Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Inuti en Neuron...

Tråden skapades och har fått 20 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2003-04-18 23:25

För de som inte läser forum på Harmony Central...

En titt inuti en Hartmann Neuron...

http://www.stucki.com/krhen/downloads/neuron/

En PC... det visste jag inte.
vad trist.

  • Medlem
  • International user
  • 2003-04-19 08:58

Vad hade du räknat med Meckarn? Ett litet neuronlaboratorie med ett gäng dvärgneuronfysiker som sprang runt därinne i små vita labbrockar?

nja...
man kanske inte ska vänta sig så mycket.
Men något roligare än en PC skulle jag vilja att man stoppade in i synthar.

En pc är jättebillig.. har jättemycket beräkningskapacitet.. fungerar väldigt bra så länge man kör på välskriven programvara. Tyvärr väldigt mycket nackdelar med arkitekturen.. men vad spelar det för roll när det fungerar så väl som det gör?

Jag har suttit senast inatt å diskuterat helt seriöst med en polare om att bygga nå liknande (fast utan klav och resterande av den fina förpackningen).. varför inte lixom? Förrutom att det kommer ta en massa tid och antagligen inte kommer låta perfekt iom att det inte kommer va ett så seriöst projekt om vi nu drar igång det så blir det en otroligt billig synt.. men mest så är det för att det är kul att "jobba" på såna saker

Nu är jag och min polare inne på helt olika gui-lösningar osv.. så det blir nog 2 skillda projekt som delar på en hel del kod.. men det är ju ovesäntligt här.

Helt enkelt.. mer sånt här vill ja se!

Fast det betyder ju även att neuron kanske är lite väl högt prissatt.. speciellt med tanke på hur kass hårdvaran känns att lira på.. iaf till att börja med.. kanske ändras med tiden då man lärt sig va jättelugn å mjuk när man spelar? Men ljudet.. det är nog värt pengarna ändå

  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2003-04-19 21:01

Alltså...det här är förbannat intressant läsning, speciellt sida 4...

Jag läste igenom det hela.. hittade inte många ord som jag tyckte var ett dugg intressant.. en skock trångsynta dator-musiker som babblade mest. Kul ändå att se hur folk reagerar över hårdvaran

Jag tycker MK och kompani är rätt gnälliga. Ja, $4500 är mycket för en synt, och ja, Hartmann använder PC-hårdvara som kostar mycket mindre än så. Men såvitt jag förstår så använder Nord Lead 2 4 stycken Motorola-DSP (56k-serien tror jag) som inte kostar särskilt mycket plus ytterligare en 68k (eller liknande) som samordnar dom. Klaviatur och rattar är inte så dyra heller. Totalkostnad betydligt lägre än de 17000kr NL kostade ny, och även en ganska gammal dator presterar 16 röster mjukvarusynt utan större besvär.

Vad de inte tar med i beräkningen är att den stora kostnaden är i att ta fram syntmotorn och utveckla hårdvaran. (Jag blir lika irriterad varje gång jag ser folk klaga över priset på cd-skivor, eftersom "de bara kostar 2kr att tillverka" - visst, vill man köpa en tom plastskiva så kan man komma undan rätt mycket billigare, men det man betalar för är innehållet.)

På ett sätt fungerar Neuron som en fet hårdvarudongel om den faktiskt kör Linux/Intel-kod, men det skulle förmodligen vara svårt att få folk att betala för en plugg som tar 95% processorkraft för att vara användbar. Nu har jag inte tittat på bilderna heller, men det kan ju finnas mer i burken än bara en strippad dator, typ mer specialiserade kort och så.

Själv hoppas jag på att Hartmann/Prosoniq släpper något från Neuron i mjukvara - Sonicworx är ett klart skoj program och resyntes känns som ett eftersatt område bland alla VA-pluggar och mjukvarusamplers. Ska försöka ta en titt på en Neuron nästa gång jag är på Estrad..

Tyckte det mest intressanta var att de använder ett moderkort med VIA chipset. Snackas ju alltid vitt och brett om hur dåligt det är när man gör en ljuddator

  • Medlem
  • International user
  • 2003-04-20 00:06

Håller med Volle om trångsyntheten... de verkar väldigt fokuserade på priset, priset och priset hela tiden. Det där snacket om "jag har råd att köpa synten o det har inte du, så därför är din åsikt inte så intressant" var ju också trevligt...

Det här inlägget var dock ett skönt garv:

"I think the best way to judge a synth is by the included demos. In fact I press the demo button all the time and I get an instant HIT song that will sell good. That´s way better then having to play ´patches´ or whatever they are called and waste time. I would only buy a synth if it has a demo button. If it has more demos then thats even better. (If you are advanced you can use a MIDI button to connect two demos together. )
I looked at the nueron and I don´t think it has a demo button. For that much money I´d expect at least two demo buttons. (I´m advanced so i´d probaly want it to have a MIDI button too)"

och längre ner...

"See finally someone that knows how to make good music! I can tell you are pro too. yeah big demo buttons are good when you are playing live so you can find it easier. But it´s not always true they sound better though. I have a good ear and can tell sometimes manufacturers want you to think it´s good since it´s big. ( most of the time they are good though )"

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-04-20 01:43

Encore; For real?!

Tycker det låter som ironi, men det kan ju vara en äkta uppfattning. Och i så fall är den ju faktiskt komplett galen.

Jag tycker att synttillverkarna har rätt att använda vilka komponenter de vill och sätta vilket pris de vill. Det är upp till oss som använder instrumenten att bestämma om vi tycker priset är OK eller inte. "Kommer jag kunna vara mer kreativ med det här instrumentet?" är frågan man får ställa sig. Och så får man försöka tänka ut hur många dineros det kan vara värt - för en själv.

Det är ett skämt. Jag tror inte någon helt allvarligt kan mena att man ska ha två demoknappar...

  • Medlem
  • International user
  • 2003-04-20 12:05

Näe, Jag tror också det var menat som ett skämt, men det var kul hursomhelst.

Fast det andra var ju tråkigare, jag fattar inte riktigt deras sätt att resonera.. tycker det är så negativt, destruktivt och likriktad på ngt sätt..

  • Medlem
  • International user
  • 2003-04-20 15:38

Äsch, datorer i en eller annan form har funnits länge i synthar. Det är bara slutresultatet som är intressant ändå.

Oberheim Xpander har två stycken Motorola 6809-processorer i sig, alltså den omedelbara föregångaren till legendariska 68000. Förutom i en del datorer användes den också till arkadspel såsom Double Dribble, Section Z och en av mina egna favoriter, nämligen Track & Field!

  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2003-04-20 16:42

Den stora grejen är väl inte att det är en PC inuti...det stora är att de tar 60 000 (här i Sverige) för hårdvara värd 15 000 (generös uppskattning)...
Sen må de har lagt ner hur mycket R&D somhelst...jag tror iallafall att de har pris-satt sig ut ur marknaden...

Marknaden för synthar är ju inte längre ett gäng köpstarka storartister (Keith Emerson, Stevie Wonder, Benny Andersson, Peter Gabriel...på 70-talet kunde en synth-makare vara ganska säker på med att dessa köpte maskinen trots att den var svindyr)...nuförtiden består den snarare av en mix mellan artister och köpstarka hobby-entusiaster...men dessa är inte HUR köpstarka som helst...

1) det som är speciellt med den här synten är INTE HÅRDVARAN!
2) hur mycket tror du att hårdvaran innuti en korg triton studio kostar? nån lapp under priset den säljs för? jättefel..
3) numera finns det nog minst lika många som köper svindyra syntar.. tänk bara på alla studios som vill ha det värsta hela tiden (det finns många av dessa verkar det som)
4) ska man ha det värsta så får man va beredd att betala för sig.. du vill nog inte veta hur mycket vissa mikrofoner kostar bara för att dom ger ett lite [lägg in valfritt adjektiv här] ljud.. och folk/företag betalar det med glädje (nåja..) bara för att det inte finns nåt som låter likadant eller har nån annan egenskap som är väldigt speciell.
5) tror du att det här företaget riktat den här produkten mot hobbymusiker eller seriöst ljudtokiga kompositörer(+ de studios som jag nämnde tidigare)?
6) dom räknar nog inte med att sälja lika många exemplar av denna som korg sålt av sin ms2000.. (den här punkten var en fortsättning av vissa tidigare punkter)
7) den e jävligt snygg.. design kostar!

Där hoppade ett par antaganden in.. men ändå.. jag tycker själv att mina antaganden är ganska vettiga. Väldigt synd att dom får så dålig kritik mot sig helt i onödan.. dom har ändå gjort en ganska överdrivet häftig produkt för oss som är intresserade av ljuddesign!

  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2003-04-20 19:39

Whoa...down boy, down...

Märk väl att jag inte klagat på Neuron som synth...snarare tvärtom, jag tycker att hela konceptet med neurala nät är klart intressant...egentligen tycker jag mest synd om Hartmann eftersom jag tror att Neuron kommer att bli ytterligare en i raden av intressanta koncept som blivit kommersiella misslyckanden...

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-04-20 21:38

Jag tror så här vad beträffar Hartmann Neuron: Prissättningen utgör en slags garanti för att även dålig försäljning resulterar i att projektet inte blir en ekonomisk katastrof. Rätt bra uttänkt egentligen. För om man sätter priset på 20.000:- så blir Neuron ändå en väldigt dyr synt. Och då måste man sälja tre gånger så många för att uppnå samma intäkt. Det blir minst tre gånger så svårt. Förresten måste man sälja kanske fem, sex gånger så många syntar. Varför? Jo, om man ska sälja bättre måste man annonsera mer. Det kostar. Massor.

  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2003-04-20 22:12

Eller också så är det en smart affärsidé...
Släpp en dyr produkt som du hypar till döds men som bara några få har råd med...sen när ryktet har spridit sig så släpper du den billigare (en VSTi kanske?) som alla kastar sig över...

Vi gör faktiskt något liknande på mitt jobb...

  • Medlem
  • International user
  • 2003-04-20 22:22

Visserligen påpekades att 15.000:- för hårdvaran i Neuron är i överkant, men jag tvivlar mycket starkt på att det överhuvudtaget finns en synth där hårdvaran kostar en fjärdedel av slutpriset. Det är ju lååååångt ifrån en P4 3 Ghz som sitter i den, utan som bäst en P3. Och det är också stor skillnad på Hartmanns tillverkningskostnader och på om någon av oss skulle bygga en likadan. Max 5.000:- skulle jag gissa, men sedan finns det ju annat som kostar i tillverkningsprocessen också.

Prissättningen påminner väldigt mycket om den som Yamaha hade när de släppte VL-1. Mitt tips är att den kommer ligga på det här priset 1-2 år så att de kan krama ur rejält med pengar från entusiasterna. Ett dubbelt så högt pris ger ju en mångdubbelt högre marginal. Samtidigt kommer de förfina tekniken. Därefter kommer de att sänka priset rejält och släppa light-varianter och någon form av datorintegrerad version och därefter kommer de säkert att försöka sälja tekniken till andra tillverkare. Om de överlever så länge...

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-04-20 22:24

Eller också en smart affärsidé?! Öff? Jag menade förstås att det var en smart affärsidé... Att de kan tänkas släppa en billig variant av teknologin... ptja, möjligt. Om ett tag, när de sålt tillräckligt många "Neuroner", visst.

Tillägg: Som vanligt landade mitt inlägg samtidigt som ett annat, så mitt svar är ett svar på Lasselus. Vad sade du då, Amino? Jo, det kan jag hålla med om.

1
Bevaka tråden