Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test av Fjällräven Kånken Maxi

Tråden skapades och har fått 8 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Oregistrerad
  • 2004-11-18 14:22

Test av Fjällräven Kånken Maxi

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/kank..." border="1" />

Fjällräven hade förut en väska som hette Kånken Computer. Denna väska är en ersättare, inte en datorväska, men väl en "väska som man kan ha en dator i", som Fjällräven kallar det.

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/maxi..." border="1" /><img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/maxi..." border="1" />

Väskan är gjord i ett vattenavvisande material och har två fack. Ett mindre, närmast det obligatoriska sittunderlaget, där man kan ha datorn. Sen finns det ett större fack där man kan ha allt annat. Och ett litet fack på utsidan. Det bakre facket har dubbla dragkedjor, så det lär hålla tätt även i ösregn. Fjällrävens logga sitter bakpå ryggsäcken och syns väldigt tydligt.

Det bakre facket är alltså avsett för datorn. Men det har bara vaddering på en sida. Så det går inte att stoppa sin dator där utan extra skydd. Jag använder Tucano Second Skin, och med detta funkar denna ficka utmärkt som datorfack. Sittunderlaget ger skydd åt ett håll, alltså mot ryggen.

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/maxi..." border="1" /><img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/max_..." border="1" />

Det finns gott om plats för en 15" powerbook, och den bör även rymma en 17". Kolla måtten om ni är tveksamma.

I övrigt finns det alltså två fack, ett större och en liten ficka som sitter på utsidan. Fickorna har en flik som går över dragkedjan och skyddar mot regn.

Bärtekniskt är denna väska mycket fin. Ibooken och tunga skolböcker samsas i denna väska, det blir tungt, men ergonomin är mycket fin. Det är väldigt bekvämt att använda Kånken Maxi. Den har en mycket bra storlek, lagom för att ha skolböcker i, eller vad man nu vill ha i tillsammans med datorn.

Som sagt, detta är ingen datorväska, utan en "väska som man kan ha en dator i". Om du kompletterar med Tucano Second Skin har du en perfekt partner till din iBook/Powerbook.

-
* Inget särskilt skydd för en dator

+
* Mycket bekväm att bära, även när det är tungt
* Bra storlek
* Vattenavvisande
* Snygg

<img src="http://99mac.se/testlabbet/pics/logo/web/test..." border="1" />

Tack till Fjällräven som bidrog med en väska för test.

  • Oregistrerad
  • 2004-11-18 15:12

Som Själevadsbo blir man varm om hjärtat när man ser att Själevadsföretaget Fjällräven fortfarande ligger på topp. Go Åke!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2004-11-18 17:36

Även om den inte är helt idealisk för dator så verkar det helt klart fungera. Det blir antagligen en sån (eller liknande fjällräv) till min bärbara.. kanske man skulle önska sig i julklapp.

Kan tillägga att priset ligger runt 750kr.

Jag har en (nu utgången?) Computer Kånken och mer funktionalistisk väska får man leta efter. Den har också bara en vaddering, där liggunderlaget finns, men det finns utrymme för ett till "i" väggen mot själva utrymmet i väskan, så jag skickade i ett extra liggunderlag.

Om man har en 12"... (som jag själv)

...så är "vanliga" Kånken inte så dum. Då har jag inget sittunderlag i säcken, utan har datorn där istället, med Second Skin som dämpning. Fungerar bra, några hundra billigare. En annan STOR fördel med en sådan säck (eller den testade) är att den inte skriker "dyrt innehåll"... Använder min säck som kameraväska också, med egenhändigt byggt innanmäte. Mindre stöldrisk än LowePro...

Kånken är grym - packade i den för en kortare tripp till italien; kläder å tandborste, dator och EOS 1:a

  • Oregistrerad
  • 2004-11-19 03:01

Kånken är och har alltid varit en kanonväska. Jag fick min första när jag var 6 år. Den fungerar fortfarande i nödfall. På den vanliga modellen är det lite smala bärremmar, men lastar man inte ner fyra PowerBöcker plus mat så klarar man det. Jag kan dock inte förneka att jag vill ha en större Kånkenmodell.

Jag ser bara ett minus med dagens Kånkar och det är kvaliteten på dragkedjan. Ibland vill den liksom inte hålla ihop, vilket är lite irriterande.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2004-11-19 08:07

Det vore intressant om testet även varit en jämförelse med t.ex. en ryggsäck från Targus i samma prisklass. Targus är ju en av många tillverkare som gör "datorväskor som även kan användas till annat".

Missförstå mig inte nu, jag gillar verkligen den här artikeln.
Jag ger bara en synpunkt på förbättrningar för framtiden.

/Mats

Ett problem är att de breda remmarna för axlarna är klädda i ett tunnt tyg, mkt mjukt - samma som man gör underkläder i, fast tunnare - som snabbt nöts genom och blir fult när den vita vadderingen skiner genom...

1
Bevaka tråden