Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
GustafMA

GustafMA

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Min relation till Mac: alltid intresserad, aldrig övertygad.
  • Registrerad 2010-02-07
  • Senast aktiv 2021-11-06
  • Antal inlägg 880

Foruminlägg

De senaste inläggen GustafMA har skrivit i forumet.

Vi måste tala förbi varandra på något sätt. Alla kontantkort, från alla operatörer, är fria från månadskostnad när de inte används. De flesta operatörer har också varianter där du inte betalar per månad utan per användning, varvid en laddning på en hundring teoretiskt kan räcka i ett år om du i princip bara tar emot samtal - Telenor Rörlig, för att ta ett exempel. Så har det typ alltid varit. Menar du något annat med "månadskostnad"?

Ursprungligen av johan_tanying:

Annars: Comviq är de enda som har/hade kontantkort utan månadskostnad. När familjen bodde utomlands och bara var i Sverige på besök kortare perioder under året var det praktiskt att ha svenskt simkort som inte kostade pengar varje månad. Numera är det tre telefoner i hemmet som normalt sett klarar sig på wifi (imessage, facetime, skype...) hemma och i skolan och endast sporadiskt ringande och surfande över 3G/4G därutöver. 1-4 påfyllningar/år och telefon., dvs 20-30 kr/mån upp till max knappt en hundring. Svårslaget...

Gillar upplägget. Själv betalar jag 49 kr månaden för 0.5 gb samt fria telefonsamtal och sms och i likhet med dig behöver jag inte mer - det räcker gott till surf och mail. I alla fall om man har adblock på telefonen. För fetare trafik har jag wifi nästan överallt.

Men jag förstår inte alls resonemanget kring Comviq och kontantkort. Alla kontantkort är gratis när de inte nyttjas och har varit det så länge jag kan minnas. Den enda begränsningen är att de måste fyllas på minst en gång per år för att inte förfalla.

Ursprungligen av johan_tanying:

I teorin (=deras marknadsföring): ja. I praktiken: nej. Och det erkänner de själva när man pressar dom lite. Har Comviq och bor på ställe med fantastisk Telenor-mottagning men uselt för samtliga andra. Inklusive Comviq/Tele2. Och när man som sagt frågar specifikt så kryper det fram att inte samtliga master/basstationer är "samkörda".

Törst man fråga varför du inte gör slag i saken och byter till det nätverk som funkar hemma hos dig? Hör du möjligen till proffskarriäristerna som i princip bara sover i sitt hem och spenderar all sin vakna tid på kontoret?

Tack ska du ha för genomgången. Trots att jag varit inlåst i Note sedan jag först kom i kontakt med dem under Note II-tiden känner jag inget trängande behov att uppgradera från min 8:a på det jag sett här, utom möjligtvis för att uppmuntra siffernissarna på Samsung att fortsätta med produktserien.

Du får hemskt gärna gå igenom skillnaderna som nya S-Pen ger upphov till i Notes eget gränssnitt och de viktigaste egna antecknings- och produktivitetsapparna, för även små skillnader där skulle ge betydande arbetsflödesvinster som skulle kunna motivera en uppgradering.

"Enligt Samsung ska pennan kunna användas upp till en halvtimme via Bluetooth och den ska kunna få en full laddning blott 40 sekunder efter du stoppat in den i telefonen. En annan kuriosa är att en full laddning ger dig cirka 200 trådlösa knapptryckningar innan pennans batteri tar slut."

Den sortens knapptryckning som avhandlas här? 200 förefaller lite väl snålt i så fall. Såvida inte 40 sek verkligen räcker för att ladda upp den helt igen, vilket antagligen går att ta höjd för med lite presentationsplanering, även om det inte på något sätt är en ideal situation. Min nuvarande trådlösa "framåtknapp", som drivs med ett knappbatteri, räcker för flera tusen frammatningar.

På vilket sätt styr pennan en presentation trådlöst? Finns det gester för att bläddra fram och bak, t.ex?

Vad gör en BT-penna för skillnad rent praktiskt?

Gott så. Amatörproktologi känns som något som har framtiden för sig i dessa dagar av KRY och Doktor24.

Det är anmärkningsvärt hur mycket bättre bilderna blir om man klickar sig fram till flickr. Ställde du vitbalansen manuellt?

Stiligt! Gillar speciellt näsapan. Ja, att flyga med dyr kamerautrustning är i dessa inskränkta handbagagedagar inte sådär jättekul. Jag har funderat på att skaffa mig en m43-utrustning enkom därför, men när man ser bilder som dina inser man att det egentligen är en Sony A7-historia man vill ha. Eller vad nu Canikon väntas presentera i spegelfri väg i höst. Eller - törs man drömma - en K-02 med småbildssensor (och ett grepp...)

Självklart talar jag bara för mig själv. Om jag skulle få för mig att ansluta mig till lokal forumstandard och försöka bli obetald talesman för Tim Cook så skulle jag naturligtvis framhålla det tydligt i mina inlägg.

Vilket påminner mig om att det fanns - och finns - ytterligare ett skäl till att jag dumpade Ios: plattformsmonopolet. Bara tanken att mitt arbetsflöde skulle vara helt beroende av en enda monopolleverantör av hård- och mjukvara får mig att rysa av obehag.

När jag en gång på senmedeltiden bytte från Iphone 3gs till HTC Droid var det fyra skäl:

1) Filhantering
2) Sidladdning
3) Spela in samtal
4) Nummerpresentation

Listans punkt 1-3 är alla dessa år senare fortfarande är lika aktuella. Man kan eventuellt argumentera för att ett och två är medvetna designval, men att det inte är en standardfunktion att spela in är banne mig helt obegripligt. Och för min del innebär avsaknaden av ett och två att Ios-plattformen helt enkelt inte kan konkurrera med Android ur produktivitets- och användarmaktperspektiv.

Ursprungligen av Zeugma:

Du rekommenderar alltså en annan grad i helvetet till andra medan du själv avstår från helvetet helt och hållet. Ska man tolka dig så?

Absolut. På samma sätt organiserar jag mitt liv för att inte frotera mig med farbror blå i onödan, men den som tycker att det är kul att bete sig så att hon ådrar sig polisens uppmärksamhet löpande gör klokt i att satsa på att bli haffad av vår vår egen farbror blå, snarare än av exempelvis Kubas, Nordkoreas eller Pakistans polisväsende. Att satsa på en kriminell karriär är helt enkelt smartare i ett land som Sverige, relativt sett. På samma sätt är det bättre att sälja ut sin integritet till Samsung än till Google, om man nu känner ett trängande behov av att sälja ut den till någon.

Ursprungligen av sextontio:

Absolut inte. Krisen hos Transportstyrelsen, och andra myndigheter, var katastrofal i den bemärkelsen att känslig data läckte. Vi vet än idag inte exakt vilka som har tagit del av den och inte. Men detta berodde ju inte på att FSB eller någon rysk myndighet köpte data. Utan det kunde ske på grund av slarvig upphandling och bristande ansvarstagande i den statliga förvaltningen.

Jag förstår er oro, men alarmism har aldrig hjälpt oss.

Vad det bevisar bortom varje rimligt tvivel är att inkompetens, korruption och svårgerpolitik inom den offentliga förvaltningen i det här landet gått så långt att det är helt meningslöst att ens föra på tal om något är lagligt eller huruvida någon aktör "får" göra något eller inte. Utgå ifrån alla alla data som samlas in läcker som ett såll och att konsekvenserna för de ansvariga när saken sent omsider upptäcks kommer bli lika skrattretande som för transportsyrelsens dåvarande generaldirektris.

Ursprungligen av Zeugma:

I ett senare inlägg i denna tråd skriver du att du enbart använder kontanter.
Då undrar jag vad poängen är med ovanstående.
I mina ögon ser det ut som krokodiltårar, eftersom det inte kan finnas något annat företag heller som får din tillit vad gäller penningtransaktioner.
Att du nämner Samsung Pay som föredraget alternativ verkar inte trovärdigt. Du betalar ju ändå med kontanter.

Vad har trovärdighet med saken att göra? Att jag personligen inte läcker data om jag inte måste innebär ju inte att det inte finns graderingar i helvetet - det är väl fullständigt solklart att en betallösning från en personuppgiftsnasare som Google är ett mycket svårare integritetsproblem än dito från skrothandlare som Apple eller Samsung, låt vara att de senare inte heller på något sätt är oproblematiska? Vore jag tvungen att ha någon av dessa tjänster skulle Samsung Pay gå före Google Pay alla dagar i veckan. Heck, Sveavägen68-SossePynt skulle komma före Google Pay.

Ursprungligen av PaO:

Sprider du dina uttag med?

Tvärtom.

Ursprungligen av sextontio:

Trams. Jag är rätt så säker på att vår befintliga lagstiftning förhindrar bankerna i Sverige från att sälja uppgifter om kunderna till Google m.fl.

Mmm. Du hörde säkert till dem som trodde att priviligerade personuppgifter hos Transportstyrelsen inte fick hanteras av Vladimir Putins FSB heller. Det är underhållande hur naiv svensson fortsätter att vara oavsett hur många gånger det än bevisas att hans barnatro på bananmonarkins oförvitlighet är närmast komiskt obefogad.