Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

PowerBook G3 WS uppdateras med PowerLogix BlueChip

Tråden skapades och har fått 14 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<center><img src=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/wallstreet.jpg></center>

Hur ger man en gammal vän ett nytt liv? Är det värt att uppgradera en gammal dator, eller lönar det sig bättra att köpa nytt? Blir en uppgraderad dator lika bra som en ny? Ja, frågorna är många. 99mac:s testlabb har utfört en totalrenovering av en gammal trotjänare, allt för att den ska bli så lik en ny maskin som möjligt. Huvudpersonen i testet är en Macintosh PowerBook G3 Series, en bärbar dator som Apple lanserade för drygt fem år sedan, våren 1998. Projektets mål är att uppgradera PowerBooken så den blir så lik den första PowerBook G4 (TiBook) som möjligt.

Specifikation innan uppgraderingen;
- Processor: PowerPC 750 (G3) / 233 MHz
- Cache: L1: 64 kB
- Systembuss: 66 MHz
- Hårddisk: 2 GB
- RAM: 192 MB (PC100)
- Grafikkort: ATI Rage LT, 2MB
- Skärm: 14,1" TFT, (1024 x 768)
- OS: MacOS 9.2
- Airport: Saknar stöd

Specifikation efter uppgraderingen;
- Processor: PowerPC 7410 (G4) / 500 MHz
- Cache: L1: 32 kB, L2: 1 MB
- Systembuss: 66 MHz
- Hårddisk: 40 GB
- RAM: 512 MB (PC100)
- Grafikkort: ATI Rage LT, 2MB
- Skärm: 14,1" TFT, (1024 x 768)
- OS: MacOS X v. 10.2.4
- AirPort: 11 Mbit

20 gånger mer utrymme
Projektet inleddes med att PowerBookesn minimala hårddisk på 2 GB, byttes ut mot ett 20 gånger större IBM Travelstar 2,5" på 40 gigabyte. Utbyte av hårddisk är ett krav, om Mac OS X ska installeras på den uppdaterade maskinen. Bara systemfilerna kräver nämligen nästan upp till 2 gigabyte utrymme.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/travelstar.jpg>

Utbytet av hårddisken är relativt enkel. Inledningsvis avlägsnas samtliga sladdar samt batteriet från datorn. Hårddisken, och övriga komponenter åtrfinns under tangentbordet, som på sedvanligt vis kan fällas upp. Låsclipsen för tangentbordet sitter dock inte som på senare modeller längst upp bland nummertangenterna, utan de är placerade under tangentbordet inne i modulfacken. Innan arbetet med de interna komponenterna sätter igång, är det givetvis viktigt att all statisk elektricitet laddas ur kroppen, och andra objekt kan komma att användas under uppgraderingen.
Hårddisken skruvas loss med två skruvar och avlägsnas därefter från chassiet. Den nya monteras på samma sätt som den gamla avlägsnades. Exakta instruktioner på hur dessa moment genomförs återfinns på Apples supportsidor. Efter uppgraderingen startas Macen med systeminstallationsskivan i CD-ROM-spelaren. Vi arbetade enbart med Mac OS 9.2, under själva uppgraderingen, detta på grund av att det i detta läge fortfarande satt en 233 G3-processor i datorn. Att installera Mac OS X i detta läge skulle varit på tok för tidskrävande.

G3 blir G4
Efter utbytet av disken inleddes den stora förändringen av den gamla PowerBooken. Till uppgraderingen användes ett uppgraderingskort från amerikanska PowerLogix. Kortet som benämns BlueChip G4 WS förser efter uppdatering maskinen med en PowerPC (7410) G4-processor på hela 500 MHz. Med uppgraderingskortet följer också nödvändiga verktyg för utbytet av kortet, instruktioner, nödvändig programvar på CD-ROM samt kylpasta.
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/bluechip1.jpg>

Innan datorn öppnas, måste en del viktiga steg genomföras. Det viktigaste av allt är att den ursprungliga processorns ROM-filer sparas till hårddisken. Detta genomför genom att ett speciellt program på den medföljande CD-ROM skivan startas. Själva kopieringen sköts sedan automatiskt. Därefter måste inställningar för processorvila stängas av i strömspararinställningarna. Efter detta kan samtliga kablar, inklusive nätkabel avlägsnas. Glöm heller inte att avlägsna PowerBookens batteri. Återigen avlägsnas tangentbordet. Därefter avlägsnas kylplåten som återfinns till vänster och i mitten under tangentbordet. I mitten under denna kylplåt sitter processorn på processorkortet. Detta kort kan "knäppas" loss från moderkortet, med hjälp av det medföljande verktyget. På den medföljande CD-ROM-skivan finns en instruktionsvideo som grundligt beskriver hur dessa steg går till. Efter avlägsningen av det gamla kortet, trycks det nya PowerLogix-kortet på plats. Innan detta sker är det lämplig att montera de nya RAM-minnesmodulerna på processorkortet. Det finns två platser för RAM-minnen på kortet. På undersidan ryms ett lågprofilsminne, medan en minnesmodul av högprofilstyp ryms på ovansidan. Den nya processorn förses med kylpasta, varefter den värmeavledande mettalplattan trycks fast på den. Efter att värmeavledande skyddsplåten monterats tillbaka är datorn färdig för att startas.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/g3g4.jpg>

Första gången den PowerBooken startas med den nya processorn är lite speciell. Det sedvanliga uppstartsljudet kommer inte att höras. Det som sker i detta skede är att den på hårddisken sparade ROM-filen läses in till den nya processorns ROM-chip. Efter ungefär en minut kommer datorn att automatisk stängas av. Nästa gång datorn startas bör allt vara som vanligt, förutom att datorn numera har en klockfrekvens på 500 MHz. Innan processorns fulla kapacitet kan utnyttjas måste dock två stycken tilläggsfiler från CD-ROMen kopieras till maskinens tilläggsmapp. Dessa filer aktiverar bland annat level 2 cachen.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/bluechip2.jpg>

WallStreet blir trådlös
För att göra PowerBooken så moderns som möjligt bestämde vi oss för att göra den oberoende av klumpiga nätverkssladdar. PowerBook WallStreet är inte kompatibel med Apples AirPort-kort. Detta på grund av att datorn inte har någon inbyggd antenn för trådlös näteverkskommunikation. Men genom att trycka in ett PCMCIA-kort från Lucent Technologies kan problemet lösas. Kortet av typen Orinoco Silver arbetar enligt 802.11b-standarden, och är således helt kompatibel med både Apples AirPort och övrig WiFi utrustning som använder samma standard. Faktum är att Macen i själva verket tror att det installerade kortert är ett AirPort-kort, vilket innebär att inga ytterligare drivrutiner erfordras. Det fina med just denna PowerBook-modell är att den har två stycken PCMCIA-kortplatser. Utöver ett Orinoco-kort kan således ytterligare ett PC-kort, exempelvis ett FireWire, USB eller MemoryStick-adapter användas samtidigt.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/orinocokort.jpg>

Den "nya" datorn startar 1 minut snabbare
Nu till resultatet av uppgaderingen. Blev verkligen den 5 år gamla maskinen konkurrenskraftig med de betydligt nyare PowerBöckerna i titan? För att testa prestandan före och efter uppgraderingen, användes ett benchmarkprogram från Norton. Prestandan mättes både före, under och efter projektets slut. Den första mätningen genomfördes innan projektets början, andra mätningen skedde med utbytt hårddisk, tredje mätningen skedde med utbytt hårddisk och G4-processor, dock utan aktiverad level 2 cache. Den fjärde och sista mätningen skedde med level 2 cache aktiverat. Dessutom uppmättes uppstartstiden för datorn (med OS 9.2), både före och efter uppgraderingen. Före uppgraderingen kunde man i lugnt gå och sätta på kaffe medan PowerBooken startade upp, processen tog hela 2 minuter och 30 sekunder. Men med en PowerBook WallStreet G4 på 500 MHz får man skynda sig, den startar nämligen på 1 minut och 26 sekunder. En avsevärd förbättring med andra ord.

I övrigt framgår det ur diagrammen nedan att Macen av förståerliga skäl inte blivit lika snabb som en PowerBook med en G4/500 MHz i originalutförande. Men i jämförelse med den ursprungliga prestandan har datorn blivit i runda slängar dubbelt så bra, vilket måste anses som ett godkännt resultat. Den uppgraderade PowerBooken kan numera jämföras med en betydligt nyare PowerBook Pismo.

<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/prestanda_systemrating.jpg>
<IMG SRC=/testlabbet/pics/powerlogix_bluechip/prestanda_cpu.jpg>

Budget
PowerLogix, BlueChip WS + 3 695 kr
IMB Travelstar 40 GB + 1 390 kr
Lucent Tech, Orinoco Silver + 890 kr
TOTALT = 6 245 kr

Betygsättning
BlueChip WS;
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test3.gif>
Bra prestandaförbättring, men prestandan når inte upp till det utlovade resultatet.

Länkar
Apples sida med instruktioner för komponentutbyte;
http://www.info.apple.com/usen/cip/index.html

PowerLogix
http://www.powerlogix.com

IBM Travelstar
http://www.hgst.com/hdd/travel/tr40gn.htm

[ 22. februari 2003, 19:53: Meddelandet ändrat av: Martin Belak ]

Senast redigerat 2003-12-17 01:07
  • Medlem
  • Oslo
  • 2003-04-15 15:57

Hur gick grafikkorts uppgraderingen från 2MB till 4MB till?

Hur kan den uppgraderade Wallstreet G4/500 vara långsammare än en original Pismo G3/500? Har det med systembussen att göra? Min Pismo har 100Mhz systembuss, jämfört med original-G3:ans 66MHz. Gör det så mycket skillnad?

För annars skulle ju min Pismo bli långsammare om jag satte i en G4-processor med samma frekvens (nej, INTE hastighet, frekvens).

Pismo årsmodell 2001:
CPU: PowerPC 750
CPU Speed: 400/500 Mhz
Bus Speed: 100 Mhz
RAM Type: PC-100 SO-DIMM
Mininum RAM Speed: 133 Mhz
Maximum RAM: 512 MB
Level 1 Cache: 32 k data, 32k instruction
Level 2 Cache: 1 MB backside, 5:2

  • Medlem
  • Skövde
  • 2003-04-15 17:20

Bra test. Funderar själv på att uppgradera så småningom, ev ett sonnetkort.
Hur mycket betalade ni för minneskapslarna?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Kentor
Hur gick grafikkorts uppgraderingen från 2MB till 4MB till?

Det är helt enkelt ett skrivfel
PowerBooken hade givetvis 2 megabyte även efter uppgraderingen.

/M

Citat:

Skrevs ursprungligen av Marcus Holmer
Hur kan den uppgraderade Wallstreet G4/500 vara långsammare än en original Pismo G3/500? Har det med systembussen att göra? Min Pismo har 100Mhz systembuss, jämfört med original-G3:ans 66MHz. Gör det så mycket skillnad?

För annars skulle ju min Pismo bli långsammare om jag satte i en G4-processor med samma frekvens (nej, INTE hastighet, frekvens).

Pismo årsmodell 2001:
CPU: PowerPC 750
CPU Speed: 400/500 Mhz
Bus Speed: 100 Mhz
RAM Type: PC-100 SO-DIMM
Mininum RAM Speed: 133 Mhz
Maximum RAM: 512 MB
Level 1 Cache: 32 k data, 32k instruction
Level 2 Cache: 1 MB backside, 5:2

Yepp, det är systembussen som bromsar.
Ganska intressant med PL's 800mhz pismo uppgradering.
Fast det kanske kostar batteri-tid...
Jag hadde som bäst 5 timmar under os10.2.4 under 10.2.5 vet jag inte än.
Har två batterier varav det ena börjar tröttna lite.
2370kr för G4-500 och 3220kr för G3-800 är ju inte illa.
Dessutom, frakten blir ju humanare nu när man inte behöver skicka in hela datorn längre.
Har vart satans sugen ett bra tag på att liva upp lite innanför plasten.

Var får man tag i PowerLogix uppgraderingskort i Sverige (eller EU)?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Marcus Holmer
Hur kan den uppgraderade Wallstreet G4/500 vara långsammare än en original Pismo G3/500? Har det med systembussen att göra? Min Pismo har 100Mhz systembuss, jämfört med original-G3:ans 66MHz. Gör det så mycket skillnad?

Vad går fortast?

Att halsa en bira med flaskan upp och ner eller med sugrör?

Klart systembussen påverkar... tyvärr är ws-burkarna inne på sista versen nu, och med tanke på att du kan köpa en pbg3 med firewire för ca 4-5000kr så känns det rätt meningslöst att meka med ws... även om det var en fin dator en gång i tiden...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-04-16 09:11

Vad är möjligheterna för att uppgradera en Lombard? Jag har hitills stoppat i 20 GB HD och 320 MB RAM.

  • Oregistrerad
  • 2003-04-16 10:01

Uppgradera Lombard.

Någon som säljer dessa kort i Sverige?

Alla PowerLogix uppgraderingar som vi testar på 99mac har jag importerat genom min firma. Vi har sålt ett trettiotal kort i Sverige i år, främst uppgraderingar för G4or och Cube men även till Powerbooks och iMacs.

Fördelen att köpa av en svensk agent är att du får en svensk 1års-garanti på produkterna vilket är lite roligare än att ringa till Powerlogix supporten i Austin Texas...

Senast redigerat 2003-04-17 00:51
Citat:

Skrevs ursprungligen av Martin Björnström
Alla PowerLogix uppgraderingar som vi testar på 99mac har jag importerat genom min firma. Vi har sålt ett trettiotal kort i Sverige i år....

"Oberoende testat...."

Skönt att se att min Pismo håller så bra. Snart är den 3 år, och enda egentliga synpunkten jag har är trång HD, men det kan ju ha att göra med mycket skit på disken, om inte annat är den ju lätt och billigt uppgraderbar.

Största fördelen i övrigt med WallStreet/Lombar/Pismo är möjligheten till dubbla batterier. Guld värt!

Tilläggas kan ju också att Lucent Technologies slutade med ORiNOCO för LÄNGE sedan. De har kommit från Agere nåt år efter det i alla fall, och mer än ett halvår från Proxim, som numera äger ORiNOCO.

Som du säkert känner till är jag avsiktligt inte involverad i testningen av produkter och jag tror personer som Patrik med jobb på Lunds Universitet vet vad dom håller på med.

Japp, Martin är på inget sätt involverad i testverksamheten. Vi som testar produkter har aldrig något ekonomiskt intresse i att skriva upp grejerna. Betygen är satta helt oberoende av leverantörer och återförsäljare.

/M

Jag misstror inte testerna. Jag tycker de är bra.

Men det låter ju lite lustigt...

1
Bevaka tråden