Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Lundh

Lundh

Medlem
  • Plats Ale
  • Registrerad 2003-04-30
  • Senast aktiv 2018-07-21
  • Antal inlägg 236

Foruminlägg

De senaste inläggen Lundh har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-13 12:40
Ursprungligen av Buckner:

Bytte mitt logikbord idag, inget pipljud vid full ljusstyrka på skärmen, men precis likt en dimmer kommer det om jag drar ned på ljuset (och därefter mer och mer). Får se om den blev svalare eller inte.

Oh, grattis, du har fått pipljud nummer två Det ljudet kommer från invertern (eller vad det nu var) och är ett separat fel från pipljudet som har med processorn att göra. Även detta fel är känt av Apple.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-10 08:12

Jag reagerade på en grej angående tempereturmätningarna och det är att processortemperaturen och hur varmt höljet på datorn känns inte alltid stämmer överens.

Jag har haft tre MacBook Pro och den första vara sval på alla möjliga vis. Processorn på den andra varierade mellan 79 och 83 grader vid full belastning men chassit kändes fortfarande acceptabelt varmt. Den tredje datorns processor är drygt fem grader svalare än den andra men trots det är höljet verkligen brännhett. Jag kan inte ens flytta datorn genom att hålla den på vänster halva av undersidan efter att bara ha använt den till surfning.

Någon som vet om Apple har ändrat kylningen på något sätt mellan olika veckor? (Närmare bestämt 20, 21 och 26.)

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-07 20:49
Ursprungligen av xevve:

Du kan genom mjukvaran köra lägre upplösningar, men då blir det, som du ju redan upptäckt, mindre skarpt, eftersom varje teoretisk pixel får "spännas ut" över ett antal fysiska pixlar. Undantaget är om du kör exakt halva upplösningen, dvs 840x525 pixlar i detta fallet, då ju exakt två fysiska pixlar blir en teoretisk pixel.

Vill bara tydliggöra att det är fyra fysiska pixlar som agerar som en pixel när man halverar upplösningen.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-06 18:35

Tack!

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-06 18:29

Okej, den är ungefär lika varm, några grader svalare kanske och tjuter gör den...

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-06 14:20
Ursprungligen av daniels:

Nice att höra att det verkar gå fint nu med MPB. Hur är det med den omtalade värmen?
Något som också påverkas av logikkortet?

Tror jag kan svara dig ikväll. Fick precis min utbytesdator med det nya logikkortet, jag har inte ens hunnit packa upp den än.

(Förresten, det går inte att länka till Apple Store)

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-06 12:10
Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Antagligen så här via Terminal > Fönsterinställningar... > Buffert.

Det finns ett bättre sätt om man vill ha kvar buffern och det är att ändra i Plisten med lämpligt program, där finns en variabel för att ta bort scroll-listen ändra där och spara. (Se till att terminalen är stängd när du gör det.)

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-06 12:07
Ursprungligen av Tobias Thor:

Som sagt var...

Jag har letat efter dom ikonerna (eller den ljusade varianten) utan att lyckas hitta dem. Någon som har en länk?

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-05 21:22

Har du problem med det tjutande ljudet eller något annat problem relaterat till logikkortet ska det gå på garantin. Vill du byta bara för att byta ska du inte göra det, det är ingen funktionsmässig skillnad.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-05 16:32
Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Hoppas du vill lita på mig när jag säger att människan inte fungerar hierarkiskt. Mer rätt vore att säga att vi tenderar att gruppera saker och ting, ännu mer rätt vore att säga att vi ser samband och grupperar saker och ting. Om inte bör du läste något av Allen Newell, John MacCarthy, Lev Vygotsky, Herbert Simon och/eller George Miller. De rekommenderas ändå, mycket nyttig läsning och insikter om hur människan tänker och fungerar.

Det kommer presenteras en magisteruppsats på Linköpings universitet i aug-sep någon gång som heter "Tanken är god, men det är svårt att hitta" som handlar om de problem som uppstår med ett hierarkiskt system som filhantering och fildelning för AstraZeneca. Användarna (ca. 50.000 personer i hela världen) har stora svårigheter att:

1. Veta vilken information som berör dem,

2. Att hitta den information som de är intresserade av och

3. Hitta ett sätt att strukturera sina filer och dokument på ett bra sätt inom de begränsningar som det hierarkiska systemet ställer på dem.

Dessutom tar det ofta lång tid för användarna att ta sig till det önskade dokumentet eftersom strukturen är lång och snårig, och de sökfunktioner som finns i systemet är dolda. För att lösa detta krävs utbildning (som kostar företaget tid och pengar) en tydlig kontroll av vad som som får och inte får finnas i systemet och någon eller några som bestämmer var saker och ting ska finna. Något som dels begränsar individens frihet och tar flera tjänster på företaget i anspråk.

Hierarki är inte alltid dåligt, precis som du skriver, kolla t.ex. på iTunes-fönstret. Där finns en hierarki i låtordningen och sorteringen utan att man för den delen ska behöva gräva i mappar hela tiden.

Dessutom hindrar ju inte ett system som tillåter dig att sortera din information på vilket sätt du vill att du sorterar den hierarkiskt om det är vad du föredrar. Det finns dock ingen anledning att låsa alla människor vid ett system som några få föredrar.

Jag tror faktsikt inte vi är är så långt ifrån varandra här. Människan tenderar att lagra data och indela sig hierakriskt, så långt tror jag vi är överens? Jag säger inte att det är en optimal lösning, inte alls men jag det är inte helt värdelöst heller. En mer korrekt beskrivning av hur jag faktiskt skulle vilja se datan organiserad är i något hassediagram med relationerna länkade mellan datan. Problemet med den lösningen är att den måste vara felkorrigerande till en oerhört stor grad vi kommer till slut göra fel och gruppera data som egentligen hör samman i två separata grupper för att den första glömdes bort. Precis som du skrev i slutet av inlägget så är "Utmaningen här är att han en funktionalitet som tillåter användaren att hitta det ändå.". Allare helst skulle datorn då genom redan befintliga relationsgrafen och genom analys av datan och de metadata vi valt föreslå att länka den till redan befintliga grupper.

En relationsgraf är ett steg i den lösningen men jag tror ytterligare en typ av länkning behövs och det är att samla in datan i kategorier (mängder) och beskriva det som Venndiagram. Det skulle antagligen väldigt rörigt med många filer men jag skulle kuna tänka mig en kombination av Venndiagram och Hassediagram för att representera vart datan hör. Det är båda två tydliga grafer som i stort sett alla skulle kunna begripa utan att behöva förstå principen bakom.

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Vi har körkort för att det går att skada och döda sig själv och andra människor om man gör fel med bilen. Inte för att det är speciellt svårt. Bilar är också fysiska ting när mjukvara saknar de begränsningarna. Sen finns ju de system som är designade för experter som fungerar bättre för experter för att de låter bli att hjälpa nya användare, men ett system som riktar sig till alla borde också kunna användas av alla.

Poängen här var att visa på att det faktiskt krävs någon form av introduktion till allt och att det lär fortsätta vara så.

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Men eftersom vi alla är olika ska vi alla inte behöva utsättas för samma begränsningar och därmed kunna organisera oss som vi vill. Att inte organisera är också ett sätt att organisera, problemet är inte att lagra data på disk, där får det hemskt gärna vara både strikt och hierarkiskt ordnat, det viktiga är att användaren ska hitta det den vill ha och en hierarkisk fillagringsmodell faller på den punkten eftersom människor inte tänker hierarkiskt och därför blir det svårare och svårare att hitta i hierarkiska system ju mer information som finns i dem.

Såg ett bra citat angående det "Ordning är för idioter - genier klarar även kaos" och visst är det så ibland men det finns en gräns för hur mycket information man kan hantera utan att organisera det alls. Jag förordar inte hierarkiska system, jag säger bara att det är svårt att dömma ut dem som värdelösa innan det finns en bättre väl fungerade lösning.

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Du ber mig beskriva hur man bygger en bättre Ölandsbro inom utrymmet för ett diskussionsinlägg. Det är givetvis svårt att göra så fort man vill gå in på detaljer.

Ja, det är alltid lätt att klaga. Men misströsta inte, jag är precis i startgroparna med ett eget företag i branschen. Hade jag haft det ultimata svaret redan nu så hade jag inte varit här och diskuterat utan snarare vurmat för något stort företag vi alla känner till att investera i min idé. Däremot försöker jag påpeka att det sedan länge funnits metoder att göra systemen bättre än de är idag och att de metoderna har ignorerats.

Nej jag försöker inte alls be dig förbättra ölandsbron eller något i den skalan, det jag skulle önska är att du ger lite konstruktiv kritik istället för att bara säga hur dåligt det är. Detaljerna kan vi spara till senare.

Jodå, jag orkade läsa, hinner inte skriva ett mer utförligt svar nu.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-05 08:36
Ursprungligen av freeze:

Bytte ett moderkort idag på en Macbook Pro, det var den NYA versionen (med i paketet fanns nya installations cd + pappret här ovan med info).
Kanske man hade otur, men tyckte att det lät fortfarande, även om det var mycket bättre än innan.

Värt att tillägga (!), så hann jag inte lyssna/testa så mycket, utan får provköra mer imorgon.

Patrik, DS Store

Tråkigt att höra men speciellt förvånad är jag inte. Apple har faktiskt aldrig sagt att den nya revisionen skall ta bort pipljudet (i alla fall inte till mig). Bara att det skall reduceras kraftigt.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-04 22:09

Apple skickar bara den nya revisionen till alla serice center. I alla fall enigt bästa supporten på Apple.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-04 21:48
Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Ludh, du måste förstå att detta är mycket större än bara en mapp-hierarki. Det handlar om hela vårt sätt att se på omvärlden och det vi gör. Människor fungerar inte hierakiskt. Användaren har ingen nytta av System-mappen eller någon root. Inget av de koncepten att arbeta med en dator är särskilt bra för att uppnå det vi egentligen vill göra: Arbeta, kommunicera, lära oss saker, handla, upptäcka och så vidare. Vi behöver inte en mappstruktur eller skrivbordsmetafor för den delen heller, det finns så mycket bättre sätt att interagera med datorn än så.

Vi människor fungerar i allra högsta grad hierarkiskt, titta bara på vår sammhällsstruktur för att ta ett exempel. Titta på feodalsamhället, titta på Antiken. Vad har dessa sammhällen gemensamt? Jo, just någon form av hierarki. Till och med kommunismen är hierarkisk. Du har ingen pärm hemma som handlar om din ekonomi och därunder någon del som handlar om kontoutdrag eller lönespecar? Det här vara bara de första exemplen jag kom att tänka på men det finns oändligt många. Det skulle bli totalt kaos om vi skulle försöka göra precis allt i en nivå. (Det finns en anledning till att direkt demokrati inte fungerar i praktiken, folk skulle ge upp till slut och då har du bara en elit kvar i alla fall.)

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Och för att utveckla mig ytterligare, för:
• Att se/höra på nöjen som film och musik.
• Att shoppa.
• Att kommunicera och umgås.
• Att se och skriva om gamla minnen och bilder.
• Att skapa musik/grafik/film/texter.
Ska vi inte behöva:
1. Se till att vi har de fysiska färdigheter som krävs för att interagera med datorn:
• Fungerande ögon
• Fungerande armar och fingrar
• Korrekt språk
• Utbildning (formell eller informell) för att förstå oss på datorn
2. Behöva se till att vi har rätt program som...
• Är kompatibla med just vårt operativsystem
• Öppnar och sparar just vår sorts filer
• vår hårdvara och kan kommunicera med varandra
• vår mjukvara kan kommunicera med varandra
• vår mjuk- och hårdvara kan kommunicera med varandra.
3. behöva se till att...
• Vi har rätt typ av nätverk
• Ta hand om virus och oroa oss för trojaner
• Organisera filer
4. Därefter tvingas vi hålla isär olika typer av kommunikation
• IM/chat
• E-post
• SMS osv.
• MSN/AIM/ICQ ...

Ju fler saker vi kan stryka från ovanstående lista (jag har säkert missat ett par punkter) desto lättare och snabbare går det att använda datorn.

För att ta varje punkt för sig:
1. Det borde du liksom jag inse att det är svårt och på gränsen till ogenomförbart. Det finns inte någon teknik idag som klarar av det. För att köra bil måste du ha körkort ha armar och ben och syn (visst finns det specialanpassade lösningar men det är inte det vi pratar om nu). Trots det är körkort mycket vanligt och sällan ifrågasatt.
För att klara av det enklaste jobb finns det alltid vissa krav på dig som inte alla klarar av att uppfylla och i stort sett alla jobb kräver någon form av utbildning eller introduktion.

2. Precis som du ska kunna åka in till en BMW-verkstad och förvänta dig att få din Skoda reparerad. Det du pratar om skulle kräva ett monopol och knappt då skulle det fungera.

3. Angående nätverkspunkten faller det på samma som andra punkten. Angående trojaner och dylikt håller jag fullständigt med dig. Det ska vi inte behöva finna oss i.
Att organisera filer är en självklarhet att man måste göra, det finns inget sätt att undgå. Jag tror knappast du bara låter pappershögen på ditt (fysiska) skrivbord bara växa. Det skulle inte gå att hålla koll på alla papper utan att sortera (organisera) dem. Det är därför vi har pärmar och indexblad. Till och med romaner är indelade i kapitel, det vill säga organiserade. Människan fungerar på det viset.

4. Så du sätter ofta igång radion istället för TV:n eller börjar läsa genom din post istället för att ringa ett samtal av misstag? Här finns det definitivt rum för förbättring gentemot idag, standardisera det så det finns ett VoIP-system, ett chattsystem och så vidare, det skulle fortfarande vara möjligt.

Det är jättelätt att klaga och att säga att saker är värdelösa men så vitt jag vet hittills har du inte gett förslag på en bättre lösning själv. Jag ger inte mycket för den typen av argument, speciellt inte när de bygger på såna utopier som att människor inte sorterar saker och inte skall behöva läsa sig något.

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Har du någonsin sett/använt en Spara-knapp i verkliga livet? Spara-knappen är en gammal relik som borde vara det första vi överger. Så fort man skriver en bokstav ska den fastna. På så sätt kan man lita mer på datorn eftersom att även om det blir strömavbrott så går inget förlorat.

Du har en viss poäng här men i sådana fall skulle det behövas en bra mycket bättre ångrafunktion än den som finns idag. Vi kan ju inte ta bort sån grundläggande funktionalitet. Titta på, jag tror det var CocoaMySQL som skriver till tabellerna i databasen i realtid, med ett enda felaktigt kommando skulle du kunna förstöra hela databasen. Sparaknappen skulle kunna motsvaras av ge till sekreteraren om vi ska hitta verklighetsnära analogier till den funktionaliteten.

Ursprungligen av gabriela:

själv tycker jag att onödiga abstraktioner är just onödiga. väljer apple ett trassligt upplägg med filsystemet sväljer jag hellre det än lever med skumma länkar och ologiska anordningar.

Ja onödiga abstraktioner är onödiga, det tror jag vi kan vara överens om. Däremot är jag helt övertygad om att vissa abstraktion gjord på rätt sätt skulle underlätta användandet av en dator enormt.

Det jag tror absolut mest på är någon form av filsystem baserat på metadata där användarna taggar filer med någon typ av taggsystem, kanske hierarkiskt sådant. Så att sökvägen till en fil inte är absolut som idag utan bara en del i metadatan. Problemen jag ser med ett sånt här system är att människor är glömska av sig vilket i sin tur lätt gör att taggarna efter ett tag blir både röriga och svåröverskådliga. Ett system liknande wikipedia skulle antagligen i en utvecklad form fungera oerhört bra även lokalt för hantering av data.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-07-04 15:03

Jag ser inget större problem i mappanalogin, det fungerar i pappersform och det fungerar även bra i digital forum. Att användaren inte är längst upp i hierarkin är ju inte så konstigt. Det skulle ju betyda att operativsystemets filer ligger underordnad användaren och då rikskerar man istället användare som tar bort vitala delar av systemet. En separat homedir för användarna skyddar datorn från användare som gör dumma saker (i större mån).

Det man skulle kunna göra är att dölja allt utom användarens homedir och programmappen i finder. (och antagligen en hel del till, en separat shared-mapp och sånt.) Vill man se systemet får man explicit säga till finder att visa allt. På ett liknande sätt skulle man då göra så att spotlight bara indexerar dessa synliga ställen och hjälpfiler och sånt.

Då får man ur användarsynvinkel inte ett filsystem med en root utan flera separata rootmappar, homedir, shared, applications och så vidare. Hårt utritat så här känns det helt okej men går du in på detaljnivå förlorar du mycket flexibilitet genom att göra så och det vet jag inte om det är värt. Apples nuvarande lösning är inte perfekt men den är i min mening mycket bra. Jag är inne och rotar i library rätt ofta, jag uppskattar möjligheten att komma åt och ändra i plistfiler och sådant. Jag kanske inte är den genomsnittliga användaren men Apple nåste ju se till båda extremerna och då går det inte att få fram annat än kompromisser.

Sotlightsökningar och metadata är en bra lösning det är jag helt övertygad om men dagens implementation är det kraftigt begränsad. Jag skulle vilja ha möjligheten att tagga alla nya filer med med hierarkiska ämnen. Säg att jag har ett dokument som passar in i Chalmers/D3/Feltolleranta_datorsystem och dessutom i Rymd/Europa/Ariane_5 så vill jag tagga det dokumentet så det platsar i båda.

Inget av det här är finderspecifikt men finder är ju Apples sätt att representera filsystemet för användaren så på något sätt hänger det ihop. Självklart måste dom också fixa de här vanliga klagomålen att nätverksdiskar inte ska kunna ta ner finder och så vidare.

  • Medlem
  • Ale
  • 2006-06-30 19:21

Buda: Som jag sagt tidigare, se till att få prata med någon annan person då. Helst på tier 2 men dit komer bara de hopplösa fallen. Många vet inte vad dom pratar om, eller vet men försöker massa knep. Andra är jättebra så det gäller att hamna hos rätt person.