Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
hansfilipelo

hansfilipelo

Medlem
  • Plats Linköping
  • Sysselsättning Student/Systemadministratör
  • Registrerad 2004-12-06
  • Senast aktiv 2020-08-22
  • Antal inlägg 1539

Foruminlägg

De senaste inläggen hansfilipelo har skrivit i forumet.

Ursprungligen av alix:

Det går utmärkt att blanda, förutsatt att alla RAM har samma specifikationer i övrigt. Att ha lika stora minnen kan ge en något bättre prestanda, vilket OWC* har mätt upp i sina tester, men det är marginellt och saknar praktisk betydelse. Om du kör Mavericks eller Yosemite sker minneskomprimering**, vilket i praktisk mening utökar mängden RAM. Så har du Mountain Lion eller lägre kan det av den anledningen vara värt att uppgradera.

*http://eshop.macsales.com/memory/OWC_Test_Lab
**https://www.apple.com/se/osx/advanced-technologies/

OWCs tester missar en viktig faktor. För system som ej har dedikerat grafikminne minskar GPU-prestandan märkbart om man ej kan använda dual-channel. Detta då GPUn är klart mer beroende av minnesbandbredd än CPUn.

Den enda Intel-Mini:n som har dedikerat grafikminne är modellen från 2011 med AMD-grafik. Övriga Mini har delat minne.

Såvida TS inte har modellen från 2011 med AMD-GPU rekommenderar jag att ha likadana minnen.

Ursprungligen av adress@mac:

Ändå säljer den mer än någon tidigare. Tydligen har vi olika händer i världen - eller också är den rätt.....

Jag har den, flickvännen har den. Ingen av oss tycker att den är lätt att hålla eller navigera med en hand.

Att man köper den betyder inte att man tycker att den är rätt. Den är rätt i form av batteritid, chip (A8 är en beast) och många andra faktorer. Storleken och greppvänligheten kan man verkligen ifrågasätta däremot.

Installerat men lika långsamt och laggigt som 10.10 på bägge mina macar.

Steve vrider sig i graven över hur dåligt Yosemite är och hur dålig formfaktorn på iPhone 6 är. <-- Ja jag har en. En telefon som ligger sämre i handen får man leta efter.

Ursprungligen av Arimos:

Angående USB3 och störningar i trådlösa nät:

http://www.usb.org/developers/whitepapers/327...

"... the noise from USB 3.0 data spectrum can be high (in the 2.4–2.5 GHz range). This noise can radiate from the USB 3.0 connector on a PC platform, the USB 3.0 connector on the peripheral device or the USB 3.0 cable. If the antenna of a wireless device operating in this band is placed close to any of the above USB 3.0 radiation channels, it can pick up the broadband noise. The broadband noise emitted from a USB 3.0 device can affect the SNR and limit the sensitivity of any wireless receiver whose antenna is physically located close to the USB 3.0 device. This may result in a drop in throughput on the wireless link."

Se på fan. Det där gör ju att USB3 är obrukbart för WiFi-donglar. Intressant läsning för en som läst en del trådlös kommunikation.

Nu har inte Netgear WNR3500L stöd för USB3, men icke desto mindre får jag säga att du lärt mig något. Tack.

Ursprungligen av Arimos:

Bytte ut min gamla Netgear WNR3500L mot en Asus N66U igår och löste mitt problem med extremt låg hastighet till min Mac mini. Har 100/100-lina men surfade i max 7-8 Mbit med Netgear:en som bara går på 2.4GHz-bandet. Med den nya routern som dessutom klarar 5GHz kom hastigheten upp i önskvärda 88-90 MBit/s. Misstänker att det kan ha varit mina två externa diskar som stört signalen på 2.4-bandet. Hade även problem med laggande blåtandsmus som nu funkar klockrent.

Ursprungligen av patteng:

Lånar tråden lite. Så ni föredrar att man gör denna uppgradering istället för att köpa nya mbpr?

Allt är ju en kostnadsfråga. Jag själv har MBPr 13" (2013) och formatet och skärmen är underbara men den har sina "quirks".

Kör skalningen "1680x1050", alltså renderar jag i 3320x2100 och skalar ner till 2560x1600, som laggar en del på Mavericks och är imprincip oanvändbart med Yosemite.

Flytet i UIt på största skalläget är inte bra än på 13" MBPr. Sitter man inte i sjön (d v s man har en någorlunda modern mac) så skulle jag rekommendera att vänta tills Apple åtgärdat prestandaproblemen i UIt.

Ursprungligen av JoelBurman:

Men finns det inga risker med att köra med minnen som har högre hastighet än vad datorn klarar av?

Nej. Hastigheten bestäms av kontrollern. Minnenas specificerade hastighet är helt enkelt ett mått på hur snabbt de enligt tillverkaren GARANTERAT KAN köras givet en viss spänning.

Ursprungligen av kenjon:

Skulle nog skrivit Macmärkta eller Applemärkta istället. Även om det inte är någon skillnad på dem så känns det säkrare (borde finnas en anledning att de märks, kanske bara för att ta mer betalt...).

De är antagligen testade tillsammans med macar i verifieringsprocessen. Därmed inte sagt att andra minnen inte också är det till viss del.

Ursprungligen av kenjon:

Jag skulle hålla mej ifrån Corsair då flera har rapporterat problem med dem (och andra har rapporterat att de funkar, men varför chansa?). Jag skulle valt Kingston eller Crucial istället (Mackompatibla).

Har bara med frekvenser, timings och spänningar att göra. Om minnena inte kan leverera för datorn specificerad timing och frekvens vid specificerad spänning kan det hända att det inte fungerar.

Se till att köpa ett par minnen som klarar 1600 MHz vid 1,35V så kommer du vara hemma - oavsett modell.

Det finns inga minnen som är "icke-mackompatibla".

Ursprungligen av zinned:

Den inställningen vet jag självklart om men den säger ju inget, den ger en ju inget mer än att man styr ALL trafik över VPN:en.

Frågan var hur man kunde styra trafiken, dvs bestämma vilken trafik som skulle gå över VPN och vilken som inte skulle det.

Sökdomäner har du under fliken DNS. Anrop till de domäner du anger där kommer gå genom VPN, förutsatt att DNS-servern för VPNet ger dig svar med nåbar adress.

Man kan också sätta manuella routes med kommandot "route" för att specificera subnät som ska gå över given VPN-tunnel.

Ursprungligen av zinned:

Se där, ja

Vid tidigare diskussioner, har dock aldrig varit aktuellt för undertecknad, så har jag läst och fått höra att detta inte är möjligt. Kanon att så inte är fallet

När jag nu nyfiket kollar i inställningarna så ser jag dock inte hur man skulle gå till väga.

Se skärmdump.

Ursprungligen av zinned:

Sedan så kan du inte speca vilken trafik som ska gå via VPN:en och vilken som inte ska det, inte om du kör native-lösningen i OS X. Då krävs det tredjepartsklient, om det ens går då.

Det går väldigt bra att göra så. Alternativet finns under "Avancerat..." i Systeminställningar. Det fungerar på så sätt att subnät som med specificerade routes går genom VPN-tunneln (oftast interna nätet) medan resten av trafiken inte gör det.

Man kan även specificera domäner som ska gå via VPN-anslutningen.

edit: För att svara på TS fråga - har du ställt in DNS-servrar för anslutningen?

Ursprungligen av Borttaget:

Kan du ge mig länk där det står att det inte fungerar med en SATA3-enhet i optibay?

För mig har det alltid varit att hastigheten inte stöds men fel skall det då inte bli.

Har inget med OptiBay att göra utan en bugg i Intels systemkrets som sitter i MBP 2011. Ibland kan en annan port fungera bättre.

Det du säger om sänkt hastighet är sant för bakåtkompabilitet med SATA2. Kretsen i MBP 2011 har stöd för SATA3 men det finns problem i den inbyggda kontrollern.

http://macperformanceguide.com/blog/2011/2011...
https://discussions.apple.com/thread/3529067?...
http://www.hardmac.com/news/2011/03/17/about-...

Är några exempel på problem med SATA3-enheter i MBP 2011. Detta står även i min (nu utdaterade) "Guide för val av SSD till din Mac" här på 99mac.

Senast redigerat 2018-07-23 12:36
Ursprungligen av apanboll:

Ok. Tråkigt värre. När man trodde att man efterforskat ordentligt.
Nåväl. Tack så hemskt mycket för informationen!

Jag måste alltså ha en SATA2-SSD disk för att det skall fungera ordentligt?
Antar att jag ändå inte skulle "tjäna" hastighet på att en SATA3 skulle fungera?

Du har gjort dina efterforskningar korrekt. Problemet är en bugg i kontrollerkretsen för MBP 2011. Apple gör inget åt buggen då de själva inte sålde modellerna med SATA3-enheter.

Läs gärna tillägg i mitt tidigare inlägg.

Du skulle tjäna på att ha en SATA3-SSD om den fungerar (då kretsen i MBP 2011 har stöd för det).

Ursprungligen av apanboll:

MacBookPro 15" tidigt 2011.
Intel SSD X25-M 80Gb

Där har du svaret. MacBookmodell från 2011 och ny SATA3-SSD (din tidigare är SATA2). Tyvärr finns inte mycket att göra åt detta.

edit: Du kan för all del testa att returnera disken, eller sätta den i ordinarie diskplats. Kan ibland vara skillnad mellan portarna på modeller från 2011 och KAN ju för all del vara disken - även om det är mindre troligt.