Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Björn Öst

Björn Öst

Medlem
  • Sysselsättning Svårt datorspelsberoende hemmabionörd
  • Registrerad 2003-12-09
  • Senast aktiv 2021-02-08
  • Antal inlägg 524

Foruminlägg

De senaste inläggen Björn Öst har skrivit i forumet.

Bredden följer bara med på ramar med enradiga texter. Tror inte det finns nån inställning för det. Men det typiska är väl att man gjort sin ram i önskad bredd för att passa inom marginaler eller spaltbredder och då vill man nog helst inte att kommandot ska ändra bredden.

Oavsett vilket program så ska du förstås alltid ha senaste version. För en glad amatör/privatperson så räcker Photoshop Elements långt skulle jag tro och kostar väl ca en åttondel av stora Photoshop.

Jo, men det finns fördelar att inte ha storleken insparad, du behöver bara ha en uppsättning förinställningar och sen definiera storleken i aktuellt programs dialogruta.
Problemet är ju att det är så knöligt just i Acrobat när man glömt ställa storlek innan man väljer 'skriv ut'.

Om storleken alltid sparades in behöver man multiplicera antalet förinställningar med antal papperstorlekar som skrivaren klarar. En liten kryssruta, kanske, bland förinställningarna med "kom ihåg papperstorlek" så skulle man ha alla möjligheter.

Men enklast och elegantast vore förstås om alla program hade en knapp för utskriftsformat tillgänglig i skriv ut-dialogen.

Vi får hoppas Adobe ser ljuset och bakar ihop skrivarinställning och utskriftsdialogen som de gjort i Indesign och Illustrator. I Photoshop via vanliga "skriv ut" är det lika illa som i Acrobat, men oftast kör man väl med "skriv ut med förhandsvisning" och då finns valet lyckligtvis tillgängligt via en knapp.

Hur som helst gör jag säkert 90% av utskrifterna från Indesign, och där funkar det ju som det ska.

Tack för ditt stöd, Anders

Jag har en gjort en del såna förinställningar för olika papper, duplex etc. Men ingenstans verkar jag kunna spara information om pappersstorleken. De som heter A3 och A4 i listan på den bifogade bilden är mina försök att spara en förinställning efter att ha valt storlek i Acrobats skrivarinställning. Men de funkar dessväre inte, utan fortsätter hämta pappersstorleken från det jag ställt in i skrivarinställningen.

Kan du få det att funka menar du? Det hänger kanske på om det finns inställning för pappersformat i själva drivrutinen, jag verkar sakna ett sådant val för vår Ricoh Aficio CL7000.

Det slår aldrig fel... När jag väljer 'skriv ut' i Acrobat så har jag jag en annan papperstorlek vald än jag tänkt mig. Då måste jag stänga skriv ut-dialogrutan igen för att kunna gå in i 'skrivarinställning' och ändra till A4 eller A3 och sen välja skriv ut igen. Omständligt och irriterande :/

Är det jag som är blind eller finns det helt enkelt inget sätt att komma åt pappersformatet från "vanliga" skriv ut-dialogen som i tex Indesign?

Jag använder inte opi själv, men testade att spara en bild som photoshop dcs 1 och sen montera den lågupplösta filen. Testade med opilänkarna både tillgängliga och borttagna. Jag kan inte få bilderna att *inte* synas i varken förhandsvisning eller illustrator, utan det ser ut som det ska.

På avanceratfliken i eps-exportdialogen finns ju lite att testa med.

Jag antar att inte Förhandsvisning stödjer OPI? Kom ihåg att låta bli transparenseffekter på bilder om du sitter i ett OPI-flöde.

Om du sitter med ett konverterat quark-dokument och leker, så kan det vara bra att vara medveten om att det finns (funnits?) en bugg med eps-bilder i konverterade quark-dok, som gjort att de får attributet "skriv inte ut". Markera bilden med direktmarkeringsverktyget och kolla attributpaletten för säkerhets skull.

Vad händer om du exporterar som pdf istället för eps? Pdf känns rent som spontant som en bättre lösning än eps när man jobbar i Indesign. Lite mer 2000-tal :).

Nix. Fungerande bakåtsparning kom inte förrän i CS2 och då bara till CS1 via .inx-formatet.

Att ha texten ovanför all transparens gör att du slipper råka ut för att den omvandlas till banor eller rent av rastreras beroende på inställningar. Ska du vara på den säkra sidan med dagspress så kan du ladda hem tidningsutgivarnas joboptions och köra en postscriptfil via distiller, men jag antar att de större dagstidningarna är tillräckligt moderna för att hantera exporterade pdfer. På länken nedan hittar du även deras icc-profil.

http://www.tu.se/article.do;jsessionid=1266291131995758937?category=798&parentid=57

Vill du undvika klabb på glaset är nog inte tejp att rekommendera. Lägg bara i dem så rakt du kan och stäng locket försiktigt. Att rotera upp dem efteråt hör liksom till. Använd naglarna när du tar upp dem så kletar du minst på glaset, men man får ändå putsa med jämna mellanrum.

Iofs så finns det säkert tejp som inte kladdar eller fäster för hårt på bilderna, på trumscannrar så brukar dom ju fästa med tejp.

Det finns tunna bomullsvantar att köpa på apoteket som jag provat med, särskilt för hantering av neg och dior, men de har en förmåga att damma så bäst är att lära sig ta försiktigt om kanten.

Senast redigerat 2005-11-11 15:45

Erkänn och erkänn, det är ju inte mitt fel :). Men jag tycker absolut att den borde finnas, ja.

Sällan jag använder clipart, men om jag behöver ändra en färg på alla ställen den förekommer i en bild så brukar jag köra markeramenyn / samma / fyllningsfärg (och/eller linje finns med) sen är det bara att ändra, passa på att lägga till färgen i paletten medan du ändå håller på.

Men i övrigt har jag inte lyckats hitta nåt funktion för att lägga till namnlösa färger i paletten. Indesign har det som sagt, så eventuellt kan du ju klippa och klistra cliparten i redigerbar form till indesign, lägga till namnlösa färger, sen spara som eps från Indesign och öppna i Illustrator? Inte testat om färger hänger med döpta då.

"Slätheten" på ett linjeraster har väl mest med upplösningen att göra? Testa att ställa upp upplösningen till 800 dpi i dialogrutan du får upp när du gör om till bitmapp.