Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum. Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Skadlig programkod finns det till macOS i många varianter, men i nästan alla fall är det via användarens försorg som datorn blir smittad. Det bästa skyddet är människan som bestämmer vad som ska köras, och från var.
Vi har gjort som så hemma hos mina föräldrar att det bara finns ett konto med administratörsrättigheter (windowsmaskin). Om något behöver installeras får de logga in med det. Har sparat många timmar när de inte bara kan klicka på installera hur som happt.
Det kanske kan vara ett tips för några här i tråden. Skapa ett nytt konto som inte har några administratörsrättigheter alls och kör från det istället om man är rädd för skadlig kod.
I företagssammanhang ser jag personligen det som obligatoriskt att Mac-arbetsstationerna utrustas med uppdaterade klientskydd (och så sent som i onsdags var jag ute och rensade en infekterad arbetsstation). Detta gäller även om hela maskinparken är Mac OS-baserad och ingen hänsyn behöver tas till risken för att Macar sprider skadeprogram för Windows. I privatpersonssammanhang ser jag ett uppdaterat klientskydd för Mac OS som starkt rekommenderat.
Vi har det som ett krav uttalat av vår IT-avdelning. Alla maskiner ska ha anti-virus. Mac eller Windows spelar ingen roll (våra utvecklare sitter på Macar). Linuxmaskiner är undantagna av någon anledning. För Windowsmaskinerna pushas programmen ut, men vi är fria att välja i princip vilket anti-virus som helst på Macarna (även om det finns rekommendationer, så de flesta av oss kör Avast).
Jag skulle tro att de använder någon slags LLDP (Link Layer Discovery Protocol) och sen kanske något proprietärt ovanpå det för att prata med enheterna. Det finns program som kan hjälpa till att upptäcka nätverksenheter som pratar LLDP (t.ex. lldpd), men vet inte om det finns ett GUI-alternativ för macos.
Efter lite googlande så finns det en applikation som heter whichSwitch som ska kunna hjälpa till att identifiera vilken port som en viss enhet är inkopplad på i en switch som använder CDP (som är Ciscos proprietära variant av LLDP). Med lite tur kanske den kan funka?
Ok. Då kanske alternativet är att hitta en DHCP server som du kan köra på din Mac. Kanske dnsmasq som finns i homebrew?
Anledningen till att det är svårt att hitta den andra enheten är ju för att den inte annonserar sitt IP på nätverket. Om du har wireshark kan du se hur den frågar efter DHCP-servrar innan den kommer att ge upp och ge sig själv en IP-adress. Just att den är självtilldelad är ju själva kruxet.
Jag vet inte om det funkar att "dela internet" utan att vara uppkopplad mot internet självt, men om man delar ut en anslutning på wifi till datorer som är kopplade på ethernet så startar man en dhcp-server på sin Mac (om det är det du använder) och då borde den ju komma upp i arpcachen. https://beebom.com/how-share-internet-from-ma...
För min del är det dels för att kunna ta del av geoblockat innehåll men också för att få vara mer privat. Här är det ett krav att ISP tar och stoppar tillgång till vissa sidor - alltså måste de ha ett system som kikar på min trafik, mer eller mindre. Dessutom är det annonser och annat som dels kollar på cookies men också vart du befinner dig via IP.
Vi kör viss trafik utan VPN dock, såsom Netflix och Amazons videotjänster.
Lättast är nog att installera nåt sånt här: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natv...
Du får då ställa in den att ansluta till det trådlösa nätverk din 4G router skapar och plugga in nätverkskabeln från din MyCloud i den. Själva utökningen av det trådlösa kan du strunta i och istället använda den som ett sätt att ansluta trådlöst för en maskin som bara har trådat.
Hur installationen av El Capitan - Mac OS 10.11.6 - på Mac MIni lyckades
1. Hämtade El Capitan från Mac Mini med OS 10.10.5 (Yosemity)
2. Kopierade El Capitan installationsfil till USB-minne och flyttade till iMac 2013
3. Skapade startdisk För El Capitan på USB-minne med Terminalen
4. Startade iMac från USB-minne
5. Gjorde ny partition på extern hd - namn El Capitan
6. Installerade El Capitan på partition på extern hd
7. Testade att starta iMac med El Capitan - resultat = OK
8. Flyttade extern hd El Capitan till Mac Mini (tidig 2009)
9. Formaterade Mac Minis hd.
10. Klonade El Capitan från extern hd till Mac Minis hd med Carbon Copy Cloner. Det gick tyvärr inte att starta Mac Minin från USB-stickan med El Capitan
Det var ju bra att du fick det löst, men jag tror fortfarande att du har ett minnesproblem. Denna Macen bör vara uppdaterad någon gång, kanske av dig själv? På din bild ser man att du har 8GB minne i den.
Macar (i vart all äldre) kan vara lite kinkiga med vilket minne man valt. Har man då kanske valt ett "sämre minne" (typ value RAM) kan man få sådana här problem med checksummefel. Under normal drift kommer kanske detta aldrig märkas, men när datorn ska läsa in en stor mängd data sekventiellt i minnet kan man få sådana här fenomen om inte alla chip på minnesmodulerna är 100%-iga.
Stort tack för din hjälp, men jag fick inte till det vid två försök efter att ha ändrat datum till dagens. Det blev fel på en annan fil "Essentials.pkg" istället för InstallESD.dmg som verkade vara OK.
Kollar på appstore nu och ser att det står 8 oktober 2015 för El Capitan. Är det detta datum jag ska ända systeminställningar tid och datum?
Att du får fel på flera olika filer tycker jag låter som att det är något fel på en eller flera minnesmoduler - precis som du har varit inne på tidigare (inlägg 10). Men ja, runt den tiden är det som gäller. Se till att inte vara uppkopplad mot nätet när du ställer tiden, för då riskerar du att den sätter tiden automatiskt för dig
Impulsköpte en 27" iMac mid 2011. Tänkte egentligen skaffa mig en Mac mini, men en annons fångade mitt intresse (fast i bootloop) så nu är jag med min första ("moderna") iMac. Min sambo kommer bli galen...