Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Magstarkt att skapa insamlingar trots obefintliga nyheter

Tråden skapades och har fått 52 svar. Det senaste inlägget skrevs .

99mac har ju genom att dela upp sig i betalt/ikke betalt löst ansvarsfrågan på ett bekvämt sätt. Det finns ju inget bindande (juridiskt) kontrakt med ikke betalande som jag själv .....

Sedan kan det ju vara en affärsidé i sig att erbjuda en hög service till ikke betalande för att kunna sälja ett erbjudande till någon annan av typ "här kan du nå si och så många mac-intresserade".
Jag ser banners och annat annonsmaterial på 99mac. Varje blick jag kastar på dem, ger de inget till sitens finanser?

Jag har oxå noterat att 99mac drabbats av någon form av nyhetstorka. Det har nu fått sin förklaring. Sådan är kapiTALismen (money does not talk, it swears). Det är ju inte så bra att flykten sammanfaller med att 99mac börjat ta betalt och med det erbjuder specialbehandling. Eller är det så att nyheterna är gömda? Det tror jag i så fall är att skjuta sig i foten, för det finns så pass många gratisställen som erbjuder nyheter.

För att summera: Herr Björnström har möjlighet att erbjuda ikke betalande precis vad han vill. Oxå om detta innebär ett erbjudande om att bidra till en Intelmaskin (hoppas den kör BSD och inte någon grindslant). Herr Björnström kan oxå (eller mer exakt: istället) satsa på att bli den starkaste fria macsiten i Sverige. Men det har han tydligen övervägt och avfört från dagordningen. Jag hoppas att det ändå går bra för honom. 99mac var länge en av mina högst rankade webb-platser. Den har successivt fått konkurrens och småningom fått vika för mediamac.dk, macnytt & macfeber. Ingen av dessa har några förpliktelser gentemot mig, men jag läser gärna nyheter.

  • Medlem
  • Mjölby
  • 2005-02-20 22:15

Jag skulle inte heller som ägare till 99Mac vilja lägga över så stora delar av verksamheten att jag helt tappade överblicken och den kontroll som förväntas av mig. Det kan knappast gagna någon att expandera till en volym där verksamheten riskerar att rasa eller kraftigt tappa i kvalitet.
Det väsentligaste nyheterna och tester av prylar återspeglas ju som någon skrev här tidigare i aktuella aktiva trådar.
I brist på ekonomiska och/eller personella resurser kan man inte specialisera sig på allt. Att mer eller mindre nischa sig är nog ett måste (tyvärr).

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2005-02-20 21:18

Självklart har ni inget ansvar att driva någonting överhuvudtaget. Men när nu 99mac finns med sina olika avdelningar förväntar jag mig att dessa avdelningar innehåller uppdaterad information. Precis som att jag förväntar mig att forumet ska innehålla nya inlägg när jag loggar in på sidan, förväntar jag mig att det ska dyka upp nyheter och tester då och då. Däremot är förväntningarna inte lika höga som på betalsidor eller sidor som specialiserar sig på nyheter/tester.

Om man inte har nog med skribenter för att hålla avdelningarna nyheter och tester uppdaterade så är det nog bättre att lägga ner dem. Det är trots allt forumet som gör 99mac till vad det är! Nyheter och tester är bara bonus.

Av användarna kan ni förvänta er att de håller god ton i forumen samt inser att det kostar pengar att driva siten. Av personer som vill ha större flöde av nyheter/tester kan man nog förvänta sig att dessa kommenterar inlägg i dessa avdelningar för att på så sätt visa sin uppskattning till skribenterna.

Hmm, långt inlägg... hoppas det innehöll nåt vettigt

Vi har inte några betalande annonsörer men vi får provision på den försäljning som vi genererar, så kallad "affiliation".

I mitt fall är det skillnad på att vilja och att kunna - jag har inte på något sätt slutat "...satsa på att bli den starkaste fria macsiten i Sverige. Men det har han tydligen övervägt och avfört från dagordningen". För att kunna lägga hela dagarna åt att skriva nyheter istället för att jobba skulle innebära stora uppoffringar i form av egen bostad, bil och andra privata angelägenheter. Så mycket värt är det inte för mig, det får finnas gränser.

En liten effektiv redaktion som tar fram det viktigaste varje dag tror jag på i kombination med användarnas tips och "läsarupplevelser". Den stora mactidningen betalar strax under tvåtusen kronor per levererad sida och resultatet är trevligt, vi skulle kunna göra likadant om vi bara hade medlemsintäkter till det.

Om du mäter sajterna efter antalet nyheter får jag hålla med om att vi ligger efter och jag skulle bli förvånad om det kommer ske en stor förändring där under överskådlig tid. Som kunskapsdatabas och diskussionsforum ligger vi milsvida före någon annan skandinavisk sida.

99mac har tyvärr presterat allt sämre redaktionellt men ökar ändå rejält på alla sätt - antal inlägg, antal inloggade, antal registrerade medlemmar, antal läsare. Vi har vårt "klister" i forumet och våra fantastiska medlemmar.

En kommande förändring pekar nog mot att satsa på det vi är bäst på - forum, kunskapsdatabas, mac.se-tjänsterna och lite andra kommande tjänster. Jag tror på att driva gemensamt där den stora massan står för innehållet, det fungerar uppenbarligen väldigt bra och går att göra ännu bättre.

  • Medlem
  • Mjölby
  • 2005-02-20 22:18
Ursprungligen av Björnström:

En kommande förändring pekar nog mot att satsa på det vi är bäst på - forum, kunskapsdatabas, mac.se-tjänsterna och lite andra kommande tjänster. Jag tror på att driva gemensamt där den stora massan står för innehållet, det fungerar uppenbarligen väldigt bra och går att göra ännu bättre.

Precis så Björnström - Ditt inlägg hann före mitt.

  • Oregistrerad
  • 2005-02-20 23:17
Ursprungligen av Björnström:

Vi har inte några betalande annonsörer men vi får provision på den försäljning som vi genererar, så kallad "affiliation".

Detta är nog något som det måste informeras mer om till alla användarna, dvs att de ska tänka på att klicka på reklambannern innan man handlar på tex Applestore.

Nu vet jag inte hur detta skulle fungera tekniskt och administrativ men ett sätt att få fler att först klicka på bannern kan ju vara att på något sätt ge ett mervärde för den som först klickar på länken. Som jag förstår det så får 99mac 3% i provision, om den som handlar kanske kunde få tex 1 % av provisionen så kanske fler skulle klicka. Ett annat alternativ vore att man får någon % av det man handlar för infört på ett konto här på 99mac som man kan använda för att betala ett mac.se/plus abonnemang.

(edit stavfel)

Jag tror stenhårt på kopplingen Wiki <-> forum som kommer bli fantastiskt kraftfullt.

Jag ska tipsa min flickvän Maria om att ni tycker jag tillbringar för lite tid framför 99mac, hon kommer bli förvånad/förskräckt

Jag ser inte 99mac som någon apple-nyhetssajt i första hand, och jag förväntar mig inte att det bevakas och skrivs nyheter här som typ på Macworld's site.
Jag kollar sällan på förstasidan iallafall, kommer in på forumsidan och klickar "nya inlägg", mac-folket här har ju stenkoll, på det mesta verkar det som, så man missar ju inte nått som händer runt Apple just

Värdet består i för mig att kunna söka på problemfixar, och veta att de diskussioner jag en gång skummat igenom finns att hitta igen om ett år eller så då jag själv får ett liknande problem.

Sen är det ju alltid trevligt att dryfta OS X/Apple i det stora hela

En slags "EuroBonus" med andra ord? MacBonus? 99Bonus?

Den som handlar för 15.000kr och mailar ordermailet till info@99mac.com får redan idag ett 1 års pluskonto (förutsatt att ordern går igenom våra banners), något vi borde göra mycket tydligare. Utbetalningen av kommision ifrån AS-order tar väldigt lång tid, ibland 4 månader innan vi ser några pengar - något att tänka på när man sätter samman ett bonussystem.

  • Oregistrerad
  • 2005-02-20 23:41

Ja precis, någon form av 99bonus!

Eller om man kan få företagen som säljer att bjuda på ngt extra (fri frakt eller liknande) om de kommer via 99mac, egentligen vad som helst bara det ger köparen någon liten extra bonus (hur liten den än är) om du först klickar på länken.

Om detta blir för krångligt så åtminstone mer och tydligare information av vikten att klicka på banners.

(Jag hade för övrigt ingen aning om att 15 000 kr = pluskonto)

Vad tror ni om följande:

- Forumet är i centrum

- Artikelroboten importerar nyhetsrubriker ifrån både svenska och engelska källor (macfeber, macpro och alla jänkarsajter).

- Nyheter översätts och skrivs av medlemmarna i en skön blandning, på så sätt uppdateras sajten dygnet runt utan att EN person gör jobbet. (så fungerar det ju redan idag)

- Vi använder en Wiki som uppslagsverk, svåra ord eller facktermer länkas till Wikin genom enkla taggar så att läsare kan hitta svar på 1 sekund. Wikin uppdateras av 10.000 medlemmar. Wiki:n innehåller även hundratals FAQ:er inom viktiga ämnen, databas över alla sålda Macmodeller mfl.

- Förstasidan blir främst en sökmotor som söker i Wiki och forum. Senaste inläggen, diskussionerna, annonserna och importerade nyheterna ifrån artikelroboten visas också.

- Moderatorteamet ser till att forumet fungerar perfekt. Om det finns tid kanske vi kan dra igång "Apple svarar" igen.

Resultat - En enorm och väluppdaterad faktadatabas som alltid har det senaste ifrån Macvärlden.

  • Medlem
  • International user
  • 2005-02-21 00:12

Varför inte plocka fram de *allra* bästa experterna på 99mac och skapa ett geni-pool som kan hyras ut för diverse mac-relaterade projekt. En del av pengarna kan 99mac sedan använda som lön för dessa personer och resten kan gå till att kunna driva 99mac i framtiden.

Skola A ska köpa in 45 nya iMacar. De är i behov av 2 st Mac-proffs. De kontaktar 99mac som tillhandahåller 2 st gurus.

Företag kanske inte vågar anställa folk på heltid utan hellre vill ha folk för mindre projekt. De vill snabbt ha en kille/tjej som kan skapa PDF:er av diverse material eller som kan göra mindre/större paintjobs med Photoshop/Illustrator osv osv.

Typ Manpower...nej, Macpower.

www.macpower.se Vem vet vad som händer med den i framtiden?

Tack alla som donerat pengar, ni säkrar framtiden för Sveriges bästa forum alla kategorier!

Jag är helt övertygad om att det finns en massa coola spinoff-projekt man kan dra igång när det finns så himla många användare samlade på ett ställe.

- Macregistret är ett av dom.

Jag har två till i bakhuvudet men dom vill jag undersöka närmare innan jag nämner det på forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-02-21 00:49

Jag gillar Björnströms förslag!

Vad det gäller bonussystem, geni-pool etc så är det som någon sa förut risk för att fokuseringen på det viktigaste försvinner. Dygnet har trots allt bara 24 timmar.

Istället för att lägga energi på ett bonussystem tycker jag det är viktigare att få fler medlemmar att bli Plus-medlemmar t.ex.

Att så många bryr sig visar ändå vilken viktigt sida 99mac är för många. Kul!

Jag tycker det var skönt att få ut lite av folk åsikter i denna tråd - det finns säkert fler som har något att säga.

Jag har väldigt mycket att göra och sitter nere i Malmö nu med ett stort projekt, jobbar både lördag och söndag (sitter nu oxå). Det är inte kul att ha dåligt samvete - eller till och med sura människor som undrar varför jag inte skriver nyheter istället (eller gör andra forumrelaterade grejer).

Förhoppningsvis inser fler att vi har ett liv vid sidan av 99mac som måste gå före ibland.

Vad gäller nyheter så ligger ni långt efter t. ex. Macfeber. Även Macpro.se tycker jag knappar in mer och mer nuförtiden. Jag läser inte nyheter på 99mac längre. Jag tycker ni borde fimpa nyhetssidan helt och hållet, det har jag tyckt länge. Gör en startsida som visar vad ni går för istället. Forumet som har enorm status ligger dolt bakom vad? Inte kan ni kalla det nyhetssida iallafall, inte idag.

Vad gäller ansvar så har ni på 99mac inget sådant överhuvudtaget. Däremot har ni tack vare forumet fått en väldans status. Vill ni behålla denna är det ju upp till er själva. Vi användare hittar säkerligen nya vägar om ni skulle försvinna. Låter trist, men jag tror ärligt talat det är sant.

Som användare har jag heller inget ansvar, såvida jag inte är väldigt mån om att ha er kvar. Jag personligen är ingen aktiv användare, men jag tycker forumet är sjysst. Jag vill klart ha er kvar.

Visa vad forumet går för. Det är mitt tips. Nyhetsrapportering är inte er grej längre.

Jag ska självfallet skänka er en slant, när jag känner för det. Även om det nu blir en väldigt liten sådan.

Ursprungligen av Christopher Månsson:

Jag ska självfallet skänka er en slant, när jag känner för det. Även om det nu blir en väldigt liten sådan.

Som det ser ut nu kommer BigBertha-insamlingen vara avslutad redan i början på veckan. Vis av denna erfarenhet kommer vi nog inte köra fler insamlingar

Ursprungligen av Björnström:

Som det ser ut nu kommer BigBertha-insamlingen vara avslutad redan i början på veckan. Vis av denna erfarenhet kommer vi nog inte köra fler insamlingar

Nåja, hoppas ni förstår min uppskattning ändå. Jag gillar som sagt detta forum. Men det där andra ni försöker hålla vid liv tycker jag som sagt ni ska släppa. Ni har vuxit ur den rollen.

Så länge det är kul och utmanande kommer vi ständigt vilja imponera och göra ett bra jobb.

Jag är en humörmänniska och när det känns jobbigt vill jag inte känna att jag sviker ett par tusen människor genom ett självpåtaget ansvar som är evigt och inte går att leva upp till.

Sänk förväntningarna på vad jag ensam kan skapa med dessa begränsade medel och se till vad vi tillsammans kan skapa - där är den riktiga potentialen.

Jag tycker att vi alla har ett ansvar att försöka att inte lämna några trådar obesvarade, och om de är otydliga, så får man be om mer information eller omformulering.

Bevaka tråden