Jakob testar hörlurarna Beats X

Beats nya W1-utrustade hörlurar är här, och i testlabbet mäts ljudkvaliten, känslan, batteritiden och handhavandet hos Beats X. Hur står de sig mot Airpods, och den övriga konkurrensen?

Uppdatering: Texten har ändrats gällande vilka ljudkodek som används. Ursprungligen påstod jag att SBC användes om källmaterialet inte var i AAC-formatet. Detta har åtgärdats, och ett längre resonemang om skillnaden i ljud från olika tjänster har lagts till.

Under nästan ett års tid nu har jag varit på jakt efter de perfekta trådlösa hörluarna. Under lång tid fnyste jag åt Bluetooth-teknikens begränsade bandbredd och undermåliga ljud som resultat, och lyfte istället fram påkostade sladdlurar som det enda acceptabla alternativet. Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet sägs det, och även komprimerade AAC-filer via en strömmande tjänst förtjänar väl det bästa som rimligen går att köpa?

Tidiga försök med trådlösa hörlurar var avskräckande. Beats tidigare modell Powerbeats Wireless 2 inköptes halvt om halvt impulsivt, med idén att användas i motionsspåret. Det dåliga ljudet gjorde att de legat sedan dess oanvända på en hylla, och en fördomsfull bild av Beats odlades i mitt huvud som ett resultat. Alla Bluetooth-lurar delade också ett ordentligt irritationsmoment, nämligen parkopplingen. Jag växlar friskt mellan uppspelning på Iphone, Ipad, arbetsdator och hemmadator, och har lärt mig att hata den tidskrävande och opålitliga proceduren för att ansluta hörlurar från en enhet till en annan.

Men när djävulen blir gammal blir han religiös sägs det, och de överväldigande fördelarna med trådlöst började gradvis bli tydliga för mig. Att kunna röra sig fritt hemma i lägenheten utan att släpa med sig telefonen är en sådan fördel; särskilt efter att jag uppdaterade till en gigantisk Plus-modell av Iphone. Apples senaste telefonvarianter gör det dessutom extra bökigt att använda sladd, på grund av att det krävs en adapter.

Apple utlovade i samma veva en lösning på parkopplingsproblemet, där företagets molntjänst kombinerades med Apples fäbless för att tillverka små specialanpassade processorer. I det här fallet W1-chippet, och hörlurarna Airpods blev genast "omslagspojken" för den nya sköna världen av bekvämt trådlöst ljud.

Det fanns mycket att tycka om med Airpods, men i slutändan blev begränsningarna för stora för mig. Frånvaron av kontroller på själva lurarna kunde jag leva med, men att de släppte in såpass mycket omgivningsljud fällde till sist avgörandet. Airpods är inte för mig, och jag sökte tröst hos hörlurarna JBL UA, som trots de vanliga Bluetooth-bristerna erbjöd ett fylligt och omfångsrikt ljud samt en bra isolering.

Jämte Airpods presenterade Apple också två varianter av Beats hörlurar som uppdaterats med W1-chip, samt en helt ny modell. Powerbeats 3 Wireless intresserade mig inte tack vare minnet av föregångaren och Solo 3 Wireless är för stora för min smak. De nya Beats X däremot lockade; det är de första helt nya hörlurarna från Beats sedan Apple köpte företaget, och utlovade förutom W1-chippet också laddning med hjälp av Lightning.

Efter en lång försening är nu Beats X här, och tar plats som ett något mer traditionellt alternativ till Airpods. De som tycker att Airpods sitter fast för dåligt i öronen, eller läcker för mycket ljud borde kunna finna glädje i dessa, som är ett par ganska klassiska in ear-hörlurar med sammanhängande kabel som läggs över halsen.

För en kort tid sedan besökte jag Stockholms Apple-butik i Täby Centrum, och kunde inte låta bli att spontanköpa ett par Beats X, med löfte om att få lämna tillbaka dem om jag inte var nöjd med ljudet. Med det orosmomentet ur vägen begav jag mig raka vägen till 99mac:s testlabb, och här är nu mina intryck av Beats X.

Utförande och design

Beats X finns att köpa i fyra olika färger; svart, vitt, blått eller grått. Jag införskaffade ett par vita, men förutom kulören är det ingenting alls som skiljer. Designmässigt andas lurarna tydligt Beats, även om det visst märks att Apple varit delaktiga i konstruktionen. Det finns en viss genomtänkt finess i formspråket som saknats i tidigare modeller. Däremot är det helt klart ett par Beats-lurar, och jag skulle bli högeligen förvånad om Jony Ive själv varit inblandad i framställandet av Beats X. Där Airpods är minimalistiska, hala och vita är Beats X mer sportiga, och signalerar användning med tuffa tag. Båda produkterna har något urbant över sig, men Beats-märket andas mer gata i förorten och Airpods mer gatukafé i innerstaden, om metaforerna tillåts.

Sladden som håller ihop de två lurarna är smal, men tillplattad och känns lagom tålig, om än inte oförstörbar. Runt nacken är sladden styvare och innehåller två kapslar som jag gissar innehåller batteri. De tjänstgör också som praktiska tyngder för att få lurarna att hänga kvar runt nacken. Det här gör att själva öronsnäckorna inte belastas, vilket gör att de sitter fast ordentligt i öronen utan några problem. För den som ska springa, hoppa eller åka rullskridskor med Beats X kan det dock vara en bra idé att använda de extra öronspännena som medföljer i kartongen.

På högra sidan av sladden sitter som brukligt är en liten kontrollpanel med tre knappar. Härifrån går det att utföra förväntade kommandon som att påverka volymen, spela upp eller pausa och ta emot samtal. Det går glädjande nog också att anropa Siri, byta låt genom att trycka två gånger och hoppa tillbaka till föregående låt med tre tryck. Knepet att trycka två eller tre gånger och hålla nere sista trycket fungerar också, och då "spolar" musiken framåt eller bakåt.

Vid köpet är hörlurarna förladdade, och mitt exemplar har 90 procent batteri så det är bara att köra igång. Parkopplingen är nästan precis lika enkel som för Airpods; den enda skillnaden är att jag här behöver slå på hörlurarna med knappen för att de därefter automatiskt ska hittas av min Iphone. Med Airpods är det bara att öppna locket på förvaringsasken.

I förpackningen

Även till Beats X ingår ett förvaringsfodral, men utan inbyggt batteri och inte i vit Apple-plast utan i ett mjukt vattenavstötande material. Det är lämpligt att förvara lurarna i, men Beats X kommer förmodligen mestadels att bäras runt halsen, tack vare att lurarna kan fästas i varandra med en magnet. Samma lösning finns i hörlurarna Play:5 från Bang & Olufsen som 99mac tidigare har testat och jag förstår inte varför inte fler tillverkare tillämpar detta.

I kartongen finns också lite annat smått och gott. Tre extra par öronkuddar finns med i tre olika storlekar, och dessutom de fästen som ska få Beats X att bättre sitta kvar i öronen vid fysiska aktiviteter. Dessutom medföljer en kort laddningskabel, som ansluts med USB Type-A på ena sidan och Lightning på andra. En tråkig grej är att Beats skickar med svart laddningskabel och skyddsfodral även till de vita hörlurarna, vilket stör helhetsintrycket en smula. Något som däremot är glädjande är att det här är de första Beats-lurarna som gör sig av med den förhatliga Micro USB-laddningen till förmån för Lightning. Tack för det! Visserligen ser det lite lustigt ut då Lightning-kontakten är helt öppen på ena batterikapseln, men det är att föredra framför de små fåniga gummiluckorna som brukar dölja Micro USB-portar på den här typen av lurar.

Sist i kartongen hittas också en bunt garantipapper, instruktionsbok och ett Beats-klistermärke som du förmodligen inte vill göra något med. Släng inte bort högen med papper direkt bara, för här ligger också en presentkod som ger tre månaders tillgång till Apple Music. Om du redan använder tjänsten eller är sugen på att prova är detta jättebra. Om du föredrar Spotify eller Tidal kan du ge bort till en vän eller släkting. Värt att veta gällande denna kod är dock att den inte går att registrera direkt i Itunes som du kanske skulle kunna tro. Istället krävs registrering av produkten via Beats egen webbplats, och därefter får du ett mail med en kod som du kan aktivera på Apple Music.

Tack vare Apples W1-chip kan Beats X precis som syskonen Airpods snabbt och smidigt växla mellan olika IOS-enheter och Mac-datorer över Icloud. I praktiken fungera det så att du inte ska behöva gå in i en enhets inställningar för att koppla ifrån lurarna, för att sedan gå in i nästa enhets inställningar för att förhoppningsvis hitta dem och ansluta, eller inleda en ny parkoppling. Här finns allt i minnet så att säga, och jag har aldrig upplevt att lurarna inte hittas. Det är bara att välja i menyn - smidigt och precis så som det ska fungera. Att ansluta till en enhet av annan tillverkare är lite knepigare, men inte svårare än vilka Bluetooth-lurar som helst.

Apple TV fungerar fint med Beats X, men kräver en liten utflykt till appen Inställningar vilket tar några sekunder mer än vad jag hade föredragit. Jag hoppas på en smidigare integration med Apple TV i nästa uppdatering; kanske Siri kan kliva in och hjälpa till med anslutningen? När hörlurarna väl är anslutna till Apple TV fungerar de dock utmärkt - volymkontrollen på Beats X styr enhetens master-volym, och pausar du från lurarna pausas videomateral i TV:n precis som om du hade tryckt på Apple TV-fjärrkontrollen. Siri går däremot inte att anropa på Apple TV från hörlurarna.

Beats utlovar en batteritid på upp till åtta timmar, och såvitt jag kan bedöma stämmer detta, även om den effektiva tiden varierar lite beroende på vilka typer av filer som spelas upp och hur hög volymen är. Det går väldigt lätt att följa hur batterinivån sakta sjunker från sin mobil, men eftersom det är så smidigt att plugga in lurarna i närmaste Lightning-kabel uppstår sällan eller aldrig stress kring batterinivån. Vid det här laget har jag Lightning-laddare liggande nästan överallt, och alla IOS-användare har troligtvis åtminstone en liggande inom bekvämt räckhåll.

Beats X har också en användbar snabbladdningsfunktion, där fem minuters laddning ger två timmars uppspelning. Det är väldigt bra för den som precis ska ge sig ut i löparspåret och har glömt att ladda.

Ljudet

Ljudet är ändå det viktigaste, och om hörlurarna inte låter adekvat kvittar det hur fiffiga parkopplingsfunktioner eller hur imponerande batteritid det finns. Mina tidigare intryck av Beats hörlurar var som jag nämnde inledningsvis inte optimalt. Powerbeats Wireless 2 hade ett vasst och stickigt ljud som ibland var rent obehagligt att lyssna på. Här är det alltså upp till bevis för Beats X.

Airpods hade ett i sig bra och välbalanserat ljud även om det kunde låta lite platt. Den stora bristen ligger dock i att Airpods släpper in alltför mycket omgivningsljud, vilket jag konstaterade i mitt test av dessa. Nuvarande favorit vad gäller ljudet är annars JBL UA som jag testade förra månaden. Hur väl kan Beats X mäta sig med dessa två?

Riktigt bra visar det sig! Det var med viss oro jag slog igång mina spellistor med Beats X, men här finns tack och lov inget av den vasshet och dominerande bas som jag tidigare upplevt från Beats. Tvärtom är ljudbilden väldigt välbalanserad, och det finns en distinkt och tydlig bas som dock aldrig tar överhanden.

Jämfört med Airpods har Beats X ett kraftigare och lite mer studsigt ljud, framförallt i basen. Så länge Airpods sitter ordentligt i öronen är skillnaden inte jättestor, men lossnar de lite (vilket de lätt gör) blir jämförelsen genast betydligt mindre fördelaktig. Tack vare sin konstruktion sitter Beats X mycket tryggare i örat, vilket garanterar en bättre ljudupplevelse.

Hur ser jämförelsen ut med mina favoriter JBL UA då? Jo faktum är att ljudet påminner en hel del om JBL UA, även om det finns mindre skillnader. Beats X har i jämförelse med JBL-lurarna en lite tyngre bas men också ett något grusigare mellanregister. Helhetsintrycket är antingen lite sämre, lite bättre eller precis lika bra som JBL beroende på vilken musik som spelas. De låter något sämre ju mer komplexitet som finns i musiken - jag tycker att JBL UA bättre fångar upp detaljer i mellanregistret. Låtar där det mest spännande sker i basregistret får däremot mer liv i Beats-lurarna som ger mer tryck och så kallad dunka-dunka-effekt.

Slutligen lyssnar jag till 90 procent inte på musik alls i mina lurar, utan på poddradio. Här låter både Beats X och JBL UA alldeles förträffligt, och så länge podden är bra inspelad levereras de mänskliga rösterna med värme och levande ton.

En av få riktiga nackdelar med dessa lurar är att de tycks vara helt optimerade för uppspelning av AAC-filer och främst då strömmande via Apple Music. Beats X har inbyggt stöd för Apples AAC-kodek, vilket ger angenämt ljud så länge källmaterialet är AAC. Den konkurrerande musiktjänsten Spotify använder däremot musikformatet Ogg Vorbis, och då konverteras ljudströmmen till AAC innan den skickas vidare till hörlurarna. Det blir alltså komprimerat en ytterligare gång.

Om det inte finns något annat kodek att skicka ljudet med används som standard i Bluetooth ett kodek som kallas SBC (Low Complexity Subband Coding). Det innebär också att ljudet komprimeras en extra gång, och får i många Bluetooth-lurar ljudet att låta tunt. SBC innebär dock inte automatiskt dåligt ljud; de tidigare nämnda JBL UA lyckas exempelvis leverera riktigt bra ljud trots denna begränsning. Jag har testat att från en Mac manuellt tvinga ljudet att skickas till Beats X över SBC, och det gör en hörbar skillnad från Apple Music och får ljudet att låta mer komprimerat. Från Spotify märker jag dock ingen skillnad oavsett om ljudet skickas via SBC eller AAC, vilket inte är så konstigt. I båda fallen konverteras de redan komprimerade Ogg Vorbis-filerna ytterligare en gång.

Med Beats X är skillnaden påtaglig mellan samma låt i Apple Music och i Spotify. I den senare blir helhetsintrycket att ljudet låter mer komprimerat och tunnare, basen blir grumligare och många av detaljerna i mellanregistret uteblir. Jag blev faktiskt förvånad över att skillnaden var såpass påtaglig, och givetvis är det synd att Apple inte utrustar sitt mobila operativsystem samt hörlurarna med stöd för fler kodek, så som Aptx, framtaget just för att ge bra ljudkvalitet via Bluetooth.

En större del av förklaringen i ljudskillnad handlar dock om hur de olika tjänsterna mastrat sina ljudfiler. Apple har under lång tid drivit ett program som kallas Mastered for Itunes. Det innebär i korthet riktlinjer till skivbolagen hur inspelningar ska mastras för att låta så bra som möjligt komprimerat till AAC. Såvitt jag vet finns inget liknande initiativ hos Spotify, vilket kan vara en förklaring till att ljudet låter så olika. I andra lurar har jag inte upplevt skillnaden lika tydlig, men jag antar att Apple och Beats lagt stor möda på att finjustera sina hörlurar för att låta så bra som möjligt mot sina tjänster.

Sammanfattningsvis: använder du Apple Music lär du bli mycket nöjd med vad Beats X klarar av. Använder du Spotify skulle jag rekommendera en ordentlig provlyssning innan köp. Det låter inte kasst, och i vilket fall betydligt bättre än Powerbeats Wireless 2 gör oavsett musikkälla. I efterhand ångrar jag att jag gav dessa lurar en rekommendation.

Slutomdöme

En jämförelse med Airpods är oundviklig, och här kan jag konstatera att både Airpods och Beats X har några respektive fördelar. Trots att Beats X också har W1-chip och kan synkronisera parkoppling är Airpods något smidigare eftersom det bokstavligt talat bara är att plocka upp dem ur fodralet och stoppa in dem i örat. Beats X kräver ett knapptryck. Det är ingen stor skillnad, men ändå poäng till Airpods som har sensorer inbyggda för att avgöra om de är i örat eller ej. Det här innebär också att det uppspelningen inte slutar automatiskt om du plockar ut Beats X ur örat. Du måste manuellt pausa. Det är inget stort bekymmer även om jag lite hade hoppats på att musiken skulle pausas när jag fäste ihop lurarna med magneten. Nåväl.

Batteritiden är mycket bra, och det är superenkelt att ladda genom att sträcka ut handen och gripa tag i närmaste Lightning-kabel som hos de flesta Iphone-ägare nog finns i överflöd. Snabbladdningen gör också att du i princip aldrig behöver vara orolig för att hörlurarna ska vara döda vid användning. Dock är även här Airpods något smidigare, eftersom de som regel laddas i sin lilla förvaringsask, och i princip alltid är redo att användas.

Där Beats X däremot vinner över Airpods är ifråga om ljudupplevelse och isolering från omvärlden. De perfekta trådlösa hörlurarna kanske inte finns, inte ännu åtminstone. Men dessa sitter riktigt bekvämt och stadigt i öronen, filtrerar passivt bort störande omgivningsljud och låter ganska fantastiskt med tanke på sin storlek. En brasklapp måste däremot läggas in för de som inte lever och andas Apples ekosystem. Beats X är specialgjorda för Apples enheter och för ljud från Apple Music. De fungerar med andra plattformar och tjänster, men skillnaden i handhavande och ljudkvalitet är påtaglig. De låter ok, men inte fenomenalt och det finns andra lurar som hanterar detta bättre. Provlyssna innan köp!

För Apple Music-användaren med Iphone, Ipad eller Mac är Beats X däremot en solklar rekommendation. Om du av någon anledning inte blev överförtjust i Airpods är sannolikheten ganska stor att det är ett par Beats X du letar efter i ditt aktiva liv, eller inomhus i köket eller på kontoret.