Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
goranlin

goranlin

Medlem
  • Registrerad 2004-12-02
  • Senast aktiv 2017-03-25
  • Antal inlägg 291

Foruminlägg

De senaste inläggen goranlin har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Zimmerman:

...
Jag tor inte att det går att tilta bilden därför att iPhonen inte uppfattar filerna som video eller bilder - det är en ljudfil och ljudfiler tiltar man inte...eller? Well - min gissning. Kan inte hjälpa - sorry.
...

Gjorde en ny fil och sparade i Quicktime med suffixet -mov men kunde inte kopiera den till iPhone eftersom "hemsidafilm1 kopierades inte till iPhone-enheten eftersom filtypen inte kan spelas upp på denna iPhone"

Till vilken filtyp ska jag göra om filmen och hur gör jag det enklast? Är Handbrake lämpligt?

Jag trodde iPhone kunde spela Quicktimefilmer?

Jag gör korta föreläsningar som "enhanced podcasts" dvs. Powerpoint-presentationer där jag lagt till synkroniserat ljud med hjälp av Profcast och sedan sparat resultatet som m4a- och m4b-filer. De senare är ljudboksfiler. Jag kan spela upp båda formaten i min nya iPhone, m4b blir där placerad som ljudbok och m4a som musik. Jag kan i båda fallen höra ljudet och se bilderna men i ingendera fallen kan jag få en liggande större bild vilket jag vill eftersom bilderna skulle bli betydligt mer lättlästa då.

Något förslag på hur jag kan åstadkomma detta? Om du vill prova kan du hämta filerna, namnen visar vilken typ det är:
www.goranlindgren.se/hemsida1BA.m4a
www.goranlindgren.se/hemsida3b.m4b

Jag är tacksam för alla förslag särskilt eftersom jag inte fick ett enda svar på Macworlds forum!

Ursprungligen av kenjon:

Tekniskt sett är det inga problem. Men precis som på flyget, en del sjukhus har (fortfarande) totalförbud, en del inte.
Telia och Ericsson gjorde en mätning för en massa år sedan, och kom fram till att man måste vara 10-30 cm från utrustningen för att störa. Så de sa att 50 cm var det inga problem, och rekommenderade en meter som säkerhetsmarginal. Men det är nog inte många sjukhus som har läst den testen...

På Enköpings lasarett får man ha mobiltelefoner påslagen på kirurgavdelningen men inte på medicinavdelningen beroende på känsliga övervakningsapparater. Alltså olika på olika sjukhus.

Kan man ta med en iPhone om man blir inlagd på sjukhus eller kan den störa elektronisk utrustning som finns där? Kan man kanske spela inlagda spel utan att störa något?

Min äldre syster gillar patiens och har spelat Harpan/Klondike på en gammal iMac. Nu ligger hon på sjukhus och funderar på att köpa en iPod eller iPhone och på den lägga patiens. Hon är gammal och motoriken och synen är inte på topp. Någon som känner någon liknande som klarat att lägga patiens på iPod/iPhone?

Ursprungligen av jonasn:

Instruktioner om hur du kopplar ditt eget domännamn (tex en .se-adress) till Google Sites finns här:
How do I change my site's URL? - Google Sites Help

Ja, men om man köper domänen via Google går det direkt. Annars kan det 48 timmar. Dessutom kan man kanske misstänka att kopplingen till de domäner Google förmedlat fungerar bättre vid framtida ändringar?

Ursprungligen av Zimmerman:

Loopia - och en miljon andra - har ju parkering och vidarekoppling av domäner sedan mååånga år. Man köper en domän, lägger sajten hos t.ex. internetleverantörens gratisplats som man alltid har i.o.m. internetabbonemang, sedan låter man t.ex. Loopia vidarekoppla domännamnet till denna plats. det var länge sedan man behövde webbhotell av nödvändighet.

Javisst, men för många är detta krångligt. Om man inte vet hur man gör en webbplats är Google Sites lätt att förstå och man behöver inte kunna något om ftp eller html vilket är en väsentlig fördel.

När jag haft kurser eller på annat sätt presenterat hur man kan starta webbplatser har jag många gånger mött invändningen att man vill ha en ”vanlig” webbadress som börjar med www och helst slutar med .se. Dessutom vill man gärna ha sitt eget namn eller namnet på sin förening eller sitt företag i adressen. Jag har då svarat att man måste köpa ett domännamn och plats på ett webbhotell för att kunna få detta. Idag behövs inte båda delarna längre. Man måste fortfarande köpa ett domännamn men man behöver inte köpa plats på ett webbhotell. Eftersom även de billiga webbhotellen kostar cirka 500 kr/år och ett domännamn kostar under 100 kr/år blir det betydligt billigare att köpa en domän via Google och använda Google sites för att lagra sidorna utan kostnad. Men Google förmedlar inte köp av .se-domäner så man får använda .com/.net/.info/.biz En annan väsentlig fördel är att man inte behöver använda ftp för att ladda upp filer till en server och därigenom slipper mycket tekniska bekymmer. Jag har startat webbplatsen Hemsida utan konsulter som är gjord med Google sites men på egen domän.

Min bild av trubaduren Calle Carlsson blev överexponerad i ansiktet. Hur kan jag enklast fixa till det i efterhand i Photoshop? Bilden på Calle

Ursprungligen av gaimasa:

Varje bild får ett unikt id, tittar du på urlen så ser du att den bilden har id 2000000000. Laddar man upp en ny bild får man en uppfattning om hur många bilder som har laddats upp. Laddade upp en precis och fick 3944568726, så snart är det 4 miljarder som laddats upp...

Tack! Misstänkte att det fanns på Flickr och blev förvånad när jag inte förstod var. Jag laddade upp en bild och fick 3944600360/ Det har alltså laddats upp 31634 bilder emellan!

Min bild av trubaduren Calle Carlsson blev överexponerad i ansiktet. Hur kan jag enklast fixa till det i efterhand i Photoshop? Bilden på Calle

Jag undrar hur många bilder det finns på Flickr. På Flickrs sidor lyckas jag inte hitta detta. På TWO BILLIONTH on Flickr - Photo Sharing! står det "This is picture # 2,000,000,000 on Flickr!" vilket postades för 23 månader sedan. Men hur många har tillkommit sedan dess? Någon som vet?

Ursprungligen av Gunnar B:

inled med en högerställd tabb.

Försöker utan framgång göra det. Jag får inte ha tabbar i number field säger programmet. Ska jag börja med en tab och sedan manuellt skriva in sifforna? (som jag gjorde för att uppnå detta i Word)

Jag vill göra en numrerad lista med fler än 9 poster. Använder Indesign cs3 och OSX 10.5.6
Inga problem att göra numrerade listor men jag vill att 9:an i 9 och 0:an i 10 ska stå under varandra. Går det att göra?

I Word har jag gjort det genom att sätta tabbar före och efter talen men i Indesign förstår jag inte hur jag ska göra. Tacksam för hjälp!

När jag hämtar inköpta program så ser jag med Filhämtaren i Firefox 3.0.11 att de laddas ned och jag kan också öppna dem genom att klicka på dem. Men de finns inte i Hämtade filer som jag satt som sparplats i Firefox. Var finns de? Jag kör Mac OS X 10.5.7.

Under våren 2009 genomförde jag en studiecirkel med en provupplaga av min egen bok som kursbok. Erfarenheten var att boken behandlar för många olika delar för att hinna behandlas på de 7 x 3 = 21 timmar som vi hade. Vi hoppade över avsnittet om Flickr eftersom det ändå blev ganska mycket nyheter att smälta.

Det svåraste var filhantering där många behövde mycket övning för att förstå hur man hämtade foton från kameran till datorn och hur man sen kunde göra säkerhetskopior. Eftersom olika kameror, olika kameramobiltelefoner och olika datorers operativsystem av olika årsmodeller skiljer sig åt blir det ganska krångligt. Vi arbetade mest med deltagarnas egna bärbara datorer vilket var en stor fördel eftersom motivationen är mycket större då man vet att man kan använda kunskaperna på sin egen utrustning. Denna modell visade sig väsentligt bättre än om vi gjort det i en datasal eftersom det då inte blivit likadant när de skulle göra samma sak hemma.

Jag pratade och visade först med dator + projektor varje gång och sedan provade deltagarna individuellt eller i par.

Vad vi gjorde:
Träff Innehåll Kapitel Övning
1 Introduktion, presentation, digitalt & analogt, backup 1-4 1-3
2 Från/till dator-kamera-usbminne, bildbehandling, program, beskärning, kontrast, färg 5-8 4-5
3 Hämta, spara & backup 5 3-4
4 Picasa webbalbum, regler för bilder 6-8
5 Fota varandra, lägga i mapp i dator, in i Picasa, beskära, lägga ut på Picasa webbalbum, lägga in på blogg 9 3-4,
7-12
6 Repetition: kamera-dator-usb-webb 3-4, 6-8
7 Repetition: kamera-dator-usb-webb 3-4, 6-8

Slutsatser: Det är svårt med filhantering för många, det kräver mycket repetition. Jag fick skär ned på en del av mina ambitioner eftersom deltagarna behövde och efterfrågade mer repetition.
Beskrivning av min bok som blev bättre av att provas i grupp finns på min webbplats: www.goranlindgren.se