Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
torsig1967

torsig1967

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2004-02-16
  • Senast aktiv 2020-11-27
  • Antal inlägg 906

Foruminlägg

De senaste inläggen torsig1967 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av IngoX:

PowerBook G4 har litiumjon-batteri och det rekommenderas att de låntidsförvaras laddade till hälften. Apples egna batteriråd:
Maximera batteritiden och batteriets livslängd

Så låt batteriet vara kvar i datorn, förvara svalt och torrt och anslut och laddda upp till 50% var sjätte månad.

Så om datorn är avslagen så är det inget som drar ström alltså?

Jag har en gammal Powerbook G4 som kör en del gamla musikmjukvaror jag använder då och då, kanske några gånger per halvår.

Nu senast var batteriet helt tom och det är ju inte bra. Hur skall man resonera kring batterihanteringen för att få det att må optimalt bra i en maskin som används några gånger per år:

1. Plocka ur batteriet då maskinen inte används och förvara det vid sidan om?
2. Underhållsladda maskinen med batteriet i, i så fall hur gör man det smart? Att låta det ladda kontinuerligt verkar både onödigt och kanske inte heller helt nyttigt.
3. Annan filosofi?

I appen Filer kan jag se vissa filer som andra appar har om jag går in på "På min iPhone".
T.ex. ser jag filer till Keynote och en app som heter FileApp från iMazing. Men jag har fler appar med fildelning, varför syns inte dessa?
Sedan har jag Dropbox och GoogleDoks (aka "Dokument"), men jag ser enbart Dropbox. Samma mysterium.

Kollat i Inställninga men inte hittat något.

Här går min remote CR100 i graven...
Snyft.

Ursprungligen av wemme:

Jag med! Den reagerade exakt på det sättet. Löstes med försiktighet och en tandpetare av trä.

Men i detta fall var det mjukvarurelaterat. Som jag sade funkade sladdarna med en vanlig laddare och andra enheter fungerade med datorn.

Det som hjälpte var dock en omstart av datorn. Jag tänkte inte på det tills nu!
Någon slags mjukvarukonflikt gav upphov till fenomenet. Omstart = borta.
Märkligt. Synd att det är så svårt att i efterhand ta reda på vad som var orsaken.

Ursprungligen av reboot81:

Antingen orkar inte datorn ladda iPaden på den porten, eller så är sladden för klen. Är det en sladd från Apple?

EDIT: Kan oxå vara skit på kontakterna, eller i iPadens anslutning. Vad ger okulär besiktning mha bra belysning?

Det är olika sladdar. En är från Apple men som jag sa, sladdarna funkar med laddaren och iPaden och allt funkar med andra enheter mot datorn med samma sladdar. Inget av detta går ihop med att det är mekaniskt fel på någon sladd eller något uttag vare sig på iPaden eller datorn. Dessutom är rytmen på laddplinget såpass jämn så det inte känns som ett glapp då det borde orsaka oregelbundenhet.

Kan det vara någon mystisk mjukvaruinkpompatibilitet? Jag uppdaterade till iOS 11 nyligen. Jag har testat att starta om iPaden utan förändring.

Om jag ansluter min iPad Mini 2 till min dator (Mac Book Pro 2016) så är det som om sladden glappar, man hör laddningspinget ungefär var femte sekund och man kan även se hur laddningssymbolen växlar. iTunes strular av samma skäl.

Men... jag har testat med två sladdar, båda funkar utan problem med min iPhone.
Och... kopplar jag iPaden till sin vanliga laddare är det inte heller något problem med sladdarna.

Hur skall jag tolka detta?

Ursprungligen av kenjon:

Det är ju olika om kontakten påbörjas inifrån ditt nätverk, eller utifrån.
Påbörjas det inifrån körs NAT, och routern bygger upp en tabell med de interna enheterna som ska få svaret som kommer utifrån.
Påbörjas kontakten utifrån är det PAT som används, och måste alltså sättas upp av användaren.

Det förstår jag inte. Då har vi ju återigen problemet att om två lokala datorer efterfrågar samma tjänst på samma port så finns det ingen möjlighet för routern att veta vilken av datorerna som skall ha vilket av de återvändande paketen eftersom ingen portnummeröversättning skett. Eller menar du att det finns något mer utöver portnummer som kan användas till detta? Det är i så fall intressant eftersom det är min huvudfråga. Vilka metoder som används för att avgöra vilken lokal dator som skall ha ett inkommande paket. Portnummer är det enda jag sett hittills.

Ursprungligen av mattiL:

Dags att trassla till det lite till, man skulle kunna kalla PAT för PNAT, det är fortfarande NAT det handlar om.

Du menar att eftersom det både är översättning av IP (NAT) och översättning av port (PAT) så borde det heta PNAT?
Rimligt i så fall.

Ursprungligen av reboot81:

Mark Furneaux tycker jag förklarar det på ett förstårligt sätt:
50m20s in i klippet, avsnitt NAT ...

Väldigt bra tips, videon förklarar det hela tydligt. Bilden klarnar.

Det som jag tror förvirrat mig är att NAT nästan alltid är PAT i praktiken. Det är ju PAT han förklarar i videon, inte NAT.
Men han kallar det NAT. Lite begreppsförvirring tycker jag det verkar vara.

Det jag framförallt lärde mig av videon var att IP-adress och port tillhör olika nivåer i OSI-modellen. Man kan ju säga att renodlad NAT är ett layer 3-förfarande medan PAT är ett kombinerat Layer 3 och layer 4-förfarande. Om jag nu fattat detta rätt.

Blir NAT och PAT helt onödigt om man helt går över till IPv6?

Ursprungligen av As89guni:

Routern måste ha ett regelverk för att hitta rätt om inte varje interna enhet har en motsvarande publik adress, dvs full NAT. Det vanligaste i hemmasammanhang är sk port-forwarding (PAT i den artikel du refererar till). Det innebär att routern vet att om trafik på i viss port kommer utifrån, så ska den forwardas/skickas vidare till en viss enhet. Tex om det kommer http/port 80 trafik, så har du satt upp en regel i routern för just denna port, så att den förmodligen går till din interna webserver. I ett normalt hem kan du inte ha två enheter NAT:ade till ett enda publikt ipnummer på samma port.

Hoppas det svarar på din fundering. Det finns en massa olika andra sätt rent generellt, special-routers som tex lastbalanserare eller multihoming på webservers. Det viktiga att veta är att det sitter en komponent i närverket som är ansvarig för att ”routa” och den måste känna till någon regel för det. Annars går det inte.

Ja, i princip svarar det på min fråga. Jag misstänkte att det var portarna som var hemligheten men var inte helt säker. De flesta beskrivningar av NAT handlar om fallet där IP översätts till IP vilket ju i princip aldrig är fallet numera för en hemmarouter. Om jag nu fattat rätt är det nästan alltid fråga om PAT i de här sammanhangn. D.v.s. enheterna A och B på mitt interna nätverk, som får samma IP-nummer externt, skiljs åt genom att de återvändande paketen från internet har olika portnummer trots att IP-numret är samma externt. Har jag fattat detta rätt?

Lite mer avancerade portfrågor i sammanhanget:
- Hur avgör min router vilka portnummer som skall användas? Finns det en särskild range eller regel som används till det här ändamålen?

- När man i den klassiska internetmodellen (utan routrar och NAT/PAT) beskriver kommunikationen så brukar man kunna läsa saker i stil med: Den lokala datorn pratar med den remota internetservern via port 80. Betyder det att både den remota servern och den lokala datorn skickar sina meddelanden till den andre på IP-nummer + port 80 eller gäller det enbart trafiken från den lokala datorn till internetservern och att internetservern i sin tur mycket väl kan skicka tillbaka på vilken port som helst? Bestämd av avsändaren...?

- Anledningen till ovanstående fråga är att jag undrar om det kan bli problem med PAT om en server väntar sig att få svara på ett från sin horisont förbestämt portnummer. Eller är det alltid avsändaren som bestämmer vilket portnummer som den vill ha svaret på? I så fall blir PAT transparent vad jag förstår.

Ursprungligen av hummel:

NAT, Network Address Translation.
Eller mer utförligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Network_Address...

Problemet är att det är just den artikeln jag läst.
Den svarar generellt på ungefär hur det går till genom att exemplifiera med en enhet men det svarar inte på min fråga som handlar om flera lokala enheter men en enda publik IP.

Hur vet routern vilken intern IP-adress ett paket utifrån är avsett för?

Jag vet att detta är en basic fråga och jag tror till och med att jag läst om det men nu har jag letat halva dagen på internet och läst massor om NAT och IPv4 (och IPv6 för den delen) men har inte hittat svaret.

Alltså precis som rubriken säger. Om jag har ett internt nätverk (t.ex. hemma) kopplat till internet via en router och två enheter på nätverket är igång samtidigt; då har ju båda samma publika IP-adress, routerns adress. Hur vet routern vilken intern IP-adress ett paket utifrån är avsett för?

Ursprungligen av IngoX:

Då har ju artikeln rätt om att det i High Sierra är integrerat i Finder (Quicklook) och Quick Time. Inget Apple skyltar med i sina egna supportdokument dock, vad jag kan hitta.
Men tyvärr envisas Apple tydligen med att inte ge iTunes stöd. De vill väl hellre att man använder deras ALAC. Kostar ju ingen kvalitet att konvertera, men ett himla onödigt meck. Idioti. För övrigt anser jag att iTunes borde förstöras. Åtminstone göras om och renodlas i funktioner.

Jag har varit inne på att gå över till iTunes (kör Sonos nu) till filspelning. Det finns faktiskt en del grejer jag gillar men jag tänker ta mig sjutton inte konvertera alla mina tiotusentals flacfiler (rippat från min CD-samling) till alac av ren princip. Då får det bli någon annan spelare med Airplay 2 stöd. Apple är ju fjantiga, alac kommer aldrig att vinna i alla fall och numera är ju filer inte särskilt viktigt för dem ens. "Allt" är ju streaming och Apple Music i vilket fall som helst. Undrar vad de behöver fixa för att spela flac? Kan inte vara mycket det är ju nästan samma sak.

Ursprungligen av SweSG:

ER-X's GUI ser iaf ut såhär:

https://i.imgur.com/3Pvrmwy.png

https://i.imgur.com/VHgd1oD.png

I mitt tycke vackert!

Ser ju rimligt ut.