Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Micke Byström
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Utvecklar webbtjänster med Macen, Gör musik, Är social, fixar andras Macar. En stor naturlig del av mitt liv, men försöker dra ned på det nördiga och tekniska så mycket det går och fokusera på att vara produktiv med människor och skapa.
  • Registrerad 2001-05-27
  • Senast aktiv 2020-03-27
  • Antal inlägg 401

Foruminlägg

De senaste inläggen Micke Byström har skrivit i forumet.

Det är ett sätt för Adobe att se till att alla installerar Reader vare sig de vill eller inte. Vilket är skräp.
Det finns ingen som helst giltig anledning av en statlig myndighet att använda något annat än ISO-standarden för PDF ISO 32000-1:2008 - Document management -- Portable document format -- Part 1: PDF 1.7. Det är ett papper!

Jag tillhör de som anser att de som implementerar teknologier som stänger ute någon del av folket, vilka bygger på proprietära teknologier samt har en högre kostnad än etablerade öppna standarder, också ska stå till svars för slöseriet med skattebetalarnas pengar.

Senast redigerat 2012-08-07 22:55

Tvåstegsverifiering: https://accounts.google.com/SmsAuthConfig

Notera att du behöver ange programspecifika lösenord för t ex Mail.

Här är en video om 2-step verification: http://www.youtube.com/watch?v=zMabEyrtPRg&t=2m13s

Vad händer om du öppnar ett nytt Finder fönster med Cmd-n? Ser du några filer där? Om tittar under "enheter" överst till vänster i Finderfönstret och klickar så att pilen pekar neråt om den inte gör det redan, ser du din disk där?

Oavsett om du ser den där kan du gå in i menyn "Finder"[ och välja "Inställningar…" ( Snabbkommando Cmd-, )

och se om du har förbockat att hårddiskar ska synas på skrivbordet. Om du inte har det kan Finder ha kraschat och nollställt sig. Det är ovanligt men händer. Bocka bara för enheterna du vill ska synas på skrivbordet

Gamla hemmappen
Kopiera din gamla hemmapp som ligger i en sk skivavbildningsfil här: "/Användare/Borttagna Användare/[Användarenamnet].dmg" genom att dubbelklicka. Din gamla hemmapp bör dyka upp som en ny enhet och öppnas. Skapa en ny mapp på skrivbordet (ditt eget skrivbord för din nya användare) och dra de gamla mapparna dit. Redan här bör du komma åt dina gamla mappar.

Rättigheter
Om du fortfarande har problem med rättigheterna till din gamla hemmapp som du just kopierade till skrivbordet så kan du göra din nya användare till ägare av de gamla mapparna och filerna enklast genom gratisprogrammet Batchmod: http://www.lagentesoft.com/batchmod/index.html

Gör aldrig följande med en hemmapp du tänker använda och inte heller med någon systemmapp eller Biblioteksmapparna, gör det bara för att kunna hämta filer som i den här situationen eller om du vet vad du gör:

Installlera Batchmod (dra det till "Program" som vanligt) och starta det. Välj sedan din *gamla* hemmapp från skrivbordet via knappen "File", alternativt dra och släpp mappen på övre delen av Batchmodfönstret.

Ändra till din nya användares namn från menyn. Bocka för "Apply to enclosed..." och klicka sen på "Apply". En dialog öppnar sig och ber att du ska verifiera att du vill göra förändringen, sen kommer en donationsdialog där du kan trycka "ok" och slutligen ett "OS X"-fönster där du anger din nya användares namn och lösenord. Vänta sen en liten stund.

Nu kommer du åt du dina gamla mappar.

Senast redigerat 2012-08-07 06:26
Ursprungligen av MalcomX:

personligen känner jag inte att jag har något att dölja i min kontakt lista, kalender, photostream eller anteckningar. Därför är iCloud ett suveränt redskap för att synka mellan tex min Macbook och Iphone.
Men därifrån till att någon annan kan radera hela ens dator och komma över annan information som inte går över iCloud är en helt annan sak.

Jag tycker inte din hållning håller riktigt för du är väl ingen digital ö utan förbindelser med omvärlden? Du ingår i nätverk?

Är alla du har i adressboken oövervinneliga för attacker av det här slaget eller andra? Det verkar inte särskilt troligt. Här vill man anta att du har invigt alla dessa kontakter, eller de du i övrigt har information om, i din hållning att du inte har något att dölja. Men det tror jag inte du haft en tanke på. Det är ju bara en adressbok. Vad skulle kunna hända?

Trots allt så var det bara en epostadress, en hemadress och de 4 sista av ett VISA-kortnummer som behövdes senast måndag när tidningen Wired gjorde om det hela på ett annat konto. Jag antar att du har i alla fall de 2 förstnämnda informationsbitarna på en del av dina kontakter? Adressen kan man i de flesta fall förstås fixa lätt, särskilt om hela namnet finns med eller framgår av epostadressen, vilket är vanligt.

Det är uppenbart att Apple och Amazon och kanske många fler tjänsteföretag måste tänka om på den här punkten. För att inte tala om Macanvändarna.

Jag behöver lite hjälp med ett 4gb och ett 2gb minne till min Macbook Pro sent 2007, som behöver DDR2-667 PC2-5300 gärna CL5 eller snabbare.

Hör av dig för snabb affär nu!

Om du har en original Apple 85w magsafe strömförsörjning i gott skick, med svensk kontakt, allra helst den delade med adaptern i mitten, men allt är intressant. Om du har en tredjepartsvariant som är en märkesvara och är CE-märkt så kan jag tänka mig det alternativet.
Kontakten till datorn bör passa en äldre Macbook Pro från 2007 (senare delen).

Hör av dig snarast för snabb affär!

Senast redigerat 2012-08-06 16:24
Ursprungligen av LaHe:

SSD har ju ett begränsat antal skrivningar på sig innan den börjar slöa ner och dö... men det är bara en paranoid gissning från min sida.

OWC använder något liknande som argument för deras Mercury-diskar, d v s att de inte behöver drivers för att bibehålla skrivhastigheten hela livslängden även under OS X. Med SSD under Windows finns det tydligen inbyggt stöd för detta. Det var mer än ett år sen jag läste om detta så situationen kan förändrats genom nya produkter, men på webbplatser fokuserade på SSD verkade man bekräfta detta förhållande förra året.

Jag har precis börjat fundera på vilken SSD jag ska stoppa in i min Macbook Pro. Plockar ut DVDn till en extern. Ämne för en annan tråd.

Senast redigerat 2012-08-02 18:48
Ursprungligen av LaHe:

Ok, SBS, fick igång programmet, men det fattar inte "man:[kommando]" och i Safari kommer jag som sagt var bara till google med "man:[kommando]" som sökt sträng. Utan "" ofc i alla fallen.

Hmm, Det ska gå om du skriver i adressfältet i webläsaren för t ex kommandot "diskutil": "man:diskutil" (utan citattecken givetvis) och trycker retur. Precis som om du skrev en hel URL: "http://webadress.se".

Bättre än "man" i terminalen är att exempelvis installera Bwana http://www.bruji.com/bwana/ och skriva "man:[kommando]" och trycka enter. Då öppnas hela manualsidan i webbläsaren i stället för i terminalen. Mycket smidigare. Nu har jag inte testat den i Lion/Mountain Lion än, men gissar att den funkar. Det finns flera liknande program.

Annars tycker jag att just de extremt nerdiga man-sidorna är ett dåligt sätt att lära sig om terminalkommandona. Exemplena är ofta inte real world utan teoretiska. Livet är för kort för sånt. Hellre en bra bok som förklarar begripligt.

"q" är det kommando du behöver minnas för att komma ur man-sidorna i terminalen, om du ändå går in där.

Ursprungligen av MEx:

Kanske är det så men då är supporten ute och snurrar också Citat
"I would be glad to explain why you are charged Luxembourg VAT when purchasing applications from the App Store.
Under EU VAT law governing the sale of electronic content, the VAT rate is determined by the seller's location. When you purchase applications, you are purchasing them from iTunes S.a.r.l, which is established in Luxembourg. Therefore the standard 15% VAT rate of Luxembourg is charged. "

Apple borde vara såpass stora att deras omsättning kräver att de tar in svensk moms och betalar in den till Sverige. Kanske har gränserna eller reglerna ändrats för mjukvara, jag vet inte. Därför är det förvånande att att priserna i Mac app store inte skulle visas med svensk moms för svenska besökare. Har någon märkt något liknande i iTMS?

Annars är det vad jag vet generellt riktigt att landet som säljaren (företaget) är registrerat i kan ta betalt för sin VAT, men då läggs det inte på svensk moms ovanpå det. Vid försäljning mellan företag så är det mesta av den elektroniska exporten helt momsbefriad inom EU.
I efterhand kan man sen ansöka om att få sin VAT tillbaka från försäljningslandet, vilket man gör via skatteverkets webbplats, åtminstone om man har företag, men jag tror privatpersoner kan göra det också.
Ni som köpt visitkort från Vistaprint någon gång har säkert stött på detta och insett att ni betalat holländsk moms.

Bokför man inköpet i företaget så är utländsk omsättningsskatt inte avdragsgillt i Sverige, utan är en kostnad om man inte räknar med att få tillbaka den eller en tillgång om man räknar med det.

CCC 3.4.6 kommer att fortsätta vara gratis, men det funkar antagligen bara fullt ut med OS X 10.7 Lion. Jag väntar nog med Mountain Lion till nästa år på mina egna maskiner om det inte kommer något oemotståndligt, så funkar för mig.

Fast nu såg jag att CCC blivit kommersiellt i stället för donationsprogram och kostar lite mer än 200.

Det var en välskriven guide, men jag håller mig till Carbon Copy Cloner som är anpassat till Mountain Lion nu. Mest kanske för att jag aldrig haft problem med något CCC skapat åt mig och jag vet vem MIke Bombich är. Det är ju bara att ersätta steget med LD med CCC i stället.

Värt att notera här är att Lion Diskmaker formatterar USB-minnet i MBR medan CCC formatterar med GUID Partition Table. MBRformattering funkade inte att starta i från med mitt USB-minne.

Men för oss andra kanske livet är för kort för att nöja oss med det Apple ger oss. Jag vet inte hur just BusyCal och CoBook fungerar med OS X, men så vitt jag vet är inte adressbokens datafil en statshemlighet utan ett tredjepartsprogram kan ges rätten åtminstone att använda samma databas och/eller iCal-formatet för kalendern. Jag tycker framför allt Adressbokesprogrammet suger. En enorm tidsslösare.

Att olika programs data kan fungera med varandra är oerhört viktigt för användarupplevelsen och att tulla på det i onödan vore förödande för OS X. Sen tycker jag inte att ett program ska kunna läsa användarens information utan att man uttryckligt tillåtit det.

Ursprungligen av Robo-X:

Jag har för mig att iTunes använder CDDB för att komma åt meta data.

Sist jag kollade också fast det heter ju Gracenote Media Database sen länge. Men visst vore det orimligt att Apple inte skulle använda sina egna metadata från iTMS på något sätt? Men de kan ju ge informationen till gracenote och så sköter de om det.