jag har gjort mig relativt kompis med mina lurar och det är bara ibland som de hoppar ur öronen. Det är lätt att gå vilse bland alla saker som kommer med hörlurarna men så fort allt är på plats och utprovat sitter de riktigt bra. Hörlurarna är utformade så att de ska kunna bäras med sladden antingen över och bakom örat eller ner och runt nacken.
Skumpropparna har en bra passiv brusreducering som jag uppskattar mycket. Efter att inledningsvis varit frustrerad på spänningsanordningen uppskattar jag den när den väl sitter på plats, det är ett sätt för mig att lätt anpassa sladdens längd efter mina behov utan att behöva ha en liten sladdsvans i nacken.
Kontrollen som sitter på sladden ser lite annorlunda ut på X3 än X2. Den har blivit plattare och bredare än föregångaren. Detta beror delvis på att hörlurarna inte längre laddas via Micro USB utan istället har en specialgjord anslutning som sitter på kontrollens undersida. Kontrollen är utrustad med tre knappar som är betydligt mer användbara än vad jag tror vid första anblicken.
Det självklara är att du kan spela/pausa och reglera volymen med kontrollknapparna. Om du håller in ljudknapparna någon sekund extra byter du fiffigt nog låt. Mittenknappen används för att spela/pausa, stänga av, aktivera Siri, svara i telefon samt parkoppla enheter med hörlurarna. Till min stora glädje är det väldigt sällan jag behöver sträcka mig efter telefonen när jag har hörlurarna på mig.
Till en början var jag inte alls kompis med hörlurarna. Jag hade problem med att parkoppla X3 till andra enheter än den första enheten jag parkopplat med. Efter vissa svordomar och rynkade ögonbryn läste jag manualen och då blev livet lättare. Tricket för många prylar som ska parkopplas är att hålla inne knappen några sekunder, med Jaybird X3 måste du hålla inne knappen längre än normalt för att parkoppla. Utöver detta har allt flutit på väldigt bra. X3 kan komma ihåg upp till åtta enheter vilket är väldigt smidigt.
Dessutom kan hörlurarna vara uppkopplad till två enheter simultant. Jag testade att koppla upp mig till min Mac-dator och Iphone samtidigt. Till en början hackade det bitvis men det gick utan större problem att lyssna på strömmande musik i mobilen för att sedan slå på ett Youtube-klipp på datorn. Vad jag däremot inte fick att fungera var när jag kollade på en video på datorn och telefonen började ringa. Jag hörde ringsignalen i hörlurarna men när jag svarade fördes inte samtalet vidare till hörlurarna utan jag var tvungen att ta upp telefonen för att prata.
En av de stora förändringarna från X2 är att X3 har stöd för Bluetooth 4.1 istället för 2.1, vilket gör den betydligt mer energieffektiv. Det går även att se batteriindikatorn för hörlurarna i mobilen. Batteritiden för aktiv lyssning är cirka åtta timmar och det går som regel upp till två dagar innan jag behöver ladda dem.
En annan väldigt bra funktion är att två hörlurar kan lyssna från samma enhet. Istället för att sitta med varsin snäcka för att kunna titta på samma film eller lyssna tillsammans går det enkelt att lyssna från varsitt par X3-hörlurar. Vi testade detta på kontoret och roligt nog fungerade detta utan problem.
Nytt för X3 är den tillhörande appen Mysound som rent ut sagt är fantastisk! Du kan själv bestämma helt hur du vill att ditt ljud ska låta. Med hjälp av intuitiva reglage kan du bestämma mer eller mindre allt själv. Du kan spara ljudprofiler som du lätt kan växla mellan beroende på om du lyssnar på podd, jazz, metal eller indiepop. Dessutom kan du ta del andras ljudprofiler, om du inte själv vill sitta och knåpa fram dina egna. Appen är otroligt kompetent och jag har inte hittat ett enda läge som hörlurarna inte kan hantera. Tyvärr fungerar inte appen med äldre versioner av hörlurar, utan du måste ha Jaybird X3 eller Jaybird Freedom för att kunna använda den.
Jag har inget att klaga på när det gäller ljudet, dels kan jag från appen justera hur jag vill att det ska låta och dels är hörlurarna väldigt bra på att blockera ljud utifrån. Den passiva brusreduceringen som skumpropparna ger i kombination med snäckor som ligger långt in i hörselgången gör att jag kan ha en låg volym och ändå höra mycket. Jag gillar väldigt mycket de valmöjligheterna som Jaybird X3 ger mig genom att på ett förträffligt sätt kombinera hård- och mjukvara.
Jag gillar Jaybird X3 skarpt. De har fantastiskt bra ljud och många välkomna finesser och bekvämligheter. Även om alla inte fungerar felfritt är det väldigt mycket som funkar. Det märks att Jaybird haft en aktiv person i åtanke när de utvecklat sina hörlurar, men de fungerar lika bra i vardagen som i skidbacken, löprundan eller under ett tufft styrkepass. Den tillhörande appen Mysound höjer med bravur upplevelsen och jag är imponerad av hur enkel men samtidigt kraftfull den är. Det enda jag har att önska är att uppföljaren till X3 kommer att vara helt trådlösa för sladden i nacken är vid en del tillfällen i vägen.
Fördelar
+ Appen Mysound
+ Bra på att stänga in ljudet och stänga ute omgivningen
+ Tåliga
+ Många smarta funktioner
Nackdelar
– Bökiga att prova ut första gången
– Sladden är ibland i vägen