En gång i tiden jobbade Apple på ett helt nytt sätt att tänka på i datorer: OpenDoc. I stället för att man hade dokument med olika filtyper som redigerades i olika program, skulle man bara ha allmänna dokument. Dessa skulle öppnas i en allmän redigerare, ett slags allmänt ramverk för dokument, och till det skulle det finnas olika plugin. T.ex. skulle man inte öppna Adobe Photoshop för att redigera bilden, utan istället öppna det allmänna dokumentet i den allmänna redigeraren och redigera bildinformationen i dokumentet med hjälp av verktygen från Photoshop-pluginet och textinformationen med verktygen från Word-pluginet.
Jag var för liten då för att minnas varför OpenDoc-projektet lades ner och varför vi i dag har exakt samma instängda sätt att tänka på när det gäller datorer, som vi hade i begynnelsen. Men nu händer det grejer igen.
Överblick! I Leopard har vi nu möjligheten att öppna alla vanliga filtyper snabbt och snyggt utan något speciellt program. Med ett snabbt tryck på mellanslag spelar det ingen roll för mig som användare vad för skum jäkla "filtyp" saken jag trycker på är av. Den kommer bara upp direkt. Och hur klarar detta ramverk vid namn Överblick av att öppna så många olika sorters data? Jo med plugin.
I dag kan vi ju endast läsa data med Överblick. Men det är ju mer eller mindre självklart att tids nog kommer man även kunna redigera mer och mer i det läget.
Och när vi väl kan redigera i Överblick (och ramverket har bytt namn kanske), är det bara det där "allmänna" dokumentformatet som behövs innan vi i praktiken har OpenDoc.
Vad är era tankar? Är Överblick bara en ny liten praktisk funktion i Leopard eller är det början på en stor reformation av datoranvändandet?