Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Alphonze

Alphonze

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2001-05-22
  • Senast aktiv 2015-04-16
  • Antal inlägg 1780

Foruminlägg

De senaste inläggen Alphonze har skrivit i forumet.

Nån som vet vad "skiftlägeskänslig" innebär när man väljer format?

Tack. Nu har jag två diskar som ska "raidas" från scratch och det är en tydlig ikryssningsruta i Skivverktyg om man vill ha automatisk ombyggnad då man lägger till diskar eller om en pajar. Nu kommer frågan vilken blockstorlek som ska användas? Vad anser ni?
Förinställt är 32K (val finns från 16 K till 256 K) och jag ska raid:a mest som auto-backup till mitt dagliga privatbruk (surf, foto, musik, barnspel, inte speciellt mycket Imove/film, men jag kommer nog att strömma/visa film ibland från hd:n). Hjälpen säger:

Om du exempelvis har en databas som lagrar små enheter med data kan en liten blockstorlek passa bäst för RAID-uppsättningen. Om du arbetar med videoredigeringsprogram kan det krävas snabb överföring av stora mängder data, och då är det lämpligare med en större blockstorlek.

Hur ska man tänka? Åsikter? Erfarenheter?

mvh/A

Senast redigerat 2007-10-03 15:53

Verkligen ingen som gjort detta i OS X?

Tack Ntity, jag begriper inte riktigt fullt ut än, men en del blev lite klarare. Jag fattar det där med migrering.
Jag läste på lite om raid och kom fram till att jag är intresserad av raid 1, ren spegling utan krav på bättre prestanda som en raid 1E-lösning.

Men frågan kvarstår hur man gör exakt i OS X att lägga till en ytterligare disk i en G5:a, starta en raid 1, helt utan att installera om all data från noll?

Så här står det i Apples hjälp till Skivverktyg:
"Du kan också ställa in en speglad RAID-uppsättning på att automatiskt bygga om uppsättningen om data går förlorade eller skadas. Genom att välja det här alternativet får du också möjlighet att enkelt lägga till ytterligare hårddiskar, som kan användas i reserv, till den speglade uppsättningen."
Jag fattar inte helt och fullt vad de menar, men det borde ju gå att byta ut en disk (och även lägga till) om en går sönder. Det är väl därför man vill ha speglad raid?
Raid-migrering betyder väl just detta; att kunna byta ut trasiga diskar, men ändå kunna köra den kvarvarande? Då borde väl "lägga till ny senare" fungera också?
Naturligtvis skulle jag kunna prova detta om jag hade tillräckligt många diskar hemma, men nu är fallet inte så...tyvärr.

Jag är inte intresserad av hot-swapping, bara möjligheten till enkel spegling.

Hej!

Har en Power Mac G5 av 1:a gen. med två platser för SATA-diskar.
Jag undrar om man kan installera en ytterligare disk och spegla den utan att behöva rensa eller ominstallera allt från scratch på den befintliga?

Alltså; jag har nu en 500 GB-disk. Kan jag senare bara Raid-konfigurera en spegling om jag stoppar i en 500 GB:are till?

mvh/A

Ursprungligen av DrBoar:

Macoteket har rea på ATA 66 kort, 199kr med moms (för 4 diskar under 128 GB styck)

Naturligtvis är det trist att inte kunna använda mer än 128 GB/disk när man ändå köper pci-kort (därför rekommenderar jag nåt nyare), men om man ändå vill ha det så så behöver man inte köpa 120 GB-diskar (de kanske inte ens finns längre?), det går bra med vad som helst, disken blir ändå läsbar med 128 GB.
Anledningen till mitt inlägg är bara att jag vill påpeka att om man råkar hitta en "skitbillig" 160 GB så funkar det också (då jag har det själv i en gammal grå Power Mac).

Svaret på din fråga förresten:
Om du har en senare variant så bara köper du en ny parallell-ATA-sladd avsedd för två diskar. Ställ in den ena hårddisken på "master" (förmodligen är redan originaldisken master) och den andra på "slave". Koppla in. Sen är det bara att tuta o köra. Finns det ingen "extrastump" för ström så får du köpa en strömdelare och kopplar in på en befintlig.

Kolla in exempel från CO:

Strömdelare: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=256655

ATA-66/100/133-sladd: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=21965483

Ej serie-ATA som visas på bilden.

Nja, jag har läst mig till att det bara är "rev. A" som har problem med ata-kontrollen. Men det är aldrig fel att skaffa ett pci-kort iallafall.., även om det är en senare revision.

Kolla gärna om den har den senaste Firmware:n, jag vet inte vad den gör, men den finns länkad i Mactracker.

Kan det vara att du i inloggnings-scriptet har ställt in just att Itunes ska starta automatiskt? Kolla systeminställningarna under konton/startobjekt.

Man behöver ju inte ens starta Itunes för att kopiera musik till en "lagringsenhet". Ta bara filerna direkt från det musikbibliotek som Itunes skapar och sorterar (om man nu har Itunes inställt på det sättet). Det blir ju naturligtvis samma sak som att bara ta filer från "varsomhelst" på datorn, helt utan Itunes...

Det går nog inte, Itunes sorterar direkt på det som är valt i listen över Biblioteks-listan. Importerar du låtar utan id3-taggar så brukar de lägga sig längs ned eller längst upp beroende på om du har stigande eller fallande ordning inställt, och filnamnet blir då "Namn" i listan.
Varför vill du göra som du beskriver?

Skumt att du inte fått svar än...
Men Itunes är utmärkt att sortera musiken med helt utan Ipod! De vanliga små, billiga mp3-spelarna är ju vanligtvis usb-masslagringsenheter formaterade för Windows i fat32-format. Och oavsett om du sen använder Mac eller Win så är det bara att dra(=kopiera) låtarna från Itunes-fönstret in i mp3-spelarens fönster.
Jag köpte en Creative 1GB-spelare på Media Markt till min svärfar i julklapp och den dök t.o.m. upp i Itunes på ungefär samma sätt som Ipod, det var bara att dra låtarna dit. Smidigt. Detta var Itunes för Mac.
"Problemet" med Mac är att det även kopieras in Mac-specifika extra resursfiler för varje enskild mp3-fil som syns om man sedan använder en Windowsdator för samma mp3-spelare. De gör ingen skada förhoppningsvis, men man kan ta bort dem från Mac-datorn innan man matar ut spelaren. Då använder man ett program som heter Finder Cleaner.

Apple Tv blev väl rätt sågad av M3 också. Apple gör ofta bra grejer som passar, typ, en grej (Itunes och egna codecs), men inget mer. Jag gissar (efter att ha läst kritiken lite ytligt) att Iphone är lika kompatibelt kass som Apple Tv...tyvärr.