Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
2Lazy

2Lazy

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Djärv och försiktig på en gång
  • Registrerad 2009-09-07
  • Senast aktiv 2015-10-14
  • Antal inlägg 315

Foruminlägg

De senaste inläggen 2Lazy har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-19 19:05

Hej

När det gäller brott mot upphovsrättslagen UHL så gäller dels en rätt för upphovsmannen, med rätt till ersättning för intrånget, samt dels en rätt till skadestånd.
Det råder ibland en tro om att får mer betalt om intrånget är olovligt, än man annars skulle få - men detta vill jag påstå är fel.

Innan vi går på djupet vill jag nämna att det finns en "ideell rätt" samt en "ekonomisk rätt". En annan sak som är viktigt att tänka på är att en förvärvad bild normalt sett är en "upplåten" rättighet, där de nämnda rättigheterna kvarstannar hos upphovsmannen - fotograf/författare/konstnär etc.

I UHL innehåller §54 i två stycken.
Det första stycket ger dig rätt till ersättning - oavsett om intrånget skett medvetet eller inte eller om det är fråga om en kommersiell eller icke kommersiell användning.
Detta betyder att du kan få ut ca 80% av "högsta möjliga marknadspris" ungefär, när det kommer till praxis.
Första stycket reglerar de "ekonomiska rättigheterna" till verket.

Det andra stycket ger dig rätt till skadestånd. Skadeståndet utgår till upphovsmannen enligt "sveda och värk" - principen. Det är inte ovanligt med skadestånd på över 20 000 kronor. Nackdelen med den delen av processen är att du måste vara fotografen som tog bilden = "ideela rättigheterna", för att få rätt till skadestånd, till skillnad mot första stycket där du bara behöver vara ägare d v s innehavare av den "ekonomiska rättigheten".

En annan sak du måste kunna bevisa vid andra stycket, är att intrånget skett oaktsamt, eller uppsåtligt. Detta är relativt enkel om bilden "snotts" via nätet.

När det gäller rättsprocesser kan det vara klokt att driva ett FT-mål, så att du inte riskerar rättegångskostnader. Maxbeloppet för FT-mål ligger runt 20 000 kronor.

Jag rekomenderar att du tar kontakt med Bildombudsmannen - Bildombudsmannen.se, som bl annat företräder både BLF och Fotografernas Förbund.

Lycka till....

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-19 03:19

Cubase 4 och uppåt kan konvertera midi till noter, även per instrumetspår. Men jag har aldrig hört talas om ett program som kan klara att skapa midi av analog ( nästan analog) musik. En CD representerar "summan" av alla ljud, samplat med 44,1 KHz (44 100 punkter per sekund) med 16 bitars djup, så där är inte kvaliteten så stor.

Det verkar avlägset, eftersom analog till MIDI - programmet i så fall måste kunna "lyssna" på varje instrument och avgöra vilket som är vilket, samt vilken ton, med vilket anslag, som spelas, samt hur länge efterklangen varar osv...

Men som sagt, MIDI till noter är inga problem i Cubase 4 och uppåt, men en licens kostar en del.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-18 18:22

Jo det finns ett muntligt samtal med Microsoft Supporten, där det klart uttalas att det är 2011 som ligger bakom fenomenet OM det dels finns finns äldre Office samt OM "Konverteraren för öppna XML-filer för Mac" installerat.

Fenomenet uppstår INTE utan Office 2011.
Dessutom förekommer fenomenet bara från Office 2011 OM NÅGON äldre office finns installerad + "Konverteraren för öppna XML-filer för Mac".

Felet är alltså bara relaterat till Office 2011 - och dess relationsförmåga till två uppfyllda, angivna villkor!

Senast redigerat 2011-05-18 21:09
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-18 14:42
Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Det finns en uppdatering som heter "Open XML File Format Converter for Mac 1.1.9", men den är inte till för Office 2011 - den är för Office 2004.

Jag önskar att du återställer rubriken till Office 2011 - eftersom det är där problemet ligger.

Här är svaret från Microsoft Support gällande detta.
'

Uppdateringen som du hade problem att installera var till "Konverteraren för öppna XML-filer för Mac". Denna uppdatering blir man bara erbjuden om Office automatiska uppdateringar är påslaget och en äldre version av detta program är installerat. Om man inte har "Konverteraren för öppna XML-filer för Mac" installerat sedan tidigare blir man inte erbjuden uppdateringar till det.

Ha en bra dag!

Vänliga hälsningar

xxx yyyyyyy
Supporttekniker
Microsoft Support

Senast redigerat 2011-05-18 15:06
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-18 14:34
Ursprungligen av ;:

Det blir lite risky att köpa en begagnad Mac Pro 5.1 också....

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-18 01:15
Citat:
Ursprungligen av jahve:

Nu frågar du ju i och för sig om valet mellan Wordpress och Drupal. Men du beskriver (mellan raderna?) behovet av enkla hemsidor som bara behöver uppdateras. Då tänker jag mig att MojoMotor kan vara ett lämpligt val av CMS. Tyvärr har jag ännu bara läst om det, och inte fått tillfälle att använda det.

Tanken var att beskriva att man inte behöver gå över ån för att hämta vatten. Ibland är det både tidsbesparande och bättre design att knacka kod direkt.

Skälet till trådfrågan DP - vs - Wp är att de utgör de två mest dominerande verktygen på svenska marknaden, för närvarande, samt problemet att kunna värdera information från starkt subjektiva håll.
Men tack för tipset - MojoMotor - ska kolla lite vid tillfälle, håller med om att det behövs ett mellanting mellan kodknackandet och de stora verktygen.

Personligen längtar jag efter ett CMS som kan "suga upp" mallen från en färdig sida som en grund för CMS temat.
En av våra webbyråer jobbade med ett sådant verktyg tidigare - var snabbt, exakt och billigt att implementera. UTB-tiden till en novis data-användare var ca en timme. Duktiga kunde instrueras på telefon på ca 20 min.

Vi kunde alltså hantera fas 1 = uppbyggnad + kontroll av xhtml + CSS hos W3C - sen implementera CMS - enkelt och prisvärt för kunden. Men de små "köp"-verktygen har svårt att överleva. Flera har gått i graven. Inga (nästan) klarar e-handel (med betalningsflöden).

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-18 00:44

Det här svaret var ytterst intressant, återigen bekräftas att WP "anses" vara ett Bloggverktyg. Siffrorna i övrigt var kul, 46% av marknaden för Drupal, Men inte om man räknar på ett annat sätt...? Tack .

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-17 20:07

Jag tror du lugnt kan tänka om i de fall batteripacket är en löstagbar kassett och göra en bättre affär i stället. Det vore långsökt av Apple och hävda ett detta kan påverka datorn i övrig eller någon garanti

När det gäler MBP som måste öppnas, blir det ju svårare att hitta en ASP som går med på att du levererar en enda reservdel till vad de sätter dit, oavsett om det är hårddisk eller batteri, så där får risk kontra vinst vara "var och ens val". VAD kostar ett batteribyte hos en ASP totalt?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-17 19:43

Om Apple själva hade tillverkning på LiPo-cellerna skulle jag förstå dina argument, men nu är det så att dessa tillverkas av andra företag ( se även tidigare inlägg - med länk till denna ). Och om SAMMA ´celler ingår i konkurrentens paket - vad är det då som säger att dyrare är bättre???? Det finns inget som tyder på detta - eller ingen som beklagar sig över "pirater" mer än "originalet".

Konklusion - Billigare = smartare.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-17 19:20

Frågan är vilket CMS-verktyg Drupal eller Wordpress, som blir bäst i längden.

När vi levererar kommunikation på hemsidor så blir det ibland snabbare, billigare och enklare att skriva dem i xhtml-kod direkt. När det gäller större byggnationer har vi anlitat tre olika webbyråer, var och en med olika CMS-verktyg.

Jag märker en allt mer ökande kongruent tendens bland dessa om att egna CMS-valet "är det bästa". Själv anser jag att det på grund av en allt mer ökande komplexitet i verktygen, så blir följden att man inte kan hänga med på mer en ett CMS-verktyg, om man ska ligga i frontlinjen, samt att detta medför en ökat kongruens för att försvara det verktyg man kan. (Vem vill säga att det är näst bäst...LoL)

I den här tråden vill jag utmana argumenten för Drupal VS Wordpress mot varandra! Förhoppningen är att det ska bli en sakligt debatt - utan påhopp.

Jag har lite baskunskaper i Wordpress och något djupare i Drupal 5,6,7. Min fråga är vilket verktyg som i längden blir mest lämplig som ett professionellt CMS-verktyg för kommersiella hemsidor? Kanske man ska kombinera båda? Det är fullt möjligt!

Båda verktygen har idag förutsättningar att överleva men det kan ändra sig snabbt.

Jag har t ex observerat att Drupal tycks ha bättre gratis-teman, med både många och bra regioner* samt en flexibel möjlighet till anpassning med tilläggsverktyg (moduler) som t ex View. Kollade runt lite på Wordpress utan att hitta någon direkt motsvarighet - men det finns säkert.

Jag uppfattar Worpress mer lämplig som ett bloggverktyg än som ett rejält kommersiellt hemsideverktyg. I PDF-en med grunden över WP så bekräftas den uppfattningen av WP författaren detta själv. Ändå används WP till mycket mer än så?

Det kan vara värt att nämna att Sveriges Kommunikationsbyråers hemsida är bygg i Drupal, med en välfungerande mall som saknar motstycke i WP ( än så länge enligt min uppfattning ).

Båda verktygen är väl spridda, "hörde" en siffra på att WP har 8% av marknaden - men den är obekräftad (och påstådd i WP egna sidor).

Så vilket verktyg gäller och i så fall varför?

Vad kan man dra för slutsatser om framtiden. Flera olika CMS-verktyg som säljs har upphört att säljas, några försöker överleva som gratisverktyg. Det sägs att flera av de "dyrare" är på gång att göra samma sak.

*= regioner är Drupals uttryck för fasta placeringsfält, div-ramar, där man i sin tur bygger block- med olika innehåll - som i sin tur innehåller fasta funktioner. För den som inte kan DP-terminologin.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-17 17:24
Ursprungligen av wentura:

Enkel regel du får vad du betalar för..

Hur menar du - att dyrare automatisk är bättre?

Har vi inte läst en massa om "dyra" krånglande Apple-originalbatterier på en del trådar redan?
Jag har svårt att tänka mig att ett lägre pris än Apple skulle medföra sämre kvalitet, det är snarare tvärt om, t ex när det gäller hårddiskar och andra tillbehör.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-15 16:57

Testa:

command+option+control+power (laptops) = Shutdown immediately (chance to save changes in open documents)

command+control+power button = Force restart (no chance to save changes in open documents)

Om dessa inte funkar kör behörighetsreparation med programmet skivverktyg ( Program/verktyg/skivverktyg) - för att utesluta att det rör sig om ett behörighetsproblem ( uppstår ofta sådana i systemet).

Om datorn inte går att stänga av efter detta kan du nog misstänka knappen (fysiskt) eller systemet - logiskt. Förmodligen behövs en reparation med Diskwarrior eller liknande - annars en ominstallation av systemet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-15 16:36

PS - Det finns redan flera tidigare trådar i det här ämnet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-15 16:32

Jag föreslår att ni kör en AHT - test från org. systemskivan. Och om ni har de rätta kontakterna en ASD - test. Vet inte vad en ASP (Apple Service Provider) tar för att köra en ASD-test på datorn, men det kostar.

Det är inte ovanligt att fläktrusningar orsakas av en felande värmesensor.

Man kan ladda ner temperatur monitor som visar temperaturen på ett bra sätt. Om inte man har tillräckligt höga tempar så är det förmodligen en sensor som felar.

Har själv en äldre MBP 17' där en givare orsakade en fläktrusning - som kom och gick - under flera år. I det fallet kördes en ASD-test som utpekade en felaktig sensor, där jag hittade jag en kallödning på moderkortet på den felaktiga sensorn. Efter åtgärd går datorn normalt (990 rpm). Intensiva video, spel mm får fläkten att öka, men då blir datorn upphettad så det är ett normalt beteende.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-05-10 08:44

Detta kan kanske vara av intresse i sammanhanget

Citat:

Synchronizer runs while Acrobat or Reader runs if you participate in a Shared Review or use specific features such as the Reviewing preferences panel or Tracker.
Synchronizer will not run if you remove all Shared Reviews and subscriptions from the Tracker.

Här är länken till hela artikeln