Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jonas Mellander
  • Sysselsättning Nätverksspecialist med en handfull passioner vid sidan av jobbet.
  • Registrerad 2005-01-09
  • Senast aktiv 2016-08-09
  • Antal inlägg 1013

Foruminlägg

De senaste inläggen Jonas Mellander har skrivit i forumet.

Proxim har en egen OS9-drivis för Orinoco-korten också. Ibland kan det nämligen vara problem att installera AirPort i datorer som inte stöder AirPort egentligen.

Detta har att göra med att Telia kräver att man skickar via deras server. Ställ SMTP-inställningarna till smtprelay1.telia.com så ska det nog fungera.

Eller kör du 3 som operatör? (blev osäker när jag ser namnet på produkten)
Då kanske de har liknande policy. Vet dock inte vad deras server heter. Ring kundtjänst. De borde kunna svara på nolltid.

Nu verkar inte Apple ha någon hemsida för Turkiet, men hade de haft det hade det varit många nollor....
När jag var där för två år sedan drygt kostade typ fyra hotellnätter en halv miljard... Kändes smått bisarrt. (Nu vet jag att det finns betydligt värre exempel på inflation historiskt sätt.)

Vill man ha det så är det väl NetBarrier som gäller? Intego gör den. www.intego.com

Dustin har ett stort sortiment. Sök där och välj att sortera i prisordning.
Vill minnas att en 17" Acer kostade under 2kkr + mums. Men som vanligt är det väl så att man får vad man betalar för. Dessutom vill man väl som Mac mini-ägare ha viss stil på skärmen.

Ursprungligen av Björnström:

Javisst, 128 enheter på en kedja. Man får ta fram någon snygg "plupp" som är exakt så lång som avståndet mellan Mac min och den första disken. Sedan kör man dubbla portar i varje Mac mini disk.

Irrelevant iofs, men det är väl 64 för FW. Det väl USB som har stöd för 128.

alla produkter har begränsad garanti....

Jag tror någon gör ett rack-chassi. Sedan kommer Mac mini att användas som bladserver...

Fy fan vad kass att den är beroende av det. Jag stängde av AirPort och ryckte ethernetsladden, och vips kom det upp!
Sinnessjukt dåligt programmerat.....
Först trodde jag att det var StuffIt 9.0.1 som ballat ur med 10.3.7 eller nåt, så jag kastade det. Men gamla StuffIt fick samma problem. Då tänkte jag att jag kollar på 99mac.
Och i listan över senast uppdaterade diskussioner ligger både denna och en annan tråd kring StuffIt....

Testa att nollställa parameter-RAM:et. (Alt-Kommando-P-R under uppstarten)

Har nu rapporterat det. Ingen annan som märkt det innan mig?

NAT är en förkortning, inte ett protokoll, och står för Network Address Translation.
I grung och botten avser man den teknik där en IP-adress i ett IP-paket byts ut.
Det finns olika typer av NAT. Statisk NAT och dynamisk NAT. Sedan finns det en drös med andra varianter som tillverkarna väljer att namnge med Smart NAT osv.
Statisk NAT avser oftast situationer där man byter adress statiskt mellan en extern adress och en intern som sitter på någon typ av server. Det finns ärven PAT, Port Address Translation, där man översätter TCP/UDP-portar. Vanligaste varianten av statisk NAT är dock Network Address and Port Translation (NAPT) där man port för port väljder vilken intern adress som trafiken ska vidarebefodras till. Man byter alltså destinations-IP-adress för inkommande paket, och vice versa för utgående. I vissa fall byter man även destinationsport.

För utgående trafik använder man oftast Dynamisk NAT, där flera (obegränsat?) med interna adresser döljs bakom ett externt IP för utgående trafik. En TCP eller UDP-session utåt har alltid en source- och en destinationsport. Dessa tillsammans med source-IPadressen byts ut (destinationsporten behålls, men sourceporten byts ut). På det sättet kan flera interna datorer och andra IP-enheter (hostar) dela på en publik (för internet synlig) adress.
Denna mappning skapar en del svårigheter för en hacker att skicka illasinnade paket in i nätverket då kan måste träffa rätt både på source och destinations-port resp. adress. Detta ger alltså ett visst skydd när man använder NAT.
Men det är inte "hacker proof" så att säga. En riktigbrandvägg krävs för att förhindra mer målmedvetna attacker. Många produkter på marknaden utger sig för att ha en brandvägg, när det i själva verket bara är deras NAT-implementation som de förlitar sig på.

Kortfattat: NAT (dynamisk sådan vilket är underförstått i denna typ av diskussion) är bra ur säkerhetssynpunkt, men det är inte säkert. Termer såsom Stateful Packet Inspection och Deep Packet Inspection figurerar, och betyder oftast ytterligare lite eller mycket mer. Det förstnämda har ett visst Israeliskt stort brandväggsföretag patent på osv, så termen används ofta försiktigt av konkurrenter. Men de flesta seriösa brandväggstillverkarna använder liknande metoder idag.

Jag kör 10.3.7 i engelskt läge.
Hittade igår en bugg i Adressboken.
Jag använder den ganska frekvens för att skicka SMS till mina kontakter från datorn via mobiltelefonen via bluetooth.

Den räknar tecknet "ë" som 91 tecken...
Detta skrivs med knappen till höger om "å" följt av ett "e".
Om man på samma sätt skriver "ä" eller "ö", dvs skriver "¨" följt av a resp. o blir det inte problem...

Någon som hört talas om detta tidigare? Något Apple känner till?
Om inte, hur rapporterar man det?

Mig veterligen har det radiochipset som sitter i de gamla AirPort-stationerna inte stöd för WDS, helt enkelt. Inget Apple kan göra något åt.
Nytt chipset från annan tillverkare i AirPort Extreme.