Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple Soundtrack

Tråden skapades och har fått 35 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<img src=/testlabbet/flenosbilder/soundtrack_boxtestad.jpg>

"The really great thing about "Soundtrack" is that you dont have to know anything about music to use this product!"

Soundtrack är Apple's verktyg för att skapa royalty-fria musikverk och jinglar och släpptes ursprungligen som en del av Final Cut Pro 4. Sedan valde Apple att lansera Soundtrack som en separat produkt.

[b]Att arbeta med Soundtrack[/b]

I Soundtrack så arbetar man med "färdiga" loopar ifrån ett medföljande samplings-bibliotek på närmare 4.5 Gb. Detta bibliotek innehåller ett brett spektra av instrument och spelstilar. Mitt ibland alla trummor, gitarrer, indiska slagverk och blippande syntar hittar man även en gammal hederlig svensk nyckelharpa.

Soundtrack är ett väldigt roligt och trevligt program att arbeta med i sann "i-app" anda. Så det behövs knappast någon manual för att komma igång att arbeta med programmet. Enkelt och smart användargränssnitt som vi är vana att se ifrån Apple. Det är väldigt uppenbart att Soundtrack är första frukten från Apple's uppköp av Emagic. Dels så medföljer ett par av Emagic's effekter och utseendet känns som en korsbefruktning av Logic Audio och Final Cut Pro.

Det finns två sätt att navigera bland alla loopar, dels så kan man söka igenom hårddisken på "tradionellt" vis och dels genom snabbvals-knappar för respektive instrument. Man kan sortera looparna efter tempo och tonart så att det blir lätt att hitta. När man klickar på en loop i listan så aanpassas den till tempot man har angett i arrangemanget. På så sätt så har man möjlighet att provlyssna, samtidigt som ens komposition spelar, om en loop passar in i sammanhanget. Man kan även ändra tempo och tonart när man vill under skapandeprocessen.

När man väl har hittat det man letar efter så drar man helt enkelt in loopen på tidslinjen i sitt arrangemang, då läggs automatiskt ett nytt spår till. Där kan man bestämma volym, panorering och tonhöjd. På varje kanal kan man även lägga tlll effekter. Längden på loopen avgör man genom att "ta tag" i kanterna och dra längs med tidslinjen.

Soundtrack tillåter också import av egna ljudfiler. Det medföljer även ett program som heter "Soundtrack Loop Utillity" där man kan skapa egna taktpunkter i sin importerade ljudfil så att Soundtrack skall kunna justera tempot. Det lilla programmet var inte speciellt imponerande och det var relativt svårt att få till det bra. En annan rätt trist sak med Soundtrack är att integrationen med Final Cut Pro är närmast obefintlig. Man är tvungen att importera och exportera emellan programmen.

[u][size="2"]Slutkommentar:[/u][/size]

Innebär denna lansering att världens alla jingelmakare måste söka nya jobb? Efter en veckas intensivt testande så har jag kommit fram till att jingel-producenterna lugnt kan andas ut. Soundtrack kommer inte att kunna ersätta en professionellt komponerad jingel eller ljudlogotyp. Programmet är oerhört roligt att arbeta med och de medföljande samplingarna är av mycket god kvalité. Det går snabbt och lätt att göra en välljudande musikbakgrund till sitt filmprojekt. Eftersom jag är musikutövare själv så finner jag Soundtrack begränsande och vissa saker som jag ville göra gick helt enkelt inte att genomföra.

[size="2"]Plus:[/size]

 • Helt otroligt kul och lätt att jobba med.

 • Looparna är många, royalty-fria och håller hög kvalité.

 • Looparna är i standard ljudformat (AIFF) och går att använda i andra program.

[size="2"]Minus:[/size]

 • Dålig integrering med Final Cut Pro.

 • Prestandakrävande.

 • I viss mån begränsande.

 • Instabilt (Tre krascher på en vecka).

[size="2"][u]Betyg:[/u][/size]

<img src="http://99mac.com/testlabbet/pics/logo/web/tes...">

Även om Soundtrack är roligt att använda så har jag svårt att motivera ett högre betyg än 2 av 5. Frågan är vem som egentligen ska använda sig av programmet? En musiker har inte mycket glädje av Soundtrack på grund av dess begränsningar. Möjligtvis kan det royalty-fria samplingsbiblioteket locka, men är inte ett starkt argument nog för att lägga ut de 3195 kronor Apple vill ha för programmet. Hobby-filmskapare väljer nog hellre sin favoritartist när de ljudlägger sina filmer och proffsanvändarna inom filmredigering låter nog en utomstående musikproducent skapa något mera "unikt" till sina produktioner. Betyget blir därför en stark tvåa.

Som bonus bjussar jag på två stycken alster som jag har skapat i Soundtrack under min testperiod:

99mac forever! - Sval och smäktande vacker motown-soul,
Fioltechno - Techno med mycket speciell blandning av instrument.

Senast redigerat 2003-12-17 00:32
 • Medlem
 • Älmhult
 • 2003-10-22 08:31

Intressant ide iallafall. Sen kan jag inte bestämma mig för om det är bra eller dåligt att det känns som om de två låtarna du gjorde känns som något man hört många gånger...

Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Pettersson

 • Oregistrerad
 • 2003-10-22 09:01

Reaktioner på Soundtrack från våra proffskunder.
Video:
- Bra kvalitet, musikerna får mindre att göra.
Musiker:
- Så bra, då slipper jag dessa uppdrag (hmmm?)
Och så helt oväntat; AD:ar på byråer:
- Skicka en kopia genast!

 • Medlem
 • Svedala
 • 2003-10-22 10:25

En skärmdump eller två skulle vara trevligt.

Ingen skugga faller på Martin Petterssons komponistförmåga, men jag tyckte faktiskt inte att det lät särskilt bra. Främst pga usla instrumentljud.

Det enda som lät bra var (föga oväntat) pianot. Stränginstrumenten, blåset och trummorna lät som taget från en gammal CASIO-keyboard från 87...

Men rätt skönt groove i fioltechnolåten.

Tower of Power, watch out...

Jag kan säga att jag absolut inte håller med recensenten. Jag arbetar dagligen med videoredigering och skapar väldigt många nya reklamfilmer e.t.c. och detta verktyg har hjälpt mig otroligt mycket.
Jag är ingen musiker även fast jag kanske har en viss taktkänsla. Men jag kan inte sätta mig med Logic eller motsvarande bara för att skapa en ny jingel, eller bakrundsmusik för något annat. Att Apple släppt detta programmet för oss som inte har tid eller kunskapen att skapa ny musik från scratch är fantastiskt. Det är lättarbetat, har aldrig krashat för mig, smidigt att höra ändringar i realtid och otroligt många bra lopar. Gränssnittet kan dom jobba på, men det är version ett av programmet. Dessutom så behöver man inte betala royalties. Varesig man arbetar med redigering eller inte, om du ska göra en kortfilm eller något annat kreativt som du behöver musik till så är detta programmet grymt.
Tycker inte att det var en särkilt OBEROENDE recension om recensenten inte ens vet vilka som kan ha användning för programmet. Annars en grymt bra site.

Länge leve kreatörerna!

Senast redigerat 2003-10-22 12:12
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-22 12:10

Jag skulle klart säga SoundTrack håller högre betyg än 2/5 - helt klart! Kanske 3.5/5 i min bok. Det är inte klockrent, men det är klart en mycket gött kompliment till Final Cut Pro och multimediaproduktion i allmänhet. På jobbet har jag ännu inte gjort något stort för kunder med programmet, men för egna projekt inom företaget har jag använt det flera gånger. Producenterna här har tom undrat "var har du fått musiken ifrån?" (som om de trodde jag snott den).

Mitt betyg dras heller inte ner av allt det du säger. Snarare eftersom jag tycker man missat att göra programmet mer likt FCP.

Att göra en gingel som ligger i bakgrunden på showreels. Man har möjlighet (jag har möjlighet) att göra något som låter som vilken burkmusik som helst, men jag kan tajma den själv och den är helt royalty fri.

Annars kan jag hålla med om att det kanske är ett "missfitt" program. Men det funkar bra för att sätta en stämning till saker eller få musik till något som annars skulle varit stumt eller som man skulle sno musik till vilket jag verkligen inte gillar.

Vad gäller dina "minus" så:

Dålig integrering med Final Cut Pro

Håller med big-time! Otroligt dålig... Jag fick tom rådfråga manualen om hur jag får in ett videoklipp i programmet! Kortkommandon och arbetssätt skiljer sig mycket från FCP också - sugigt. Interfacet är snyggare [ ], men slöare.

Prestandakrävande.

Mjaaaa... Tuffar på bra på alla maskiner jag kört det på (G4 DP500, DP 1000 och PB12")

I viss mån begränsande.

Ja, som pro-program som borde det ha fler pro-funktioner.

Instabilt (Tre krascher på en vecka)

Jasså? Har inte krachat en endaste gång för mig på min tre burkar. Att flytta projekt mellan maskiner var dock inget kul eftersom man då måste leta upp alla loppar manuellt som ingår i projektfilen.

Citat:

Skrevs ursprungligen av monken
Tycker inte att det var en särkilt OBEROENDE recension om recensenten inte ens vet vilka som kan ha användning för programmet. Annars en grymt bra site. Länge leve kreatörerna!

Jag har utgått ifrån min synvinkel. Och ur min synvinkel så får inte Soundtrack mer än 2. Jag har svårt att se målgruppen, det håller jag fast vid, för även om det är lätt att slänga ihop en musiksnutt så är programmet, enligt min mening, inte tillräckligt bra för att vi t.ex skulle höra jinglar gjorda i Soundtrack på SVT.
Soundtrack hamnar i någon sorts difus mittemellan position när det gäller Appl'es programutbud. Är det ett proffsverktyg? Eller är det i-app? Soundtrack kändes som ett e-jay i lyxförpackning.

Sedan så vet jag inte vilka värderingar du lägger i ordet oberoende, men jag anser mig som en oberoende testare.

Citat:

Skrevs ursprungligen av monken
Tycker inte att det var en särkilt OBEROENDE recension om recensenten inte ens vet vilka som kan ha användning för programmet. Annars en grymt bra site.

Det faktum att testet är oberoende har väl inget att göra med om redaktören känner till Apples målgrupp. Med ordet oberoende menar vi att vi att 99mac och testredaktören på inget sätt har intresse i att "skriva upp" en specifik produkt.

/M

Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Belak
Det faktum att testet är oberoende har väl inget att göra med om redaktören känner till Apples målgrupp. Med ordet oberoende menar vi att vi att 99mac och testredaktören på inget sätt har intresse i att "skriva upp" en specifik produkt.

/M

Eller ner får vi hoppas.

 • Oregistrerad
 • 2003-10-22 23:28

I mitt tycke så borde programmet förtjäna en 3a. Fast Soundtrack har sina begränsningar så kan det vara användbart i många sammanhang. Däremot så är priset alldeles åt pipan.

Tack för en bra test.:cool:

Men eftersom programmet kanske i första hand vänder sig till redigerare snarare än musiker så har du inte med din recension tagit in det i ditt omdöme, utan du snarare recenserade utifrån dig som musiker.

Citat:

Skrevs ursprungligen av monken
Men eftersom programmet kanske i första hand vänder sig till redigerare snarare än musiker så har du inte med din recension tagit in det i ditt omdöme, utan du snarare recenserade utifrån dig som musiker.

Jag håller inte med ovanstående resonemang. Jag har försökt att se "helhetesbilden". Många redigerare och grafiker jobbar tillsammans med musikproducenter idag. Om Soundtrack ska kunna konkurrera ut musikproducentens uppgift så måste det bli betydligt mera flexibelt och mindre begränsat än nu. Däri ligger en anledning till att betyget inte blir bättre än 2 av 5.

Ljudillustrationer är minst lika viktig som själva redigeringen och därför tycker jag att Soundtrack, i nuläget, inte håller måttet. Soundtrack känns, enligt mig, mera som ett komplement till iMovie än till Final Cut Pro. Men för hobby-redigeraren som klipper i iMovie är Soundtrack inget alternativ med tanke på priset.

Sedan verkar det som att du tror att betyget enbart är satt efter min åsikt om programmets begränsningar. Det är det inte, det är en rad faktorer som jag har tagit hänsyn till när jag har satt betyget.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-23 08:20

SoundTrack är i och för sig en komplement till iMovie, men det ligger på en avsevärt högre nivå än det.

Visst jobbar redigerare och musikproducenter ihop idag, ja, men då talar man och tjocka projekt med tjocka budgetar. Att göra något i SoundTrack som sänds på SVT är möjligt, men jag tror nog man fått en så pass bra budget i projektet då att man kan anlita musiker eller köpa bra burkmusik.

Å andra sidan finns hundratals projekt där man som redigerare inte har en stor budget. Du har kanske två dagar att göra klart en film. Du har inga pengar till musik. Vad gör man? SoundTrack faller in bra här. För mig är det verkligen inte ett 2/5 program... För mig är iMovie ett 2/5 om jag ser det ut en proffs-synvikel. Ser jag det ur en i-sument så är iMovie säkert 4/5 då det faktiskt är gratis.

Kort och gott: med SoundTrack kan jag tjäna eller spara pengar på, eller förhöja kvalitén på en produkt. Det går inte med iMovie. Detta gör att programmen skiljer sig avsevärt. Bara att man får 4.5 GB royalty-fri audio är nästa värt pengarna.

Nu relaterar jag priset till om man köper FCP-bundeln - då är det sjuktligt prisvärt

Aja... Smaken är som baken...

Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Pettersson
Jag har utgått ifrån min synvinkel. Och ur min synvinkel så får inte Soundtrack mer än 2.

Ska man inte kalla det för en subjektiv test då? Du recenserar utifrån ditt yrke som musikproducent. Om man inte tar in alla andra som faktiskt kan ha hjälp av programmet ska man inte göra testet överhuvudtaget. Programmets styrka är också att det är enkelt och lättarbetat, folk som vill ha mer avancerade program kan ta till Logic eller motsvarande. Dessutom så är det inte alla som jobbar med musikproducenter bara för att skapa en trumloop i bakrunden på en kortfilm. Att man sedan slipper betala för att man använt den trumloopen är skönt. Vi som är i gråzoonen som inte har musikproducent, pengar, tid eller proffsionellt musikkunnande, är det här programmet till stor nytta.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-23 10:16

Håller med monken.

Citat:

Dessutom så är det inte alla som jobbar med musikproducenter bara för att skapa en trumloop i bakrunden på en kortfilm.

Precis! Det jag försöker att säga är att de som enbart behöver en trumloop eller något som atmosfäriskt bakgrundsljud inte behöver Soundtrack. Det finns betydligt enklare och billigare alternativ i sådant fall. Samtidigt som lite större produktioner fortfarande kommer att hyra in en musikproducent för ljudläggning.

Soundtrack lanseras som ett proffsverktyg så att redigerare själva ska kunna ta över musikproducentens roll. Men programmet håller, enligt mig, inte måttet som ett proffsverktyg, inte än i alla fall. Men jag repeterar att betyget inte enbart är satt för att jag anser Soundtrack för begränsat musikaliskt sett. Många andra aspekter är inräknade. Till exempel den dåliga integrationen med FCP som också drar ner betyget.
Du har hakat upp dig på min musikaliska bakgrund för mycket och den här diskussionen verkar har stannat vid det faktumet.

När Soundtrack är bättre integrerat med FCP så att man slipper det tidsödande importerandet/exporterandet programmen emellan, samt att man har förbättrat ett par funktioner i arrangeringen och flexibiliteten i eget importerade ljudfiler så är jag villig att sätta ett nytt betyg. Men nu lider Soundtrack av ett par för stora brister för att få ett bättre betyg.

Citat:

Ska man inte kalla det för en subjektiv test då? Du recenserar utifrån ditt yrke som musikproducent.

Jag citerar mig själv:

Citat:

Jag har försökt att se till "helhetesbilden""

Senast redigerat 2003-10-23 11:29

För det första så vill jag gärna att du nämner några "andra billigare alternativ" till soundtrack som har liknande funktion. Att du sedan klagar på integrationen med FCP undrar jag om du verkligen vet vad du pratar om? I FCP 4 sätter du "Scoring markers" där du vill att en musikcue ska vara, dessa följer sedan med när du ska arbeta med filmen i Soundtrack, efter det finns det ett menyalternativ som heter "Export">"For Soundtrack". Man behöver inte spara det hela som en ny fil (om man inte vill) eftersom filen "pekar" på alla dom filer som behövs för att filmen ska visas. Hur hade du annars tänkt att det skulle fungera?
Att det sedan är relativt "enkelt för att vara ett proffsprogram" är lite konstigt eftersom jag tycker att det är Apples styrka. Att inte programmen ska bromsa kreativiteten. Det som däremot är avancerat är att göra looparna i looputility, men när det är gjort så är det smidigt att pussla.

Att du "försökt se helhetsbilden" tycker jag inte stärker argumentet "en oberoende test".

Jag kan hålla på att försvara min recension i evigheter men det tjänar inget till för att vi har olika uppfattningar om saker och ting.

"Oberoende" är jag oavsett vad du än säger, för jag tjänar inget på att vare sig skriva upp en produkt, eller skriva ner en produkt. Om jag däremot är 100% objektiv, med hänsyn till min bakgrund som musiker, är en helt annan sak och väldigt svårbedömd. Jag har gjort mitt absoluta bästa för att kunna göra en så objektiv bedömning som möjligt. Nu sätter jag punkt för mina inlägg i denna tråd för det leder inte till någoting konstruktivt eftersom vi uppenbarligen inte delar samma åsikter om Soundtrack.

Låt oss säga så här. Tänk om jag skulle sätta mig och resencera nya versionen av Logic. Jag har jobbat lite med musik på hobbynivå, visst varför inte. Men jag tillhör ju egentligen inte den skaran som kommer att använda programmet, alltså inte den mest lämpliga att resencera det. Soundtrack vänder sig i första hand till redigerare, inte musiker. Alltså tycker jag att du var fel person att resencera det. Eftersom 99mac.com känns som en ganska bra sida med bra tester sticker den här ut lite från mängden.

Du kunde ju inte ens nämna några "andra billigare alternativ", kan det betyda att det inte finns några. Jaja, eftersom du inte vill fortsätta diskutera så antar att vi fortfarande inte kommer få svar på den frågan.

Dessutom får man intrycket av att oberoende testat menas med objektivt testat.

Tack och punkt.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-23 15:19

För det första så vill jag gärna att du nämner några "andra billigare alternativ" till soundtrack som har liknande funktion.

Skulle jag också vilja ha - som funkar på en Mac som kör senaste FCP.

Saken är den att SoundTrack "öppnat en värld" för mig i musik som jag aldrig rört vid förut. Jag har endast pyssalt med bildrediging (still och rörlig), på fritiden och professionellt. Men med SoundTrack var det lätt att få ihop en jingel som lät som vilken burkmusik som helst, men skillnaden var att jag gjort den själv och kunde modda den till min klippning.

Som klippare ser jag detta som grymt bra.

Därför vore det hemskt kul att höra om alternativ till den produkt, om den nu är så undermåttlig i sammanhanget som du säger.

OK. Det här får bli det sista inlägget i den här tråden från min sida!

För det första
Det verkar som om någon har fått för sig att jag aldrig ens öppnat iMovie eller Final Cut Pro. Men faktum är att jag redigerar film, det senaste 1,5 åren har jag redigerat minst en 15 minuters film i månaden för internt bruk och utöver det lite längre produktioner lite då och då. Jag använder mig både av iMovie och Final Cut Pro beroende på komplexiteten i det jag ska redigera. Jag påstår inte att jag är någon mästerlig redigerare men anser mig ha hyfsat bra koll för att vara amatör. Mycket av det jag redigerar skall vara ljudlagt med musik eller stämmningsskapande element. Så helt grön på redigerings-området är jag inte.

För det andra.
Diskussionen om billigare alternativ handlade om att man ibland ville ha en trumloop puttrandes i bakgrunden av sin kortfilm. Mitt påstående om att det i sådant fall fanns bättre alternativ än Soundtrack begrundar sig på att det finns t.ex internettjänster som bibehåller samplingar, loopar och annat "on demand". Man previewar loopar tills man hittar något som passar ens film, betalar en liten slant och får ladda hem loopen (lite som itunes musicstore fast för loopar och jinglar). Ett exempel på det är www.primesounds.com

För det tredje
När det gäller integreringen med FCP så hade jag hoppats på mer än en "envägs-kommunikation" emellan programmen. Jag hade hoppats på att man i FCP skulle ha en knapp som hette "Launch Soundtrack" eller liknande och att soundtrack då skulle starta och de båda tidslinjerna synkade ihop och att man enkelt skulle kunna hoppa emellan programmen. Jag tycker att det vore smidigt att kunna hoppa emellan under tiden man redigerade, är jag i soundtrack så synkar filmen igång, är jag i FCP synkar Soundtrack igång. När jag är klar är det en exportering som behövs.
Som det är nu så måste man i princip redigera sin film klart och sedan komponera sitt "soundtrack" exportera och importera in i FCP.
När jag redigerar så ser jag inte bara till bildmaterialet utan planerar och lägger rätt tidigt in den musik jag tänker använda. På så sätt kan jag även inspireras till att välja bildmaterial och klipplängd/teknik till musiken och vice versa och inte bara utgå ifrån det ena. Detta blir inte möjligt i Soundtrack på samma smidiga sätt som jag hade hoppats på. Därav minuset på integrering.

Dessutom hörde jag alldeles nyss en reklamfilm på TV4 som använde sig av just Soundtrack. Det var samma pianoloop som jag har i min "99mac-forever"-låt som användes!

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-23 22:39

Dessutom hörde jag alldeles nyss en reklamfilm på TV4 som använde sig av just Soundtrack.

Katastrof...

 • Oregistrerad
 • 2003-10-24 11:00

"Eftersom jag är musikutövare själv så finner jag Soundtrack begränsande och vissa saker som jag ville göra gick helt enkelt inte att genomföra."

Jag vet inte riktigt, men jag tycker nog du missar några viktiga aspekter. Vad är det som du inte kan göra???

Fanns ju, vad jag vet, tidigare inget program på mac'en där du lika enkelt kunde anpassa massor med loopar tempo-mässigt som i ST. Visst nu kanske det är någon som skriker ReCycle, men du kunde inte lägga loppar bredvid varandra på samma sätt. Visst mycket är ju "snott" från Acid, men inget fel i det, tycker jag, eftersom Acid inte finns för Mac.

Just finessen med ST är ju att du enkelt kan fixa ihop ett gäng med trumloopar och sedan exportera så att du har alla i samma tempo.

Pluggarna tycker jag nog det är fel att avfärda som "Dels så medföljer ett par av Emagic's effekter", större delen av dom tunga Logic Platinum effekterna är ju med!!! Synd bara att man inte kan få upp dom i andra program

Tanken bakom ST är ju att man lätt ska kunna tempo-mappa ett soundtrack till en filmsnutt, och det är väl där som det brister lite grann, eftersom de flesta kompositörer redan sitter med en mjukvara som dom gillar. Så då borde man snarare sett till att ST gjorde det lättare att få över en fil med tempo't till t.ex. Logic, DP eller SX/Nuendo.

Att sedan Loop Utility programmet är svår jobbat och inte gör som man vill alltid drar nog ner betyget tycker jag. Det är för mycket som inte blir som man tänkt sig, loopar som spelas upp i dubbla tempot och sånt.

Det roliga börjar ju när du börjar använda dina egna loopar i ST

 • Oregistrerad
 • 2003-10-24 14:34

Bitheads' Phrazer var långt före Soundtrack med ACID-liknande loophantering för Mac. Men varför snacka musikprogram här på 99mac? Vi har ju 99musik i samma nätverk, där syftet är att just snacka om musik och musikproduktion. Bara en tanke.

www.99musik.com

 • Oregistrerad
 • 2003-10-24 14:40

Det var här recenssionen fanns

 • Oregistrerad
 • 2003-11-09 14:09

d där e juhe E-Jay rakt av..

 • Oregistrerad
 • 2004-02-17 20:42

Jag vet att många redigerare spenderar mycket tid med att leta och lyssna i bibliotek. Soundtrack är programmet där samma resultat kan erhållas och med tanke på den kreativa ådran som finns i varje redigerare kan jag garantera en roligare färd.

Att säga att Soundtrack är ett dåligt program för en redigerare bara för att denne inte är ljudtekniker och därmed inte kan skapa musik är som att säga att iMovie eller Final Cut Express är ett dåligt program för en ljudtekniker bara för att denne inte kan rörlig bild.

Ursprungligen av pal:

Att säga att Soundtrack är ett dåligt program för en redigerare bara för att denne inte är ljudtekniker och därmed inte kan skapa musik är som att säga att iMovie eller Final Cut Express är ett dåligt program för en ljudtekniker bara för att denne inte kan rörlig bild.

Håller fullständigt med och hoppas inte att du har misstolkat recensionen så att du tror att jag är av den åsikten..

Jag kan säga att den senaste uppdateringen av Soundtrack har gjort programmet betydligt snabbare på min maskin, samt att Soundtrack har slutat krascha. Så nu ligger den på ett betyg bättre än vid test-tillfället.

 • Oregistrerad
 • 2004-02-18 11:38
Ursprungligen av Martin Pettersson:

Håller fullständigt med och hoppas inte att du har misstolkat recensionen så att du tror att jag är av den åsikten..

Ingen fara Martin, jag vet att vi bägge anser att ljudet är en viktig del i en videoproduktion och att ljudtekniker är enormt duktiga och lönsamma att ta med i dessa projekt. Jag ville belysa att programmet är ett enormt fint komplement till musikbiblioteket som f.ö. verkar vara en lönsam industri med tanke på den mängd bibliotek som finns. Vi kan väl anta att den marknaden omsätter och det torde mycket väl finnas plats för en kreativ väg att producera samma sak.
Inte att glömma i sammanhanget är naturligtvis att Soundtrack producerar royaltyfri musik.

***
Jag tror däremot inte många använder Garage Band i professionen men det är ju en rolig produkt att leka med och för den som kan spela ett instrument eller sjunga är det ju som namnet antyder - ett fint komp. Betydligt trevligare än Band-in-a-box om du frågar mig.

Bevaka tråden