Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
torsig1967

torsig1967

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2004-02-16
  • Senast aktiv 2020-11-27
  • Antal inlägg 906

Foruminlägg

De senaste inläggen torsig1967 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Json_81:

Kika på Ubiquiti.

Tack för tipset. Jag hittade t.ex: https://www.ubnt.com/unifi-routing/usg/ som ju verkar ha ett rimligt pris. Då får man lägga till en wifi-accesspunkt separat antar jag? Men behöver man något mer eller kan jag ersätta en Airport med dessa två komponenter? Men funkar bara adminmjukvaran med PC?

Ursprungligen av Ola:

Spela från en dator via applikationen AirFoil. Då kan du spela upp på AirPlay, ChromeCast och Blåtand blandat, i sync till flera högtalare samtidigt.
Jag har kört så i ganska många år, via endast en äldre AirPort Extreme i ett tvåvånings tegel/betonghus med få driftstörningar. Och datorn du spelar upp från kan användas till annat samtidigt, även dess ljud.
Mitt tips.

Konstigt, Airfoil var det jag började jag testa trådlös musik via Airplay med runt 2010-12 men det fungerade inte alls bra för mig då. Jag fick inte ens avbrottsfri uppspelning när det bara var några meter mellan enheterna. Verkar vara flera saker som förbättrats.

Fick precis reda på Airplay 2, det verkar som att jag hamnat helt rätt i tid för att byta plattform. Verkar lovande.

Testade lite med den enda Airplayenhet jag har idag (en gammal Express) och det verkar fungera bättre än förr i varje fall. Snabbare respons och ännu inga avbrott. Jag bytte till en ny Extreme för något halvår sedan (jag hade en sådan där platt bred Extreme tidigare) så tawi det kan ha varit bytet till en nyare Extreme som förbättrade min situation. Men jag kanske borde testa litemer innan jag uttalar mig säkert.

Ursprungligen av papa_keno:

Det är helt obegripligt att Apple inte adresserat denna issue tidigare. Det är först med TvOS sedan slutet av förra året som det faktiskt går att spela 24hz video utan hack/judder. Video på Appleenheter har för mig alltid varit helt oanvändbart då du manuellt måste säkerställa hz på materialet och sedan förhoppningsvis kunna ställa om till motsvarande på enheten som ska visa det. Jag har haft de flesta varianter av Apple TV, iMacs, Mac Pros och bärbara varianter sedan början av 2000-talet och detta har varit ett konstant och väldokumenterat problem.

Jag kan varmt rekommendera Infuse som i mitt tycke hanterar video på Apple TV bäst idag. Jag kör Synology NAS -> Apple TV 4K/Infuse -> gammal Panasonic Plasma

Tack för tipset. Då blir det mer begripligt varför aldrig detta fungerat särskilt bra.
På Mac har jag oftast kört VLC när det gäller filer och det har funkat bäst. Skulle du säga att Infuse är i samma stil? Hanterar många format, textning m.m. utan en massa "not supported" och sån´t?

Funderar på att byta wifirouter och är sugen på en del ny funktionalitet av brandväggskaraktär.

Är detta normala funktioner i de flesta moderna kombinerade wifiroutrar/brandväggar eller är det sån't man måste plöja specifikationer för att reda ut? Detta handlar alltså om ett nätverk för hemmabruk.

- Monitorering av ut- och inkommande trafik. I vart fall se ip och port.
- Möjlighet att begränsa mac-adressers åtkomst till andra enheter i nätverket.
- Tidsstyrning av enheters internetåtkomst.

Hej.

Jag upplevde tidigare Airplay som rätt primitivt, störningskänsligt och inte så praktiskt. Men det var ett tag sedan så jag undrar hur det är idag. Särskilt i system med flera högtalare och rum. Hur fungerar det numera? Rent praktiskt och störningsmässigt.

När jag gick över till att ha min musik på fil (och sedemera streaming adderat) så var jag inne på Airplay/iTunes men det blev slutligen en investering i Sonos. Men Sonos håller för närvarande på att förändra sitt upplägg och liknar allt mer en "vanlig" högtalartillverkare vilket gör att jag nu återigen funderar på Airplay bl.a. eftersom iTunes har ett bättre gränssnitt för bläddring av musikfiler än Sonos. Dessutom får jag mycket större frihet att välja högtalare.

Ursprungligen av Innis:

Ja
Därför att macOS inte kan ändra framerate beroende på källmaterialet framrate.
Senaste betan av tvOS kan

OK, så det är alltså ett problem som endast nyligen börjat adresseras?
Eftersom jag haft både en ganska gammal tv och en ganska gammal Mac så har det varit rätt oklart vart problemen sitter.

Ibland har ju även mjukvaruupdateringar av olika slag förbättrat sitationen. T.ex. med min gamla Minimac blev det klart bättre när SVT Play inte behövde Flash. Men det hackandet hade väl då antagligen andra orsaker än framerate.

Finns det ingen mjukvara som kan "sampla om" frameraten mellan en applikation och den fysiska utgången?

Ursprungligen av Krylovrum:

I och med att Apple har skapat sig en skräddarsydd marknad med lång erfarenhet, kontrakt med diverse företag och är välkända bland amerikanska konsumenter så spelar Spotify på bortaplan och Apple har hemmaplan. Förväntar mig inte att Spotify ska vinna över Apple i USA. Tror Spotify krigar lite överallt i hela världen medan Apple fokuserar på att krossa motståndarna på den amerikanska marknaden. Vi får se om Spotify lyckas vända på trenden eller erkänna sig besegrade och nöjer sig med en andraplats i USA

Personligen hade jag hellre sett Spotify lägga sig på en bekväm andraplats (inte lägga sig platt) i USA och dominera andra internationella marknader. Även om köpkraften i USA är stark så tror jag den kan bli stark i Asien också. Om man ger det några år d.v.s.

What's in it for us?
Det är väl inte många anställda på Spotify/Sverige i vilket fall som helst? Spelar det någon som helst roll för oss om Apple, Spotify eller Google dominerar USA-marknaden?

Ursprungligen av Innis:

En Apple tv 4 med senaste macOS beta fixar hackig bild vid panorering

Men är detta oberoende av TV?
För varför skulle i så fall inte en Minimac med Sierra kunna klara samma sak?

Ursprungligen av johan_tanying:

Hjälper det att köra på 720p istf 1080p? Om det nu går att ställa in på HBO/Netflix vill säga. När tvn inte är så förskräckligt stor så ser man ju ändå ingen skillnad vad gäller skärpa. Det skall ju iofs inte inverka men skulle ju kunna vara värt det om det lik förbannat löser hackandet!

Nej, det påverkade inte hacket.

Ursprungligen av johan_tanying:

Jag hittade bruxen till din tv här, och den påminner dessutom om min egen inte fullt så gamla Sony. På min vet jag att det var väldigt bökigt att få till vettig bild om man kopplade dator till "PC"-porten, dvs VGA. Se "Datorinställningsmenyn" i manualen.

Men du går väl via HDMI hoppas jag. Då skadar det inte att ställa om till 1:1-pixlar ("alla bildpunkter") under Skärmmenyn -> Display area om det inte redan är gjort.

Hur är det sedan att titta på HBO och Netflix via olika webläsare? Jag har för mig sett kommentarer om att det hackar i den ena men inte den andra och vice versa. Skulle kunna ha att göra med hur olika webläsare hanterar högupplöst film generellt, samt hur de hanterar HTML5 och Flash. Nu har jag dock ingen som helst koll på vilken som är bra resp dålig på vad – eller varför – så hade det varit jag hade jag nog testat mig fram om inte någon annan mer kunnig person på 99 kan ge handfasta tips...

Tack för tipsen. Jo jag kör HDMI. PC-porten ville f.ö. inte visa widescreen hur jag än gjorde vilket konstigt nog funkade med min gamla Minimac som saknade HDMI...

Jag kör "alla bildpunkter" men många av skärminsällningarna blir oåtkomliga när jag kör HDMI eftersom "Avancerade inställningar" blir utgråde. Å andra sidan förutsätter jag att jag inte hade kunnat göra något vettigt där i alla fall eftersom det är så.

Webbläsare gjorde ingen märkbar skillnad. Det var någon webbläsare som inte ville fungera med Flash och HBO, tror det var Firefox. Slutade med Safari för min del.

Jag tror att byte av TV är den enda långsiktiga lösningen. Bara så konstigt att vissa leverantörer klarar detta men inte alla.

Ursprungligen av johan_tanying:

Att det hackar vid panoreringar är ju förvisso ett klassiskt 50/60Hz-problem, ja. Men ännu mer vad gäller 24/25/29,97/30fps. Kan ju vara idé att kolla upp hur alla delar i kedjan hanterar bildfrekvensen.

Fast jag hittar inget som har med det att göra i vare sig datorn eller tvn. 50/60 hz och 1080r och 1080p är de enda sakerna jag hittat som verkar ha inverkan. Båda i datorn.

Jag kör Netflix till TV:n med bra bild via en Minimac (2011) med Sierra.
Däremot funkar HBO dåligt med denna apparat. Bilden blir aningen hackig, syns "bäst" vid panoreringar/inåkningar m.m.

Jag hade liknande problem med Netflix via iOS och fick tipset att de kan handla om 50/60 hz problem. Jag har testat att ställa om detta i Bildskärmsinställningar men det hjälper inte i fallet HBO. Jag har varit i kontakt med deras support men de ger inga bra svar.

Den tydligaste skillnaden mot Netflix är att HBO krävde att jag installerade och aktiverade möget Flash (suck), så min misstanke är ju att det är Flash som är boven i dramat. Märkligt nog verkar HBO däremot funka via iOS kopplat till TV:n, precis tvärt emot min erfarenhet av Netflix...som jag redde ut i en annan tråd:
https://www.99.se/forum/t/323549-ipad-netflix...

Verkar rätt knasigt att jag måste ha två olika plattformar för att titta på HBO och Netflix men gissningsvis är grundproblemet i min ände TV:n som är rätt gammal, Sony TV KDL40W2000.

Men vad är grundproblemet rent teoretiskt om det inte är 50/60 hz? Jag tänkte att en Minimac borde vara en utmärkt mediedator men det kanske är fel tänkt? Men varför? Hur kan en Apple TV, Blurayspelare med wifi eller en liten iPhone prestera bättre? Jag begriper det inte.

Ursprungligen av IngoX:

Som privatperson får du installera och använda programvaran på varje Apple-dator du äger.

Som fötetagare antingen a) installera på flera datorer som används av samma användare eller b) på en enda dator om datorn och programvaran delas mellan flera användare.

http://images.apple.com/legal/sla/docs/FinalC...

Som du skriver, bara att logga in med samma Apple-ID på App Store.

Det är väl minst lika lätt att arbeta med två olika projekt på två olika datorer som det är att arbeta med två olika projekt på samma dator?

Tack för infon.
Det jag menade med projektfrågan var om man kan råka ut för otippade synkningar i stil med vad som hände en del (mig bland annat) med Apple Music och olika enheter. Apple har ju en tendens att förenkla för användaren och göra saker "under huven" som man inte räknat med och det kan ställa till det.

Hej!

Hur funkar det med lite "tyngre" program från Appstore som man köpt och redan har installerat på en dator med macOS. Går det att skapa en användare på en annan dator, logga in på Apple med sitt Appleid, ladda ner och köra samma program på en annan dator eller måste man köpa en instans till av programmet till denna dator?

Om det går att ha det på två datorer, vad måste man tänka på för att inte ställa till det för sig? Vad jag framförallt inte vill ha är någon slags sammanblandning av projekt mellan datorerna. Eller annan påverkan mellan maskinerna. I detta fall skall de användas till helt skilda projekt om det är möjligt. Det handlar om Final Cut Pro.