Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
pesc

pesc

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-05-02
  • Senast aktiv 2021-09-13
  • Antal inlägg 2582

Foruminlägg

De senaste inläggen pesc har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-06-19 09:03
Ursprungligen av keptang:

Använda det på Shell/St1 en gång per månad. Man kan köpa en Snickers eller ett äpple/månad alltså.
Om man inte använder det alls en månad (långsemester kanske) så är det fortfarande gratis.

Nu har jag använt Apple Pay via ST1 sedan November. Fick just den senaste räkningen och har fortfarande inte sett till någon avgift. Har någon annan behövt betala än?

Det var superenkelt att skaffa kortet. Bara att ladda hem deras app och sedan ansökte man och kortet kom in i Apple Pay, innan de hade hunnit skicka ut ett plastkort (som jag aldrig använt). Betalar rätt mycket via Apple Pay, 5-6000 per månad. Väldigt bekvämt att ha pengarna i klockan. ICA, Claes Olsson, Webhallen, Pressbyrån, lunchrestaurangen, etc. Har Handelsbanken annars men med ST1 så spelar det ju ingen roll att gammelbanken är segpropp.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-06-14 09:55

Laptop eller stationär?
Enkelt: Vill du kunna ta den med dig och arbeta på olika ställen tar du en laptop. Annars tar du en stationär, som ger större skärm och mer prestanda (men uppgradera RAM i så fall så du har mer än 8GB).

Missförstod jag frågan?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-06-12 09:40
Ursprungligen av calinou:

Det finns mappar och album.

Och skillnaden är:
Mapp
En pryl måste ligga i en mapp och endast en mapp. Flyttar du prylen till en ny mapp så försvinner den fån den första. Raderar du prylen från mappen så är prylen borta. Så fungerar t.ex. filer i Finder.

Album
Du kan lägga samma bild i godtyckligt antal album. Det är inte kopior som lagras utan referenser. Raderar du bilden från en eller alla album så finns bilden fortfarande kvar i biblioteket ("alla bilder"). Påminner om "spellistor" i iTunes.

Vad gäller programmet Bilder så kan du skapa mappar där, men de är inte avsedda att lägga bilder i utan för att sortera album.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-17 14:39
Ursprungligen av Mariusz:

Interesant också vad är det som räknas som "att byta ut standardlåset". I såna lås som tex. Danalock, Glue, Friday då byter man aldrig själva låset utan bara låsvrede på insidan av dörren. Original låset sitter alltid kvar och fungerar exakt på samma sätt. Man läger till bara extra upplåsning möjligheter och teoretisk så påverkar det inte alls hantering av låset för någon utom bara dem som har digital access till låset. Så man tycker om man har ett lås som uppfyller låsklass 3 då borde det inte påverkas genom att "montera till" en Danalock, Glue eller Friday "som tillägg till låset" eftersom jag har svårt att kalla dem för ett riktigt lås snarare en smart motor och dessutom man kommer inte mekaniskt åt låset utifrån mer eller mindre bara för att man har bytt ut ett vrede på insidan av låset.

Den mekaniska säkerheten ändras kanske inte. Men man lägger ju till nya (digitala) sätt att öppna låset som inte fanns innan, så självklart så kan säkerheten förändras till det sämre, beroende på hur pass robust och väldesignad säkerheten i den digitala accessen är.

Hur testas detta av oberoende institut (t.ex. SSF)? Det räcker ju inte att rapa buzzwords (AES, kryptering, signering) utan det gäller ju att verifiera att implementationen verkligen håller.

När hackers hittar på sätt att forcera säkerheten i t.ex. webbservrar så uppdateras SSL/TLS, browsers, etc. Detta sker regelbundet. Hur fungerar detta praktiskt med digitala lås? Ska låsets programvara uppdateras (hur) och ska SSF godkänna även den uppdaterade programvaran?

Jag säger inte att detta är omöjligt men vill visa lite på komplexiteten.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-17 09:30
Ursprungligen av Micke Rehn:

I min värld är det dock märkligt att försäkringsbolagen fortfarande håller sig kvar vid att det ska vara låsning med nyckelbricka och inte kod. Nyckelbrickan kan du tappa precis som en vanlig nyckel medan koden har du i huvudet. En upphittad nyckelbricka som det dessutom står Yale Doorman på innebär ju att det är ganska lätt att leta reda på ett hus i närheten med ett sådant lås på och voilá - öppet.

Använder själv Yale Doorman sedan 4 år tillbaka och är helnöjd men endast med kod, inga tappade nycklar, brickor eller bortglömda koder någon gång. Det blir ju lite märkligt att du ska köpa ett digitalt lås för att slippa nycklar men du "tvingas" ändå bära med dig en liten bricka. Eller är det bara jag som tänker fel?

Tanken är nog att man enkelt kan deaktivera en borttappad nyckelbricka. På så sätt är ju nyckelbrickor överlägsna mekaniska nycklar. Jättebra i t.ex. huvudentréer där det finns många personer som måste ha nyckel.

Detta förutsätter ju att det verkligen är enkelt att avregistrera brickor och att det blir gjort pronto. Hur det funkar med egna smarta lås (t.ex. Yale Doorman) har jag ingen aning om.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-14 13:12
Ursprungligen av Ida Blix:

Det måste ju vara rent av svårt i dessa tider när prenumerationsmodellen appliceras på lite allt möjligt. Jag har ingen aning om hur affärsmodellen ser ut för prylar som dessa. Jag köper dem för en engångskostnad och får "gratis" synkronisering via molnet + app och andra plattformar som ska underhållas och uppdateras – men hur länge? Prylens livslängd?

Pebble var ett av de första företagen som jag haft nära kontakt med som la ned helt och klippte alla strängar till sina produkter. Helt klart spännande att se hur andra företaget hanterar liknande saker framöver.

Prylar som kräver "prenumeration" eller "gratis abonnemang hos tjänst i molnet" undviker jag helt att köpa. Om jag råkar köpa en vardaglig pryl som måste vara uppkopplad för att fungera lämnar jag tillbaka den.

Jag skulle gärna se att det fanns någon märkning för detta så att konsumenten kan se vad man köper. En döskalle eller nåt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-10 10:44
Ursprungligen av kafferast:

Någon som har erfarenhet av homekit-lås utan en massa extern hacking? Sitter och sneglar på Danalock V3, någon som äger en sådan eller liknande?

Blev inspirerad och köpte en!

Jag har en redskapsbod bredvid stugan. Dörren har ett ASSA-lås. På webhallens beställningssida står att danalock endast kan läsa status på låset om tumvredet rör sig vid manuell låsn8ng. Kollade det och visst finns där rörelse.

Boden är 13 meter från stugan. Och HomeKit-hubben är 3,5 meter in i stugan. Funkar räckvidden över blåtand? Jag kollade det genom att sätta en eve energy i boden och den kunde hubben nå.

Så jag köpte en Danalock för att prova.

Installationen?
Ganska problemfri vad gäller hårdvaran.
HomeKit-kopplingen gick strålande.
”Kalibreringen” av låset enligt instruktionshäftet är lite kryptisk. Lyckades dock göra en automatisk kalibrering.

Provade Dana-appen. Den känns värdelös. Vad jag kan se går det inte att göra kalibreringsinställningar med den. Man måste göra det med en liten spik och signalera morse-koder i låset.

Räckvidd?
Sorry. Hubben når inte låset. Det funkar om jag är inom tio meter från boden med min iPhone. Vid längre avstånd riskerar förbindelsen att brytas. Detta är utomhus på landet med minimala radiostörningar.
Wifi-routern når ut i boden så kanske kan man sätta en gammal iPad där som får tjäna som sekundär hub.

Detektering av manuell låsning/upplåsning?
Nej. Funkar inte. Tydligen rör sig inte tumvredet tillräckligt mycket? ?

Upplåsning?
Då man låser upp körs tumvredet i botten och hålls där två sekunder. På mitt ASSA-lås blir det som att man trycker ner handtaget. Vilket gör att dörren glider upp. Detta går under benämningen ”brake and go back” och kan avprogrammeras genom morse-signalen fyra korta i låsets programmeringshål. Tyvärr hjälper inte det, två sekunder blir noll men dörren glider fortfarande upp.

Ljud?
Jo den låter. Som om man kör en skruvdragare i två sekunder. Har ingen betydelse för mig i en redskapsbod.

Slutsats?
Är lite besviken. Vet inte om jag ska försöka lämna tillbaka den nästa vecka. Kanske kan leva med den om jag installerar en extra homekithub och en dörrstängare så att dörren inte glider upp.

Någon som har bra tips på att förlänga räckvidden?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-07 08:46
Ursprungligen av littlemac:

Jag har själv tittat på Yale ENTR S som jag tycker verkar intressant.

Detta lås fungerar inte med HomeKit (se rubriken).

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-04 15:05
Ursprungligen av Mariusz:

På vilket exakt sätt tänker Du blockera access till molnet samtidigt som Du vill behålla access till HomeKit hubben ?

Min router ger prylen och AppleTV Ip-adresser som jag bestämmer. Jag lägger in regler som gör att paket från AppleTV kan routas till gateway (internet) men inte paket som kommer från prylen. Detta tillstånd torde för prylens vidräkning vara ekvivalent med att internetförbindelsen till stugan gick ner, eller hur?

Ursprungligen av Mariusz:

...
2. Genom HomeKit och utan Netatmos molnet med dem parametrar som Du kan styra genom HomeKit och med dem regler som Du kan skapa själv och som stöds av HomeKit. Det är garanterad att Du kan skapa liknande programmering som Netatmo erbjuder genom molnet.
...
Du har fortfarande val att bestämma själv hur Du vill att det ska fungera.

Nej, inte med Netatmos termostat, inte utan moln eller deras app.

Jag kan sätta temperatur via HomeKit, men termostaten återställer efter några timmar. Hur ska jag göra för att styra temperaturen i stugan via HomeKit då jag inte är där?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-04 13:52
Ursprungligen av Mariusz:

...
Så visst Du kan använda Koogeek utan moln.

Jag berättade för Koogeek support att jag använde HomeKit med hub och frågade:
If I allow internet access through the gateway but I have an internet outage, will the switch work?

och fick svaret:
No... if your internet outage, you couldn't control the switch anymore. If there is no network, this is just an ordinary switch.

Men det är bara svammel då?

Ursprungligen av Mariusz:

Jag har ingen Netatmo eller tex Tado termostat men när jag läser deras beskrivningar då reagerar jag direkt på att Du kan styra värme med hjälp av väderprognos.

Jag har en sommarstuga med elvärme och vill kunna sätta på och av värmen i stugan när jag inte är där. Inget fancy. Ingen väderprognossstyrning. Vill bara styra via HomeKit.

Provade Netatmo. Det går inte. (Ändringar av temp via HomeKit är temporär och återställs efter några timmar.)

Min recension finns här:
https://www.99.se/forum/t/323492-recension-ne...

Skulle gärna vilja prova Tado, men allt deras snack om moln-integrering gör att jag avstår.

Ursprungligen av Mariusz:

Om Du vill inte att prylarna ska prata med molnet så skulle jag inte börja med router och speciellt inte neka åtkomsten eftersom då blir det inte konstigt att prylar slutar att fungera.

Alltså jag skulle tillåta prylen access till mitt nät (där HomeKit-hubben finns) men inte till internet (gateway). Tycker du att det är OK att prylen inte fungerar då? Är inte det ekvivalent med att min internetuppkoppling går ner? Ska man kunna använda HomeKit-prylar i ett lokalt WiFi-nät utan koppling till internet?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-04 08:13
Ursprungligen av Mariusz:

Det finns prylar som fungerar bara med HomeKit och det finns prylar som fungerar med HomeKit och med andra tjänster.
Själva HomeKit trafiken kan inte skickas genom "Kinesisk IoT-server med stöd för allt och alla". Alla enheter när dem pratar HomeKit språket pratar bara lokalt eller med Apple (bara direkt med HomeKit) tex Elgato, Fibaro. När det gäller tex Philips, Lifx, Koogeek, D-link, etc då kan Du välja själv om Du vill att dina prylar pratar andra språk än HomeKit och då skickas helt separat trafik, oftast till molnet och helt utanför HomeKit.

Ok, vi har variant C:

Pryl
|
WiFi <---> HomeKit Hub <---> HomeApp på iPhone
|
\---> Internet <---> Kinesisk IoT-server <---> PrylApp på iPhone

Det här med att "välja själv" om man vill att prylen pratar med IoT-servern är ofta inte praktiskt. Hur gör man om man inte har svart bälte i router-konfiguration? Och om man har det (nekar prylen access till gateway i routern), kommer prylen att fungera bra?
Jag provade t.ex. NetAtmos termostat "works with HomeKit", och all meningsfull manipulation med den gick endast via molnet och deras app. Kopplade jag bort molnet och använde uteslutande HomeKit så gick det inte att varaktigt styra temperaturen.

Ursprungligen av Mariusz:

Till exempel Du kan använda Philips Hue bara med HomeKit men Du kan använda den också helt utan HomeKit ellerD u kan använda båda varianter samtidigt men det är upp till dig själv hur du vill göra. Så din exempel med variant B och HomeKit finns inte i verkligheten.

Du har nog rätt (hoppas jag). Men jag talade med Koogeeks support och de hävdade bestämt att om deras pryl inte fick prata med molnet så upphörde alla smarta funktioner att fungera. Så vem ska man tro på?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-03 14:26
Ursprungligen av Mariusz:

I HomeKit behövs molnet bara för fjärranslutning och synkronisering. Du kan styra alla HomeKit enheter och köra olika regler även utan internet så länge du har ett lokalt Wifi nätverk med en HomeKit hub (Apple TV, HomePod eller iPad). För att styra HomeKits Bluetooth enheter behövs inte ens Wifi nätverket, det räcker en iPhone med Bluetooth.
...

Det kan funka så här:

(A)
HomeKit-pryl <---> WiFi <---> HomeKit hub

Eller så här:

(B)
HomeKit-pryl <---> WiFi <---> Internet <---> Kinesisk IoT-server med stöd för allt och alla <---> Apple <---> HomeKit hub

Det du skriver gäller för saker "Works with HomeKit" enligt modell A. Men inte för saker "Works with HomeKit" enligt modell B.

Philips Hue kör modell A (tror jag).
NetAtmo och Koogeek kör modell B. Vad LIFX använder vet jag inte men jag är rädd att de också kör modell B.

Många företag gillar modell B för att de skapar kundrelationer, konton, och en användarbas de kan monetisera.

Förutom att jag undviker modell B på grund av driftssäkerhet, så kommer säkerhets-aspekten. Ett exempel:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mirai_(malware)

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-05-03 09:15
Ursprungligen av lebear:

...
- LIFX kopplar upp mot wifi fristående, dvs inget behov av nån brygga
...

Ja, men kopplar wifi direkt till din HomeKit-hub (AppleTV, HomePod), eller går den via en server i molnet?

Om den går via molnet betyder det att allt är beroende av att din internetuppkoppling är frisk. Har du problem här fungerar inte dina HomeKit-automatiseringar (t.ex. en regel att om du trycker på Elgato-switchen så ska LIFX-lampan tändas).

Personligen undviker jag SmartaHem-prylar som är beroende av molntjänster på grund av detta (och en del andra anledningar).

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-04-23 13:08
Ursprungligen av jakobnilsson:

Punsch-rulle kallas den också, men håller med. Dammsugare är det rätta namnet!

Om man är det minsta tekniskt intresserad vet man att den benämns "150-ohmare".

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2018-04-23 08:23
Ursprungligen av Chaosstar:

Alla system som använder QR-kod borde bojkottas helt...

"Robot-spya" heter det på svenska.