Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

LG slår på stort med G6

LG blir först ut under MWC 2017 med att visa upp en flaggskeppstelefon där majoriteten av telefonens framsida utgörs av skärmen.

Det är ingen hemlighet att LG G5 inte blev en så lyckad produkt som företaget hade hoppats på. Att kunna expandera telefonens funktioner via moduler lät som en bra idé på pappret, men blev inte så lyckat i praktiken. LG har själva mer eller mindre erkänt detta, och överger därför helt konceptet med modularitet i och med LG G6.

Mobiltillverkare får det allt svårare att hålla produktnyheter hemliga inför deras avtäckande, och de läckta bilderna på LG G6 visade sig stämma till fullo. Det mest uppseendeväckande med telefonen är bildskärmen som täcker nästan hela telefonens framsida, och endast en liten remsa chassi ovanför och nedanför skärmen är det enda som inte består av en bildskärm.

Bildskärmen använder i vanlig ordning LG:s LCD/IPS-paneler, och företaget är därmed en av få av de stora aktörerna som inte hoppat på AMOLED-tåget. En ändring som LG hävdar kommer från önskemål är att telefonen ska ha en stor skärm, men ska också vara liten i handen.

Panelen är 5,7 tum stor men ryms i samma formfaktor som en traditionell telefon med 5,2 tum stor skärm. och skryter med upplösningen QHD+ (eller 2880 x 1440 pixel). Konceptet runt skärmen kallas Fullvision och utöver storleken innebär det även en ändring till bildförhållandet 18:9. Detta bildförhållande, som kallas Univisiun, ska kunna ena bildmaterial från typiska HD-produkter i teknikbranschen och de standarder som gäller inom filmens värld.

LG nämner även att de inte valt att låta skärmen gå ut hela vägen till kanten, i stil med Samsungs Edge-modeller, då deras efterforskning visar att det leder till allt för många ofrivilliga tryck på skärmen. Att skärmen inte går hela vägen till kanten innebär också att den är mindre känslig om användaren skulle tappa telefonen.

För att detta bildförhållande ska kunna utnyttjas krävs också att materialet stöder det, och LG hävdar att både Amazon och Google Play Store har börjat uppdatera videoinnehåll för det nya formatet. Det finns även en funktion som zoomar in i videomaterial med annat bildförhållande så att även icke-kompatibelt material kan visas korrekt. När det gäller HDR stöder G6 både Dolby Vision och HDR 10.

För att kunderna snabbt ska kunna utnyttja skärmen ska LG erbjuda sex gratisspel i Play Store som utnyttjar både bildförhållandet 18:9 och HDR-stödet. Enligt spelutvecklare som presenterades på scen ska telefonens kompakta format göra spelen lättare att spela jämfört med upplevelsen på marknadens allt större telefonformat.

Den läckta informationen stämde även överens med vilken systemkrets som används i LG G6. Qualcomm Snapdragon 821 står för hästkrafterna, detta eftersom andra aktörer roffat åt sig de tidiga beställningarna av den nyare kretsen Snapdragon 835. Processorkretsen kyls med ett värmeledningsrör. Systemkretsen jobbar mot ett primärminne som utgörs av 4 GB LPDDR4 och lagringsminnet är 32 GB stort med stöd för UFS 2.0. Lagringen kan också expanderas via micro-USB.

Kameradelen är ett område där LG:s tidigare flaggskeppstelefoner imponerat stort, LG G4 stod exempelvis i marknadens absoluta topp när det gällde fotografi. LG G6 fokuserar återigen stort på just detta område. Kameramodulen sticker inte ut utanför telefonens chassi, vilket är klart trevligt.

LG:s kameralins med vidvinkelperspektiv återvänder i G6, där vidvinkelkameran stöder 125 graders vy och en bländaröppning på f/2.4 medan ordinarie kameran stöder 71 graders vy och en bländaröppning på f/1.8. Den främre selfiekameran kan nu hantera 100 graders vinkel, att jämföra med 82 grader som vanligtvis stöds i dagens kameratelefoner.

Perspektivet kan växlas genom att zooma in och ut i bilden i realtid, vilket även gäller om man spelar in video i 4K-upplösning. Kameran saknar dock moderna funktioner som laserfokus och en sensor för avläsning av omgivningens färgsammansättning, något som LG menar ska kompenseras av mjukvaruoptimeringar.

Precis som rykten angivit är telefonen skyddad enligt IP68-standarden, vilket innebär vatten- och dammtålighet. Vattentåligheten innebär att telefonen kan vara sänkt på en meters djup, och LG säger sig även ha testat tåligheten med saltvatten. Batteriets kapacitet är 3300 milliamperetimmar, vilket bör leda till respektabel batteritid om LG gjort ett bra jobb med att optimera mjukvaran. LG G6 får också stöd för Googles AI-assistent Google Assistant, vilket innebär att LG alltså inte försöker ta sig an Apple och Samsung med en egen assistent.

Bildförhållandet har även använts för att ge användaren mer utrymme till användarupplevelsen i mjukvaran. LG fokuserar på ett koncept som företaget kallar 1.1-förhållande i mjukvara. Detta innebär att skärmen kan delas upp i två exakta fyrkanter som kan visa upp olika typer av innehåll. Ett exempel på hur detta kan användas är kameran där den övre fyrkanten kan visa bildflödet från kameran medan den nedre fyrkanten kan visa de bilder du tagit. Gränssnittet är ganska avskalat, dock består LG:s traditionella färggranna ikoner.

Överlag imponerade LG G6. Designen känns bättre både vad det gäller estetisk design och byggkvalitet, men glasstycket som utgör telefonens bakstycke kändes inte riktigt lika högkvalitativt. Detta intryck baseras dock enbart på några minuter med telefonen i hand, förhoppningsvis får vi möjligheten att spendera lite mer tid med telefonen i LG:s bås under måndagen och tisdagen.

LG G6 lanseras i tre färger: "Ice Platinum" som använder blå borstad metall till chassit och silver till telefonens ram, "Astro Black" som logiskt nog kombinerar svart med en grå ram och till sist "Mystic White" som kombinerar vitt glas med en ram i champagne-guld.

Något lanseringsdatum avslöjades förvånansvärt nog inte, så tills vidare får vi helt enkelt se hur nära G6 hamnar ärkerivalen Samsung Galaxy S8.

Kommentarer
11 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.