Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple PowerBook G4 17"

Tråden skapades och har fått 34 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<br><center><a href=http://99mac.se/forum/showthread.php?s=&postid=188195><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/powerbook17.jpg border=0></a></center>

Det är otroligt att få plocka upp denna skapelse ur sin kartong. Det känna obscent första gången jag placerar den i mitt knä. Den är stor men inte så stor som jag trott men ändå. Den är mest bred. Kanske till och med lite för bred. På något sätt känns det inte riktigt som en bärbar dator. Den är lätt att ha och göra trots sin storlek så på så sätt har den inte förlorat hela sin bärbarhet. Metallhöljet känns lent och lite strävt.
Till stor del känns den som Powerbook 12". En klart positiv upplevelse är att höljet känns mer gediget än titan höljet. Själva "gångjärnet" som håller skärmen mot dator är av samma typ som de vita iBookarna alltid haft känns lite slappt. När jag fäller upp den första gången går det lätt. Det är till en början är det positivt eftersom min egen 15" Powerbook inte gick att öppna bara med en hand första gången jag fick den. Men jag provar att gunga datorn lite framåt och tillbaka, för att försöka imitera ett tåg eller bussresa, och då glider snart locket hela vägen ner eller helt utfällt. Nu går det inte att luta den nya Powerbooken lika mycket som de med den gamla typen av gångjärn men ändå klart irriterande. Jag testar det flera gånger och det är samma resultat varje gång. Kontakterna sitter på varsin sida. Själv tycker jag det är bra med kontakterna på sidorna, riktigt bra med en USB-kontakt på vardera sidan datorn.

<center><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/pb17_1.jpg></center>

Prestanda
Själva starten av maskinen går lite fortare än vad jag är van vid. Kanske inte så fort som jag skulle vilja, men å andra sidan vill jag att datorn ska starta på 30 sek. Själva Finder känns snabb och snart kommer jag på mig själv att tänka att så här är det OS X ska kännas. Så nog blir det lite surt att gå tillbaka till min vanliga dator. Det bättre grafikkortet gör sitt till, det märks av på ett flertal tillfällen. Jag testade både att köra program och spel i den. Apple tycks vilja skryta med grafikprestandan eftersom de skickar med en special riggad Quake III version som alltid visar Frame Per Second informationen på skärmen under spelets gång. Att köra Final Cut Pro eller Final Cut Express är verkligen en fröjd på den stora skärmen. Nu får verkligen allt plats. Alla reglage och paletter. Både preview och klippfönstret får en bra storlek som göra att det blir enklare att jobba. Att sedan starta InDesign och se att jag får plats med en liggande A4 på skärmen får mig att le än mer. Photoshop tuggar på bra i maskinen och det känns verkligen att grafikkortet jobbar med Photoshop.
Det sitter 512 MB internminne ifrån början. Att sätta i än mer kommer säkerligen att höja upplevelsen av maskinen. Med maskinen kommer också ett Airport Extreme kort, själva hastigheten har jag inte kunnat testa eftersom jag inte hade tillgång till en sådan basstation. Däremot kunde jag testa täckningen eftersom antennerna är flyttade till lockets sidor. Här är den klart bästa förbättringen. Airport täckningen är suverän. Precis lika bra som iBook. Den visar fullmottagning i hela min lägenhet, något som min Powerbook 15" inte gör. Samma sak på mitt arbete där vi har en 800 kvm stor lokal och jag har Airport-täckning i alla rum aldrig mindre en tre steg i täckning. 90 procent av tiden har jag full mottagning. Högtalarna är stora de med. De ger från sig ett imponerande ljud för att komma från en bärbar dator, kanske aningen basfattiga men bra så det räcker ändå.

Batteritid
På undersidan sitter batteriet. Större än vanligt. Under testet så laddade jag batteriet till max och har sedan låtit maskinen stå och gå. Under normal användning verkar den knappt ta något batteri överhuvudtaget. Inte förrän jag satt i en DVD så tuggade maskinen i sig avsevärt med kraft. Men det är inte förvånande. Den orkar med minst en 2,5 timmars film på fullt batteri.
Batteritiden varierar också under tiden jag jobbar, verkar anpassa sig efter tiden som går. Inte bara sänka sig hela tiden utan höjer sig själv också. Precis som datorn upptäckte att den operationen tog inte lika mycket av batteriet som den trodde från början.

Bildskärm
Skärmen behöver inte skämmas för sig. Den är ljusstark och har en bra matris. Den fixar inte att visa en DVD-film i fullupplösning utan då avslöjar sig matrisen genom att visa upp en liten grynighet. Inte alls så mycket som första 17" iMacen jag såg. Skärmen är bättre än väntat på den delen faktiskt. Betraktningsvinkeln är aningen begränsad.

<center><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/pb17_2.jpg></center>

Tangentbordet
Tangentbordet sitter längst upp mot skärmen, det försvinner nästan på hela den ytan som finns att tillgå. Det verkar lite långt fram till tangentbordet, du får lägga halva underarmen på datorn för att nå fram. Det är av precis samma modell och storlek som Powerbook 12". Så om tangentbordet känns perfekt där så känns det lite ynkligt på 17" utrymme. Det är skönt att skriva på kanske aningen tätt mellan visa knappar. Jag kan nästan önska mig ett större tangentbord, inte för jag förstår hur det skulle se ut, med större knappar eller nåt. Det är aningen plastigt men så är det helt fabriksnytt så det går säkert till sig. Själva ytan innan och runt tangentbordet blir varm efter en tids användning inte alls så farligt som 15" blir under, men ändå varmt.
Men så den coolaste grejjen på hela datorn. Upplyst tangentbord! Jag trodde bara ett vara något slags försäljningsargument som man kunde skryta med inför sina Laptopvänner. Inte trodde jag att det skulle vara till så stor hjälp när det är mörkt. Jag provade att stänga in mig i ett mörkt rum (toaletten) och vips så tänds tangentbordet. På F4 och F5 kan jag ställa vilken stryka jag vill att det ska lysa med, jag vet inte hur mycket batteri denna funktion suger. Det finns ett litet problem dock. Den lyser inte upp F-tangenterna alls. Precis där man kan styra en del saker. Som speciellt kan vara bra att styra när det är mörkt. Det går också att få skärmen att anpassa sin ljusstyrka när det mörknar. Jag hann aldrig riktigt sätta mig i detta finlir men det går nog att få till något riktigt häftigt. Jag kan bara tänka mig minen på den i sättet bredvid i den mörka bussen när jag tar upp datorn i knäet. Då kan jag känna mig som en riktigt snuskig gubbe med lysande tangentbord och alldeles för stor skärm.

<center><img src=/testlabbet/pics/powerbook17/pb17_3.jpg></center>

Blåtand
Äntligen får jag testa en dator med inbyggd Bluetooth. Jag provade att installera Salling Clicker och provade den sedan mot en Ericsson T68i allt fungerar verkligen perfekt. Finns inget som helst att anmärka på. Drömmer redan om vilka skript jag
skulle vilja bygga.

Summering
Som alltid känns en sådan här dator från Apple gedigen. Den har ett stort ha-begär kopplat till sig. Men priset skrämmer. För oss som
använt Powerbook tidigare så är bara Airport täckningen skäl nog att köpa den. Men å andra sidan har 12" samma täckning.
Datorn har allt det jag kan förvänta mig av en värstingmodell. Den innehåller allt jag vill ha just nu. Synd att jag har köpt hus och inte har råd med denna dator.

Information
Tillverkare: Apple
Beskrivning: Bärbar dator extraordinär
Pris: 31.196 kr exkl. moms (38.995 kr inkl. moms)

Omdöme
+ Airport täckningen
+ Lysande tangentbord
+ Den breda skärmen
- Känns lite för bred för att vara bärbar
- "Gångjärnet" för slappt
- Priset

Betygsättning
<img src=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Länkar
Apple
Apple's PowerBook-sida

Mattias Hedman

Senast redigerat 2003-12-17 00:58
  • Oregistrerad
  • 2003-05-20 12:16

På vilket sätt var tangentbordet lysande??;) Annnars bra recension...vill verkligen ha en PB17 gaaaaah

  • Medlem
  • International user
  • 2003-05-20 12:43

Bra test!

Kan du säga ngt lite om ljudnivå/fläktljud?

(samt kanske också lite om prestanda/funktion på Superdriven om du provkörde det.)

När modellen lanserades reagerade jag över att priset blev så pass lågt! I jämförelse med Apples 15"-modeller t ex.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-05-20 12:57

Jag kan bara se de två första bilderna, inte de andra två. Mvh Olof

  • Medlem
  • Göteborg/Maastricht
  • 2003-05-20 12:59
Citat:

Skrevs ursprungligen av Olof Forsberg
Jag kan bara se de två första bilderna, inte de andra två. Mvh Olof

Likadant för mig..

Citat:

Skrevs ursprungligen av mattan
Bra test!

Kan du säga ngt lite om ljudnivå/fläktljud?

(samt kanske också lite om prestanda/funktion på Superdriven om du provkörde det.)

Jag fick chansen att testa en lärares 17'':are och passade samtidigt på att fråga honom om ljudet. Han sa spontant att den var mycket tystare än tidigare PB-modeller. Fläkten typ aldrig startat under hans vanliga arbete (vilket inkluderar en del FCP arbete) och när den väl startat så hade den varit mycket tystare än tidigare. Själv jobbar jag med ljud och ser de nya PB:arna som blivande framtida mobila inspelningsstudios, och för mig är det verkligen viktigt att ljudnivån är omärkbar. Hoppas verkligen det stämmer.

Personligen tycker jag det är synd att man inte kan konfigurera 17'' utan superdrive. Supedriven är en mycket bra pryl, men något som jag gärna sparar in 3500 på att slippa. Skulle det gå, så skulle 17'' helt plötsligt bli ett väldigt konkurrenskraftigt alternativ till min nuvarande plan på 15'' (när den nu kommer).

Jont Olof

Citat:

Skrevs ursprungligen av mattan
Bra test!

Kan du säga ngt lite om ljudnivå/fläktljud?

(samt kanske också lite om prestanda/funktion på Superdriven om du provkörde det.)

Tack!

Jag hann aldrig testa just superdriven mer än att bränna en vanlig CD med den.
Ljudnivån skillde sig inte speciellt mot Powerbook 15". Svårt att bedömma ljudet eftersom jag hade tillgång till den lite för kort tid. Jag tycker att min PB 15"s fläkt väsnas lite väl mycket ibland inget jag upplevde med PB 17". Men som sagt jag hade den för kort tid.

Ang. Priset så jämförde jag det inte mot andra datorer rent historiskt utan bara priset på produkten i sig.

  • Medlem
  • Nacka
  • 2003-05-20 13:25

Coolt test!! Bra jobbat Mattias!!

/arvid

  • Oregistrerad
  • 2003-05-20 14:06

jag köpte min i usa lite drygt 11000 billigare än sverige. Är suuuuuuuuper nöjd, och skulle inte vilja gå tillbaka till min stationera eller till ngt mindre.

/Erik

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2003-05-20 15:01
Citat:

Skrevs ursprungligen av Erran
jag köpte min i usa lite drygt 11000 billigare än sverige. Är suuuuuuuuper nöjd, och skulle inte vilja gå tillbaka till min stationera eller till ngt mindre.

Funderar på att göra samma sak.
Hade du vägarna förbi USA eller åkte du dit speciellt för att köpa den?
Skulle det bli lönsamt att köpa en PB12" där?

Med dagens växelkurs så kostar en Powerbook 17" runt 25 905 kr på AppleStore USA.

Det är 13090 kronor billigare än dom 38 995 kr man måste punga ut i Sverige!

  • Medlem
  • International user
  • 2003-05-20 16:45
Citat:

Skrevs ursprungligen av Mattias Hedman
Ljudnivån skillde sig inte speciellt mot Powerbook 15". Svårt att bedömma ljudet eftersom jag hade tillgång till den lite för kort tid. Jag tycker att min PB 15"s fläkt väsnas lite väl mycket ibland inget jag upplevde med PB 17".

Samma sak här. Tycker att min 15" är ngt högljudd ibland. Skulle vara bra om Apple fixat det.

Hur fungerar det mer amerikanskt t-bord? Eller har du bytt till ett svenskt?

  • Oregistrerad
  • 2003-05-20 16:48
Citat:

Skrevs ursprungligen av Niklas Hjelm Smith
Med dagens växelkurs så kostar en Powerbook 17" runt 25 905 kr på AppleStore USA.

Det är 13090 kronor billigare än dom 38 995 kr man måste punga ut i Sverige!

du måste även lägga på usa moms som på manhattan där jag var är 8.25%.

Det står aldrig på priset i usa, då blir det 28 908, tror jag. är inte så bra på % räkning.
Fortfarande bra mycket billigare

/Erik

  • Oregistrerad
  • 2003-05-20 16:51
Citat:

Skrevs ursprungligen av Stefan Johansson
Hur fungerar det mer amerikanskt t-bord? Eller har du bytt till ett svenskt?

Jag har inga problem med det amerikanska tangentbordet, efter att jag ställt om det till svenskt (i operativsystemet) så är det bara att köra. Jag kan ganska bra vart ÅÄÖ sitter. Det är en del andra tangenter som inte stämmer, men som sagt inget jag upplever som ett problem.

/Erik

En trend...

alla tester (utom ett fåtal) får 4/5... känns som om ingen vågar sätta fullpott eftersom det trots allt finns ett ytte bytte fel.

kanske läge att gradera i en 10-gradig skala istället eller använda + eller -, typ 4+/5

/fredrik

Jag fick min 17-tummare idag.
Har mosat in allt som ska in nu.
Ligger i sängen och surfar via Airport, med den gamla räckte inte signalen hit.
Nu är det fullt spett på Airport.
Ganska trevligt att släcka sänglampan och se när tangentbordet lyser.
På min lyser iaf F-tangenterna, på testmaskinen gjorde de visst inte det.

Jag har kört ganska hårt med den i kväll och jag har inte hört fläkten en enda gång.
Allt verkar lovande.:D

  • Medlem
  • Lund
  • 2003-05-21 01:15
Citat:

Skrevs ursprungligen av Erran
Jag har inga problem med det amerikanska tangentbordet, efter att jag ställt om det till svenskt (i operativsystemet) så är det bara att köra. Jag kan ganska bra vart ÅÄÖ sitter. Det är en del andra tangenter som inte stämmer, men som sagt inget jag upplever som ett problem.

/Erik

Hur lätt är det att byta tangentbord på de nya PB? Är det lika lätt som på de gamla modellerna?

Det enda jag irriterar mig på, gällande de amerikanska tangentborden, är den lilla [Enter] som jag alltid lyckas missa...

Rent praktiskt är det inte svårt att byta tangetbord. Det är något svårare än tidigare.
Det stora problmet är att få tag på ett utbytestangetbetbord.

Du kan liksom inte bara få ett. Beställer du ett nytt från Apple med ditt serienummer får du samma som maskinen levererades med.

BigMac Jag tyckte inte att de plus och minus jag hittade på denna maskin vägde upp till 5/5. 4+ ja. Men jag väntar på 15" med 17" innehåll då blir det 5+/5.

Citat:

Skrevs ursprungligen av bigmac
En trend...

alla tester (utom ett fåtal) får 4/5... känns som om ingen vågar sätta fullpott eftersom det trots allt finns ett ytte bytte fel.

kanske läge att gradera i en 10-gradig skala istället eller använda + eller -, typ 4+/5

/fredrik

Betygsystemet är bra.

Är det någon som vet om man kan köpa till ett Apple Care i Sverige till en Powerbook inköpt i USA?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Paverling
Är det någon som vet om man kan köpa till ett Apple Care i Sverige till en Powerbook inköpt i USA?

Borde funka, eftersom PowerBooken är en av få datorer som har World Wide Service.

Citat:

Tangentbordet
Men så den coolaste grejjen på hela datorn. Upplyst tangentbord! Jag trodde bara ett vara något slags försäljningsargument som man kunde skryta med inför sina Laptopvänner. Inte trodde jag att det skulle vara till så stor hjälp när det är mörkt. Jag provade att stänga in mig i ett mörkt rum (toaletten) och vips så tänds tangentbordet. På F4 och F5 kan jag ställa vilken stryka jag vill att det ska lysa med, jag vet inte hur mycket batteri denna funktion suger. Det finns ett litet problem dock. Den lyser inte upp F-tangenterna alls. Precis där man kan styra en del saker. Som speciellt kan vara bra att styra när det är mörkt. Det går också att få skärmen att anpassa sin ljusstyrka när det mörknar. Jag hann aldrig riktigt sätta mig i detta finlir men det går nog att få till något riktigt häftigt. Jag kan bara tänka mig minen på den i sättet bredvid i den mörka bussen när jag tar upp datorn i knäet. Då kan jag känna mig som en riktigt snuskig gubbe med lysande tangentbord och alldeles för stor skärm

Ledsen att göra dig besviken, men att låsa in dig på toaletten låter som lite overkill
Eftersom sensorn för ljuset sitter i högra högtalar-grillen. Men du kanske hade en trevlig upplevelse med PB:en på toa, vem vet

Citat:

Skrevs ursprungligen av Christoffer Larsson
Ledsen att göra dig besviken, men att låsa in dig på toaletten låter som lite overkill
Eftersom sensorn för ljuset sitter i högra högtalar-grillen. Men du kanske hade en trevlig upplevelse med PB:en på toa, vem vet

Jag brukar ta med folk in på muggen för att dema funktionen. Det måste ju vara mörkt för att man ska se hur häftigt det är.
Det är fullt möjligt att sitta i nermörker och jobba med den.
Kanon:D

Citat:

Skrevs ursprungligen av Nurell
Jag brukar ta med folk in på muggen för att dema funktionen. Det måste ju vara mörkt för att man ska se hur häftigt det är.
Det är fullt möjligt att sitta i nermörker och jobba med den.
Kanon:D

Njae, du kan se dem tända när du täcker sensorn bara, bara att det är lite svårare
Släck i rummet där du demar datorn bara så bör det vara lugnt

Citat:

Skrevs ursprungligen av Christoffer Larsson
Njae, du kan se dem tända när du täcker sensorn bara, bara att det är lite svårare
Släck i rummet där du demar datorn bara så bör det vara lugnt

Det beror på vem man demar för...:D

  • Medlem
  • Lund
  • 2003-05-22 06:05
Citat:

Skrevs ursprungligen av Mattias Hedman
Du kan liksom inte bara få ett. Beställer du ett nytt från Apple med ditt serienummer får du samma som maskinen levererades med.

Enligt Applestore i San Diego kan de beställa ett svenskt tangentbord till mig från Irland, dock med ett par veckors leveranstid (någon måste väl trycka dit prickarna och cirklarna).

Fast jag väntar nog också på en 15". Åker inte hem förrän i juli...

Jag tycker Powerbook G4 17" har för låg upplösning - på gränsen till irriterande faktiskt.

(kommentera gärna det i "Powerbook" forumet)

  • Oregistrerad
  • 2004-03-23 12:26

Måste man inte betala tull när man återvänder till Sverige....
Hur mycket tillkommer då?

Bevaka tråden