SonyEricsson P900

Tråden skapades och har fått 62 svar. Det senaste inlägget skrevs .
 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-09 12:53

<br><center><img src=/testlabbet/pics/p900/p900.jpg border=0></center>

Tredje gången gillt?
Så var den här, efterföljaren till den hyffsat framgångsrika Smartphone P800. Ericssons tredje försök att få denna typ av telefon att slå på marknaden. Vi minns R380, en telefon med många bra idéer men som saknade många av de funktioner som fanns på andra, billigare telefoner, som t.ex. GPRS. R380 var också en ganska långsam telefon och inte helt genomtänkt. Förra året lanserades så efterföjaren, P800. En telefon som byggde på samma koncept, en uppfällbar lucka som till hälften döljer en stor skärm på en telefon fullproppad med finesser. Nu fanns "allt" på telefonen. Blåtand, GPRS, kamera, fungerande teckenigenkänning, webläsare (inte enbart WAP som i R380), och framförallt möjligheten att installera nya program som ju var en stor brist i R380.
Nu, ganska snart efter P800 lanseras så P900, en i mångt och mycket identisk telefon fast i alla avseenden uppgraderad.

Utsidan
Till att börja med är den något mindre, lite tunnare framförallt och inte lika tvål-lik som P800. SE har jobbat på att få telefonen att se ut som en "vanlig" telefon och har lyckats bra tycker jag. Den ser helt klart tuffare ut än P800. När man tar upp telefonen känns den omedelbart betydligt gedignare än P800, framförallt inte lika plastig. Skärmen är inget mindre än fantastisk! Den är nära nog i PowerBook-klass (och då menar jag inte alu-15") och är av en typ som kallas TFD, (en variant av TFT). Den del av skärmen som är synlig med luckan stängd har också blivit betydligt större. Med stängd lucka har skärmen 208x208 pixlar och med luckan öppen 208x320 pixlar. Skärmen är otroligt skarp och klar för att vara på en mobiltelefon. En nyhet är att när skärmbelysningen släcks så tonas den ut istället för att bara släckas som förr (hör ni publikens ooooo?). Ännu mer glädjande är att SE har skippat idéen med knapparna på luckan. Förr var det ju bara små plastpiggar som gick igenom luckan och pekade på valda ställen på pekskärmen och på så vis emulerade riktiga knappar. P900 har riktiga knappar och luckan är nu lite tjockare och helt slät på baksidan. Knapparna känns mer pålitliga och skador på skärmen på grund av slitage från knapparna lär ju inte förekomma längre. Den som vill kan fortfarande köra utan lucka, det följer med en miniatyrmejsel så man kan skruva bort luckan, men jag ser inte någon som helst fördel med det. Genom att luckan är mer självständig kan inte längre skärmens belysning tjäna som tangentbelysning utan nu har knapparna fått ett eget skönt blått skimmer. Knapparna är också något större än på P800 och har en trevligt distinkt känsla. I övrigt på utsidan kan man notera att SE har valt att stoppa gummiskydd på både antenningången på baksidan samt handsfree/hörlursutgången på sidan. På baksidan finns också två gummifötter som verkar syfta till att hålla kameralinsen lyft från underlaget samt minska glidet mot underlaget, bra om man har den liggande i bilen t.ex.

Insidan
Fortfarande är det kvalitén på skärmen som man upplever som den största förbättringen men även en betydligt snabbare processor. P900 klarar utan problem att spela MP4-filmer i full widescreen utan att rycka, riktigt tufft! Dessutom märker man det i det medföljande demot av V-rally från SEGA. I full 3D kan man köra omkring i 5 minuter runt en bana. Styrningen är hopplös och spelkänslan noll, men det har ju onekligen ganska stort imponatorvärde och grafiken flyter på bättre än jag någonsin kunde ha anat!
Kameran i P900 är bättre än i P800, nu är större delen utav bilden skarp och inte bara en liten cirkel i mitten som på P800. Upplösningen är dock tyvärr densamma, 640x480 med möjlighet att gå ner till 320x240 och 160x120 samt 3 olika grader på JPEG-komprimeringen. Nytt är att P900 kan spela in film också! Kvalitén kan även här ställas i 3 nivåer. Man kan ju lätt säga att det inte blir någon DVD-kvalité men det duger helt klart till den där snutten på krogen eller på semestern att MMSa till bästa polaren. Tyvärr verkar kameran har osedvanligt svårt med glödlampsljus. Trots inställning av vitbalansen till glödlampsläge dras bilden av ett hemskt rödstick. Kanske något som går att fixa till nästa systemversion?
En annan stor men mindre användbar funktion är teman. Man kan få olika bakgrundsbilder och färger på menyerna. Inte direkt rocket science men säkert sånt som attraherar vissa.
Blåtandsfunktionalitetet har förbättrats och nu kan man göra "browse device" och på så sätt plocka ut sina filer. Tyvärr får jag det inte riktigt att fungera. Jag kan koppla upp mig mot telefonen, men jag ser inga filer i den. Att synkronisera med iSync går alldeles utmärkt med senaste versionen av iSync, även då kalendern.
P900 har också 4+1 tidslucka i GPRS. Det ger ovanligt bra överföringshastigheter. Jag lyckades uppnå 7kB/sekund vid en nedladdning på 200kB. Ibland var farten upp i 10kB/sekund!
Batteritiden verkar vara i par med P800, jag lyckades tömma batteriet på ett dygn med gott om filmtitt, filmning, fotande, spelande osv.
I övrigt vad gäller funktionalitet är det mest finslipningar över hela linjen, inget revolutionerande men många saker man retat sig på i P800 har fixat till sig i P900. Totalt sett känns telefonen väldigt mycket mer P810 än P900. Om det hade varit ett datorprogram hade det nog varit en gratis "feature-upgrade" och inte en nyinstallation, så mycket skiljer faktiskt inte!

Tillbehören
När man öppnar lådan till P900 möts man av en hel hög med prylar och sladdar och papper. Det känns mer IKEA än telefon. Tyvärr är det fortfarande så att alla godbitarna på skivorna kräver en PC, som t.ex. programmet för att skapa MP4-filer i rätt format för P900. Vad jag har förstått krävs också en PC för att man ska kunna installera program på sin P900. Skivorna som följer med har ett gäng program på sig, varav dock de flesta är demoversioner. Mitt favoritprogram kommer från Tipic och är en jabber-klient med vars hjälp man kan chatta med AIM-, ICQ-, Yahoo- och Jabberanvändare via sin GPRS-uppkoppling. Mycket bra!

Slutsats
P900 är en mycket kompetent telefon om än inte revolutionerande. För den som redan äger en P800 blir det nog lite retligt att se hur bra P800 kunde ha varit. Har du funderat på en smartphone men inte riktigt tyckt att P800 räcker till kommer nog P900 att göra dig betydligt mer intresserad.
Mycket talar för att detta ska bli en succé. Dock kommer nog många att tycka att P900 är lite för stor och har för dålig batteritid. Överlag kan man nog säga att detta är den mest kompetenta GSM-telefonen på marknaden. Jag har personligen aldrig gillat Ericsson och deras logik i menyer och P8/900 är egentligen ingen skillnad. Jag har hört talas om flera personer som lämnat tillbaka sina P800 för att de inte lyckats komma överrens med dess alla funktioner och jag förstår dem! Är man inte ett genuint teknikfreak är det svårt att sätta sig in i alla funktioner och framförallt hur de olika inställningar och funktioner hör ihop. Är man däremot ett dylikt freak kan man inte få nog av P900. Det finns massor av funktioner och när man är klar med dem kan man alltid ladda ner något program och köra vidare!

Betyg: 4/5 - det finns fortfarande saker att förbättra...

Telefon: P900
Tillverkare: Sony Ericsson
Förkortningssvada: E-GSM, HSCSD, GPRS, IMAP4, MeT, MMS, MP3, MPEG-4, PDF, POP3, QuickShare, SMIL, SyncML, TFD, Trippelband, USSD, vCal, vCard, VPN, WAP, WWW

Här kan du se en omodifierad bild tagen med P900, i högsta upplösning, med bästa kvalité, avbildandes ett höstligt Malmö

 • Medlem
 • Dödskallegrottan
 • 2003-11-09 13:00

Tack för ett bra test! Det är ett lysande forum detta!

Bra test!

Men priset...?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-11-09 13:19

Djävlar!
Om inte den dator jag hade tänkt köpa när jag muckar kostat så mycket, så hade jag även köpt in mig på en sådan här.
Hoppas att priset på G5:orna hinner sjunka något innan April.

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-09 13:25

Priset varierar ju starkt beroende på leverantör och operatörsavtal och så vidare.
Som en fingervisning kan jag säga att Dustin i dagsläget tar 5995:- +moms helt utan abb.

Så det finns inget sätt att installera program om man har mac? Låter totalt värdekasst...

Ursprungligen av Leftrustle:

Så det finns inget sätt att installera program om man har mac? Låter totalt värdekasst...

Man laddar ner sin java fil på datorn eller via WAP så visst finns det möjlighet att installera. Däremot finns det ingen mjukvara för mac som "underlättar" för dig som användare. Dock med bluetooth som funkar så bra som det defakto gör på Mac osX så är ingen extra mjukavara nödvändig för installation av mjukvara, hur det är med att göra backup på telefonen... då åker man på pumpen om man inte har VPC.

Hur pass bra fungerar teckenigenkänningen?

För att föra in i kalender, anteckningar etc?

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-09 13:39

Teckenigenkänningen är _mycket_ bra. Bättre än på Palm enligt mig.

men skriver man med sån graffiti eller är de ens egna kråkor som tolkas?

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-09 13:47

Inte grafitti, oftast funkar ens egna kråkor alledeles utmärkt. Vissa svårare tecken får man lära sig, som x till exempel och punkt och så.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2003-11-09 14:00

Tack för bra test!

Hur funkar den som "vanlig" mobil? Går den lika bra och lika snabbt att ringa och sms:a med som en T68?

 • Oregistrerad
 • 2003-11-09 14:05

mumsig lur.. hur är standbytiden på den. tycker mej ha noterat ett visst bortfall på S-E:s senaste nallar..

 • Medlem
 • 2003-11-09 14:06

Mycket bra och intressant test!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Niklas Hjelm Smith
Men priset...?

http://se.pricerunner.com/phones/mobile-phones/178525/prices

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-09 14:28

Med en hel del GPRSande, talande osv så får jag ladda 2 gånger i veckan, vilket jag tycker är helt okej.

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-09 14:39

Efter lite noggrannare läsning i instruktionsboken visar det sig att det går att installera program på andra sätt än att använda PC Suite. Genom att först spara SIS- eller MIDP JAR-filer på minnekortet kan man installera därifrån, installerare finns i telefonen. Man kan också ladda hem programmen direkt från internet till telefonen på samma sätt.

 • Medlem
 • Nyköping
 • 2003-11-09 14:41
Citat:

Skrevs ursprungligen av Leftrustle
Så det finns inget sätt att installera program om man har mac? Låter totalt värdekasst...

Alla program jag stött på hittills har filändelsen .sis.

Och de filerna "blåtandar" jag över från min PowerBook till P900. Sen klickar jag på filen i P900:an och väljer alternativet "Installera".

Inga som helst problem.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-11-09 17:12

Bra test..liten rättelse bara
P900 har samma processorhastighet som P800, men den är en "dualare". det finns alltså en extra processor som tar hand om mediabiten.

Längst nere på denna sida finns lite roliga länkar:
Länkar

Tack för en bra recension. Några funderingar. Har den T9? Sätts alarmet på när den är avstängd?

Tack

Monken

 • Medlem
 • Nyköping
 • 2003-11-09 17:47

Ja till T9, nej till alarmet.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-11-09 22:13
Citat:

Skrevs ursprungligen av Hasse A
Ja till T9, nej till alarmet.

Susar det i säven?? Men nog borde alarmet gå igång trots att telefonen är avstängd...? Det gör det ju på gamla S-E mobbar.
Om SE har tagit bort den fkn så är det ju korkat eftersom denna P900 verkar ha sämre standBy-tid än äldre vanliga mobbar.

Frågan är om denna mobbe är värd pengarna i jmf med en Zire+en enkel mob = 2000,- i jmf med 6000,-? För dessa 4000,- för man ju en iPod

Jag vet att p800 inte gick igång när ett larm startade, vilket är satans korkat eftersom många använder mobilen som en väckarklocka......

Att dom inte fixat det till p900 är en besvikelse.....

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2003-11-09 22:54
Citat:

Skrevs ursprungligen av Josef P
Hur funkar den som "vanlig" mobil? Går den lika bra och lika snabbt att ringa och sms:a med som en T68?

Citerar mig själv, är det någon som vet? Undrar också om vibratorn, är den bra? Använder idag ingen ringsignal utan endast vibratorn.

Citat:

En nyhet är att när skärmbelysningen släcks så tonas den ut istället för att bara släckas som förr (hör ni publikens ooooo?).

Inte mitt, min Siemens S55 har haft den funktionen ett bra tag.

Citat:

Blåtandsfunktionalitetet har förbättrats och nu kan man göra "browse device" och på så sätt plocka ut sina filer.

Kan du göra deti din P900 också, så att du hämtar filer från en annan enhet? Eller det kanske man inte ska kunna göra via blåtand?

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-10 08:07

Som telefon funkar P900 utmärkt tycker jag. Att skriva SMS med tangenterna går alldeles utmärkt, även om jag tycker det är minst lika smidigt att göra det med pennan och teckenigenkänningen. Vibratorn funkar finfint, ringsignalen är stark som sjutton, dock har den ju bara samplingar, MP3or eller MIDI som ringsignal, alltså kan du inte sitta och komponera ringsignaler på den. Fast å andra sidan är det ju tuffare att ha en gammal telefon inspelad, det höjer ett och annat ögonbryn
Det är alltså från datorn jag kan göra en "browse device" mot P900an, inte tvärtom.

 • Medlem
 • Stigtomta
 • 2003-11-10 09:42

Fan va glad man blir när man läser ett sånt här test. har i princip gått och funderat på detta i helgen och sen på måndagen när man loggar in på 99mac så.... SMACK ! Får man ett test rakt i nyllet! Helt underbart.

Mycke nöjd (även om det saknades lite info...)

/Conny "som tittade länge på P800:an men ej köpte"

 • Medlem
 • Hemmesdynge
 • 2003-11-10 10:09

Kom igen, vad vill du veta?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-11-10 13:37

Kan du inte ta några bilder, 99mac brukar ju alltid vara bra på egenproducerade bilder och inte en mass hop plock från producenten. De andra testerna som ligger online (mobile-review, mobileburn etc.) har ganska dårliga bilder. Skulle vara läckert att se knapp belysnignen på P900 och en PB med ljus i tangentborder (samma nyans?) på samma bild.

Du kan göra MP4 filer till telefonen via Quicktime som fungerar med telefonen. Bara en liten anmärkning

Bevaka tråden