- jakobnilsson
- Medlem ●
- Stockholm
- 2018-11-21 18:24
Obs: Detta är inte ett test. Jag har köpt produkten för egna pengar och för privat bruk. Tänkte ändå dela med mig av mina tankar och åsikter kring den länge efterlängtade nya versionen av Macbook Air!
Vad är det?
Apple har uppdaterat trotjänaren Macbook Air med modern design och bättre hårdvara som andas 2018. Främsta praktiska förändringarna är en Retina-bildskärm, 2 stycken USB Type-C som anslutning samt Touch ID som inloggningsmetod.
Namnet?
På ett sätt är det väldigt konstigt att den här datorn heter Macbook Air. På ett sätt är det logiskt – det är en direkt uppföljare till den gamla Macbook Air. Men att den i sin tur alls kallades Air är... lite förlegat.
När den första versionen av Macbook Air släpptes 2008 var det en uppenbar specialprodukt i Apples utbud av bärbara datorer, som innehöll Macbook (för vanligt folk) och Macbook Pro (för professionella användare). Air var supertunn och lätt, men offrade på grund av det både prestanda och anslutningsmöjligheter. Och den kostade skjortan, särskilt för den som ville byta den inbyggda långsamma 4200rpm-hårddisken mot en SSD.
Men Macbook Air gen 1 gav Apple inspiration, och i oktober 2010 släppes en helt ny design av Macbook Air, nu i två storlekar (11" och 13" skärmstorlek). Tekniken hade kommit ifatt. Det var fortfarande en klen dator jämfört med Macbook Pro, men SSD-diskar hade blivit standard och datorn var plötsligt duglig som maskin för de där vanliga grejorna de flesta av oss vill göra (surfa på internet, kolla film, spela musik). Med åren kom uppdateringar som gjorde Air allt snabbare, och kom snart att ersätta den vita plast-Macbook som Apples grundmodell för laptop-spekulanter. Att den hade ett relativt attraktivt pris gjorde inte saken sämre. Det här var guldåldern för Macbook Air.
Även Macbook Pro inspirerades av Macbook Air, och blev tunnare och smäckrare, men det var egentligen när 15" Macbook Pro fick Retina-bildskärm 2012 som Macbook Air började kännas lite gammal. Årliga uppdateringar bjöd på små prestandaförbättringar, men skärmen var den svagaste länken. Senaste uppdateringen kom 2015 och var definitionen av en pliktskyldig prestanda-bump. Macbook Air var inte längre så spännande, men såldes ändå till prismedvetna konsumenter.
När Macbook fick en återfödelse 2015 började det bli rörigt. Här var nämligen en supertunn, dyr och specialiserad Mac-dator som offrade prestanda och anslutningar för att bli maximalt portabel. Det låter precis som... Macbook Air? Men nej, Air var nu namnet på Apples "standard"-dator som blivit något av en "budget"-dator, och således heter den moderna Macbook Air kort och gott Macbook. Jag var en av de som lockades av den superbärbara-formfaktorn, och slog till efter den första uppdateringen.
Nu spolar vi fram bandet till oktober 2016 när proffsmaskinerna Macbook Pro fick sin senaste stora uppdatering. Bland de främsta nyheterna märktes Touchbar, som så här i efterhand knappast tog världen med storm. Den enklaste 13"-versionen av Macbook Pro hade inte Touchbar, och bara två stycken USB-C-portar med stöd för Thunderbolt. Den vägde 1,3 kilo, nästan precis lika mycket som Macbook Air. Den hade också lite svagare processorer än de övriga Macbook Pro, nämligen Intels U-serie. Återigen, samma klass av processorer som Macbook Air traditionellt använt. Som om det inte vore nog presenterades datormodellen också av Phil Schiller som en ersättare till Macbook Air!
Vid två tillfällen de senaste åren har Apple alltså släppt datorer som på ett eller annat sätt är en uppföljare till Macbook Air, men utan att kalla dessa Macbook Air. Detta fick många av oss att tro att Air-namnet helt enkelt höll på att fasas ut. Trots allt var i stort sett alla Apple-bärbara nuförtiden olika grader av lätta och tunna.
Ibland går saker inte som man tänkt. Apple verkar ha blivit genuint förvånade över det svala mottagandet senaste Macbook Pro fick, och de verkar även ha förstått att deras proffsanvändare vill ha en riktig Mac Pro, utlovad till nästa år. Apple har helt enkelt gjort en kursändring, och det innebär bland annat att gamla bortglömda produkter får ny kärlek. Således har vi nu 2018 års versioner av både Mac Mini och Macbook Air.
Så nu är alltså nya "riktiga" Macbook Air här, och förvirringen är inte mindre. Den är större och tyngre än Macbook 12", och den har klenare processorer än Macbook Pro 13" – strikt talat Intels Y-serie processorer på 7 watt, fast under märkesnamnet i5.
Och nya Macbook Air ser mycket riktigt ut ungefär som om Macbook och Macbook Pro fått ett litet gyllene kärleksbarn. En mitten av vägen-dator för de allra flesta alltså, där namnet mest handlar om igenkänning och att anknyta till Apples mest älskade dator från förr.
Nutiden
Apple har gett uttryck för att "prestandabumpar" inte är så intressanta och givande längre (och det ligger onekligen något i det) så vem vet när vi får se nästa uppdatering av dessa maskiner – eller om de då ens kommer ha Intel-processorer. Carpe Diem allså, och jag beställde en läcker guldfärgad Macbook Air för att ha som allt-i-allo-dator i hemmet. Den ska åka med mig på arbetsresor, på mässor, när jag jobbar mobilt och när jag extrajobbar lite från tv-soffan. Mycket jobb alltså, och så är det.
Jag kommer självklart också använda den för en del nöjen, men faktum är att andra enheter mer eller mindre tagit över nöjes-användandet hos mig. Jag föredrar Ipad Pro för att slösurfa och se på sporadiska videoklipp eller tv-program på resa. Jag föredrar Playstation 4 Pro eller Nintendo Switch för att spela hemma eller på resan. Något otacksamt får Macbook Air därför ta hand om det där lite mer tråkiga som jag tycker är för bökigt att göra på en Ipad.
Ett steg upp från Macbook
På många sätt är Macbook Air en förbättring av allt det jag aldrig riktigt gillade med min Macbook från 2015. Jag älskade den lillla och lätta formfaktorn, men tyckte alltid att den var lite för långsam för att använda för videoredigering och bildhantering även om det gick i nödfall. Klippa poddar och textproduktion gick bra, men jag vande mig aldrig vid tangentbordet (generation 1 av Apples kontroversiella butterfly-tangentbord). Dessutom var proportionerna aldrig riktigt bra för mina händer, för jag nuddade alltid styrplattan med mina händer när jag skrev, så att musmarkören flyttade sig – oerhört irriterande. Dessutom var batteritiden alltid precis lite för dålig för att det skulle vara bekväm, och bildskärmen var precis lite för liten för att jag skulle få plats med allt jag ville ha där. Slutligen ångrade jag nästan genast valet av standard silver när jag valde färg.
Som en ersättare till Macbook är Macbook Air allt det jag ville ha. Den har större skärm, bättre batteritid och mer utrymme runt styrplattan och tangentbordet. Den är snabbare (dels på grund av processorerna, men också tack vare snabbare SSD-lagring). Jag öppnade dessutom plånboken och beställde en modell med 16 gigabyte primärminne, vilket gör den ännu rappare. Visst, den är lite större och lite tyngre men fortfarande kännbart lättare än min sambos gamla Macbook Air från 2011. Inga problem att bära omkring på den här i ryggsäcken, eller i famnen.
Vis av tidigare misstag valde jag också den guldfärgade varianten, och om du gillar glänsade saker kan jag verkligen rekommendera den. Apple har lite varierande framgång med sina guldprodukter, ibland ser det bara tacky ut men här tycker jag de har lyckats. Den är inte rosa-guld utan drar mer åt det orangea hålla, i visst ljus. Kulören är mer eller mindre exakt samma som den guldfärgade aluminium-utgåvan av Apple Watch Series 4 (som jag också har). Snyggt!
På tal om aluminium. Det är både coolt och lite sorgligt att nya Macbook Air byggs av aluminium som är 100% återvunnet. Det är ingen enkel process, och självklart ett steg framåt ur miljöaspekt. Två tummar upp alltså, men symboliskt är det ändå värt en liten tår att den en gång så stolta Mac-familijen numera bokstavligt talat byggs av gamla avlagda IOS-enheter. Det blir liksom inte tydligare att Mac numera är en sidoverksamhet.
Prestanda och funktioner
Macbook Air går numera bara att beställa med en enda processorkonfiguration, och det tycker jag är jätteskönt. De som bryr sig om sådant ska nog helt enkelt ha en Macbook Pro. Lagringsminne och primärminne går däremot att välja till, och det har jag gjort.
Nya Macbook Air är såklart inget prestandamonster, men de relativt klena 7 watt-processorerna gör ändå ett bra jobb. Tillsammans med det snabbare lagringsminnet och primärminnet ger det en snabb och kvick användarupplevelse, särskilt jämfört med min gamla Macbook. Till skillnad från Macbook (som har 5 watt-processorer) behöver Macbook Air en fläkt på insidan, och vid tyngre användning går den igång. Under "normal" användning har jag dock inte hört den överhuvudtaget. Jag har klippt poddar, skrivit artiklar och redigerat bilder alltmedan datorn är knäpptyst.
Bildskärmen är som sagt Retina, och konstigt vore väl annars. Vad gäller upplösningen finns det inget att klaga på, men ljusstyrkan är lägre jämfört med de dyrare Macbook Pro, och inte heller finns True Tone. Detta är inget jag saknar, men om jag kom från en dator som hade det skulle jag förmodligen se det som en förlust. I sammanhanget ingen big deal.
Touch ID på Mac har jag längtat efter ända sedan Iphone 5S släpptes, men Touchbar har jag inte alls längtat efter. Macbook Air ger mig Touch ID men utan det övriga, och det är oerhört smidigt. Att logga in går blixtsnabbt, det är bara att trycka på Touch ID-knappen. Låt oss hoppas att Touch ID är här för att stanna – eller åtminstone ersättas av Face ID inom kort.
Andra korta reflektioner:
• De medföljande klistermärkena är guldfärgade!
• Det har väl aldrig varit billigt att köpa Apple-datorer, men nog svider det att nya Macbook Air ligger på närmare 15 000 än 10 000 i grundutförande. Med extra lagring och primärminne närmar sig prislappen 20 lakan. Ouch!
• Tangentbordet har den senaste revisionen av Butterfly-tangentbordet och det är... bättre. Jag älskar det fortfarande inte, och tycker till exempel att Magic Keyboard har en mycket bättre skrivkänsla. Men det är helt okej, och känns både stabilare och tystare än det gamla på min Macbook.
• Hörlursporten finns kvar, tack och lov. Utöver det finns två USB-C-portar, och det känns som fullt tillräckligt för mig.
Det var väl det. Några frågor eller funderingar om Macbook Air? Är det nån mer som köpt?