Det var lite hårt sagt åt döva på några av inlägg i den här diskussionen. Jag är själv döv och teckenspråkig så jag kan förklara varför mycket av information och vissa hemsidor satsar på teckenspråk.
Det är riktigt som Adrian säger, att det är skillnad på svenska och svenskt teckenspråk. Vill först betona att teckenspråket är ett riktigt och grammatiskt språk precis som andra språk. Anledningen till att det finns information på tsp tex teckenwebben är att vi vill få kunskap och information på vårt språk även det finns gott om skriftlig information överallt. En annan sak, döva är tvåspråkiga idag men tyvärr är det inte så många som lyckats behärska svenska skriftspråket fullt ut av många orsaker.
Förr fick inte döva använda teckenspråk, för de förbjöds att använda det i undervisning innan 80-talet. Döva tvingades att lära sig att tala och avläsa trots det blev mycket missförstånd. Istället för att förvärva sig kunskaper och information gick lektioner åt till den stränga talträningen. Resultatet blev att många döva kom ut från skolan med stora brister i kunskap i olika ämnen som svenska tex. Man tvingade döva att lära sig praktiskt yrke, som snickeri, skomakeri osv. Bara få kunde kämpa sig till att få en teoretisk bildning som tex läraryrket.
Idag är det mycket bättre, från och med 14 maj 1981, erkändes teckenspråket i undervisningen av riksdagen och det var ett stort framsteg och betydelse för dövrörelsen. Nu kunde döva äntligen få använda, uttrycka sig och förstår många saker och dessutom kunna förvärva sig kunskaper på sitt eget modersmål - dvs teckenspråk. Döva kunde alltså få uttrycka sina känslor på teckenspråk.
Från det året, 1981, ledde det till en snabb utveckling i dövskolorna i Sverige och döva använde teckenspråk överallt och gruppen blev lättare accepterade i samhället. Men fortfarande finns det mycket kvar att förbättra tillgängligheten i samhället. Som jag skrev förut, många döva har svårt med det svenska språket och det beror som sagt på flera orsaker, bla många lärare på dövskolor behärskar inte tsp fullt och så finns flera gamla dövlärare från 70-talet och de har fördomar mot döva och tycker att de inte kan lära sig tsp bara för att de inte hör. Problemet är bara deras attityd och att gamla lärarna inte har satsat på pedagogiken. Idag har grundutbildningen förbättrats avsevärt men fortfarande finns mycket jobb kvar att göra. Visserligen hör inte döva men de är visuella!
En annan aspekt som ni nog inte tänkte på - det är nämligen SKILLNAD på svenskt talspråk och svenskt skriftspråk! Det är mer krävande att skriva en text än att tala. När man använder talspråk så handlar det mer om att göra sig förstådd och det är inte så noga med grammatiken eftersom man förstår ändå när man talar. Men när man ska skriva en text, då finns det ju s k skrivregler att följa. Det innebär att man måste skriva på ett sätt så att alla ska kunna förstå. Ni vet säkert hur ofta det blivit missförstånd i tex mejl och sms. Jag som är döv har flera ggr sett när hörande skriver text på talspråk och det blir lätt misstolkat och otydligt. Värst är det när det gäller särskrivningar och felsyftningar.
Adrian skrev också om 3G och det är en underbar teknik som betyder mycket för döva. Förut var det bara hörande som hade mobiltelefoner, och döva kunde ju inte använda dem för vi hör ju inte...Men så kom SMS....Och det dröjde inte lång tid förrän alla döva skaffade sig mobiltelefoner...Nästa generation - 3G och det sägs att minst 90% av döva har skaffat sig 3G med operatören Tre.
Det är underbart att kunna teckna via videosamtal och man får mycket sagt på några minuter än på 160 tecken per sms. Jag själv är så trött på att knappa på mobilen även om jag behärskar svenska, både skriftigt och läsning så är det underbart att få uttrycka sig på sitt modersmål.
Adrian skriver också om "elaka tungor" om något bidrag. Jag vill dementera det och att det inte stämmer riktigt. Dövrörelsen har fått mycket mindre bidrag de senaste åren pga staten har ändrat på regler och att man räknar utifrån antalet medlemmar och det blir ju fel pga antalet döva eller teckenspråkiga gruppen är mycket liten. Det finns ca 10 000 barndömsdöva men har hört ganska nyss att det är mer än vad man trott, ca 30 000 teckenspråkiga lär det finnas. Många döva lever ett isolerat liv runt i Sverige, tyvärr. Dövrörelsen måste ständigt söka om pengar från olika håll för att kunna finansiera sig och skapa olika projekt. Tex Teckenwebben, där har de fått söka om bidrag för att kunna skapa den här hemsidan. Det är inte staten som har fixat det utan själva dövrörelsen.
För övrigt, har Adrian rätt om det mesta och även DanneV som kommenterat lite om döva och tsp.
Angående Vägverket, den teckenspråkiga folkhögskolan i Leksand håller på att översätta körkortsboken på teckenspråk. Och som vanligt, det är inte staten som gör det eller VV som beställt det, utan det är dövrörelsen som har själv tagit initiativ till det. Många döva misslyckas på det teoretiska provet för att de inte alltid förstår frågorna. Det teoretiska körkortsprovet finns ju på olika språk för invandrarnas skull - varför skulle inte döva också få det på sitt modersmål???
Ni är hjärtligt välkomna att ställa frågor ifall ni undrar något mer! En vanlig fråga som vi hör ofta - och svaret är nej - om teckenspråk är internationellt! Varje land har sitt eget tsp, även brittiska och amerikanska tsp skiljer sig rejält! Det beror på att teckenspråket är visuellt.
That's all folks!
Jonas
Teckenspråkig nybliven switcher
PS tsp=teckenspråk
Länk till dövrörelsen och information om döva: http://www.sdrf.se/