Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
gleisner

gleisner

Medlem
  • Sysselsättning Alubook 15" med klätterambitioner
  • Registrerad 2003-09-23
  • Senast aktiv 2005-01-27
  • Antal inlägg 121

Foruminlägg

De senaste inläggen gleisner har skrivit i forumet.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Milo
Nån som testat FireSmart ALU 180GB (8MB Cache) 180_9ms_7200_extern firewire från Macoteket? Funderar på att köpa. Priset är 2290 exkl. Nåt bättre förslag i liknande prisklass?

Jag har en precis likadan hemma på skrivbordet, och jag är mkt nöjd. Den är stor, den är snygg, och relativit snabb. Plug and play och sånt, vad mer kan man begära?

Köp den, men naturligtvis till lägsta pris du hittar!

1. Din dator duger alldeles säkert till redigering i FCE!

Kör själv lite redigering i FCP III på en iMac G3 utan några problem (raka klip). Men så har jag också två fire wire portar och en extern hd 7200 rpm. Jag tror inte att det funkar med långsammare diskar. DV är iofs komprimerat, men det är en jävla massa data som skall skyfflas över. Alla jag har talat med rekommenderar MINST 7200 RPM. När du ändå är i köpartagen skulle jag inte lägga pengar på en liten skrutt på 30 GB. Det går åt ungefär 1GB per 4 minuter DV material, så du borde köpa minst 100 GB. Prisskillnaden är inte särskilt stor. FCE "skräpar ju ner" HD med en massa andra filer också, när du tankar in och redigerar. Cache, renderingsfiler och massa annat jox.

2. När det gäller pipljudet är jag inte säker, men det låter som ett renderingsproblem. Du gör något som datorn egentligen inte klarar av i realtid. Jag får ett rytmiskt pip-pip-pip när jag exempelvis lägger på ljud från CD (44,1 kHz) när jag valt 48 eller 33 kHZ på Time-line. FC är ju kinkigt där. Har inte inkommande ljudkällan samma samplingsfrekvens som du valt på timeline måste man rendera om den. (i alla fall på min G3:a) Kanske jobbar iMovie med någon samplingsfrekvens som inte stämmer med dina inställningar i FCE.

Jag kommer inte ihåg exat hur man gör i FCE, men kolla i preferences under audio/video settings och leta efter inställningen på timeline. Där kan du själv välja samplingsfrekvens. Se till att inkommande ljud är samma som du valt på time-line.

hoppas det hjälpte...

mvh Gleisner

Citat:

Skrevs ursprungligen av cal
Ja för en TV är ju verkligen digital så den passar ju utmärkt till apples vision om den digitala vardagen som knyts samman med den digitala hubben.

Jaha, är det bara digital information som räknas. Då måste jag genast slänga mina apple pro speakers, dom jobbar ju analogt.:p

Jag får se på ljudlös film tills teknikerna hittar på ett digitalt alternativ till dom analoga ljudvågorna.:)

Citat:

Skrevs ursprungligen av cal
Det är en professionell dator anpassad för proffs, framför allt inom den grafiska branschen. Inte för finniga tonåringar som sitter hemma och kollar på rippade DVD-filmer på sin analogt anslutna TV.

Det var ju ett moget sätt att uttrycka sig

Jag antar att Apple slängt in en DVD-spelare i datorn för att man skall kunna titta på film i den, oavsett om man lider av acne eller inte. Och senast jag kollade kostade inte basmodellen av G5
30 000:- utan 18 000. Och vad menas egentligen med Apples vision av datorn som en "Digital Hub"???

Jag tror inte att dom menar "en professionell dator anpassad för proffs, framför allt inom den grafiska branschen." Utan kanske som nöjescentra i hemmet. För film, för spel, för nytta, för nöje. Och då är det inte fel att kunna ansluta till TV.
UTAN ADAPTER!

BASTA!

vitsen med att se hur färgerna ser ut på en vanlig TV är......att se hur färgerna ser ut på en vanlig TV.

Alltså inte hur det ser ut på den jättefina referensmonitorn (10 000:- +moms) som man har i redigeringsstudion, eftersom ingen tittar på TV i en sådan monitor. (utom redigerarna)

Jag instämmer i kritiken mot G5:an (och övriga macar) som inte har TV-ut "by default"

Det suger gammal balle att inte kunna koppla en dator för 30 000 till TV:n utan att köpa massa pryttlar på Claes Ohlsson.

Det går inte att koppla en VGA-signal till en TV. Det blir ingen bild. Man måste ha en omvandlare som gör om VGA-signalen till en vanlig TV-signal, typ som en RF-modulator (minns C64 & amiga) En sådan kostar typ 750 spänn på Claes Ohlsson.

Jag fick rådet att lägga stålar på grafikkort med TV ut istället för att köpa denna grej. Men det går ju inte om man har iMac.

För övrigt tycker jag att det är rent svineri att bara ha en VGA-utgång på datorn, när det är så billigt att lägga till en riktig TV-ut signal också. Jag kan tänka mig att det inte är många som har nytta av VGA, (visst två bildskärmar) men alla som har en dator med DVD-spelare i vill nog kunna koppla den till TV-n utan att lägga massa pengar på adaptrar.

Det vore bättre med TV-ut som standart, och VGA som tillval, tycker jag.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Kumimoji
Snälla, jag vill byta planet, flytta härifrån! Kan man inte bli av med Microsoft, denna ruttnande, stinkande varböld till företag, och börja arbeta på den riktiga framtiden, den man alltid drömt om? Nu går ju utvecklingen bakåt: mot mer kontroll och mindre valfrihet.

....."MONOPOL ÄR KAPITALISTENS MÅL"..... som galenskaparna så finurligt uttryckte det i sin film om reklam-tv. (som jag glömt namnet på. )

Men det lär inte dröja längen innan alla företag ger sina anställda mobiltelefoner med GPS positionering, avlyssning och annat för att alltid kunna kontrollera att folk verkligen sliter häcken av sig hela tiden.

I ett program av journalisten Göran Rosenberg satt en amerikansk forskare och sa att dom rika snart kommer att gendesigna sina barn för maximal intelligens. Tekniken finns redan, det är bara en fråga om tid.

Storföretagen ÄR ett hot mot allt liv på jorden. Och jag menar det verkligen. Dom har bara ett mål, som dom följer skoningslöst. Maximal vinst till varje pris.

jag kör jaguar 10.2.6 och skrivaren var alltså en Epson Stylus Colour 740

Snälla ni kunniga människor, hjälp en stackars snubbe med ett problem i MS Word.

Det är väldigt skumt, för när min flickvän loggar in sig, kan hon inte skriva ut sina Word-dokument. Print Center startar och programmet verkar tro att det faktiskt blir en utskrift. Det blir det inte.

Men när jag är inloggad (admin) och skriver ut, så fungerar allt finfint. Dessutom, så kommer dom dokument min flickvän försökte skriva ut, också ut ur printern.

Jag fattar ingenting. Detta problem gäller just Word, och inte AppleWorks eller TextEdit. Jag har kollat lite, och det står "Drivers not installed" när jag försöker lägga till en ny skrivare i tjejens user.

Jag har en epson 740 och i Library (root) ligger drivrutinen för den skrivaren. Kan det vara någon liten äcklig preference-fil som fallit bort??

Går det att fixa utan ominstallation, och om jag måste installera om, då måste jag ju göra det inloggad som mig själv (admin) och det är ju inga problem med mina utskrifter.

Nu har jag försökt beskriva problemet, hoppas att det är någon som vet råd:)

tack på förhand...

Björnström undrar hur man skyddar källorna. Min erfarenhet är att alla seriösa journalister jag har träffat ser det som en av de absolut viktigaste sakerna i yrket över huvud taget. Jag känner ingen reporter som skulle avslöja en källa frivilligt. Det är helt enkelt ingenting man gör. Det kan dessutom (under vissa förhållanden) vara straffbart att avslöja en uppgiftslämnares identidet. Intressant i sammanhanget är att det dessutom är förbjudet att efterforska en källas identitet, om denne uttalat sig anonymt till en journalist.

Vitsen med att ha en ansvarig utgivare är att man alla eventuella stämningar och åtal, kommer att väckas enligt tryck- eller yttrandefrihetslagstiftningen, istället för enligt brottsbalken.

Tryckfrihetsmål behandlas på ett annorlunda sätt än vanliga rättegångar, bland annat används en jury, och det är faktiskt ytterst sällsynt att någon fälls.

Men jag tror inte att man på något sätt kan skriva sig fri från att den ansvarige utgivaren faktiskt är direkt ansvarig för ALLT som publiceras, oavsett om det är "redaktionellt" material, eller bara en insändare/inlägg.

och som nummer ett på listan är ju något man omöjligt kan lära sig, än mindre lära ut...

1. Känsla

Visa dom bara vart dom skall leta, så kommer dom som har det, hitta det.

Jag tror att det bästa sättet att lära ut klippning helt enkelt är att låta eleverna klippa!

Välj själv ut några sekvenser där det finns lite trixigheter, jump-cuts, 180-graders-fel, och andra smågrejer.

Vad tycker du själv är viktigast när du klipper? - Välj ut sekvenser där dessa saker kan bli aktuella.

Fixa lite schysst musik att välja mellan, för pålägg, och sätt eleverna framför var sin iMovie.

Sen kan ni ha genomgång och du berättar vad dom gjorde bra och dåligt, vad tänka på i framtiden etc...

Som vanligt när det gäller undervisning, tror jag att det handlar om att ge eleverna verktyg för att själva kunna utvecklas. Att lära dom hur dom själva kan UTVECKLAS till bättre klippare, inte att lära dom BLI bättre klippare.....

bara mina funderingar.....

Jag har observerat att det förekommer en massa smeknamn på olika macar här på forumet. Men för en noll-kollare som jag betyder dessa namn ingenting. Kan inte någon snäll person förklara vilka datorer som har vilka smeknamn:)

Alltså typ

Blådåre
Sawtooth
MDD
Vindtunneln

Själv kallar jag min iMac för Desiree, bara för att hon är så snygg:D

Är det någon här som har provat "video out" på en gammal imac G3 eller motsvarande gammal dator?

Vad är det för signal man får ut där? Är det helt enkelt en extra skärmbild, eller är det så smart gjort att man bara får ut själva filmen från DVD-spelaren?

Jag kan ju testa själv, men innan jag lägger 700 spänn på kablage och adaptrar, tänkte jag ändå slänga ut frågan här.:)

ok, jag skall göra det, (jämföra alltså). Skall också kolla om det blir snyggare i slow-mo om man kör med snabb slutare.

Det är ju det bästa sättet att lära sig saker.