jonas.pavletic
  • Plats Västerås
  • Registrerad 2008-01-05
  • Senast aktiv 2020-07-26
  • Antal inlägg 227

Foruminlägg

De senaste inläggen jonas.pavletic har skrivit i forumet.

Kliar mig på mitt solbrända huvud... 🤯
Är det någon av er där ute som kör iPhone, AirPods och Apple Watch?
Jag lyckas fasiken inte behålla musik/ljudbok via telefonen och samtidigt få notiser från klockan tex kilometertider från träningsappen. Istället så pausas telefonen varje gång något triggas från klockan.

Eftersom Apple envisas med att inte tillåta Spotify att köra offline på Watch och jag inte har några planer på att växla till Apples musik så vill jag gärna hitta en lösning som funkar med min äldre off-line Watch.

Någon som lyckats lura ut hur fasiken man ska ställa in för att det ska fungera sömlöst?

Skulle vilja ha det som när tex GPS-appen kan skjuta ut köranvisningar genom att dimma ner musiken i bakgrunden, eller åtminstone pausa och starta om musiken på telefonen efter notisen den klockan.

Ursprungligen av Gurra:

Ah, adaptern låg redan på den nya generationen så jag kunde koppla upp mig mot 192.168.50.2 och se att jag låg på senaste versionen. Lite tyvärr måste jag säga för det är fortfarande hit-or-miss om den kopplar upp sig när jag sätter mig i bilen.

Har ni andra hittat några knep för att få igång det om det inte sker automatiskt när man sätter sig i bilen? Jag har provat att slå BT och WIFI av och på och sen försöka ansluta till relevant BT-profil men det misslyckas alltid, och jag ser inte WIFI som den vill använda.

Min har hittills alltid kopplat upp sig, enda skillnaden mellan gångerna är att det ibland går blixtrande snabbt och ibland tar det längre tid. När jag tänker efter har jag förresten haft problem en gång när jag lämnade bilen igång och tog med mig telefonen ut, har för mig att jag var tvungen att dra ur adaptern och sätta tillbaka den igen för att få uppkoppling när jag kom tillbaka.

Ursprungligen av Gurra:

Jag kontaktade supporten och fick en mycket kort och inte bilmärkesspecifik manual. Igår kväll lyckades jag dock inte koppla upp mig mot adaptern på vägen hem så jag hade aldrig chans att kolla om det fanns någon uppdatering.

Jag menade snarare ”ta kontakt med supporten för att få reda på hur du ska komma åt installationsfilerna så du kan uppdatera till nya generationen mjukvara som sedan kommer ge dig möjlighet till over-the-air-uppdateringar” eftersom de åtminstone tidigare inte var åtkomliga via den dokumentationssida man ser när man är inloggad.

Om du redan har uppdaterat till nya generationen så är det en annan femma.

Ursprungligen av Gurra:

Hmm, intressant. Jag har fått någon manual på mejlen och när jag loggar in på www.eftermontering.se finns det inga manualer under mitt konto.

Ta kontakt med supporten, det fick jag göra. De hade plockat ner alla gamla filer i väntan på uppdaterad mjukvara. När man väl har tagit sig igenom denna uppdatering så behöver man inte ladda ner från eftermontering.se längre utan uppdateringar kan köras over-the-air.

Ursprungligen av Gurra:

Känns väldigt bra att dom är aktiva med att uppdatera mjukvaran. Snabb fråga: hur och var ser du att det finns uppdaterad mjukvara?

Jag tror inte att man kan se nya tillgängliga versioner direkt i centerdisplayen, möjligen om man sätter sig i bilen och inte har sin telefon med sig men det är inget jag har testat och dessutom så har det inte släppts något nytt vad jag vet sedan jag uppdaterade förra veckan. Istället måste man själv söka efter uppdateringar genom att när telefonen är kopplad till det WiFi som enheten skapar koppla upp sig med browser mot 192.168.50.2. På samma sätt kan man skicka loggar från enheten till utvecklarna.

Jag har nu kört en dryg vecka med uppdaterad mjukvara och flera av mina tidigare synpunkter är numera lösta:

  • Ljudkvaliteten i samband med telefonsamtal (för min motpart) är markant bättre jämfört med min ursprungliga version från november

  • Musikinformationen visas nu i förarklustret (dvs bredvid hastighetsmätaren)

Generellt så märker jag ingen större skillnad på stabilitet i övrigt, precis som tidigare så varierar uppstartstiden från mer eller mindre direkt till i enstaka fall 2-3 minuter.

En helt ny bugg har jag däremot hittat:
Om jag har mitt Bluetooth headset uppkopplat mot telefonen när jag kliver in i bilen så kommer samtal som kopplas upp under resan att spelas upp i headset istället för i bilen. Om jag däremot har ett pågående samtal i headset när jag sätter mig i bilen så kommer ljudet att flyttas över till bilen så snart som uppkopplingen mot CarPlay är genomförd.
Har inte lyckats lura ut vad som händer med nästkommande samtal, men spontant så skulle jag säga att det antagligen fungerar som det ska om man väl har lyckats få ut ljudet i bilen.

Spontan workaround fungerar som förväntat, dvs stäng av BT headset och gör om samtalet så kommer ljudet på rätt ställe.

Det fina med den nya generationens mjukvara är att det är enkelt att både uppdatera over-the-air och lika enkelt att skicka loggfiler till utvecklarna over-the-air. Just denna bugg är redan rapporterad och jag är i kontakt med utvecklarteamet.

Fortfarande fantastiskt nöjd med prylen och använder den mer eller mindre dagligen!

Pratade med leverantören i veckan och tydligen ska det släppas ny mjukvara även för min Volvo i närtid vilket förhoppningsvis löser mina problem med ljudkvalitet.

Hej!

Har precis tagit klivet över till HomeKit och det är ju galet smidigt när man väl lyckats integrera alla prylar. Alla i familjen är väl inte lika impade av att t.ex. kunna styra motorvärmaren via Siri, men jag är barnsligt förtjust

En fråga däremot som jag inte lyckats googla mig fram till något svar på:

Går det att sätta upp automationer som t.ex. dimmar ner och/eller släcker belysningen i ett rum när man startar en film på AppleTV och tänder upp igen när man pausar och/eller stänger av?

/Jonas

<edit> Har lagt till info om saknad musikinfo i instrumentklustret.

Jag har faktiskt slagit till på en adapter och är i stort väldigt nöjd. Det finns en del saker som inte fungerar alls eller fungerar "hyfsat", men jag är inte säker på vad som är orsakat av en dåligt implementerad adapter eller brister i Apples hantering av trådlös CarPlay. Det jag vet är att saker som funkar klockrent när man är kopplad via kabel inte fungerar alls eller är buggigt när jag kör via adaptern.

En fråga till er som idag kör trådlös CarPlay i en bil som supportar det från fabriken:
Upplever ni att det fungerar fläckfritt?

Alla mina kommentarer gäller i min Volvo:
Installationen var långt från intuitiv, Siri hoppade igång direkt men i ärlighetens namn så vet jag inte vad jag gjorde för att lyckas få upp även bilden till slut. Efter första hickandet så har det fungerat varje gång jag kliver in i bilen sedan dess.

Information om spelad musik (låttitel, artist, omslag etc) visas inte i instrumentklustret när jag kör trådlöst. Fungerar perfekt via kabel.

Ljudkvaliteten vid telefonsamtal är markant sämre än både Bluetooth och trådad CarPlay. Jag på min sida märker ingenting, men de jag pratar med har ett sämre ljud. Har testat flera gången med att hoppa fram och tillbaka mellan trådat/trådlöst och varje gång är det samma beteende. Det har alltså inget med en "dålig telefonlina" att göra.
Det är fortfarande bättre än i del del tidigare bilar jag haft (där fabriksmonterad handsfree i praktiken var oanvändbart), men ändå värt att vara medveten om så man pratar extra högt och tydligt.

Om jag pratar i telefon tappar ofta Spotify bort sig, har fortfarande inte lyckats lura ut om det är någon skillnad i fel om man svarar på samtal, ringer upp via Siri eller ringer upp via Telefon-appen. Felet yttrar sig antingen genom att inte starta musiken igen efter samtalet (då räcker det att trycka Play för att spela vidare) eller i andra fall genom att den valda spellistan tappas bort och man måste välja musik från början igen. Ibland fungerar det däremot som förväntat, dvs det är ett intermittent fel.

Oftast när man hoppar in&ut ur bilen upprepade gånger utan att stänga av och starta om motorn emellan så fungerar det fantastiskt bra med återuppkoppling så fort man är tillbaka. Om man jämför med Bluetooth som inte klarar av att hantera detta alls så är det en enorm förbättring. Vid ett enstaka tillfälle så lyckades jag däremot inte få tillbaka bilden när jag klev in i bilen igen, bara ljudet.

Supporten från Eftermontering är helt obefintlig, har fortfarande inte fått något svar på min fråga som jag ställde för flera veckor sedan. Iofs har jag varken påmint eller försökt ringa, men det är ändå sämre än vad jag förväntar mig.

Totalt sett är jag fortfarande riktigt nöjd och det är lätt värt 2000:- i mina ögon. CarPlay integrerar telefonen i bilen så otroligt mycket bättre än vad anslutning via Bluetooth gör, åtminstone i min Volvo.

/Jonas

Hej!

Har ända sedan jag köpte min ATV4 haft full funktion på HDMI-CEC, dvs att tvn automatiskt slås på med rätt hdmi-port när ATV startar och att den stänger av när man sätter ATV i vila.

Har för ett par veckor sedan kompletterat med en ATV 4k på min andra tv och reagerade direkt på att den inte styrde av/på som förväntat. Gissade på att det var min andra tv som inte hade support för HDMI-CEC och luskade inte vidare.

Idag inser jag däremot att HDMI-CEC auto om/off slutat funka även på den setup som alltid fungerat. Det som fortfarande funkar är att styra volymen. Är det någon mer som har samma problem efter att ha laddat på senaste TVOS? Jag kör 13.2 på båda ATV:erna (även om jag inte är säker på att det verkligen är en uppdatering som har ställt till det).

/Jonas

Ursprungligen av Innis:

Så länge du är inloggad med samma Apple-ID på flera datorer kommer biblioteket bli identiskt oberoende på vilken du importerar bilderna.

Ps Du vet väl om att forumet stängs ner snart.

Hoppas på att komma i mål innan forumet stängs

Ursprungligen av Zeugma:

Icloud är ingen backuptjänst alls, utan just en synkningstjänst. Molnlagring utförs av flera andra aktörer. Google One, Amazon, Onedrive, Dropbox, med flera.

Givetvis har du rätt, men ur mitt perspektiv så är det tänkt att vara en del av min backuplösning. Om jag vet att allt synkas upp så behöver jag bara mina egna backuper om Apple stänger ner fabriken, tills dess så klarar jag mig på innehållet i mina enheter och med det som är synkat mot iCloud.

Frågan ligger med andra ord kvar...

Hej!

Har efter många om och men skaffat ett större iCloud-konto med tanken att faktiskt backa upp alla bilder där istället för på en massa egna diskar.

Sedan flera år så synkar jag automatiskt över mina bilder från telefonerna till Bilder-appen i macen, men hur bär jag mig åt för att synka upp macen till iCloud?

Eftersom detta är gjort under flera år så har jag även bildmaterial utspritt på flera macar. Påverkar detta proccessen att synka upp mot iCloud? Måste man göra i någon speciell ordning? Är det bäst att importera lokalt från flera maskiner till en maskin och sedan synka till iCloud? Spelar det någon roll vilken version av OSX man kör?

Det är mycket möjligt att jag är på helt fel spår, men jag håller tummarna för att jag är ungefär rätt. Om inte annat så hoppas jag på att bli pekad i rätt riktning

/Jonas

Ursprungligen av IngoX:

Monese är en brittisk nätbank som också erbjuder ett EU-kort. Enligt deras hemsida kan deras kort kopplas till Apple Pay och användas i Sverige, eller i andra länder som inte har Apple Pay än.

Ett sådant land är Nederländerna, som fastän - eller kanske just för att - de historiskt är ett handelsland med stark banksektor inte har någon bank som anslutit till Apple Pay än.
Här är en reddit-tråd där en stackars holländare beskriver användning av Monese

Just Holland är ju synnerligen speciellt eftersom det är ett av få ställen i Europa där cash fortfarande är king och kreditkort i många fall överhuvudtaget inte accepteras. Jag som i vanliga fall nästan aldrig har kontanter har fått ställa om helt när jag börjat resa på Holland under senaste året. Har däremot inte haft några problem på Schiphol trots vad som skrivs på reddit, här funkar min klocka för både mat, hyrbil och taxfree.

Ursprungligen av Mariusz:

Hoppas det kommer fungera för Dig. Lycka till! och räcker inte spänningsskillnad då kan Du alltid koppla på nån större belastning till Verisures pluggen.

Följdfråga:
Om jag trots allt vill kunna detektera spänningsfall (t.ex. strömavbrott i garaget där jag har en frys stående), vad kan man då använda för smart övervakning?