Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Rolf Clausen

Rolf Clausen

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2005-02-01
  • Senast aktiv 2016-12-05
  • Antal inlägg 95

Foruminlägg

De senaste inläggen Rolf Clausen har skrivit i forumet.

Det finns inställning i FileMaker också. Välj i menyn Redigera->Inställningar och valet "Språk för användargränssnitt".

Du kan importera SIE-filen till ett eller flera fält i en tabell, beroende på om det finns tab eller mellanslag mellan uppgifterna. Importera som tab-separerad textfil. Slå sedan ihop fälten till ett fält i FileMaker med mellanslag mellan uppgifterna. Citationstecken ska inte vara några problem.

Eller använd en plugin som byter ut tab mot mellanslag före importen.

Det går att både importera och exportera filer i SIE-format från FileMaker utan någon plugin. En SIE-fil är en vanlig textfil som har vissa nyckelord i en viss ordning. Det går att göra med en extra tabell (eller två) och några manus.

Det går antagligen att exportera till XML och transformera med en xslt. Men det verkar som ett extra steg.

Det finns också några diskussioner sedan tidigare på 99.se om detta.

Prova att starta FileMaker Pro innan du drar/släpper de gamla filerna på programmet.

Det ser ut som du inte gjort det. Tillsammans med felmeddelandet stämmer det in på ett känt fel:
Mac OS X: Error message when launching a FileMaker file via drag and drop or double clicking a database | FileMaker

FileMaker 11 klarar att konvertera filer från FileMaker Pro 3 och senare. Har du FileMaker Pro 2-filer, eller tidigare, så får du gå via en tidigare FileMaker-version. Enklast är att markera de gamla databaserna i Utforskaren/Finder och dra/släppa på FileMaker, då konverteras filerna direkt.

Efter konvertering kan det vara bra att gå genom externa datakällor (Arkiv->Hantera->Externa datakällor) och rensa bort de sökvägar som inte längre används för respektive fil.

Tänk på att de lösenord som fanns före konvertering, ska anges i både användarnamn och lösenord efter konvertering. FileMaker skiljer på stora/små bokstäver.

De konverteras automatiskt till version 11 när du öppnar dem.

Ett sätt som du kan testa med, om du har nyare FileMaker-version, är att ange en manus-trigger (manusutlösare) på layouten som triggar vid tangentryckning. Med funktionen Get ( Layoutvisningsläge ) kan du avsluta trigger-manuset med falskt (=0) om layouten visas i tabelläge (Get ( Layoutvisningsläge ) = 2). Då kan ingen skriva något i fälten.

Skapa en Utökad behörighet i din FileMaker-databas som heter "fmrestorelogin” (utan citationstecken). Se till att din behörighet i databasen har denna utökade behörighet. I FileMaker Go slår du på inställningen "Auto-Restore Login". Sen blir du inloggad tills du loggar ut.

Det verkar så att radioknappen "HTTP-förfrågan" i dialogrutan är default. Men har du angett en fil eller en beräkning så finns det ju kvar och är markerat till nästa gång du öppnar dialogrutan?

Beräkningarna är för att beräkna fram en sökväg till en fil eller till ett http-anrop.

Du får kanske förklara lite närmare vad du menar? Jag gör beräkningar för både XML och XSL-formatmall utan problem i både Windows och Mac? Är det en speciell beräkning som inte fungerar?

Problemet ligger inte hos FileMaker... Problemet ligger hos de som skapar XML-filerna, filerna måste vara giltiga. Det finns inte några program som klarar av att öppna ogiltiga XML-filer (som XML).

Det du kan göra är att byta ut otillåtna tecken i XML-filerna innan importen t.ex. med något program som ändrar i alla XML-filer (som ju är textfiler) samtidigt med GREP eller annan teknologi, om nu inte de som skapar XML-filerna kan göra giltiga sådana.

Teckenkoden "<" i XML-filen tolkas och importeras som "<" i FileMaker.

Och XML används för ekonomiska rapporter...

Den XML-filen är inte giltig. Den innehåller något av de tecken som Richard hänvisade till. Problemet är texten "<KKND Team>" som inte kan tolkas som XML-tag (innehåller mellanslag och saknar avslutande tag). Det borde kodas som "<KKND Team>" för att det bli en giltig XML-fil.

En ogiltig XML-fil kan inte öppnas eller importeras.

Du ska göra ett beräkningsfält som heter "FältB". Beräkningsformeln ska vara
"
Case(
FältA >= 1970 and FältA <= 1975; "H70";
FältA >=1965 and FältA <= 1969;"H69"
)
"
Skriver du in "FältB = " före Case så får du förmodligen resultat 0 eller 1, annars blir det "H70" eller "H69".

Sätt beräkningsresultatet (nedtill till vänster i dialogrutan) till "Text" för att vara helt säker på att du får ut ett textvärde.

Så här?

Fält B =
Case(
FältA >= 1970 and FältA <= 1975; "H70";
FältA >=1965 and FältA <= 1969;"H69"
)

Ursprungligen av studiox:

Det är iofs inte sant. Filen är ju helt korrekt XML och det finns faktiskt bara en XML standard så om det inte går att importera filen så har ju FM gjort fel och dom borde få smisk.

Däremot så är väl problemet att FM inte vet vad det ska göra med filen. Var ska den stoppa in "Players" exempelvis? Det normala är ju, om du exempelvis importerar en csv fil att du själv anger vilka kolumner som ska tillhöra vilka tabeller - det vore ju bra om samma förfarande gjordes vid en xml import kan man tycka

Filemaker kan bara importera XML-filer som har en viss struktur, det måste finnas speciella XML-taggar. Strukturen i xml-filer varierar kraftigt och bestäms av den som skapar filen För att importera en godtycklig XML-fil måste den godtyckliga XML-filen transformeras till filemakers struktur. När det är gjort med en lämplig xslt väljer man fält att importera på samma sätt som i tab- eller csv- filer.