Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ulf H

Ulf H

Medlem
  • Registrerad 2003-04-02
  • Senast aktiv 2013-02-07
  • Antal inlägg 211

Foruminlägg

De senaste inläggen Ulf H har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2004-02-24 21:35

Det här är precis det som jag råkar ut för själv. I mitt fall är det oftast mail eller Safari som hänger och därefter går inget att starta. Ibland hjälper det faktiskt att rycka ut nätverkskabeln men för det mesta slutar det med en reset eftersom inget hjälper. Findern dör , badboll ... När inte ens terminalen svarar på kommandon eller remote login fungerar så...

Jag har disskuterat det här i någon tidigare tråd men glömt bort vilken. Precis som Mattias har jag labbat med att skapa nya konton etc. Men det verkar faktiskt som att man lösa problemen genom att städa upp bland cache och preference filer. Det finns en del heta disskutioner på Apples forum runt detta. Jag är iaf tämligen säker. Kör jag 10.3.1 fungerar allt fint. Så fort jag lägger på 10.3.2 dyker dessa hängningar, program som inte startar upp igen.

Prebinds, permissions , nada. Slänga preferencer och städa i cache och systemet rullar någon eller några dagar innan nästa tvärnit... Hoppas att 10.3.3 ska hjälpa för jag börjar faktiskt bli lite smått irreterad och längar inte direkt efter att göra en nedgradering till 10.3.1 en gång till.

Kan då tillägga att jag gjort hela ominstallationer med formatering av diskar och rubbet utan archiverings installationer. Boven är 10.3.2 den spökar till något med nätverksdrivisarna, det är mina 5 cent efter att
ha lagt timmar på att felsöka och isolera när problemet dyker upp.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2004-02-20 19:31

Tja,

Kan inte påstå att jag sett problem med diskar men 10.3.2 verkar skapa problem för många Mac användare och jag har iaf blivit övertygad om att mina nuvarande problem är 10.3.2 relaterede och
inte hårdvara eller behörigheter som strular

För mig är det 2 problem som återkommer och som leder till forcerad omstart

1. Mail hänger vid uppstart och knäcker finder och Dock. Dvs badbollen dyker upp , går inte att döda , terminal kommandon hänger också dvs ingen respons från skrivna kommandon, remote login fungerar inte. Ibland kan jag rädda den här situationen genom att koppla in/ur nätverksladden men för det mesta är det ombootning som gäller.

2. Ibland när jag ska lägga till en ny bookmark i Safari så tokhänger Safari och samma symptom som tidigare dvs jag måste hard reseta burken.

Ett tag trodde jag att det kunde vara typ minnesproblem eller liknande men när jag kollade på Apples "discussion lists" fann jag att MÅNGA ser ut att ha liknande problem. En del tycks kunna lösa detta genom att uppgradera firmware i sina routers etc men många har valt att gå tillbaka till 10.3.1
som lösning.

Så för att testa om det är något liknande jag råkat ut för gjorde jag det samma.

Dvs backupade alla viktiga filer
Formaterade om disken med Disk Utility.
Installerade om Panther men la ej på 10.3.2 -> Systemet gick stabilt under en hel vecka.

Så, ok tänkte jag och la på 10.3.2, tog inte ett dygn innan jag satt där igen med minst en hängning
i mail eller Safari.

Ner med burken till 10.3.1 och problemen borta...

Så kom en säkerthetsuppdatering, och min idiot, i hastigheten valde jag att även installera 10.3.2 och
tja, där sitter jag igen. Men den här gången orkar jag bara inte göra om allt igen. Väntar otåligt på
10.3.3 och att det ska fixa mina ständiga hängningar vilket innebär minst 1 gång per dag.

Kan väl tilläga att jag provat det mesta

Reparera behörigheter
Kontrollera disken med disk utility
Zappat PRAM
nada...

Men eftersom 10.3.1 fungerar , och flera med mig tycks ha samma typ av problem skyller jag det
hela på 10.3.2 och väntar otåligt på nästa fix.

Vid ett tillfälle gick det t.o.m så långt att jag inte ens kunde få igång inloggningsrutan utan var tvungen
att starta upp i console läge, slänga alla cache filer och en massa preference filer för att överhuvudtaget kunna logga in. Då blev jag riktigt orolig.. backuper tas var och varannan dag just nu.

Någon annan som har liknande problem med hängande mail vid uppstart ? Safari som tvärdör när man drar en länk till bookmarks ?

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2004-02-13 22:22

Pluggade in Guran och lekte lite

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2004-02-07 17:02

Precis det fenomenet har jag upplevt vid ett tillfälle då jag råkade stänga av den externa disken utan att först avmontera den. När jag sedan slog på den igen dök den inte upp på skrivbordet utan endast i Finder fönstret.

Jag kommer tyvärr inte exakt ihåg vad jag gjorde. Men jag har för mig att jag var inne i terminalen och rensade upp något under /Volumes som låg kvar och skräpade EFTER att ha monterat av disken på riktigt sätt och kollat vilka volymer som skulle vara monterade.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2004-02-05 18:11

TIPS:

Jag använde aldrig Sherlock tills helt nyligen. När jag fann AppleCare sökmotorn. Betydligt mycket snabbare att söka i än att hoppa runt på Apple's Hemsida.

Problem med skrivaren i Panther använd Sherlock välj AppleCare kanalen och sök på

"problem with printer in panther"

Vips, har man ett par nyttiga dokument att läsa vidare i.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-11-04 23:02

Råkade ut för två mer eller mindre kända buggar efter uppgradering från 10.2.8 till 10.3

1. Upptäckte efter uppgraderingen att jag inte längre kunde köra vare sig JJedit (En Java Editor skriven i Java) eller JDeveloper (Oracle Java utvecklingsverktyg) eller för den ingen annan Java Application med GUI som inte var en Applet.

När jag testade att köra java -version från terminalen fick jag följande skumma fel.

HotSpot not at correct virtual address. Sharing disabled. 
java version "1.4.1_01" 

Lösningen på detta problem återfann jag på Apples egna disskusions forum. Det finns tydligen något problem i vissa fall om man tidigare uppgraderat java motorn
under Jaguar så uppdateras den inte korrekt vid Panther installationen.

Sättet att lösa detta problem på var enkelt men tar lite tid.

Från terminalen.

mv /System/Library/Frameworks/JavaVM.framework /System/Library/Frameworks/JavaVM.framework.org

Kör sedan en installation från Skiva 1 från Panther men välj att endast installera bassystemet (avmarkera allt annat) detta installerar om Java från scratch.

När installationen är klar (den sabbar inget annat) så kan man testa från terminalen med

java -version som då ska svara

java version "1.4.1_01"
Java(TM) 2 Runtime Environment, Standard Edition (build 1.4.1_01-99)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 1.4.1_01-27, mixed mode)

rm /System/Library/Frameworks/JavaVM.framework.org

Klart!

Det andra problemet jag råkade ut för var att Help Viewern krashade hela tiden oavsett varifrån jag startade den ifrån.

Det löste sig för mig genom att radera
DataDirect Help i /Library/Documentation/Help

Förutom dessa två problem har det varit
frid & fröjd.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-10-01 01:18

Jag är ingen expert på Filemaker. Har i princip bara lekt runt lite i det. Men av det lilla jag sett är jag imponerad. Stöder inte Filemaker XML importer ? Om så kunde ju detta vara ett alternativ.

Du angav aldrig vilken version av Oracle Ni använder Er utav men om Ni kör 8.1.6 eller högre så kan ju ett alternativ vara att exportera data från Oracle i XML format och sedan importera detta i Filemaker. Du hittar senaste versionen av XDK (9.2.0.5) på OTN där det finns mer information om XML stödet i Oracle.

OTN

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-09-05 20:33

Inte heller jag kan leva utan LiteSwitch. Om nu Apple lånar lite från M$ där det passar så är väl det knappast katastrof ? Allt är väl inte helt kasst med Windows ? T.ex att kunna byta användare i XP utan att behöva logga ut är väl en bra funktion som också kommer i Panther. Bara tacka & ta emot istället för att klaga. Sedan att Panther skulle likna Windows håller jag inte alls med. Snarare är det väl så att nästa version av Windows (Longhorn) mer liknar MacOS X i funktionalitet än att Panther börjar bli XP likt.

Funktioner som tab switchning, switcha mellan användare etc gör det bara lättare för oss att få över folk från M$ sidan eftersom väldigt invana (& bra saker i M$) fungerar ungefär på ett liknande sätt i MacOS X. På samma sätt som jag inte behöver explodera och frustera varje gång jag sitter vid en Wintel maskin om viss väldigt ofta utnyttjad funktionalitet fungerar ungefär på samma sätt.

Resonemang av det här slaget är ungefär som att utrycka sig att MacOSX börjar likna väldigt mycket Unix ?! Inte tusan klagar vi bara för att vi kör Unix under huven på MacOS X. Det känns fortfarande Macig't men vi har implementerat en erkänt och bra teknik under huven.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-08-21 15:59

Har ju Semester !!

Ska försöka titta förbi för första gången. Har lyckats få dessa event att alltid kollidera med något annat.

See you

/Ulf

  • Medlem
  • 2003-08-15 13:06

Ola,

TACK!

Great! Precis vad jag har letat efter. Började hacka på ett eget script & av en ren händelse så såg jag det här inlägget.

Sparade mig ett antal timmar och dessutom har jag numer ett rent skrivbord. Passar perfekt i min samling av Scriptar jag har i Script menyn.

För Er som inte har upptäckt styrkan med Applescript är det här scriptet ett utmärkt exempel på hur man kan automatisera jobb och därmed effektivisera sitt arbete vid dumburken.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-06-24 21:34

Tja, mitt inlägg var inte till för att skapa något sorts krigsförklaring. Mer att inte skruva upp förväntningarna i skyn. Vet av egen erfarenhet med databaser att det där med benchmarks får man ta med en nypa salt. Mac'are är ett roligt folk som man inte "retas" med utan att få pisk direkt.

De "live demos" som kördes under gårdagen visar maskiner med bra krut. Det bästa som setts på länge med maskiner bärandes Apples logo och man satt där med ett fångt leende på läpparna framför burken som blev bredare & bredare ju längre Steve höll på. Personligen tycker jag specarna för G5'an verkar "kick some ass" & med 3Ghz runt hörnet så..

Själv kommer jag nog att avakta ett tag med inköp av ny maskin även om det suger i köptarmen. Det får bli Panther först. Men visst blir man sugen för G5'an verkar vara som gjord att jobba med filmredigering, musik,3D & fotoredigering. Och +++ äntligen en Mac för dom som älskar att lira hardcore spel !! (Fast jag älskar min Xbox, (jo, Xbox är en j-vligt bra spelmaskin som man dessutom kan hacka! *hehe*))

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-06-24 18:26

Det finns dock dom som redan säger att det är en klar överdrift att påstå att G5 och nya serien av datorer verkligen är dom snabbaste i världen. Snarare är det så som ofta i sådana här benchmark sammanhang att Apple tweakat sina maskiner till fördel och t.ex inte tweakat Xeon och Intel processorerna till sin fördel. Sista ordet lär väl inte vara sagt och för min del så är G5'an ett stort steg på vägen att ta in det försprång som andra sidan har haft. Inom 12 månader (hmm) kommer ju också 3Ghz från IBM och då borde om inte annat alla benchmark tvivlare inte ha så mycket att säga

Se följande artikel för hur en Mac användare menar att både Apple och Dell "lurar" sina kunder med sina s.k benchmarks och på sätt skapar fördel för sig själv.

Haxial

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-05-23 00:18

>> XeDoz

Citat:

PhysMem: 60.4M wired, 155M active, 357M inactive, 573M used, 66.9M free
VM: 2.21G + 64.7M 18957(0) pageins, 9319(0) pageouts

Det är här det blir lite lurigt. Det kan tyckas att du har enbart 66.9MB ledigt men det är fel. Som sagt BSD kärnan cachar filer. Du har 357MB i inaktivt minne vilket är cachad information och som inte ligger på "fria listan" men som fortfarande är minne som kan utnyttjas.

(För övrigt så betyder wired -> minne som inte kan pagas, active -> minne som aktivt används t.ex ett körande Photoshop program Det jag själv inte blivit klok på och som man inte ens förklarar bra i någon bok i ämnet jag läst är siffran för Virtuellt minne. Jag förstår att Du har 2.21G virtuellt minne att tillgå men vad dom där +64.7M kommer ifrån, beats me!)

Ett enkelt knep att forcera att detta cachade minne hamnar på fria listan utan att behöva köra något av dom veckovisa croncripten är att starta terminalen och forcera en massa filer genom filcachen genom att som root eller via sudo göra.

cd /; ls -latR
alternativt
cd /; du -s .

Det gör egentligen inget positivt mer än att lösa upp forcerade tankar på att ha mycket ledigt minne

Ha ett annat fönster öppet samtidigt och kör 'top' och kolla hur minne flyttas från inactive till fritt. Det är egentligen samma sak bara det att det cachade minnet kan återanvändas om exempelvis samma fil återöppnas igen. Om man kör Photoshop på stora filer kommer garanterar dessa filer ligga i inactive som cachat och ha hög prioritet på den listan . Dvs cachat som inte kastas ut ur minnet i första taget. Istället väljer man att paga ut annat eftersom det inte är aktivt använt och därmet ökar paging och man tror att man har för lite minne vilket i dom flesta fall inte är sant. Det som avgör ett minnes problen är, hur ofta man pagar. Flera 1000 sidor på några minuter vid normalt användande och man har definitivt problem och troligtvis för lite minne eller ett "läckande" program.

Ett sätt , dock inte vattentätt, är att kolla med "ps auxc" i terminalen och titta på hur mycket minne "System Event" tar.
Om det tar en ansenlig mängd minne så kan man misstänka läckage. Som sagt inte 100% säkert men har hittat många hintar i den vägen som också har stämt överens med egna observationer dom få gånger jag själv haft problem.

Det finns några kända problem. Ett gäller fonter som kan förorsaka läckage. (och som Apple tydligen tiger om) Ett känt problem men inga stora läckor. Ett större problem gäller många s.k populära "haxies" (Tillägg i menyn) flera av dessa är kända för att kunna spåra ut och käka minne av typen "System Events". Hade själv problem med något av dessa "A??" eller "Fruit Menu?" och har i princip tagit bort de flesta av dessa. Efter detta och en fix med en trilskande USB hub (fixat i 10.2.5) har jag inte sett tillstymmelse till minnesproblem på min G4'a med 10.2.6.

Notera att de flesta minnesproblem inte ska tillskrivas Apple. Det är programmerare som missat saker företrädelsevis med hur Cocoa (Obj-C) hanterar minne.

Vill man gå till botten med det här är det till att kavla upp ärmarna, läsa man och använda terminalen och lära sig top,vm_stat,fs_usage,latency

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-05-22 00:04

Jag sparade det här stycket från något ställe som jag inte kommer ihåg längre. Men det är en av dom bättre förklaringarna på hur minneshanteringen fungerar i OSX. Eftersom OSX cachar filer så går det åt mycket RAM och pageouts är ofrånkomligt. Inget konstigt såvida man inte pagar en massa sidor per minut vilket enklast kollas via vm_stat,top eller om man hatar terminalen via PTHCPUMonitor (se man sidor och versiontracker)

"Essentially whenever you access a disk file, the blocks that make up the directory entry (inode) for that file and the blocks that make up the file itself are read into memory. However, when you quit the application, finish editing the file, etc., that data is retained in memory until more memory than is available is needed by another app.
When this happens, pageouts occur as the system writes the disk block contents to one or more swap files, as even accessing a swap file is faster than having to traverse the disk's directory structure to re-read the contents of a disk file.
The disk cache is, of course smart as well - when you delete a file on disk, the appropriate disk blocks are freed by the cacheing mechanism - the reason why RAM is "freed" when the /etc/weekly script rebuilds the locate database.
In short, you want OS X to use as much RAM as possible at any given time - that's a much more efficient use of memory than leaving it "free" for applications that want it. In this way accesses are minimized and as much "disk activity" as possible is satisfied out of RAM rather than having to go out and read the disk.
So yes, a high number of pageouts is normal and is in fact desired; the same for pageins -
it merely shows a healthy long-uptime system; rebooting your system hourly would result in lots of free RAM and a system with few pageins or pageouts but one that would have to access disk to satisfy just about any I/O request.
In short, worrying about RAM usage is a MacOS 9 concept that you need to leave behind when transitioning to X.
Don't worry about RAM usage and let the system take care of it. As long as you have a reasonable amount (which, regardless of what Apple says, I'd peg at around 256 - 512 MB for most users), you and your system shouldn't have any problems. Double that amount if you run system-intensive apps like FCP or Photoshop. "

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-05-01 13:42

Är det möjligt att starta upp X11 och KDE 3.1 efter en Äpple + S start ? Alltså skippa hela Aqua läget. Skulle vara skoj att testa och jämföra om det är mer fart att köra KDE 3.1 utan något Aqua i botten.

/Ulf