Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ingemar Ragnemalm
  • Plats Linköping
  • Registrerad 2005-06-17
  • Senast aktiv 2017-11-14
  • Antal inlägg 4190

Foruminlägg

De senaste inläggen Ingemar Ragnemalm har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Zimmerman:

Ja, det är verkligen svårt att hitta roliga filmer. Britterna gör ju rolig teve men verkar mest göra mysgulligroliga filmer nuförtiden. Jag vill också ha tips på filmer med råare humor, satir, hjärna - och inte pinsam sexism (=gubbigt).
Det är ju känt sedan länge - åtminstone bland artister och skapare - att roliga filmer är bland det svåraste som finns att göra. Thrillers, skräck och drama är mycket enklare.

Det är nog sant. Det är svårt att vara rolig. Det är många som misslyckas, alldeles för många som tar sig ända till vita duken utan att vara värda många skratt.

Brittisk TV-humor räcker långt, men jag har sett favoriterna många gånger. Framför allt MP och The Goodies (hela serierna, 46+76 avsnitt) har rullat varv på varv här hemma. Jag har förstås också förelöparna "At last the 1946 show", "How to irritate people", "Marty" och "Do not adjust your set". Det har räckt en stund. De är underbara, men till slut kan man dem ju. Jag har förstås gett andra brittiska komiker chansen också (The two Ronnies, Morecambe&Wise, Benny Hill mm), men Cambridge-gänget går utanpå allt annat.

En nyare komedi som var hyfsat rolig var "Be kind rewind". Den lyckades vara rolig genom det bisarra upplägget, en film om att hyra ut och göra film på VHS-video idag.

Mel Brooks är oftast kul, men ganska ojämn. "Det våras för världshistorien" är botten direkt. "Young Frankenstein" och "Blazing Saddles" är hans bästa, samt även "Spaceballs" om man klipper bort några skräpskämt. "Silent movie" är rätt kul. "High anxiety", "The twelve chairs", "Life stinks" och "Dead and loving it" är alla hyfsade men inte direkt något jag ser om. "Det våras för Hitler"/"The producers" är så klart bra, och det är anmärkningsvärt att remaken faktiskt lyckas lyfta några svaga punkter från den gamla.

När vi nu är inne på Brooks så har vi ju Gene Wilder straxt intill. "Chicagoexpressen" var faktiskt riktigt bra, thrillerkomedi där Bond-fantasterna får gotta sig åt både Jaws och Pepper i samma film! Får inte missas av någon som gillar Roger Moore-Bondfilmer! Han är rätt bra i "Willy Wonka och chokladfabriken" (rentav bättre än Johnny Depp), men när han regisserar själv blir det svagare saker som "Sherlock Holmes' smarta brorsa".

Det skall bli spännande att höra vad ni kan gräva fram. (Capemans tips ser jag redan, skall kolla.)

Finns det någon som kan tipsa om verkligt roliga filmer som inte är nedlusade med underlivshumor? Hollywood verkar ha en konstig uppfattning om humor ibland.

Ursprungligen av studiox:

...42.000.000 Megabyte. Eller, om jag räknar rätt 4.2Tbyte.

(Redigera mig gärna om jag räknat helt fel)

Bara en tiopotens fel. 42 TB.

Ursprungligen av Kermit:

Kollade du systemloggarna enligt mitt tips ovan? Den säger ju saker i stil med "Activating sleep mode. Sleep mode aborted by USB unit 0001." eller liknande saker i loggtexten. Om den inte kör sleep som den ska är jag nästan 100% säker på att det står varför i loggen.

Det står inte ett knyst om "Sleep mode" i systemloggen. Jag har provat att stänga och öppna, så att den skulle gå i vila. Loggen ändras inte ens när jag gör det.

Nu är det som sagt inte rätt ställe att gå igenom varför man får krypströmmar, men faktum är att plåt-Macarna har det och att man ofta inte kan undvika det heller. Klen tröst om man kan fixa det med jordning och sladden åt rätt håll när man har ojordade kontakter. Därmed: En viktig pluspoäng för plast-MacBook.

Mikrofonens placering var ett annat argument som jag inte var medveten om, fast jag skulle nog säga att om man är det minsta petig med ljudkvaliteten skall man i alla fall inte spela in med inbyggd mik. Det är ju inte så svårt att plugga in en extern mik med mycket högre kvalitet.

För mig är det tvärtom. MacBook är helt nödvändig för mig, jag klarar inte av plåtburkarna, dvs inte när de är nätanslutna. På batteri är det ingen fara, men med nätanslutning går krypströmmarna rakt in i fingrarna på mig och det känns! Det är inte färgen jag vill ha, det är att slippa känslan av att det kryper myror på mina händer. Den dag det enbart finns knä-Macar i plåt så måste jag experimentera med att sprutlackera över plåten eller liknande trick.

Men jag vill ha gamla MacBook, för den har Firewire. Den nya må vara hållbarare, men utan Firewire känns den som ett nerköp.

Jag tror att det kommer en ersättare som är ännu bättre. Aluminiumburkarna gäller idag, de är hållbara och de flesta verkar inte störas av krypströmmarna, men en dag det kommer nya material, kolfiber eller nåt. Det hoppas jag på. Plast känns lite förlegat och har länge känts billigt och dåligt. Air i plast, det tror jag inte. Air såväl som MacBook i ett helt nytt material, mycket troligare.

Vad gäller att köpa en MacBook idag, varför inte? Är det den man vill ha så är det väl dumt att vänta tills man inte kan köpa den längre?

Jag insåg just att de två jag nämnde är riktigt dåliga jämfört med TheMacBundles "Buy your own bundle" där man kan plocka ihop det bästa från båda, från min synvinkel i alla fall, från ett hyfsat utbud. Jag köpte en 10-pack "BYOB" för ett tag sedan, med en del bra saker som Yummy FTP (helt OK FTP-program), enkla men praktiska Compress Files (låter mig göra tgz-arkiv och inte bara zip) och trevliga MoofMenu (ger mig en hierarkisk tillämpningsmeny i menyraden). Såväl CrossOver som Macomfort ingår i utbudet.

Jag hart köpt nya MacUpdate-bundeln. Uppdateringar av de gamla och ett par nya, kändes värt det.

Två andra pågår:

MacBundler - $17 for 5 Mac Apps MacBundle Charity Bundle, billig och Macomfort kan möjligen vara nåt. (Fler åsikter?)

TheMacBundles Home TheMacBundles senaste. Är CrossOver något att ha? En emulator optimerad för spel kunde ju vara trevlig, men är den värd pengarna?

Över lag är det mycket PC-emulering som jag ser som poängerna i de här tre (plus videokodning i MacUpdate), vilket är ett dåligt tecken. Det jag mest av allt vill ha är kreativa program, inte stå-ut-med-eländet-program som Macomfort och CrossOver.

Ursprungligen av Fluffy_:

Har du gjort en ominstallation av operativsystemet? Dom gångerna jag har installerat om Mac OS X så har nerladdningar i Transmission fått en betydligt högre hastighet och saker jag väntat på i flera veckor utan en enda byte nedladdat kan kommer ner väldigt fort.

Mac OS X är inte så immun mot fel som man skulle kunna tro.

Det är nog värt att prova. Jag kan ju installera på extern disk och se om det hjälper (så jag inte riskerar att mista något viktigt i det nuvarande). Externa diskar är nyttiga!

Även Pismos, som håller klart hög kvalitet, kan spricka ibland. Min mest använda, min G4, är spucken på 3-4 ställen. Inget katastrofalt, men det kan spricka på vissa ställen av ren utmattning, hög ålder.

Jag hoppas att Apples nästa generation, när de kommer med någonting bättre än Aluminium, löser det på ett bättre sätt. Men så länge så är jag mer intresserad av hur jag håller min vita icke-unibody MacBook fräsch och hel.

Jag har en bunt externa diskar, både FW och USB, men jag har faktiskt aldrig märkt att de skulle gå igång av sig själva. Avmonterar jag dem eller ställer datorn i vila så spinner de ner. Fast jag kopplar ofta ur dem efter att avmontera, jag har dem inte inkopplade jämnt. FW-diskarna upplever jag som pålitliga och beter sig bra (förutom de två som har kassa strömkontakter, det är inte kul). ALlra bäst fungerar diskar strömförsörjda med FW-kontakten, de krånglar aldrig. USB-diskarna känns lite mer B, det hänger nog lite på den svagare strömförsörjningen genom (dubbel) USB-kontakt.

Ursprungligen av Tobias Schelin:

Det finns redan en del trådar om problemet som kan vara värd att läsa. Här ett en del av det:

http://www.99.se/mac-os-x/273433-datorn-gar-i-vila-automatiskt.html
http://www.99.se/macbook-pro/274460-macbook-pro-15-2-4-ghz-gar-ned-i-vila.html

Tyvärr ingen klart relevant, den ena var efter systemuppgradering och den andra berodde på ett instickskort. Jo, jag har Googlat en del men inte hittat något bra svar.

Ursprungligen av Kermit:

Ang displayer så SKA den ju märka det själv. Har du testat öppna Display preferences och klicka på "detect displays"-knappen? Då kanske den inser sitt misstag

Bra idé. Tyvärr hjälpte det inte, men det ger ju maskinen en extra chans att upptäcka sitt misstag.

Ingen som känner igen det här problemet? Det börjar bli irriterande, för när jag visar ett fönster på sidoskärmen (vanligt på föreläsning) så ligger det kvar på sidoskärmen även när den är borta, och om jag är dum nog att stänga den utan att sätta den i vila manuellt så blir det väldigt varm efter ett tag. Har jag tur har jag iTunes igång, då hör jag att den spelar musik för mig även efter att jag lagt den i ryggsäcken.

Det verkar som om den inte läser av sina sensorer korrekt. Men är detta så ovanligt?

Jag satt precis med den här frågan, skulle vilja fixa mina två MacBooks, när jag plötsligt insåg att jag länge har tänkt fel om varför mina MacBooks spricker. De spricker ju först i högerkanten på grund av handens tyngd. Jag inbillade mig att det var de där kanterna på locket som knäcker den, men det är det ju inte, det är min tunga hand. Men det borde man ju egentligen fixa från insidan! Nån slags mothåll under locket, ungefär. Men det har väl ingen försökt?

Spricker utbytes-topparna lika fort som de ursprungliga? Finns det något knep för att få dem att hålla längre?