Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Björn Öst

Björn Öst

Medlem
  • Sysselsättning Svårt datorspelsberoende hemmabionörd
  • Registrerad 2003-12-09
  • Senast aktiv 2021-02-08
  • Antal inlägg 524

Foruminlägg

De senaste inläggen Björn Öst har skrivit i forumet.

Ursprungligen av jocke_mtb:

Jag förstår inte riktigt. Om man klonar från en bild så får man ju även med bakgrunden och inte bara cykeln i det nya lagret. Måste man inte frilägga hela cykeln m m och sedan placera ut dem som man vill i nya lager? Fast det är det som verkar så jobbigt med alla ekrar och andra detaljer.

Med kameran på stadigt på stativ så spelar det ingen roll om lite av bakgrunden kommer med när du klipper eller klistrar eller klonar, den är ju samma på alla bilder. Lättast klistrar du in alla bilder i samma dokument i photoshop så de hamnar i olika lager, sen gör du bara en slarvig lassomarkering runt motivet, gör omvänd markering och tar bort på alla lager utom det understa.

Antingen behöver du en kamera med riktigt snabb serietagning eller så får motivet köra förbi många gånger.

Testa en typsnittshanterare: http://www.linotype.com/fontexplorerX
Den är gratis än så länge i alla fall, men fortfarande en prereleaseversion.

Så vitt jag vet är enda skillnaden att ICM är windowsvarianten, ICC är mac. Men båda funkar på bägge systemen. I varje fall tar macen glatt bägge sorter.

Ursprungligen av uptown:

Jo, du har nog rätt. MEN, ICC-profil för separering till CMYK (alltså press- och pappersprofil) behöver INTE finnas med i bildfilen - denna kan förslagsvis läggas in senare efter vi levererat PDF-filen (utav tryckeriet helst).

Nej, jag pratar förstås om rgb-profiler. Mig veterligt så kan du inte spara cmyk-profiler i en rgb-bild. Däremot så måste man för att följa standarden för pdf/x3 ha med en tryck-profil för dokumentet. Så även om bilderna monteras i RGB ska dokumentet ändå ha en angiven tryck-profil. Lite knepigt tycker jag eftersom en av vinsterna med ett rgb-flöde borde vara att man inte behöver veta var den ska tryckas när filen skapas. Men jag antar att det är en smal sak att byta vid rippningen.

Enda kravet för för PDF/X3 (när det gäller bilder) är väl att bilderna har en inbakad icc-profil? Det kan ju vara praktiskt att be alla att hålla sig till samma standard, tex AdobeRGB men SRGB eller nåt annat funkar med så länge profilen finns med.

Sen kan man ju ha önskemål om jpeg för att hålla nere filstorlekar. Men Tiff tex, skulle gå lika bra om man vill vara extra mån om att inte riskera kompressionsskador. Sen bakas ju bilden normalt in som en jpeg i högsta kvalitet ändå när PDF'en skapas, men du slipper ett komprimeringssteg.

De flesta kör förmodligen på profiler de fått från sina resp. tryckerier. Men en profil med namnet ISO i sig låter ju som ett lovvärt försök till standardisering även på "fintryck"-sidan.

För dagspress är det ju smidigt nu för tiden, bara lägga på Färgpressens icc-profil så trycks det som det ska av landets alla dagstidningar. Vore inte så dumt att få nåt liknande för bättre tryck. I dagspress med tryckning efter gråbalans så är det ju lätt att se var felet ligger om bilder/annonser inte blir som man tänkt sig i tryck. Stämmer gråbalansen men mina bilder ser bedrövliga ut så är det ju jag som klantat mig. Är bilderna kass samtidigt som gråbalansen tydligt är åt skogen så är det istället tryckarens fel.

Grafex-mässan ska ha nåt seminarium om ISO-standard för civiltryckerier med både för- och emotförespråkare. Kan säkert vara intressant att bevista.

Skaffa Default Folder, omöjligt att jobba utan ju!
http://www.defaultfolder.com/index.html

Om du kör Adobe RGB testa att konvertera till sRGB innan du sparar för webben.

Bilden kommer ändå att skalas enligt inställningarna TU:s joboptionsfil så så långt är det ingen skillnad mot att skala den själv i Photoshop. Det enda är väl möjligheten att skärpa upp bilden i 100% som missas. Däremot lär ju bilden knappast ha dagspressprofil om den tryckts i A4-format tidigare. Men även det löser du i Indesign med rätt färghantering.

Edit: Richard skriver visst både snabbare och bättre än mig

Har du testat att slänga pdf-filen så Quark inte hittar den när du öppnar?

Man öppnar inte utan monterar dem (command-d eller välj i arkivmenyn), men det kanske var det du menade?

Av bildens namn att döma är den fotad med Adobe RGB inställt i kameran. Kolla så du har samma inställt i ditt bildbehandlingsprogram. Jag tror det har gått snett nånstans med tilldelning av profilerna. Om man kollar på din bild efter att ha tilldelat (EJ konverterat) den sRGB istället ser den nämligen helt ok ut. Aningens varm fortfarande (så blir mina blixtbilder från Canon med) men inte den överdrivna mättnaden.

Hur ser dina profilinställningar ut i photoshops färghanteringsinställningar?

Senast redigerat 2005-06-27 08:42

Det hjäpte inte att dra ut nätverkssladden mao?

Dunderklumpen, vad händer om du rycker nätverksladden innan du startar? En del har haft problem med den automatiska sökningen efter uppdateringar, visserligen i ID2 och 3 men det kan ju finnas kvar i 4an med. Om du får igång det med hjälp av detta så se till att stänga av automatiska uppdateringar i inställningarna.